Pilulka ukázala, že burza není jen pro velké

Daniel Tácha | rubrika: BrandInsight | 1. 9. 2021 | 2 komentáře
Firmy, které potřebují peníze, mají dvě možnosti: půjčit si je v bance, nebo si pro ně jít na burzu. Ta je dostupná nejen velkým korporacím, jak loni dokázala Pilulka.
Pilulka ukázala, že burza není jen pro velké

Zdroj: Shutterstock

Jsou to tři roky, co Burza cenných papírů Praha otevřela trh Start určený malým a středním firmám. Dlouho o něm nebylo moc slyšet. Trochu se to změnilo loni v srpnu, kdy na něj vstoupila technologická firma eMan, a hodně v říjnu, kdy si na trh Start přišla říct o peníze investorů lékárna Pilulka. Ta se mimochodem stala vůbec první e-commerce firmou na pražské burze.

„Jestli jsme zpočátku přemýšleli, zda se do upisování akcií na burze pustit, spolupráce s manažery emise a především s pražskou burzou nás přesvědčila, že jde o správný krok,“ říká generální ředitel a zakladatel Pilulka Lékáren Petr Kasa.

Zájem investorů o akcie byl obrovský, nabízené množství převýšil o 536 procent. Pilulka akcie prodala i za maximální cenu v pásmu, které manažeři emise před uvedením na trh stanovili (424 Kč za kus). Kvůli přetrvávajícímu zájmu letos v březnu snížila minimální počet akcií, které lze najednou koupit (takzvaný lot) z 80 kusů na deset. Své akcie tím ještě víc zpřístupnila drobným investorům. Do budoucna plánuje přenést obchodování se svými akciemi na hlavní trh pražské burzy.

IPO

Někomu ta zkratka vzdáleně připomene druh piva, ale s alkoholem nemá nic společného. I když pro majitele firmy může jít o opojnou záležitost – když se zadaří. IPO znamená initial public offering, tedy první veřejná nabídka akcií. Důvodem k vydání akcií nebývá jen potřeba kapitálu. Manažer emise z vybrané banky i samotná burza firmu důkladně prověřují, firma se představuje potenciálním investorům, zveřejňuje cenové pásmo, ve kterém by se měla při první nabídce cena akcií pohybovat, zjišťuje předběžně zájem investorů – a když to dělá šikovně, získává publicitu a bezplatnou reklamu. Což byl ostatně taky případ Pilulky.

Dluh versus akcie

Je pro firmy výhodnější půjčit si v bance, nebo peníze získat prodejem akcií? „Záleží na konkrétní situaci a stavu firmy. To určí, který způsob je v daném okamžiku vhodnější,“ říká mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík. Základní nevýhoda dluhového financování je podle něj sama jeho podstata. Je to dluh, v určitém okamžiku je nutné ho splatit a ještě počítat s úroky. Vstup na burzu a emise akcií zas pro majitele znamená vzdát se části podílu ve prospěch nových akcionářů, kteří ale prostřednictvím svých investic zvyšují hodnotu společnosti.

„Další výhoda proti úvěru je, že peníze investoři firmě neposkytují na omezené období. Není nutné je splácet. Nezatěžují tedy bilanci firmy,“ dodává Kovařík.

Podle Radima Krejčího z investiční společnosti WOOD & Company, která se podílela na vstupu Pilulky na burzu, sehrály i u třetí největší české lékárenské sítě tyto argumenty významnou roli. Hodnota Pilulky se před vstupem na burzu odhadovala na 700 až 850 milionů korun, ale firma na ní vyinkasovala dalších téměř půl miliardy.

Anketa

Máte akcie z pražské burzy?

Zdraví jako investice

„Akcie Pilulky jsou vhodné pro dlouhodobé držení, ne pro trading. Jsou určené dlouhodobým investorům, které oslovuje její příběh a chtějí využít jejího růstového potenciálu,“ říká Krejčí s tím, že Pilulka úspěšným vstupem na burzu prokázala, že je zdravá a transparentní firma.

Peníze, které Pilulka utržila, investovala do skladovacích kapacit a IT. Část použila na expanzi na rumunský a maďarský trh. V zahraničí působí i tuzemská jednička Dr.Max a síť lékáren Benu. Ta je v Česku dvojkou, ale vlastní ji Němci.

Lékárenský trh je lukrativní. Podle společnosti IQVIA se jen v Česku loni prodaly léky za 97 miliard korun. Sílí jejich online prodej, na kterém staví i Pilulka. Navíc je zřejmě jen otázka času, kdy stát uvolní regulaci online výdeje léků na předpis, které tvoří hlavní byznys lékáren. Ve chvíli, kdy tak učiní, lze čekat, že se akcie Pilulky dál zhodnotí.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Daniel Tácha

Daniel Tácha je novinář, copywriter a příležitostný spisovatel. Psal pro Lidové noviny, Týden, Český rozhlas, Czech Business Weekly a další. Založil společnost Copywrite Company a vede web s drzým jménem Fintag. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

Valná hromada Komerční banky 24. dubna schválila návrh představenstva, aby držitelé akcií Komerční banky dostali dividendu ve výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním. 

Partners Financial Services