Poslali jste peníze na špatný účet? Poradíme, jak je dostat zpátky

Ondřej Tůma | rubrika: Jak na to | 23. 3. 2015 | 20 komentářů
Chvilka nepozornosti při zadávání plateb na internetu může přinést pořádné komplikace. Přečtěte si, jak získat zpátky peníze, které jste omylem poslali na nesprávný účet. Jde to, ale připravte se, že to může být fuška.
Poslali jste peníze na špatný účet? Poradíme, jak je dostat zpátky

Určitě tam jsou všechna čísla správně? A nenapsal jsem náhodou místo čtyř dvojek jenom tři? Podobné otázky se nám často honí hlavou, když zadáváme odchozí platbu. A pak znovu a s větší intenzitou vteřinu poté, co peníze konečně pošleme. Někteří si číslo účtu pro jistotu několikrát kontrolují, jiní mávnou rukou – kdyby tam byla chyba, půjde to určitě snadno a rychle vyřešit s bankou.

Když ale budete mít smůlu a náhodný příjemce vašich peněz bude dělat drahoty, můžete se jich nakonec dočkat až po soudu. „Při zadávání platebního příkazu prostřednictvím internetového bankovnictví je poměrně snadné udělat chybu v čísle účtu příjemce. Nejlepší způsob, jak této situaci předejít, je nespěchat a před odesláním zadané údaje pečlivě zkontrolovat,“ radí mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Splést se ale může každý, takže si pojďme ukázat, jak v takovém případě postupovat.

Do kdy můžete transakci zrušit?

Pokud jste při zadávání účtu příjemce udělali chybu v některém čísle nebo jste naopak jednu nebo víc číslic zapomněli napsat, máte vysokou šanci, že se vám peníze vrátí bez jakéhokoli urgování, respektive že z účtu ani neodejdou. Číslo účtu musí totiž vyhovovat požadavkům České národní banky, nikdy není libovolné. Možná víte, že každé rodné číslo musí být dělitelné jedenácti – podobné, jenže o dost složitější pravidlo platí i pro čísla bankovních účtů. „Když klient zadá takové číslo účtu příjemce, které nevyhoví automatické kontrole formátu, v našem internetovém bankovnictví mu okamžitě vyskočí upozornění a platbu ani nelze zadat,“ vysvětluje Marek Pšeničný z tiskového centra České spořitelny.

Když se ale spletete tak šikovně, že chybně zadané číslo účtu kontrolnímu výpočtu vyhoví, nebude transakci nic bránit a v den splatnosti peníze odejdou z vašeho konta.

Když si chybu uvědomíte včas, můžete zadanou platbu v internetovém bankovnictví zrušit či upravit. Možné je to ale jen u transakcí, které mají nastavené datum splatnosti až na další den nebo na později. Jestliže jste tedy platbu zadali během pracovní doby ve všední den a splatnost nijak neodkládali, odeslání už se nepodaří zabránit. Můžete sice ještě zkusit rychle kontaktovat svou banku s tím, aby platební příkaz zkusila stornovat, šance je ale malá.

Přesto není důvod k panice. Je totiž dost pravděpodobné, že i když byla transakce po formální stránce správně, zadaný účet ve skutečnosti neexistuje. V takovém případě se vám peníze automaticky vrátí do dvou až tří pracovních dnů.

Zahraniční omyl

Chybu můžete udělat i při posílání peněz do zahraničí. Realizace mezinárodní transakce ale trvá déle než tuzemské, a tak máte větší šanci včas ji stopnout. „Pokud naše banka v čase požadavku na storno platbu ještě neodeslala do zahraniční banky, jednoduše ji neprovedeme a klientovi vrátíme na jeho účet (pokud se z jeho účtu odečetly). V případě, že platba už byla do zahraniční banky odeslána, požádáme ji o vrácení prostředků. Pokud ještě prostředky nezúčtovala na účet příjemce, peníze vrátí a my je připíšeme zpět na účet klienta. Pokud už prostředky připsala příjemci, postupuje podle platné legislativy ve své zemi. Většinou požádá příjemce o souhlas s vrácením prostředků,“ vysvětluje Marek Pšeničný z České spořitelny.

Banka jako prostředník

Můžete mít ale smůlu a zaměněním číslic při zadávání platby opravdu poslat peníze na existující cizí účet. Nebo pravděpodobněji: například si ze seznamu příjemců plateb, které už v internetovém bankovnictví máte, vyberete nesprávného nebo opíšete číslo z nesprávné stránky poznámkového bloku a tak podobně…

To, že peníze odešly, ještě neznamená, že nikdy nepřijdou zpátky. Jen jim budete muset pořádně pomáhat. Nejprve ve spolupráci se svojí bankou: ta sice nemá pravomoc omylem odeslané peníze převést zpátky, může ale fungovat jako užitečný prostředník. „Pokud peníze odešly na jiný účet vedený u Air Bank, pošleme příjemci e-mail a zprávu do internetového bankovnictví, a požádáme ho o vrácení platby na účet odesílatele. Jestliže odešly na účet vedený u jiné banky, sami ji kontaktujeme a požádáme o pomoc při řešení. Dotyčná banka pak musí kontaktovat svého klienta a požádat ho o vrácení částky, která mu přišla na účet,“ vysvětluje tiskový mluvčí Air Bank Vladimír Komjati.

A podobný postup je běžný i u dalších bank. V praxi to tedy bude vypadat tak, že vyplníte formulář s žádostí o vrácení neoprávněně přijatých finančních prostředků. Vaše banka pak žádost bezplatně odešle bance příjemce, do které jste peníze omylem poslali. Ve většině případů majitel účtu na upozornění reaguje a peníze vrátí zpět.

Někdy se ale stane, že žádost banky zůstane bez odezvy. Pokud vám peníze nepřijdou zpátky na účet do dvou až tří týdnů od odeslání první žádosti, budete muset ve své bance vyplnit další formulář, ve kterém žádáte banku příjemce peněz o poskytnutí jeho identifikačních údajů. Banka vám pak musí podle § 38, odst. 6 zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, i bez souhlasu majitele účtu sdělit jeho jméno, datum narození a adresu trvalého bydliště. Banka si za poskytnutí informací účtuje poplatek 250 korun plus DPH 21 procent.

Anketa

Poslali jste peníze, kam jste nechtěli?

Sejdeme se u soudu

Víc už pro vás banka ale nemůže udělat a další vymáhání peněz je zcela ve vaší režii. Snažte se proto podle získaných údajů co nejrychleji zkontaktovat majitele účtu, na který jste omylem peníze poslali. Jestliže odmítne peníze vrátit nebo se vám bude záměrně vyhýbat, nezbyde vám nic jiného než právní cesta. Ve většině případů, které dojdou takhle daleko, ale podle lidí z bank pořád stačí pohrozit žalobou pro bezdůvodné obohacení. Pokud by totiž došlo na soud, žalovanému hrozí, že kromě vrácení peněz bude muset platit také náklady na vašeho právního zástupce. 

Když jde o stokoruny, poměrně často se stává, že člověk nakonec rezignuje a peněz se vzdá, než by kontaktoval právníka. A tak se o peníze častěji perou ti, kterým se jedná o vyšší částky. Většinou úspěšně. Situaci ale může nepříjemně zkomplikovat, když platba skončí na obstaveném účtu dlužníka v exekuci. Ten automaticky „vysává“ exekutor a riziko, že se peníze poškozenému nevrátí nebo spíš že se k němu dostanou až po nepříjemných průtazích, tak výrazně narůstá.

Když přistanou cizí peníze na účtu vám

Povinnost vrátit peníze, které by se nečekaně objevily na vašem bankovním kontě, se samozřejmě vztahuje i na vás. Pokud byste tedy v internetovém bankovnictví našli příchozí transakci, která neměla být adresovaná vám, kontaktujte svoji banku a řešte s ní další postup. Nejdřív si ale ověřte, jestli vám přeci jen neměla nějaká platba přijít, abyste zbytečně neposílali pryč peníze, které byly skutečně určené pro vás. „Doporučujeme, aby neoprávněný příjemce peněz vyčkal na žádost o vrácení platby, kterou obdrží přímo od plátce nebo prostřednictvím banky. Následně ale musí peníze neprodleně vrátit na účet plátce. Do zprávy pro příjemce doporučujeme uvést pro snazší identifikaci, že se jedná o vrácení chybné platby, “ radí Marek Pšeničný z České spořitelny. S cizími penězi na účtu nesmíte nijak disponovat ani ve chvíli, kdy si o ně ještě nikdo nezažádali. A pokud byste na pozdější žádost o vrácení peněz nereagovali, hrozí vám nepříjemné následky. „Pro takovou situaci zákon sice žádnou povinnost postupovat nějakým konkrétním způsobem neukládá, pokud by ale klient peníze nevrátil, vystavil by se výraznému riziku žaloby ze strany toho, kdo mu je omylem poslal,“ dodává Vladimír Komjati z Air Bank.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+155
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2015 0:03, Petr

Jaký jste ročník? Rodné číslo opravdu musí být dělitelné 11ti, ale neplatí to u starších ročníků. Nevím, od kterého roku je to přesně, ale vím, že moje babička (94 let) ho ještě neměla.

Zobrazit celé vlákno

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 3. 2015 11:34, Václav

Článek jsem přestal číst v momentě, kdy bylo v textu zmíněno, že každé rodné číslo musí být dělitelné 11. Jal jsem se to vyzkoušet a zjistil jsem, že moje není - vychází cca 7.641 na 8, tedy žádné celé číslo. Článek tímto pro mě stratil serióznost.

-58
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hledání ideální nuly. Přehled běžných účtů zdarma

9. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Hledání ideální nuly. Přehled běžných účtů zdarma

Každé zadarmo něco stojí. Aspoň u většiny „bezplatných“ běžných účtů to tak funguje. Abyste nemuseli solit, musíte splnit nějaké podmínky. A samozřejmě: co je pro někoho brnkačka, může... celý článek

Karolina Šrámková: Žádná raketová věda

13. 9. 2014 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Karolina Šrámková: Žádná raketová věda

Před pár lety se v brčálníku českých bank objevily nové štiky. Klienty nelákají jen na ceny a parametry bankovních služeb, ale třeba i tím, jak s nimi mluví. Air Bank sází na jednoduchost,... celý článek

Banka není mamka

12. 9. 2014 | Michal Kašpárek | 11 komentářů

Banka není mamka

Proč by zrovna banky měly být rovnostářské?

Zlatá karta: Vstupenka do světa výjimečných, nebo holka za padesát?

2. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Zlatá karta: Vstupenka do světa výjimečných, nebo holka za padesát?

Posloužila by stejně spolehlivě – jenže proč jezdit škodovkou, když můžete mít BMW? Stříbrné, zlaté, platinové, diamantové… kreditní a debetní karty. Jsou výsadou pro vyvolené… Opravdu?... celý článek

Malé peníze: Na účtu mi přistála cizí výplata. Můžu si ji nechat?

4. 4. 2012 | Jan Müller | 32 komentářů

Malé peníze: Na účtu mi přistála cizí výplata. Můžu si ji nechat?

(Skoro) každý týden odpovídá Jan Müller ze serveru Malé peníze na otázku čtenářů Peníze.cz. Dnes čtěte obzvlášť pečlivě, nechcete-li mít opletačky se zákonem.

Partners Financial Services