Vláda chystá daňový ráj pro manažery a živnostníky

Petr Holub | rubrika: Aktuálně.cz | 14. 8. 2011 | 13 komentářů
Vláda chystá daňový ráj pro manažery a živnostníky
Český kabinet má v plánu snižovat sazbu daně z příjmu i sociálního pojistného, a dokonce zrušit daň z dividend. Reforma z pera ministra financí Miroslava Kalouska vytvoří v Česku unikátní daňový systém, který nemá srovnání v žádné z vyspělých zemí.

Výhody pro manažery, živnostníky a rentiéry uhradí průměrný zaměstnanec a spotřebitel.

Ještě dál na východ

Hlavní část reformy skrývá zákon o jednotném inkasním místě, ministři ho chtěli projednat hned na první schůzi po vládních prázdninách.

Nakonec verdikt o čtrnáct dnů odložili, protože proti reformě nahlas protestovali podnikatelé. Pokud ale vláda a později také parlament Kalouskův návrh schválí, dostane se Česko v žebříčku 34 členských států OECD na první příčku hned ve třech daňových disciplínách. (Detailní srovnání v grafice na Aktuálně.cz.)

Nejnižší daně budou platit vysoce postavení manažeři. Relativně málo už platí od roku 2008, kdy byla zavedena rovná sazba daně z příjmu. Dosud je na úrovni 15 procent ze superhrubé mzdy, to odpovídá 22 procentům z hrubé mzdy. Nižší daně platili manažeři z dalších východoevropských zemí, kde byla zavedena „rovná daň“, konkrétně na Slovensku, v Estonsku a od letoška také v Maďarsku.

Od roku 2013 bude zdejší rovná daň na úrovni 19 procent a tím se Česko dostane na slovenskou úroveň. Při větším množství daňových výjimek na tom budou Češi lépe.

Nejnižší rovné daně se ovšem vybírají ještě dál na východě. Konkrétně v Rusku, Bělorusku, na Ukrajině a v Kazachstánu se sazba pohybuje mezi 10 a 15 procenty, tyto země však nejsou členy OECD.

Vyšší dividendy, méně stravenek

Východoevropské vzory následuje Kalouskova reforma také zrušením daně z dividend. Z vyspělých zemí byla tato daň zrušena opět jen na Slovensku a v Estonsku.

Databáze OECD srovnává údaje o tom, kolik stát odebere ze zisku podniků celkem. Inkasuje totiž nejen na podnikové dani, ale zatěžuje také osobní příjmy akcionářů zmíněnou daní z dividend.

Celková daňová zátěž pro podnikové zisky obvykle kopíruje horní sazbu daně z příjmu pro soukromé osoby. Například v Rakousku, Dánsku nebo v Nizozemsku překračuje tato sazba 50 procent.

Ve státech, které jako Česko, Slovensko a Estonsko zrušily daňovou progresi, pak reformátoři typu Kalouska snižují celkovou zátěž pro podnikové zisky na úroveň jediné sazby daně ze soukromých příjmů. K tomu jim ovšem stačí obyčejná podniková daň a už nepotřebují speciální daň z dividend.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2011 21:24, chk

vim co je pravice, vim co je levice. a ty nejgenialnejsi jedinci se domnivaj, ze za vse muze korupce a zlodejna. svata prostoto!

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 8. 2011 9:29, chk

zdejsi levicova klika ti vysvetli, ze stropy jsou vymysl pravicaku, a pred nekolika lety jeste nebyly. takze zrusit stropy je tak nejak levicove samozrejme. levicak ma tendeci rikat co vse mu stat bere, ale uz nerika co vse mu dava. prumernej levicak od statu vic dostane nez odevzda. prumernej pravicak zase statu vic da nez prijme. a tak se lidi diferencujou na ty, kteri dostavaji, a ty, kteri davaji. stale vice lidi dostava. az bude v teto republice hranicne malo pravicaku a nebudou penize na nic, pak levicaci vyjdou do ulic:))

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaplatit stavební firmě kvůli zvyšování DPH ještě letos? Buď ušetříte statisíce, nebo proděláte miliony!

4. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Zaplatit stavební firmě kvůli zvyšování DPH ještě letos? Buď ušetříte statisíce, nebo proděláte miliony!

Zvýšení dolní sazby DPH z 10 na 14 procent, bychom od ledna pocítili všichni. Ti, kteří se chystají stavět, však zejména. Sníženou sazbou se totiž daní i stavební práce. Chcete se zdražení... celý článek

Sex na paragon? Nebo bez? Legalizovat a zdanit prostituci?

4. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Sex na paragon? Nebo bez? Legalizovat a zdanit prostituci?

Viděli jste někdy lochnesku? Těžko. Přesto dost lidí věří, že existuje. Prostitutky vidíme na každém druhém rohu. Zákonodárci se však tváří, že neexistují. Nebo aspoň neuznávají, že... celý článek

Cukr, kráva, limonáda: pokusy o zdražení nezdravých jídel dopadají rozpačitě

29. 7. 2011 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Cukr, kráva, limonáda: pokusy o zdražení nezdravých jídel dopadají rozpačitě

Věci veřejné si všimly pozoruhodné shody: zdraví národa je na tom stejně špatně jako jeho veřejný rozpočet. Chtěly oboje vyřešit hranolkovou daní, návrh ale v červenci padl pod vládní... celý článek

Další veletoče! Znamená zkratka DPH daň pro hlupáky?

21. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 23 komentářů

Další veletoče! Znamená zkratka DPH daň pro hlupáky?

Ministerstva dramaticky lomí rukama, jak za rok nevyjdou s penězi. Snaha ministra financí Miroslava Kalouska o zvýšení rozpočtových příjmů sjednocením DPH na 19 % ztroskotala na nesouhlasu... celý článek

Jste větší loupežník než Kalousek? Otestujte se v naší interaktivní hře!

13. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Jste větší loupežník než Kalousek? Otestujte se v naší interaktivní hře!

Den daňové svobody bude ve středu. Na chod státu tedy vyděláváme bez dvou neděl půl roku! Vyzkoušejte si v naší interaktivní hře, jestli dokážete občany obrat o jejich peníze lépe než... celý článek

Partners Financial Services