Patria začala lákat drobné a střední investory

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 27. 3. 2008 | 5 komentářů
Patria začala lákat drobné a střední investory
Začátkem března vstoupila do boje o menší investory společnost Patria. Nabízí systém miniSPAD, ve kterém je možné nakoupit akcie firem obchodovaných na pražské burze, a to v objemu zhruba od 100 tisíc korun.

Nakoupit akcie například Zentivy může být pro drobného investora problém. Pokud půjde na burzu a nakoupí v systému SPAD, kde se obchoduje v lotech, který v případě farmaceutické firmy obsahuje 2 000 akcií, zaplatí i s poplatky zhruba 2 miliony korun. Tato částka není ve SPADu výjimkou. Druhou možností je, že si koupí méně akcií v druhém systému, který se nazývá KOBOS. Jeho problém je, že má vyšší poplatky a nulovou záruku likvidity, tedy pokud všichni chtějí prodávat a nikdo kupovat, investor akcie neprodá. Nebude komu. Tuto nevýhodu se snaží odstranit systémy pro drobné a střední investory, jako je RM-Systém,  jehož hlavními akcionáři jsou majitelé skupiny Fio, a miniSPAD od firmy Patria.

Slovníček pojmů

LOT – určitý počet akcií stanovený pravidly burzy nebo jiného organizátora trhu.
KOBOS – zkratka ze slov KOntinuální Burzovní Obchodní Systém. Jeden ze systémů, pomocí kterého se obchoduje na pražské burze. Je založen na střetávání nabídky a poptávky jednotlivých investorů. Dají se zde obchodovat akcie po kusech.
SPAD – zkratka ze slov Systém pro Podporu trhu Akcií a Dluhopisů. Obchoduje s v něm třináct akciových titulů s vysokou likviditou. Minimální obchodované množství je jeden lot, který stanoví burza.
miniSPAD – systém Patria Direct, který se snaží spojit výhody KOBOSu a SPADu, tedy likviditu a možné obchodování i s nižšími částkami
EasyClick – funguje v rámci RM-Systému. Jde o formu pokynu k nákupu nebo prodeji vybraných akcií. Ten se zadává v násobcích počtu akcií v rámci tzv. EasyClick lotů.

MiniSPAD spustila Patria 3. března. Jde o systém pro drobné a střední investory. Ti mohou akcie kupovat či prodávat po tzv. miniLOTech, které mají hodnotu zhruba 100 tisíc korun. Hodnota miniLOTu je závislá na aktuální tržní ceně. Obchodování probíhá v době standardního obchodování burzy. „Jsme zvědaví, jakým způsobem budeme konkurovat RM-Systému,“ uvedl Oldřich Pavlovský, výkonný ředitel Patria Direct.

Poplatek za nákup v miniSPADu je 0,45 procenta z objemu obchodu, nicméně pokud je nákup i prodej proveden v rámci jednoho dne, je poplatek za jednu operaci 0,3 procenta.

„Chtěli jsme dát investorům možnost, aby si mohli užít na spekulativních trzích,“ říká Pavlovský z Patrie.

RM-Systém, jehož hlavními klienty jsou také menší investoři, tuto hozenou rukavici zvedá. „Od 1. dubna snížíme poplatky tak, abychom byli nejlevnější na trhu,“ tvrdí Jiří Vodička, ředitel pro strategii a marketing RM-Systému. Přesná čísla zatím nejsou k dispozici. Jiří Vodička potvrdil, že RM-Systém půjde s poplatkem pod 0,3 procenta. Nyní se platí za pokyn k nákupu či prodeji v obchodním systému EasyClick, kde se také nakupuje v lotech, jejichž hodnota se pohybuje od 25 tisíc do čtvrt milionu korun, poplatek 0,39 procenta z objemu obchodu.

Anketa

Jakým způsobem investujete do akcií?

Pro obchodování ovšem nejsou důležité pouze poplatky, ale i to, zda je investor rychle schopen přeměnit cenné papíry zpět na peníze. To může být problém systému KOBOS, v němž zprostředkovávají drobným investorům nákupy a prodeje obchodníci s cennými papíry. V KOBOSu se může stát, že prodávající nenajde pro své akcie kupce. Pokud by třeba trh hodně padal, mohou chtít všichni prodávat, ale nikdo nebude nic kupovat. Takto může nelikvidní trh lehce přivodit investorovi ztrátu.

V miniSPADu likviditu zajišťuje Patria všem třinácti titulům, které se obchodují v systému SPAD pražské burzy. Znamená to, že když se nenajde žádná osoba či firma, která by nabízené akcie od jiného investora koupila, udělá to za něj Patria. V RM-Systému je podobným tvůrcem trhu burzovní společnost Fio, která ho vlastní, a u několika největších titulů nově i společnost BH Securities. V systému EasyClick od RM-Systému není zajištěna likvidita jen třem akciovým titulům – Jihočeským papírnám Větřní, Tatře a České spořitelně.

Obchody v lotech mají i své stinné stránky. Investor, který by chtěl prodat v miniSPADu dříve koupené akcie, musí jich mít alespoň tolik, kolik tvoří jeden miniLOT. U Komerční banky je to například 25 akcií, v případě ČEZ 80 akcií. Nemůže se ale v tomto systému zbavovat akcií po jednotlivých kusech. Tento systém se nazývá „všechno, nebo nic“, konkurenční RM-Systém takto nefunguje.

Velikost lotu na burze, u Patrie a v RM-Systemu (v ks akcií)

SPOLEČNOSTSPAD (burza)miniSPAD (Patria)EasyClick (RM-Systém)
AAA Auto 3 0003 0001 000
CME1 0007050
ČEZ 5 00080200
ECM50010050
Erste Bank 2 00010050
Komerční Banka1 0002550
Orco5005025
PEGAS NONWOVENS SA1 000150100
Philip Morris ČR1001510
Telefonica O2 CR5 000200200
Unipetrol10 000300500
VIENNA INSURANCE GROUP (VIG)5007025
Zentiva a.s.2 00010050

Posledním podstatným faktorem pro rozhodování investora je rozpětí mezi nákupní a prodejní cenou, v kterém se mohou tvůrci trhu pohybovat. Pokud bude rozpětí 20 korun, tak klient nakoupí za 120, ale prodat bude moci v zápětí pouze za 100 korun. Při větším rozpětí bude investor k výdělku potřebovat větší růst akcie, aby se dostal alespoň na nákupní cenu 120 korun, v příkladu tedy 20procentní růst. Systém miniSPAD, který se řídí pravidly burzy, má toto rozpětí menší než RM-Systém.

Strategie obou obchodních systému se neliší jen velikostí lotu či poplatky, ale i druhy cenných papírů, které chtějí klientům nabídnout. Zatímco Patria, podle obchodního ředitele Martina Kodýdka, zatím neuvažuje o brzkém zařazení investičních certifikátů do systému miniSPAD, RM-Systém hodlá brzy nabídnout investorům obchodování s pěti až deseti certifikáty. I ty budou mít podle Vodičky v RM-Systému svého tvůrce trhu.

Věříte službám, které se začínají objevovat pro drobné investory? Podělte se o zkušenosti s obchodováním.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi kupují raději jistotu i za cenu nižšího výnosu

25. 3. 2008 | Petr Čermák | 3 komentáře

Češi kupují raději jistotu i za cenu nižšího výnosu

V roce 2007 se majetek ve fondech zvětšil o více jak 16 procent. Touha Čechů neztratit vložené peníze a reklama zajistily největší růst fondům fondů a zajištěným. Ačkoli nálada na trzích... celý článek

Opce: Právo na dobrou cenu

21. 3. 2008 | Josef Košťál

Opce: Právo na dobrou cenu

S opcemi lze obchodovat podobně jako s akciemi. Stačí k tomu přitom mnohem méně peněz. Třeba akcie IBM stojí 114 dolarů. Nákup stovky akcií by přišel 11 400 dolarů. Stejné množství... celý článek

Fed nevyslyšel hlas analytického "lidu"

20. 3. 2008 | Jan Pekař | 3 komentáře

Fed nevyslyšel hlas analytického "lidu"

Americká centrální banka Fed nevyslyšela nahlas pronášená přání investorů z Wall Street, aby snížila hlavní úrokovou sazbu o celé jedno procento, ale slíbila, že bude pokračovat ve... celý článek

Z čeho a kdy platí daně drobný investor

18. 3. 2008 | Jan Pekař | 19 komentářů

Z čeho a kdy platí daně drobný investor

Investice do cenných papírů jsou v módě. Počty malých investorů prudce stoupají, a to i v nynější bouřlivé době. Roste tak i počet lidí, kteří vyplňují přiznání k dani z příjmu z kapitálového... celý článek

Z piva pupek plný peněz být nemusí

17. 3. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Z piva pupek plný peněz být nemusí

ČSOB představila na začátku března nový zajištěný „pivní“ fond. Nabízí investici do portfolia akcií předních světových pivovarů. Rizikem je, že výnos se určuje až v posledních 18 měsících.... celý článek

Partners Financial Services