První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad zpřísní pravidla

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 26. 4. 2024
První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad zpřísní pravidla
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v červnu a červenci spustí nová opatření v boji proti takzvanému spoofingu – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel dojem, že mu podvodník volá ze skutečného čísla banky, úřadu a podobně.

Regulátor stanovil dvě nové podmínky pro využívaní veřejných telekomunikačních sítí.

Tou první, která bude platit od července, je vyhodnocování toho, jak je volající označen v signalizační zprávě volání přicházející ze zahraničí. „Analýza bude vyhodnocovat, zda účastník není označen určitým typem tzv. českého čísla (s předvolbou +420), a v případě, že ano, nedojde ke spojení volání. Podmínka se aktuálně nevztahuje na mobilní čísla, která se mohou nacházet v roamingu a volání ze zahraničí označená takovým číslem mohou být zcela legitimní,“ uvedla mluvčí úřadu Tereza Meravá.

Štěstí přeje připraveným! Pojistěte se.

Porovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a do minuty najdeme tu nejvýhodnější pojistku pro vás i celou rodinu.

Už od června pak bude platit druhá podmínka, která míří na volání iniciovaná přímo v Česku. „Doplnění zakotvuje pravidla pro to, jakou informaci (telefonní číslo) může operátor vkládat do signalizační zprávy pro označení volajícího účastníka. Splnění podmínky by mělo zajistit, aby toto označení vždy obsahovalo reálné telefonní číslo provázané s konkrétním účastníkem či službou elektronických komunikací a bylo zpětně dovolatelné,“ dodává Meravá. Podle úřadu se tak zamezí situacím, kdy je uveden nesmyslný údaj. 

Spoofing je označení pro podvodnou praktiku, kdy je určitým způsobem (prostřednictvím manipulace s parametrem CLI) zneužito telefonní číslo – typicky například instituce, jako je banka. Volání směrem k potenciálnímu podvedenému se pak tváří jako z čísla této instituce a podvodník může z oběti vytáhnout citlivé informace.

Tento typ podvodu může poškodit i člověka, který jinak jen tak na něco neskočí: když má někdo uložené číslo do banky mezi kontakty v mobilu, vypadá to, jako když mu volá opravdu banka. Kdo číslo uložené nemá, může si – když bude hodně pozorný – všimnout, že se ukazuje s mezinárodní předvolbou +420. Kdyby opravdu volala banka z Česka, zobrazilo by se číslo bez předvolby.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Partners Banka a Rohlík odmění společné klienty. Ušetří za prémiové služby

20. 5. 2024 | Petr Kučera

Partners Banka a Rohlík odmění společné klienty. Ušetří za prémiové služby

Nová Partners Banka startuje spolupráci s Rohlik.cz, největším online obchodem s potravinami. Aktivní klienti mohou získat benefity v hodnotě až 4776 korun za rok.

Česká spořitelna změní úroky na spořicím účtu. Většině lidí klesnou

17. 5. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Česká spořitelna změní úroky na spořicím účtu. Většině lidí klesnou

Česká spořitelna změní od 1. června způsob úročení na svém spořicím účtu. Většině klientů zároveň sníží úrokové sazby – reaguje tím na vývoj na trhu a kroky konkurenčních bank.

Ve Sberbank zůstávají miliony korun. Termín pro výplatu se naposledy prodloužil

15. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ve Sberbank zůstávají miliony korun. Termín pro výplatu se naposledy prodloužil

Své vklady ze zkrachovalé banky Sberbank CZ zatím získalo asi devět z celkem 15 tisíc věřitelů, a to v celkové výši 52,9 miliardy korun. Stále ale ještě zbývá vyplatit přes 1,9 miliardy... celý článek

Sdílené bankomaty začnou fungovat i pro vklady. Už brzy

14. 5. 2024 | Olga Skalková

Sdílené bankomaty začnou fungovat i pro vklady. Už brzy

V projektu sdílené sítě bankomatů brzy přibude přelomová novinka. Komerční banka, Moneta, Air Bank a UniCredit nabídnou svým klientům službu sdílených vkladů. Znamená to více možností,... celý článek

„Tady to máš zpátky, lakoto.“ Zprávy pro příjemce baví klienty i bankéře

10. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

„Tady to máš zpátky, lakoto.“ Zprávy pro příjemce baví klienty i bankéře

Popisné, oficiální, vtipné, ale i nemravné a urážlivé. Češi si zprávy pro příjemce při odesílání plateb oblíbili, potvrzují banky. Někdy ale může mít taková osobní zpráva v internetovém... celý článek

Partners Financial Services