Nižší daně nejsou všechno. Užitečnější je jednoduchost.

Petr Sklenář | rubrika: Sloupek | 24. 1. 2008 | 7 komentářů
Nižší daně nejsou všechno. Užitečnější je jednoduchost.
Od února Češi poprvé pocítí na výplatních páskách, jak funguje rovná daň. V Česku je to taková rovná daň po Rumunsku. Stejně jako v této zemi se i v tuzemsku pouze sjednotily daňové sazby. Složitost daňového systému se příliš nezměnila. Ke škodě státu i jeho občanů.

Auditorská firma KPMG minulý týden představila žebříček spokojenosti podniků s daňovým systémem v Evropě. Výsledek České republiky je dost tristní – 25. místo. Hůř dopadlo jen Rumunsko a Řecko. Hlavní příčinou tohoto nelichotivého umístění je velká složitost a nepřehlednost českého daňového systému. A ukazuje se, že jednoduší daně jsou lepší než jen nižší daně.

Pokud se podíváme na vývoj domácího daňového systému, nelze se výsledkům ankety vůbec divit. Zákon o dani z příjmu  (586/1992 Sb.) za patnáct let své existence poněkud nabobtnal. Na začátku měl zákon necelých čtrnáct tisíc slov, dnes jich má už 81 tisíc, téměř šestinásobek původního stavu. Ovšem hlavní problém není jenom nárůst složitosti systému, ale živelnost změn. Základní kámen daňové soustavy, kterým je zákon o daních z příjmů, prošel neuvěřitelným počtem novelizací – 93. To je asi 6,2 novelizací za rok.

Navíc řada změn se dělá na poslední chvíli velmi horkou jehlou, čemuž také odpovídá i kvalita navrhovaných úprav. Výsledkem je daňový systém, kterému nerozumí nikdo, ani poplatnicí, ani daňový poradci a často ani ministerstvo financí nedokáže bezpečně říct, co všechno přinese některá z  nových úprav.

České vlády v posledních letech několikrát snižovaly sazby u přímých daní. Což je určitě chvályhodný krok, ovšem to, co firmy a občany tíží nejvíce, zatím žádná vláda neodstranila. Spíše naopak. A to navzdory tomu, že české firmy a podnikatelé opakovaně volají spíše po zjednodušení systému než po za každou cenu nižších sazbách.

Největší výhodou zavedení rovné daně na Slovensku či v Pobaltí nebyla jen jedna sazba, ale celková jednoduchost systému jako celku. Pokud se totiž sníží počet výjimek, může vláda při nižší sazbě vybrat i stejné množství peněz jako ve složitějším systému, který ale vyžaduje vyšší sazbu.

V Českou jsme se v otázce rovné daně bohužel vydali „rumunskou“ cestou. V Rumunsku před třemi roky po vzoru právě zmíněného Slovenska a Pobaltí zavedli rovnou daň, ale bohužel jen tak, že několik pásem pouze nahradila jedna sazba, ale vypočet daňového základu zůstal víceméně beze změny.

Jednoduší systém přináší nižší vedlejší náklady spojené s odváděním daní a úspory jsou jak finanční, tak časové. Estonský premiér se před dvěma roky v Praze chlubil, že vyplnění daňového přiznání po internetu v jeho zemi netrvá více jak 45 minut. To je pro českého poplatníka, který nad daňovým přiznáním stráví několik březnových dnů a večerů jako hudba z Marsu.

Průhledný a stabilní daňový systém doplněný o nízké sazby je ten nejlepší daňový systém. Tyto vlastnosti oceňují i samotní daňoví poplatnicí. Proto ne náhodou se ve zmíněném průzkumu KPMG na předních místech umístnil Kypr, Irsko, Švýcarsko, Malta a Estonsko. Vysoko, na 8. místě, skončilo, pro zajímavost, Slovensko.

Autor je hlavní ekonom Atlantik FT.

 

Čemu byste dali přednost? Jednoduššímu daňovému systému nebo jen nižším daním?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 1. 2008 11:39, Jaromír Adámek

Neslibovala ODS přiznání daně na jednu A5ku? Tak proč jsem zase musel dát vyplnit papíry účetnímu? :) Asi všechno nemůže být hned, hlavní je stejně její výše, a ta je oproti minulému reku o hodně nižší, což oceňuji.

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 1. 2008 1:18, Charly

Jednoznačně jednodušší daňový systém

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

I z přilepšení k platu se někdy musí platit daně

18. 1. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

I z přilepšení k platu se někdy musí platit daně

Reforma daní přinesla změny v poskytování zaměstnaneckých benefitů. Nově jsou některá přilepšení k platu zdanitelným příjmem, ze kterého se navíc musí odvést i platba na sociální a... celý článek

Jak se změny daní projeví v peněženkách

4. 1. 2008 | Jan Pekař | 6 komentářů

Jak se změny daní projeví v peněženkách

Skokové zvyšování cen kvůli růstu snížené sazby DPH nejspíš nebude tak dramatické. Řada obchodníků už vyšší daň do cen dávno promítla. Alespoň částečnou kompenzaci zdražení by měla... celý článek

Co přináší daňová reforma živnostníkům

3. 12. 2007 | Eva Sovová | 9 komentářů

Co přináší daňová reforma živnostníkům

Reforma veřejných financí mnohým živnostníkům od ledna 2008 sníží daně. Přínosem bude nejen jedna sazba daně z příjmu, ale i vysoké slevy na dani. Naopak na sociálním a zdravotním pojištění... celý článek

Česko má větší problémy, než jsou daně z příjmu

20. 8. 2007 | Jan Jedlička | 2 komentáře

Česko má větší problémy, než jsou daně z příjmu

Místo handrkování o výši sazeb daně z příjmu by si čeští politici a celá společnost měli říct, jaké služby má stát poskytovat a co si bude platit každý jednotlivec. Pak se dá říct,... celý článek

Partners Financial Services