Akcie: Houpačku převážila americká centrální banka

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 26. 3. 2008
Úvod minulého týdne na pražské burze se nenesl zrovna v růžovém duchu a kvůli událostem v USA index PX výrazně oslabil. Nejhůře na to doplatily hlavně finanční akcie jako Erste Bank, Komerční Banka a pojišťovnická skupina VIG.
Akcie: Houpačku převážila americká centrální banka

V průběhu pondělí zamířil index až k úrovni 1 445 bodů (-2,5 %). Úterý bylo ve znamení korekce. Impulsem byly opět zprávy ze zahraničí, konkrétně pak výsledky amerických bankovních společností. Index se vrátil nad 1 500 bodů. Objemy obchodů však nebyly tak výrazné. Vítězem dne byly po pondělních propadech bankovní tituly. Den před zveřejněním svých hospodářských výsledků se akcie Pegas obchodovaly za 555 Kč (-1,31 %). Středa se nesla v růstovém sentimentu, poté co si zámořské indexy připsaly nejvyšší růst za posledních 5 let. Čtvrteční obchodování se vyznačovalo nízkou aktivitou a také divokou jízdou akcií Pegasu, které po otevření propadly kvůli spekulantům pod 540 Kč. V závěru dne však kupci vytáhli titul až nad 590 Kč (+5 %). Rozptyl obchodů tak dosáhl neuvěřitelných 10 %! Páteční obchodování se neslo v poklidném duchu i díky tomu, že pražská burza obchodovala jako jedna z mála během Velkého Pátku. V souhrnu si index za týden polepšil o 0,72 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 5061 517+0,72
Klíčové události minulého týdne
  • České maloobchodní tržby rostly v lednu nejpomalejším tempem za poslední 4 měsíce. Důvodem je zrychlující se inflace, která utáhla peněženky spotřebitelů. Tržby vzrostly o 4,1 % ve srovnání s růstem 5,4 % o měsíc předtím. Ekonomové přitom očekávali růst o 4 %. Na pokles tržeb mělo dopad zejména zavedení poplatků za léky, takže spotřebitelé se předzásobili v předchozích měsících, a také zvýšení snížené sazby DPH z 5 na 9 procent. V lednu tak tržby za léky klesly o 7 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

 

ČEZ
19/3 ČEZ představila na tiskové konferenci plán na rozvoj jaderných projektů v okolních zemích střední a jihovýchodní Evropy. Vzhledem k faktu, že vláda v ČR v současné době nepodporuje výstavbu dalších jaderných elektráren v ČR, zaměří se společnost v tuzemsku pouze na zvýšení výroby stávajících elektráren Dukovany a Temelín a to téměř o třetinu. Do roku 2012 by tak obě elektrárny měly vyrobit 31 TWh elektrické energie ročně.

ECM
20/3 ECM oznámila, že změní svou organizační strukturu, vytvořením regionálních divizí pro každý jednotlivý trh ve kterém operuje (ČR, střední a Východní Evropa, Rusko, Čína). Tímto krokem chce podpořit implementaci střednědobé strategie expanze představené v roce 2007. Nová struktura by měla začít plně fungovat od 1. srpna 2008. Díky nové struktuře bude pro ECM lehčí oddělit jednotlivé divize případným vstupem na místní burzy, nebo prodejem.

Pegas Nonwovens
19/3 Zisk Pegas Nonwovens, druhého největšího výrobce netkaných textilií v Evropě, za loňský rok vzrostl o 9,2 % na 22,1 milionu EUR, tržby se zvýšily o necelé procento na 122 milionů EUR. Pro rok 2008 společnost očekává, že celkové výnosy porostou o 21 – 25 % ve srovnání s rokem 2007, když plánuje spuštění nové – osmé – výrobní linky a nárůst roční výrobní kapacity o 24 – 28 %.

Telefonica O2 ČR
21/3 Telekomunikační společnost oznámila, že 21. dubna se uskuteční valná hromada, na které by měli akcionáři schválit vyplacení hrubé dividendy 50 Kč na akcii.

Očekávané události
  • 26/3 Zasedání ČNB o úrokových sazbách

Spojené státy

Akcie na zámořských trzích mají za sebou další volatilní týden. Hlavní roli sehrály v tomto týdnu americká centrální banka (FED), bankovní domy a v neposlední řadě komodity. Dopad páteční zprávy o problémech s likviditou Bear Stearns se přenesla i do pondělního týden, kdy JPMorgan Chase oznámil, že za pomoci FEDu koupí sužovanou banku za pouhé 2 dolary na akcii. Akcie BSC tak otevíraly s téměř 90% propadem.  V úterý zažíly americké trhy největší růst za posledních 5 let, povzbuzeny dobrými výsledky bankovních titulů GS a Lehman. FED zároveň ohlásil snížení úrokové sazby na 2,25 %, což bylo sice méně než čekal trh. Přesto se z toho indexy velmi rychle oklepaly. Ve středu se však vývoj obrátil, když ceny komodit, které v uplynulých dnech vesele rostly zažily technickou korekci a výrazné propady byly viděny u zlata, ropy nebo stříbra, naopak se dařilo dolaru, který si mírně napravil reputaci. Celkově si indexy výrazně polepšily a index Dow Jones i širší S&P posílily o více než 3 %.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DJ11 95112 361+3,43
Nasdaq2 2122 258+2,07
S&P 5001 2881 330+3,26
Klíčové události minulého týdne
  • FED ve snaze pomoci finančnímu trhu sníží diskontní sazbu na přímé úvěry bankám o čtvrt procentního bodu ze 3,5 na 3,25 %, což je pouze čtvrt procentního bodu nad základní mezibankovní úrokovou sazbou. Opatření by měla vést k větší likviditě a vůbec ke zlepšení situace na trhu.
  • Americká centrální banka (FED) snížila svoji hlavní úrokovou sazbu o 0,75 % na 2,25 %. Některé odhady očekávaly, že vzhledem k vývoji na akciových trzích a problémech finančních společností s likviditou, se sníží sazby o 1 %, některé odhady počítaly se snížením až o 1,25 %.
  • Index předstihových ukazatelů v USA klesl v únoru o 0,3 %, pátý pokles za sebou, a přilil olej do ohně těm, kteří tvrdí, že US ekonomika se již nachází v recesi. V předchozím měsíci klesl index o revidovaných 0,4 %. Hodnota byla v souladu s očekáváním ekonomů.

Vývoj titulů na amerických trzích

 

17/3 JM Morgan Chase & Co. kupuje investiční banku Bear Stearns Cos. za 240 milionů USD, pouhé 2 dolary na akcii. Akcie společnosti přitom na konci týdne zakončily zhruba na 30 USD na akcii. Fed celou transakci podporuje, zajistí krytí celé operace včetně 30 miliard méně likvidních aktiv Bear Stearns.

18/3 Goldman Sachs Inc. ohlásil výsledky za první čtvrtletí, ve kterém zaznamenal menší propad zisku než odhadovali analytici. Čistý zisk klesl na 1,51 miliardy USD / 3,23 USD na akcii z 3,2 miliardy USD / 6,67 USD na akcii o rok dříve. Analytici v průměru očekávali zisk 2,59 USD na akcii. Jedná se o největší propad zisku od roku 1999. Společnost ztratila více jak 1 miliardu USD na hypotékách a jiných investicích. Příjmy klesly z 12,73 na 8,33 miliardy USD.

18/3 Čistý zisk Lehman Brother Holding Inc., čtvrté největší investiční banky v USA, v prvním čtvrtletí tohoto fiskálního roku poklesl na 489 milionů USD (81 centů na akcii) zatímco loni firma hospodařila se ziskem 1,15 miliardy USD. Dosažený zisk je sice nejnižší za posledních 5 let, přesto však překonal očekávání analytiků, když jejich odhady byly o 9 centů na akcii nižší. Zisk byl snížen odpisy za 1,8 miliardy USD.

19/3 Morgan Stanley vykázal za první čtvrtletí pokles zisku o 42 %, což je méně, než očekávali analytici. Čistý zisk klesl na 1,55 miliardy USD / 1,45 USD na akcii z 2,67 miliardy USD / 2,51 USD na akcii z předchozího roku. Průměrný odhad analytiků byl zisk 1,01 USD na akcii. Příjmy společnosti poklesly o 17 % na 8,3 miliardy USD.

19/3 Akcie VISA Inc. při svém debutu otevřely na ceně 59,50 USD/a., o 35 % výš než byla stanovena cena při IPO. Visa ocenila při dychtivě očekávaném IPO každou ze 406 milionů akcií na 44 USD.

20/3 Největší výrobce polovodičů na světě, Intel Corp., oznámil, že jeho představenstvo schválilo zvýšení čtvrtletní dividendy o 10 % na 14c na akcii z předchozích 12,75 USD.

Očekávané události
  • 25/3 Spotřebitelská důvěra
  • 26/3 Prodej nových domů
  • 27/3 HDP

Německo

Německý DAX za uplynulý týden odepsal 2 %, když to bylo způsobené hlavně pondělní poklesem o více jak 4 % oproti pátku. Na vývoji měly hlavní vliv události okolo americké banky Bear Stearns a nižší výhled společnosti Siemens, které oslabily o 18 %. Index se tak hned na začátku týdne propadl na 17měsíční minimum. V úterý německý trh zaznamenal korekci pod vlivem událostí v zámoří a index uzavíral v blízkosti hranice 6 400 bodů. Velký podíl na tom mělo i posilování akcií Volkswagen, které se dostaly na 177 EUR za akcii. Celkově se v týdnu dařilo nejvíce právě akciím spjatým s automobilovým průmyslem. Výše zmíněný Volkswagen rostl v souhrnu o 8,7 %, automobilka BMW rostla o 10 % díky oznámenému výhledu zisku. Králem byly akcie Continentalu, které téměř uplně vymazaly ztráty z předchozího týdne a posílily o téměř 14 %. Naopak nejvíce se propadly akcie Metro AG v reakci na nižší výhled tržeb pro letošní rok. Na to reagovaly brokerské domy a snížily doporučení pro maloobchodního prodejce. V celkovém zúčtování titul oslabil o 8,5 %. Obchodování v Německu bylo zkrácené o jeden den kvůli velikonočním svátkům a index uzavřel na 6 320 bodech.

Vývoj indexu DAX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DAX6 4526 320 -2,05
Vývoj titulů na německém trhu

 

17/3 Siemens AG, největší evropská strojírenská firma, prohlásila, že zisk za tento kvartál bude oproti odhadům až o 900 milionů eur nižší kvůli zdržení objednávek a kvůli škrtům u energetických, dopravních a technologických jednotek společnosti.

17/3 Německá společnost z oboru cestovního ruchu, TUI AG, po projednání prohlásila oddělení lodní divize Hapag-Lloyd po několikaměsíčním tlaku od investorů. Společnost prozkoumá všechny možnosti včetně osamostatnění jednotky či jejího prodeje. Vedení není spokojeno s nestálými příjmy z této jednotky. V úterý ohlásí společnost na tiskové konferenci roční výsledky hospodaření. Pro rok 2007 očekává zisk 158 milionů EUR.

18/3 Čistý zisk Metra, největšího německého maloobchodního prodejce, v posledním čtvrtletí uplynulého fiskálního roku vzrostl o 12 % na 791 milionů EUR (2,42 EUR na akcii) a o 64 milionů EUR tak překonal očekávání analytiků. K lepším výsledkům firmě pomohla reorganizace řetězce supermarketů Real. V letošním roce však firma očekává slabší růst tržeb.

18/3 Čistý zisk TUI AG, největší evropské cestovní kanceláře, v uplynulém fiskálním roce dosáhl 175,1 milionu EUR (61 centů na akcii) zatímco v předchozím roce firma utrpěla ztrátu 890 milionů EUR. Zisk tak o 17,1 milionu EUR překonal očekávání analytiků. Firmě k lepším výsledkům pomohla vyšší poptávka po zahraničních zájezdech a vyšší poplatky za lodní dopravu.

19/3 Porsche SE, nejziskovější automobilka na světě, podle spekulací tisku pravděpodobně navyšuje podíl ve Volkswagenu tak, aby její podíl na hlasovacích právech přesáhl 75 %. Tiskový mluvčí firmy Frank Scholtys spekulace odmítl.

19/3 Výkonný ředitel Hypo Real Estate Holding AG, německé hypoteční banky, se díky klesajícím akciím ocitl pod tlakem hedgeového fondu, který drží zhruba 20 % jejích akcií. Informoval o tom Capital magazine. Za poslední 3 měsíce ztratily již více než 60 % své hodnoty.

19/3 J.P.Morgan Chase & Co. snižuje doporučení pro Metro AG, největšího německého maloobchodního prodejce, z původního „neutral“ na „underweight“ a jejich cílovou cenu o 14 % na 50 EUR. UniCredit Markets & Investment Banking snižuje jejich cílovou cenu o 18 % na 55 EUR a k podobnému kroku přistoupily I Goldman Sachs a Commerzbank. Cheuvreux titul vyřadil ze seznamu doporučených evropských akcií. Brokeři jsou zklamáni zveřejněným výhledem na rok 2008 a příliš nedůvěřují ziskovému cíli pro hypermarkety Real.

21/3 Druhá největší letecká společnost v Evropě, Deutsche Lufthansa, vyplatí akcionářům SWISS aerolinií 267 milionů USD kvůli výkonnosti akcií LHA od té doby, kdy převzala kontrolu nad bývalou švýcarskou státní aerolinkou. Investoři obdrží platby příští týden. Mezi ně patří kromě švýcarské vlády i mezinárodní společnosti Credit Suisse, Nestle, UBS nebo Novartis.

Očekávané události
  • 26/3 Index podnikatelské nálady IFO
  • 27/3 Spotřebitelská důvěra GfK
  • 28/3 Maloobchodní tržby

Maďarsko

Maďarský index BUX si v uplynulém týdnu mírně pohoršil a zavíral na 2 535 bodů (-48 %). Mezi nejrůstovější tituly týdne patřily bankovní titul OTP (+4,90 %) a ropná společnost MOL, která přidala 2,25 %. Druhý jmenovaný oznámil další odkup svých akcií ve snaze zabránit OMV aby se pokusila převzít společnost. V úterý zaznamenaly maďarské akcie výrazný růst a vymazaly tak pondělní poklesy díky pozitivnímu sentimentu ve světě, který se rozšířil z USA. Index BUX posílil o více jak 2 %. Po zbytek týdne již maďarský trh podobnou výkonnost nezopakoval. Ve středu se sice na openu přiblížil k maximům z minulého pátku, poté však následoval pokles. Výrazný propad zaznamenaly ve čtvrtek akcie FHB, které se propadly na 1,5leté minimum a celkově oslabil o 1,81 %.

Vývoj indexu BUX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
BUX21 63921 535-0,48
Vývoj titulů na maďarském trhu

 

17/3 Mol Nyrt., maďarská ropná společnost, pokračovala 14. března v odkupování vlastních akcií, když jich odkoupila 20 tisíc za 423 milionů forintů, aby tak zabránila snahám rakouské OMV o převzetí společnosti.

18/3 Magyar Telekom Nyrt. plánuje vyplatit akcionářům rekordní dividendu, když se jí nepodařilo převzít slovinskou státní telefonní společnost Telekom Slovenije. Dividenda za rok 2007 by tak měla dosáhnout 74 forintů a ve srovnání s 70 forinty vyplacenými za rok 2006. O dividendě by se mělo rozhodnout na valné hromadě 25. dubna.

20/3 Akcie maďarské banky FHB se propadly na 1,5leté minimum, když ING snížila cílovou cenu pro tyto akcie na "sell" z "hold." Cílová cena byla snížena 1 250 forintů. Podle analytiků nevykompenzuje krok banky ke komerčnímu bankovnictví pokles poptávky po hypotékách. FHB uškodí i zvětšující se konkurence na trhu.

20/3 OTP Bank vyjednává s ruskou regionální bankou o její případné koupi. Jméno banky však nebylo zveřejněno. Maďarská banka se tak snaží pokrýt celé teritorium na ruském trhu a má v plánu zde otevřít v letošním roce 40 nových poboček.

21/3 Raiffeisen zvýšila cílovou cenu pro akcie společnosti Mol Nyrt.  na "buy" ze "sell," který odůvodnila zvyšováním ceny ropy a expanzí společnosti. Cílová cena byla zvýšena na 25 370 forintů.

Očekávané události
  • 28/3 Míra nezaměstnanosti

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Jen krátká úleva v tragické době

18. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Jen krátká úleva v tragické době

Pražská burza částečně umazala propad z minulého týdne. Inde PX posílil o 2,6%. Největší nárůst zaznamenaly akcie v úterý, když investoři pozitivně reagovali na další záchranný krok... celý článek

Akcie: Rudý pražský týden

11. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Rudý pražský týden

Pražská burza prošla výrazným propadem, když index PX ztratil 6,26 %. Akcie oslabovaly ve čtyřech seancích, jedinou růstovou výjimkou byl středeční růst. Všechny tituly ze segmentu... celý článek

Akcie: Index Dow Jones obsahuje nové akcie

19. 2. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: Index Dow Jones obsahuje nové akcie

Pražská burza zažila velmi poklidný týden. Investoři si před výsledkovou sezonou vybrali oddechový čas a příliš neobchodovali. Index PX si polepšil o 3,15 procenta.

Akcie: Lednový zisk se v únoru rozplynul

12. 2. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Lednový zisk se v únoru rozplynul

Pražská burza opět klesla. Index PX se postupně minulý týden posouval na nižší úrovně a celkově ztratil lehce přes 3 procenta. Růstovou seanci zažil pražský trh pouze v pondělí, když... celý článek

Akcie: Lednová noční můra pomalu odlétá

5. 2. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Lednová noční můra pomalu odlétá

Pražská burza v tomto týdnu zakončila nejhorší vstup do nového roku a zároveň rázným způsobem vykročila do druhého měsíce. Index PX v lednu ztratil 17,38 %, což je nejhorší lednová... celý článek

Partners Financial Services