Kdo je kdo v pojišťovně: ředitelka cestovního pojištění

Věra Tůmová | rubrika: Když se řekne | 5. 7. 2011 | 1 komentář
Kdo je kdo v pojišťovně: ředitelka cestovního pojištění
Cestovní pojištění je relativně jednoduchý pojistný produkt. Situace, které potkávají pojištěné klienty v zahraničí, už zpravidla ovšem tak jednoduché nebývají. Jak nejrychleji přepravit zraněné, kde je nejefektivněji léčit – taková další rozhodnutí, která mohou i zachránit život, mnohdy musí udělat ředitel cestovního pojištění.

Zrovna dnes ráno jsem dostala zprávu od naší asistenční služby o tom, jak dopadl případ našich klientů zraněných v africké Keni,“ říká Jana Slavíková, ředitelka úseku cestovního pojištění pojišťovny Allianz a dodává: „Bylo to hodně složité, a tak jsem chtěla mít jistotu, že klienti budou spokojení.

Ředitel úseku cestovního pojištění tedy rozhodně nesleduje jen statistiky. Má toho na starosti podstatně více. V „pracovním střehu“ je podle Jany Slavíkové často i o víkendech.

Speciální letadlo z Keni: i pojišťovák zůstává člověkem

Když například asistenční služba přijde s několika návrhy nákladné asistence klienta (repatriace, léčby atd.), finální rozhodnutí musí udělat obyčejně ředitel či ředitelka tohoto úseku. Někdy je také u likvidace pojistné události nutné „změkčit“ rozhodnutí pojišťovny i ve prospěch klienta. „Klient se totiž pojišťuje v dobré víře, že se mu nic nestane, a je-li schopen říci, že nastala situace, s níž vůbec nepočítal, byť pojištěná není, pak by jej likvidátor pojišťovny neměl automaticky odmítnout. Rozhodně by měl do detailu zjistit, o co se jedná. Někdy potom k plnění dojde, někdy ne. Ke každému případu přistupujeme samozřejmě v souladu s pojistnými podmínkami, ale také lidsky,“ říká Jana Slavíková. A o tom právě svědčí i letošní případ klientů z Keni, se kterými se hned po příletu do Afriky cestou z letiště převrátil mikrobus.

Kdo je kdo v pojišťovně: seriál Peníze.cz

Sponzorem seriálu je pojišťovna Allianz

V minulých dílech:

Bylo tam, tuším, asi šest zraněných. Naši klientku hospitalizovali kvůli zranění ruky, kterou jí museli přišít k tělu, aby ji zafixovali. Její zranění vyžadovalo transport v takzvaném stretcheru. To je závěsné lůžko, které zabírá v běžném letadle několik sedadel. Další z našich klientů měl jen lehčí zranění, která mu umožňovala přepravu v business třídě,“ líčí situaci Slavíková a dále vysvětluje možnosti transportu zraněných: „Asistence mi hned v sobotu volala, že klienti by chtěli co nejdříve zpět a jsou nervózní z toho, že by měli ještě nějakou dobu zůstat v Keni. Pravidelný let, který by je mohl odvézt, byl přitom možný až za několik dnů. Asistence proto navrhovala letecký ambulantní speciál (air ambulance). To znamená, že letadlem cestuje jen lékař, zdravotní sestra, dva piloti a pacienti. V daném okamžiku byla možná jen tato dvě řešení: klasická repatriace, nebo letecká ambulance. Jako ředitelka úseku cestovního pojištění jsem musela dát asistenční službě ještě během víkendu pokyny pro volbu jednoho z nich.

Meziroční nárůst asistence českých turistů s cestovním pojištěním v roce 2010

Egypt327 %
Bulharsko67 %
Turecko63 %
Řecko17 %
Španělsko12 %
Zdroj: Allianz pojišťovna

Rozhodování v takové situaci není vůbec snadné. Klasická repatriace zahrnovala složité přestupy v horké Káhiře a ve Vídni. Při obou bylo třeba zajistit klientce se zraněnou rukou převoz z jednoho letadla do dalšího na nafukovacím lůžku. Ambulantní speciál s přímým letem do Česka by zase přišel na zhruba 800 tisíc korun.

Klasický transport, by ve srovnání s leteckou ambulancí jednoznačně ušetřil náklady, ale klienti by s těmi přestupy a při svých zraněních asi příliš spokojení nebyli – a to by nebylo dobré. Proto jsem schválila ambulantní speciál,“ říká Slavíková. Tento případ měl ale podle ní ještě další pokračování, které mohlo ovlivnit spokojenost klientů: „Druhý den mi opět volala asistence, že by chtěli přepravit naším speciálem ještě jednu zraněnou klientku pojištěnou u jiné pojišťovny. Odsouhlasila jsem to s tím, že nám na transport přispějí. Pak se ještě ozval jeden méně zraněný manažer z Brna a chtěl naším speciálem letět také. Když jsem zjistila, že se k našim zraněným ve speciálních lůžkách a zdravotnímu personálu už nikdo další nevejde, musela jsem ho bohužel odmítnout, ač bychom mu bývali rádi vyšli vstříc. Všichni ostatní přepravovaní pacienti dorazili v pořádku zpět, a tak velké drama mělo nakonec dobrý konec,“ dodává Slavíková.

I šéfka cestovního pojištění cestovala bez pojistky

Kam nejčastěji mířili Češi na dovolenou v roce 2010

Chorvatsko687 000
Slovensko604 000
Itálie593 000
Řecko367 000
Egypt308 000
Rakousko237 000
Turecko196 000
Francie156 000
Spojené království145 000
Španělsko126 000
Maďarsko117 000
Německo107 000
Bulharsko99 000
Tunisko85 000
Pozn.: dovolenou se zde míní pouze pobyty o čtyřech a více přenocováních. Zdroj: AČCKA, ČSÚ.

Pokud právě neřeší takové urgentní případy, zabývá se Jana Slavíková dalšími okruhy své profese: „Do práce jezdím autem a už cestou začínám pracovat,“ říká, „přemýšlím nad věcmi, které je třeba udělat. Dneska jsem se například zabývala vyjádřením k zajištění naší asistenční služby. Pak jsem si vzpomněla, že si musím přečíst závěry včerejšího jednání ředitelů jednotlivých produktových úseků a marketingu, kde se vzájemně informujeme, co se připravuje. Další část cesty jsem promýšlela přípravu na pravidelnou schůzi, kde si říkáme, jaké produkty budeme vyvíjet, kolik nás to bude stát a kolik bychom naopak mohli získat.

A to stále není vše, protože v tomto úseku se kromě cestovního pojištění také sjednávají životní a neživotní pojištění a také penzijní připojištění pro zaměstnance Allianz a tento ryze ženský kolektiv má na starosti také zaměstnanecké benefity pro další společnosti – zpracovává nabídky pro zaměstnavatele, kteří chtějí pojištěním odměnit své zaměstnance.

Zabýváme se také aktivním vyhledáváním veřejných zakázek a nabídek, sledujeme vyhlášená výběrová řízení na pojištění a ve spolupráci s ostatními úseky odesíláme nabídky do těchto řízení. A můžeme se pochlubit vysokou úspěšností,“ dodává ředitelka Slavíková.

Aktuální kurzovní lístek: i na vašem webu

Kurzy měn

Chystáte se na dovolenou? Zjistěte si aktuální kurzy zahraničních měn na Peníze.cz.

Posíláte na dovolenou jiné? Umístěte na svůj web boxík s aktuálními kurzy. K dispozici máte až jednatřicet měn, vybrat si můžete kterékoli z nich. Stačí zkopírovat kousek kódu a výsledkem je boxík s kurzovním lístkem, jaký vidíte pod tímhle textem.

Kód ke stažení je k dispozici zde

Vedle uvedeného zabírá ředitelce cestovního pojištění pracovní čas i vývoj nových produktů: „Nyní už tři měsíce stabilně pracujeme na jednom speciálním produktu, na jeho vývoji, na srovnání s trhem, na analýzách, na zadání pro IT, na pojistných podmínkách a na tom, jak se bude dělat likvidace. A teď jsem ve fázi, kdy s obchodníky jednám o tom, jak bude probíhat prodej. S marketingem zase řešíme, jaké budou promoakce, jaký bude leták, co na něm bude, komu ho dáme, koho pozvat na jaké akce,“ popisuje Slavíková. Meetingy s obchodníky mohou mít ale i docela sportovní charakter: „Včera jsme měli kupříkladu setkání s obchodními zástupci, kteří hrají golf, neboť nový produkt se ho týká. Ptali jsme se jich, zda rozumí pojistným podmínkám, zda produkt splňuje jejich požadavky a zda rizika, která novinka kryje, jsou právě ta, která golfisté opravdu potřebují.

Cestovat do zahraničí bez pojištění považují odborníci za hazard. Přesto i Jana Slavíková, která je dnes ředitelkou cestovního pojištění, jezdila za hranice České republiky kdysi bez pojistky. „Ještě před tím než jsem nastoupila do pojišťovnictví, cestovala jsem v 90. letech běžně bez cestovního pojištění po Evropě. Byla jsem hodně mladá a na cestovní pojištění neexistovala téměř žádná reklama. Teď by se mi to už nestalo. Je to skoro to první, na co myslím, když se někam chystám. A ví to i celé mé okolí, protože moje první otázka vždy zní – A jsi na cesty pojištěný?“ říká Slavíková. Ze své zkušenosti totiž ví, že neexistuje typ klienta ani zahraniční cesty, které by nebylo možné pojistit a které by zároveň pojistit nebylo třeba.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová zábava bytařů: vykrádačky podle Facebooku

27. 6. 2011 | Petra Dlouhá | 11 komentářů

Nová zábava bytařů: vykrádačky podle Facebooku

„Kocour není doma, myši mají pré…“ Pro bytaře je období letních dovolených vrcholem lovecké sezóny. Podělili jste se o radost z blížící se dovolené na Facebooku? Pak se připravte, že... celý článek

Datový roaming: co dělá váš mobil v cizině, necucá data za tisíce?

24. 6. 2011 | Michaela Kadlecová | 19 komentářů

Datový roaming: co dělá váš mobil v cizině, necucá data za tisíce?

Znáte svůj telefon důvěrně a víte, co kdy dělá? Někdy se po dovolené ukáže, jakého poťouchlíka jste hřáli v kapse, hýčkaly v kabelce! Hlídali jste se, telefonovali skromně, omezili... celý článek

Kdo je kdo v pojišťovně: mobilní technik

22. 6. 2011 | Věra Tůmová

Kdo je kdo v pojišťovně: mobilní technik

Mobilní technici v pojišťovně jsou takoví fajnšmekři. Nestačí jim mít jen odbornost a nadšení pro auta či nemovitosti. Musí mít i velký cit pro nesrovnalosti. Pokud na ně mají opravdu... celý článek

Kdo je kdo v pojišťovně: šéflikvidátor

25. 5. 2011 | Věra Tůmová

Kdo je kdo v pojišťovně: šéflikvidátor

Likvidátoři českých pojišťoven likvidují denně jednu pojistnou událost za druhou. Je to nikdy nekončící proces. Jakou roli při tom hraje nejvyšší šéf likvidátorů, ředitel úseku likvidace?... celý článek

Kdo je kdo v pojišťovně: likvidátor

21. 4. 2011 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Kdo je kdo v pojišťovně: likvidátor

„Naživo“ uvidí svého likvidátora dnes jen málokdo. Největší pojišťovny rozdělily proces likvidace pojistné události do několika etap, aby se minimalizovaly případné podvody. Zatímco... celý článek

Partners Financial Services