Z čeho a kdy platí daně drobný investor

Jan Pekař | rubrika: Jak na to | 18. 3. 2008 | 19 komentářů
Z čeho a kdy platí daně drobný investor
Investice do cenných papírů jsou v módě. Počty malých investorů prudce stoupají, a to i v nynější bouřlivé době. Roste tak i počet lidí, kteří vyplňují přiznání k dani z příjmu z kapitálového majetku, i těch, kteří tak letos učiní poprvé.

Příjmy ze spekulací na burzách, ať už akciových, komoditních nebo měnových, jsou jen jedním ze zdrojů příjmů z kapitálového majetku. Kromě nich sem podle paragrafu 8 zákona o dani z příjmu patří také dividendy z akcií nebo z podílů ve společnosti s ručením omezeným nebo komanditní společnosti. Kapitálové příjmy přiznává a zdaňuje i tichý nebo mimo stojící společník. Spadá sem i družstevník, jemuž plynou příjmy z družstevního podílu. Kapitálové příjmy jsou úroky z depozit, výplaty dávek penzijního připojištění, jednorázová plnění nebo odbytné z penzijního připojištění a kapitálového životního pojištění (ale už ne pojistné plnění v souvislosti s pojistnou událostí), výnosy z obligací, z vkladových listů a podílových listů investičních fondů a ještě některé další výnosy. Nezdaňují se například úroky z vkladů na stavební spoření, včetně úroků ze státní podpory stavebního spoření.

Využijte interaktivních daňových formulářů

Přiznání k dani z příjmu musí podat každý, jehož roční příjmy neosvobozené do daně přesáhly 15 tisíc korun. Buď to za něj může udělat jeho zaměstnavatel, nebo poplatník musí vyplnit přiznání sám. Tito lidé mají pro podání přiznání čas do konce března. Aby to měli jednodušší, mohou využít interaktivních daňových formulářů.

Více v článku Jak na daň z příjmu za rok 2007.

Ve stručnosti platí, že kapitálové výnosy se zdaňují jednotnou sazbou 15 procent. Pokud výnosy z kapitálového majetku spadají do bezpodílového vlastnictví manželů, zdaňují se jen u jednoho z nich. U výplat penzí z penzijního fondu a plnění ze životního pojištění se od příjmu odečítá částka placená účastníkem pojištění a částka státního příspěvku.

Výnosy z obchodování na kapitálových trzích představují rozdíl mezi cenou, za kterou byl cenný papír či jiný instrument pořízen, a cenou, za níž byl prodán. Pokud je rozdíl kladný, jedná se o výnos, který tvoří základ daně.

Pro zdanění platí tzv. šestiměsíční test. Uběhne-li mezi nákupem a prodejem investičního cenného papíru či podílového listu doba delší než šest měsíců, je výnos od daně osvobozen. Pokud je rozdíl záporný, spekulant utrpěl ztrátu a nemá tedy co danit.

Výnosy a ztráty z obchodů stejného typu lze sčítat za celé zdaňovací období. Proti takto vykázanému zisku je možné započítat náklady na tyto obchody, např. internetové připojení, školení, odbornou literaturu. Případnou ztrátu ovšem nelze započítat proti jiným typům příjmů, a to ani proti obchodům s investičními instrumenty jiného typu, např. futures na komodity, pokud byl zisk vypočítán z obchodů s akciemi, vyplývá z praxe daňových poradců. Ze stanoveného základu daně je třeba odvést daň (pokud transakce nesplňuje šestiměsíční daňový test). Jinými slovy, ztráty nelze započítat proti ziskům z jiných transakcí a nelze je ani, jako např. u ztrát z podnikání, započítat proti ziskům příštích let.

Obchodníci také velice často nakupují nebo prodávají jeden instrument (např. akcie) po částech. Běžná praxe daňových poradců je, že se proti sobě staví náklady na pořízení titulu a výnosy z jeho prodeje v tom pořadí, v jakém vznikaly. Proti prvnímu nákupu se tak započítá výnos z prvního prodeje. Američané mají pro tento systém pojmenování „first in-first out“, česky FIFO. Je ovšem možné podle analýzy poradenského serveru Účetní poradce použít i metodu průměrování pořizovacích cen. V každém případě je třeba používat pro jedno zdaňovací období jen jednu z těchto metod.

Anketa

Už jste podali daňové přiznání za rok 2007?

Kupní cena instrumentu, tedy výdaj obchodníka, se stane daňově uznatelným nákladem až při prodeji téhož instrumentu. Pokud tedy obchodník nakoupil, řekněme, 200 kusů nějaké akcie a pak prodal v první várce jen sto, daňově uznatelným nákladem je částka za 100 kusů nakoupených akcií.

Daňově uznatelné náklady tvoří nejen cena zaplacená při nákupu investičního instrumentu, ale také poplatek brokerovi, poplatek burze, úroky za margin, náklady na připojení k internetu, výdaje za odbornou literaturu či školení. Zákon tedy jako daňově uznatelné připouští i náklady na „vstup do obchodování“. Tyto náklady lze odečíst od součtu výnosů z jednotlivých obchodů.

Lhůta pro podání daňového přiznání se krátí. Kdo podává přiznání sám bez pomoci daňového poradce, má ještě čas do konce března.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 3. 2008 16:24, Michal Kára

MMM: Ne ze by clanek byl spravne, ale pravnicke osoby zdanuji CP uplne odlisnym zpusobem.

Zobrazit celé vlákno

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 3. 2008 11:24, Jirka

Článek je zcela chybný a těch pár záchvěvů pravdy ho nezachrání:(( O akciích už tu byla řeč. Třeba kapitálové výnosy se také jenom nedaní 15%. V určitých případech se daní sazbou dle daňového pásma a to část nebo celek. Danit kapitálové výnosy se dá podle §8, §10 a dalších. V tom je rozdíl.
Doporučil bych článek smazat, protože to vyjde lechčeji napsat ho znovu nežli ho opravovat:(( Na takto renomovaný server je to dost podpásovka.

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyplňte s námi daňové přiznání krok za krokem

28. 2. 2008 | Jan Pekař | 15 komentářů

Vyplňte s námi daňové přiznání krok za krokem

Ještě dlouho nebudeme daňové přiznání z příjmů fyzických osob odesílat na finanční úřad jako pohlednici. Také v letošním roce je zapotřebí vyplnit poměrně rozsáhlý formulář. Chce to... celý článek

Společné zdanění manželů: letos naposledy

13. 2. 2008 | Jan Pekař | 6 komentářů

Společné zdanění manželů: letos naposledy

Potřetí a naposledy je letos možné uplatnit společné zdanění manželů. Mohou je využít pouze manželé, kteří vyživují alespoň jedno nezaopatřené dítě a žijí spolu s dětmi ve společné... celý článek

Jak na daň z příjmu za rok 2007

11. 2. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Jak na daň z příjmu za rok 2007

Přiznání k dani z příjmu musí podat každý, jehož roční příjmy neosvobozené do daně přesáhly 15 tisíc korun. Buď to za něj může udělat jeho zaměstnavatel, nebo poplatník musí vyplnit... celý článek

OSVČ: Jak a kdy odevzdat Přehled o příjmech a výdajích

8. 2. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

OSVČ: Jak a kdy odevzdat Přehled o příjmech a výdajích

Přehled o příjmech a výdajích musí vyplnit a odevzdat České správě sociálního zabezpečení i ti, kdo si vloni nevydělali na živnostenský list ani korunu. Kdo Přehled neodevzdá včas nebo... celý článek

Co potřebujete pro uplatnění daňových odpočtů za rok 2007

7. 2. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Co potřebujete pro uplatnění daňových odpočtů za rok 2007

Od základu daně z příjmu si lze odečíst příspěvky na životní pojištění, penzijní připojištění, úroky z hypoték a úvěru ze stavebního spoření či hodnotu darů. Pokud za vás sestavuje... celý článek

Partners Financial Services