Změny v daních: dražší pivo, benzín a cigarety

František Mašek | rubrika: Co se děje | 13. 1. 2010 | 1 komentář
Změny v daních: dražší pivo, benzín a cigarety
Přestože se letos zvyšuje daň z přidané hodnoty či daň z nemovitostí, veřejnost si změny v daních spojuje především s růstem spotřebních daní u piva, vína, pohonných hmot a cigaret. Příští rok ale možná přijde mnohem podstatnější růst daní.

Z plánované druhé etapy daňové reformy zbylo v loňském roce kvůli nečekanému pádu vlády a recesi ekonomiky torzo. Daň z příjmů fyzických osob zůstala stejná, zaměstnanci s vysokými příjmy ale zaplatí na zdravotním a sociálním pojištění víc. Více odvede státu i řada osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), jimž pro letošní rok klesá paušál nákladů pro výpočet daňového základu na úroveň roku 2008. Snižuje se mateřská, vyšší je naopak sleva na vyživované dítě.

Od ledna se mírně zvýšily spotřební daně u pohonných hmot, lihu a piva a daň z přidané hodnoty. Od února je mají následovat tabák a tabákové výrobky. Výrazně stoupla daň z nemovitostí, u většiny pozemků a staveb dosahuje dvojnásobek.

Většina změn je dána snahou snížit deficit státního rozpočtu. O některých se ale má ještě znovu jednat. Zdá se, že vrácení spotřební daně u piva na původní výši, které prosazuje Senát, poslanci neschválí. Ve hře je rovněž poslanecký návrh na vrácení výše mateřské na úroveň loňského roku. Zatím to vypadá, že pro něj bude hlasovat dostatek poslanců.

Daň z příjmu fyzických osob se dál počítá z tzv. superhrubé mzdy, beze změny zůstávají daňové sazby. Sleva na vyživované dítě se naopak zvýšila z 890 na 967 korun měsíčně.

Výpočet čisté mzdy 2010


Zvedl se také maximální vyměřovací základ pro výpočet sociálního a zdravotního pojištění
. Zatímco loni se tento strop týkal pojistného u příjmů ve výši 1 130 640 Kč za rok, pro letošek byla uvedená částka zvýšena na 1 707 048 Kč, což představuje přes 142 tisíc korun hrubého měsíčně. U sociálního pojištění platí tento limit pouze pro letošní rok, v případě zdravotního pojištění po neomezenou dobu.

Paušální výdaje, které si mohou účtovat podnikatelé, se u některých činností znovu snížily na úroveň roku 2008, tedy z 60 na 40 procent. Tato změna se týká příjmů z podnikání podle zvláštních předpisů, z užití duševního vlastnictví autorských práv, výkonu nezávislého povolání, znalců, tlumočníků, zprostředkovatelů smluv a rozhodců, ale také insolvenčních správců. U příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství a řemeslných živností dál zůstává zachován paušál pro výdaje ve výši 80 procent a u živností kromě řemeslných nadále činí 60 procent z vykázaných příjmů.

Podnikatelé mohou využít také mimořádných odpisů. Majetek, pořízený od loňského ledna do 30. července letošního roku lze odepisovat rychleji než obvykle. Podnikatelé také mohou zrušit knihu jízd a místo ní si mohou zaúčtovat za pohonné hmoty a parkovné na jedno motorové vozidlo paušální výdaje až do výše 5000 Kč. Jestliže vůz využívají také k soukromým účelům, snižuje se tato částka na 4000 Kč.

Spotřební daň lihu a piva zvedla ceny piva přibližně o korunu za litr. Podobně je tomu v případě spotřební daně u litru nafty a benzínu, která nově činí 10,95 Kč, respektive 12,84 Kč. U litru etanolu je o 20 korun vyšší, v případě ovocných destilátů včetně vypálených pěstiteli vzrostla o deset korun na litr čistého lihu. V únoru se má zvýšit rovněž spotřební daň u cigaret. Krabička cigaret by tak měla být přibližně o tři koruny dražší. Spotřební daň u ostatního tabáku se zvedne o 60 Kč na 1350 korun za kilogram.

Základní sazba daně z přidané hodnoty se zvýšila z 19 na 20 %, snížená sazba DPH z devíti na deset procent. Je velmi těžké odhadnout, jak se to projeví v cenách výrobků nebo služeb. Podnikatelé je pochopitelně mohou vzhledem k vyšší DPH zvednout, měli by ovšem vzít v úvahu silnou konkurenci, která panuje v některých odvětvích.

Daň z nemovitostí musí letos platit nejen majitelé starších domů a bytů, ale také novostaveb. Navíc se letos její sazba zvyšuje na dvojnásobek. Obecní úřad ji ovšem ještě může navýšit, a to stanovením vyššího místního koeficientu. Zvýšení daně se nevztahuje na ornou půdu, chmelnice, vinice, zahrady a ovocné sady, trvalé travní porosty, hospodářské lesy a rybníky s intenzivním a průmyslovým chovem ryb a stavby, užívané k podnikání.

Příští rok může být vzhledem ke snaze omezovat schodek státního rozpočtu růst daní citelnější. Hodně bude ovšem záviset na výsledku květnových parlamentních voleb. Sociální demokraté, kteří zatím vedou v předvolebních průzkumech, například hovoří o zvyšování sazby daně z příjmu pro lidi s vysokými příjmy.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

Daně

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy doplatit pojistné, abyste letos ušetřili na daních

16. 12. 2009 | Věra Tůmová

Kdy doplatit pojistné, abyste letos ušetřili na daních

Pojišťovny a penzijní fondy vždy před koncem roku upozorňují na produkty, díky nimž si lze snížit daně. Řada klientů nyní dostává dopis s informacemi, jaký je optimální doplatek, aby... celý článek

Partners Financial Services