Krize naruby. Realitní fondy prosperují

Vladan Kubovec | rubrika: BrandInsight | 31. 8. 2021 | 6 komentářů
Kdo čekal, že krize přinese výprodeje nemovitostí, splakal nad výdělkem. Realitní fondy naopak vydělávaly pěkně.
Krize naruby. Realitní fondy prosperují

Zdroj: Shutterstock

Realitní fondy přestály pandemii relativně bez problémů. Většina rostla, dokonce rychleji než inflace. Zkušenosti z minulé krize přitom nenasvědčovaly ani v nejmenším, že tou covidovou by nemovitosti mohly projít bez poklesu hodnoty. K němu mohlo přispět zejména utlumení maloobchodu, omezení kontaktů mezi lidmi, ale i uzavření škol, které sekundárně dopadlo na aktivity všech firem.

Žádné výprodeje

Na rozdíl od minulé finanční krize ale tentokrát přišel stát se štědrou nabídkou finanční pomoci. Nechci se tu pouštět do diskuze na téma, jakou úroveň ta pomoc měla, ale výsledkem bezesporu bylo, že do ekonomiky přiteklo rekordní množství likvidity. Díky těmto penězům očekávaný řetězec událostí, které mohla spustit plošná uzávěra ekonomiky, nenastal.

O autorovi

Vladan KubovecZdroj: Conseq

Vladan Kubovec je portfoliomanažer fondu Conseq realitní. Absolvent Právnické fakulty Masarykovy univerzity a oboru oceňování majetku v Bankovním institutu působil jako vedoucí oddělení oceňování nemovitostí a poradenství ve společnosti Real Treuhand Reality. V Consequ je od roku 2011 zodpovědný za investice do nemovitostí a ostatních nefinančních aktiv.

Investoři, kteří od začátku krize „seděli na penězích“ a čekali pokles cen nemovitostí, se nedočkali. Naopak se objevily okolnosti, které hrály ve prospěch realitních fondů. Investoři se zalekli držení hotovosti a volatility na finančních trzích a začali hledat alternativní možnosti investic. Mezi ně patří i nemovitosti. Zvlášť některé sektory nemovitostního trhu zažily výrazný růst poptávky.

Věřím sice, že růst bude pokračovat, ale budoucnost se teď dá jen těžko přesněji predikovat. Bude záležet na množství faktorů: zdravotní i politické situaci, inflaci, úrokových sazbách… Já věřím, že si realitní fondy zachovají výkonnost, nelze však vyloučit, že zejména růst úrokových sazeb může vývoj výkonnosti ovlivnit i negativně.

Rostou, rostou

Jednoznačně nejvíc loni a letos rostla hodnota logistických a průmyslových nemovitostí. Bylo to způsobené odlivem maloobchodní poptávky do online prostředí. To, co se očekávalo v budoucnu v řádech let, se odehrálo během pár měsíců, objemy zboží obchodovaného v e-shopech rostly dvouciferným tempem. A s nimi i poptávka po skladových prostorech. Investoři tento dříve spíš opomíjený segment vnímají jako stabilní, počítají s tím, že růst onlinu na úkor kamenných obchodů je trvalý trend, a že tedy poptávka po skladech bude minimálně stabilní nebo spíš růstová.

Částečný růst zaznamenala také hodnota retail parků. V porovnání s obchodními centry pro ně byly vládní uzavírky maloobchodu méně bolestné. Obchodní centra se vstupem do všech jednotek zevnitř budovy byla zavřená déle a spolu s kancelářemi zaznamenala částečný propad hodnoty. Investoři se obávali dalšího možného omezování prodeje a omezování standardních kancelářských pronájmů v administrativních centrech.

Naše strategie

Conseq má v portfoliu skladový areál Karlovarská park s parametry, které jej z výše uvedených důvodů předurčují k růstu hodnoty. Kupovali jsme ho na začátku roku 2017, hluboko v době, kdy se tento segment nemovitostí považoval za spíš podřadný, tedy z hlediska dnešních cen velmi výhodně. Investiční politika našeho fondu je poměrně široce zaměřená, takže nelpíme na dlouhodobé držbě, naopak jsme připravení zisky vybrat a areál prodat, až se naplní naše cenová očekávání. Jsme tím mimo jiné povinováni svým podílníkům, kteří očekávají, že portfolio řídíme tak, aby se maximalizovaly jejich zisky.

V posledním pololetí jsme posílili zejména segment retailových nemovitostí. Do portfolia jsme nově pořídili dva retail parky v Praze, obchodní centrum Korso Karviná a samostatnou obchodní jednotku Decathlon jako rozšíření Retail Parku Hradec Králové, který už vlastníme.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Vladan Kubovec

 Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 9. 2021 11:02, Škodolibka domácí

Nic akciového praskat nebude ... jen bych to viděl na častější a výrazné korekce, následované opětovným růstem k maximům. To ale nelze považovat za prasklou bublinu. Ale ta daň přijde a brzy. Tato cesta, jak trochu nakrmit státní rozpočet, se přímo nabízí. A bez ohledu na to, kdo tuhle zemi povede.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 8. 2021 9:06, eďa

Akciová bublina je těsně před prasknutím a nemovitostní bublina se zatím nafukuje. Praskne ovšem také, hned po té, co se zvedne několikrát po sobě základní úroková sazba, zvýší se nezaměstnanost a zavede se daň z tržní ceny nemovitosti 1-2 % ročně.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services