Kdy doplatit pojistné, abyste letos ušetřili na daních

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 16. 12. 2009
Kdy doplatit pojistné, abyste letos ušetřili na daních
Pojišťovny a penzijní fondy vždy před koncem roku upozorňují na produkty, díky nimž si lze snížit daně. Řada klientů nyní dostává dopis s informacemi, jaký je optimální doplatek, aby si mohli z daní odečíst nejvyšší možnou částku. S případným převodem peněz si ale musí pospíšit.

Několik milionů Čechů každoročně využívá možnosti snížit si daňový základ o zaplacené pojistné na životní pojištění či penzijní připojištění. Odečíst si z daňového základu ročně maximálně 12 tisíc korun totiž může teoreticky každý, kdo si platí penzijní připojištění nebo životní pojištění. Kdo si platí oboje, může si pochopitelně odečíst nejvíce dvojnásobek uvedené sumy.

Nárok na daňový odpočet zaplaceného pojistného má každý pojistník, který například u životního pojištění splní, že pojistníkem a pojištěným jedna a tatáž osoba, pojistná smlouva musí trvat minimálně pět let a výplata plnění z pojistné smlouvy musí být sjednaná minimálně až ve věku 60 let. Pokud jsou tyto podmínky splněné maximální odpočet, který může pojistník na základě životního pojištění uplatnit, činí 12 tisíc korun za rok.

Anketa

Budete ještě letos doplácet životní či penzijní pojištění, abyste dosáhli na maximální daňový odpočet?

U penzijního připojištění lze daňový základ snížit rovněž o 12 tisíc korun ročně, pro získání maximální daňové úlevy je ale třeba za celý rok zaplatit 18 tisíc korun. Všichni ti, kdo si ročně zatím naspořili na těchto produktech méně, tedy mají nyní ještě možnost chybějící sumu doplatit. Musí ovšem odeslat peníze včas, aby se na účtu pojišťovny či penzijního fondu objevily nejpozději poslední den v tomto roce. Pokud to nestihnou, budou si moci daňový základ snížit jen o dosud zaplacenou sumu (za tento rok).

Aby pojistník stihl vložit na účet pojišťovny či penzijního fondu včas peníze, neměl by se spoléhat na poslední dny roku. Některé pojišťovny mají lhůty kratší. Například pro platby v hotovosti na přepážkách pojišťovny Generali je poslední termín úhrady stanovený na 18. prosince letošního roku. „V případě bezhotovostní platby převodem z účtu doporučuje Generali všem klientům, aby nenechávali zaplacení pojistného na poslední den roku a příkaz k úhradě zadali ve své bance se splatností nejpozději 29. prosince 2009,“ upozorňuje nový mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Stejný termín pro podání nejpozdějšího příkazu k převodu z účtu pak doporučují téměř všechny konkurenční pojišťovny.

Pro využití daňových odpočtů musí mít každý pojistník z pojišťovny či penzijního fondu potvrzení, které pak přikládá k vyplněnému daňovému přiznání. Toto potvrzení zmíněné instituce rozesílají vždy v prvních měsících následujícího roku.

Dlouhodobě mírně narůstá průměrná výše pojistného odečitatelného z daňového základu. Zatímco ještě za rok 2005 to v případě Kooperativy bylo jen necelých 5 500 korun, v roce 2008 si již jejich klienti z daní odečetli v průměru 7 300 korun. U Pojišťovny České spořitelny byla za rok 2008 průměrná odečitatelná částka 3 300 Kč. Nejvyšší částku si v průměru odečítají klienti pojišťoven Generali (11 tisíc korun), AXA (zhruba 10 900 korun) a Wüstenrot (8339 korun, respektive 9200 za letošek).

Kdo má příspěvky na životní pojištění či penzijní připojištění jako zaměstnanecký benefit, nesmí zapomenout, že tuto část nelze uplatnit v daňovém odpočtu. To se například týká zhruba 90 tisíc klientů České pojišťovny či 30 tisíc klientů pojišťovny Generali, kterým přispívají na životní pojistky zaměstnavatelé. „Zdaleka ne všichni využívají maximálních daňových úspor. Mnoho klientů například neví, že pokud jim přispívá zaměstnavatel, nemohou si tuto částku od základu daně odečíst. Pokud tedy platí 500 korun měsíčně, a stejně tak jim přispívá zaměstnavatel 500 korun měsíčně, mohou si v daňovém přiznání odečíst pouze 6 000 korun za rok, přestože ze zákona mají nárok až na 12 000 korun“, vysvětluje Filip Král z pojišťovny Kooperativa.

„Je zjevné, že klienti možnosti odečíst si zaplacené pojistné od daňového základu masivně využívají. Předpokládáme, že za letošní rok vystavíme okolo 550 tisíc potvrzení“, soudí šéf pojištění osob Kooperativy Filip Král. Ještě výraznější nárůst daňově zvýhodněných životních pojistek očekává Pojišťovna České spořitelny. „Za rok 2008 jsme rozeslali téměř 310 tisíc daňových potvrzení, za letošní rok očekáváme nárůst na zhruba 400 tisíc potvrzení“, dodává Světla Košková, vedoucí oddělení marketingu a PR Pojišťovny ČS.

Díky zvyšování počtu klientů s životním pojištěním, hlásí vysoký nárůst počtu daňových potvrzení i další tuzemské pojišťovny. O dvacet tisíc více potvrzení se tak bude nejspíš letos rozesílat jak v pojišťovně Generali, kde počítají, že rozešlou přes 170 tisíc daňových potvrzení, tak i v České podnikatelské pojišťovně (ČPP), kde obešlou tento rok zhruba 120 tisíc klientů. Stejný nárůst očekávají i v pojišťovně AXA, kde daňové potvrzení poskytnou asi devadesáti tisícům pojištěnců. Minimální meziroční nárůst nyní oznámila jen Česká pojišťovna, která ovšem podle svého tiskového mluvčího Václava Bálka rozesílá přes 900 tisíc daňových potvrzení.

Termíny, do kdy zaplatit pojistné ještě letos

PojišťovnaDo kdy lze podat příkaz na přepážceDo kdy je třeba podat nejpozději příkaz z účtu
AXAMinimálně 3 pracovní dny před koncem rokuMinimálně 3 pracovní dny před koncem roku
ČP31.12. 2009 dle pracovní doby pobočekOdepsat z účtu nejpozději 29.12.2009
ČPPDne 31.12.2009 dle pracovní doby pobočekPojistné musí být připsáno do 31.12.2009 na účtu ČPP
GENERALINejpozději 18.12.2009Nejpozději 29.12.2009
KOOPERATIVA31.12. 2009 dle pracovní doby pobočekNejpozději 28.12.2009
UNIQAPojistné musí být připsáno do 31.12.2009 23:59 na účtu UniqaPojistné musí být připsáno do 31.12.2009 23:59 na účtu Uniqa
WÜSTENROTPokladna na centrále W. otevřená do 15:00 31.12.2009Pojistné musí být připsáno do 31.12.2009 na účtu W.

Jaké snížení daňového základu je podle vás nejlepší?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

daňové odpočty

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co dělat, když nemáte na placení životní pojistky

30. 11. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Co dělat, když nemáte na placení životní pojistky

Zrušit životní pojistku jen proto, že nemáte na splátky, nemusí být ta nejlepší volba jak ušetřit. Naopak na tom proděláte. Možností, jak nepříjemnou situaci řešit, je několik. Záleží... celý článek

Pět rad jak si sjednat kvalitní životní pojistku

23. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Pět rad jak si sjednat kvalitní životní pojistku

Sjednat si smysluplnou životní pojistku není jednoduché, protože se jedná o složitý finanční produkt. Kdo si promyslí a pravidelně kontroluje nastavení pojistky, může se do budoucna... celý článek

Kde jsou v Česku nejnižší důchody?

12. 11. 2009 | Věra Tůmová | 10 komentářů

Kde jsou v Česku nejnižší důchody?

Přes dva miliony lidí pobírá v Česku starobní důchod. Jeho průměrná výše činí zhruba deset tisíc korun. Neplatí to ale zdaleka všude a pro všechny. Ve kterém kraji České republiky je... celý článek

Kdo sjednává všem klientům stejné životní pojistky, je podvodník

27. 10. 2009 | Věra Tůmová | 23 komentářů

Kdo sjednává všem klientům stejné životní pojistky, je podvodník

Daří se nám odhalovat podvodné firmy fungující na principu letadla, které prodávají životní pojistky. Jsme schopni na ně přijít už do jednoho měsíce, říká v rozhovoru Libor Mánek, ředitel... celý článek

Pojistky dětí doporučené pojišťovnami jsou zbytečně drahé

1. 10. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Pojistky dětí doporučené pojišťovnami jsou zbytečně drahé

Dětské pojistky doporučované pojišťovnami obsahují někdy zbytečnosti, a proto vycházejí draze. Zahrnují v sobě spořící složku a často i zajištění onemocnění rodiče. Pokud rodič už má... celý článek

Partners Financial Services