Bance dáte sbohem rychleji. Poradíme, jak na to

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 28. 3. 2017 | 1 komentář
Změnit banku, převést peníze i trvalé příkazy se dá pomocí jediného formuláře. Jenže řada lidí o tom nemá nejmenší tušení a zbytečně se přechodu mezi bankami obává. Od března je přestup ještě snazší a rychlejší. Peníze.cz přinášejí návod i potřebné formuláře.
Bance dáte sbohem rychleji. Poradíme, jak na to

Klienti, kteří chtěli přejít od jedné banky k druhé, měli dosud na výběr ze dvou možností. Buď si všechno potřebné zařídit sami, nebo se spolehnout na takzvaný Kodex mobility klientů. Využití Kodexu pak znamenalo nechat starosti se zrušením účtu v původní bance a převodem peněz, na bance nové. Stačila jediná návštěva pobočky a vyplnění formuláře. Změnit banku podle principů Kodexu mobility mohli tuzemští klienti už od roku 2009, kdy se k němu většina našich bank přihlásila, řada lidí ale o jeho existenci neměla tušení. „Z našeho výzkumu vyplynulo, že jen deset procent lidí, kteří uvažují o změně banky, se už s pojmem Kodex mobility setkalo. Když jsme jim ale vysvětlili, o co jde, osmdesát procent z nich by tuto možnost využilo,“ popisuje Tomáš Motl, vedoucí oddělení výzkumu trhu v Air Bank, výsledky průzkumu, který se banka nechala zhruba před rokem udělat.

Vedle Kodexu mobility se teď o snadnější přechod mezi bankami postarali i zákonodárci. Na začátku března totiž začala být účinná novela zákona o platebním styku, která bankám to, co většina z nich už dávno dělala dobrovolně, jednoduše nařizuje. A zavádí jednu novinku – přechod k nové bance se urychlí. Lhůta pro přechod bude totiž dělat třináct dní, namísto původních patnácti. Jak změna banky probíhá v praxi? Poradíme.

Stačí vyplnit pár kolonek

Předně, celý proces přechodu by za vás měla zařídit nově vybraná banka. Vedle založení účtu, což mnohdy zvládnete online, vás ovšem nemine návštěva pobočky. S sebou byste si měli přinést průkaz totožnosti a také vyplněný a vlastnoručně podepsaný tiskopis Žádost o změnu platebního účtu. Příslušný formulář si můžete stáhnout v boxu.

Ve formuláři je kromě jména, příjmení či adresy potřeba vyplnit především název původní banky a číslo starého účtu. V další části pak zaškrtnutím příslušného políčka požádáte původní banku o zrušení trvalých příkazů a souhlasů s inkasem a vyberete den, kdy má ke zrušení dojít. Česká bankovní asociace doporučuje naplánovat přechod na dobu, kdy vám z účtu žádné příkazy ani inkaso neodchází – vyhnete se tak tomu, aby některé platby byly provedené dvakrát nebo naopak vůbec.

Seznam trvalých příkazů a inkas poté původní banka zašle do banky nové, která je nastaví na vašem novém účtu. Výpis příkazů a inkas si také můžete pro kontrolu nechat poslat poštou nebo na e-mail. Původní banka samozřejmě převede také peníze, které u ní aktuálně máte. Pamatujete, že před zrušením účtu byste měli vůči bance vyrovnat všechny závazky.

Podle zákona o platebním styku si může banka za změnu účtovat jen přiměřené a skutečně vynaložené náklady. Podle výkladu České bankovní asociace a také Kodexu mobility, který většina tuzemských bank přijala ještě před zmíněnou novelou, by změna měla proběhnout zdarma za předpokladu, že na banku nebudete mít nadstandardní požadavky – třeba požadovat změnu účtu vedeného v cizí měně.

Ta hlava!

Peníze na špatný účet

Pokud vám z účtu odejde trvalý příkaz navíc, dá se samozřejmě snadno zjistit, ke komu peníze doputovaly a řešit jejich vrácení. Co ale dělat, když se seknete třeba při zadávání čísla účtu a vaše peníze odejdou bůhvíkomu? Poradíme.

Špatný účet? Jak dostat peníze zpátky

Dejte vědět šéfovi i sociálce

Kromě nastavení trvalých příkazů a inkas pro vás nová banka může udělat ještě jednu věc – dát o změně čísla účtu vědět organizacím, které vám na účet pravidelně posílají peníze. Nejčastěji jde samozřejmě o zaměstnavatele, v případě důchodců o Českou správu sociálního zabezpečení, příjemci nejrůznějších sociálních dávek by zase měli dát vědět úřadu práce. Pro tyto případy slouží formulář Oznámení o změně čísla účtu pro zasílání plateb, který ale vyplní nová banka. Spolu s ním musíte bance dodat seznam adres a podepsat také plnou moc, která ji opravňuje oznámení na nejrůznější strany odeslat. O změně účtu samozřejmě můžete dát vědět šéfovi či sociálce sami – banka vám alespoň poskytne vzor oznámení, případně si ho můžete stáhnout v naší galerii formulářů.

To samé řešení se pak nabízí i v případě inkasních společností. Česká bankovní asociace také upozorňuje, že pokud máte sjednané SIPO, může účinnost změn nastat později – záleží na konkrétních smluvních podmínkách mezi bankou a Českou poštou. Pokud by ale platba neodešla ani z jednoho účtu, automaticky dostanete složenku.

Pokud o změně banky uvažujete, ale zatím nevíte, kde nový účet založit, pomůže naše porovnání:

Nezapomeňte, že řada bank vám sice nabídne účet zdarma, dostanete ho ale jen při splnění určitých podmínek, často jde například o minimální obrat na účtu. Před výběrem nové banky se také vyplatí ověřit, jestli má ve vašem okolí dostatek bankomatů nebo jak je na tom se sítí poboček.

Monika Veselíková

Autor článku Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném čase běhá, kde se dá.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services