Co pro drobného investora znamená, když má firma zisk

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 8. 2. 2008
Co pro drobného investora znamená, když má firma zisk
Když se v novinách objeví, jakého zisku nějaká firma dosáhla za minulý rok, měl by zpozornět i drobný investor, který ukládá peníze do akcií. Vyložit si takovou zprávu ovšem může různě podle toho, jestli spekuluje na krátkodobé pohyby kurzů, nebo akcie drží jako dlouhodobou investici.

Sézona, kdy firmy zveřejňují hospodářské výsledky za minulý rok, se pomalu blíží do finiše. V médiích tak lze slyšet zprávy jako „Zisk energetické skupiny ČEZ vzrostl ve třetím čtvrtletí roku 2007 meziročně o 59 procent“, „Zisk ČEZ rostl více než o polovinu“, „ČEZ oznámil rekordní zisky“. Tyto informace jsou důležité i pro drobného investora, který investuje přímo do akcií. Jakým způsobem s nimi má pracovat ovšem záleží především na tom, na jak dlouho své peníze do akcií ukládá.

Jaké ukazatele sledovat u akcií a firem

P/E – tržní cena akcie/zisk na akcii
Udává cenu, kterou je investor ochotný zaplatit za jednotku budoucího zisku. Pokud je hodnota příliš vysoká (například 50), je čas začít přemýšlet, proč je akcie tak drahá a zda u ní nenastane korekce. Obvykle se hodnota ukazatele pohybuje kolem čísla 20.

P/S – tržní cena akcie/tržby
Nižší hodnota než je průměr sektoru naznačuje, že akcie je relativně levná.

P/CF – tržní cena akcie/cashflow na akcii
Podobný ukazatel jako P/E.

P/BV – tržní cena akcie/vlastní kapitál na akcii
Čím je tento ukazatel nižší, tím je akcie výhodnější.

ROE (Návratnost vlastního kapitálu) – čistý zisk/vlastní kapitál
Představuje návratnost vlastního kapitálu vloženého do podniku, vysoké číslo může znamenat dobrou návratnost, ale i dluhové financování.

ROA (Návratnost aktiv)  – čistý zisk/aktiva
Představuje výnosnost aktiv, s pomocí jak velkého majetku (aktiv) bylo dosaženo zisku, obecně čím větší, tím lepší.

Dluh/aktiva- ukazatel zadluženosti
Ukazatel zadluženosti.

Zisková marže – čistý zisk/tržby
>Ukazuje, kolik procent z tržeb připadá na čistý zisk.

Dividendový výnos - dividenda/jmenovitá hodnota akcie
Vyšší procentuální hodnota naznačuje vyšší dividendu na jednu akcii.

„Hospodářské výsledky společností jsou alfou a omegou investování do akcií,“ uvádí Petr Čermák ze společnosti Colosseum. „Kvartální výsledky jsou dostatečné, aby se člověk zorientoval,“ dodává Robert Keller ze společnosti Patria. Nicméně samotné číslo dosaženého zisku není úplně tím nejlepším indikátorem kondice firmy a jejích akcií. Důležitá je i jeho struktura a okolnosti, za nichž podnik daného výsledku dosáhl. „Studiem těchto údajů lze zjistit spoustu užitečných informací, které následně upřesní výsledný obraz o firmě, o zdrojích příjmů či struktuře,“ říká Čermák.

Jako příklad si stačí vzít ČEZ. Rekordního zisku dosáhl navzdory poklesu poptávky po elektřině kvůli teplé zimě v roce 2007 a navzdory skutečnosti, že kvůli liberalizaci trhu s elektřinou klesl jeho podíl na trhu koncových zákazníků na 44,2 procenta. Naopak mu hospodářský výsledek vylepšila daňová reforma, která se promítla do výše odložené daně, a to úsporou ve výši tři miliardy korun. To je zhruba osm procent zisku. Do karet společnosti hrálo i zdražování elektřiny. Co tyto informace znamenají pro budoucnost? Třeba to, že i letos to vypadá na teplou zimu. O podíl na trhu nyní ČEZ tvrdě bojuje s pomocí masivní reklamy. Jenže ceny elektřiny budou nejspíš i letos dál stoupat. Takže se nejspíš dají čekat dobré zprávy o hospodaření i letos.

K informacím o hospodářských výsledcích musí jinak přistupovat investoři, kteří hodlají vydělat na krátkodobých pohybech cen akcií a jinak ti, kteří spoléhají na dlouhodobý růst akciového trhu.

Jak vypadá Nokia v číslech

UkazatelSpolečnostSektor
P/E12,9124,7
P/S1,823,12
P/CF11,8267,22
Zisková marže (%)14,119,6
Div. výnos (%)2,211,62
Dluh/aktiva (%)3,9932,5
ROE (%)53,8915,9
ROA (%)23,936,3

Pro krátkodobé spekulanty nemá příliš smysl studovat minulé hospodářské výsledky. Pro ně jsou podstatné aktuální čísla a odhady do budoucna. Pokud zisk firmy vzroste, nebo se zvýší odhady budoucích zisků, cena akcií společnosti může hodně poskočit nahoru. Při zprávách o snížení odhadu očekávaných zisků se kurz může rozběhnout z kopce. „V takovém případě je možné spekulovat na pokles ceny akcií a jiných investičních instrumentů pomocí tzv. obchodů na short,“ uvádí Čermák ze společnosti Colosseum. Tedy prodat a doufat, že ceny klesnou a investor bude moci nakoupit stejné množství levněji, a tedy se ziskem.

Akcie ovšem nemusí spadnout, jen když je oznámena ztráta. „Pokud jsou na trhu velká očekávání, může nižší než očekávaný zisk způsobit propad,“ míní Josef Novotný z burzovní společnosti Fio.

Pro dlouhodobého investora jsou důležité i minulé hospodářské výsledky. „Tyto údaje se stávají základním stavebním kamenem pro fundamentální analýzu a odhad budoucího vývoje,“ říká Čermák. Fundamentální analýza se snaží zjistit, které faktory působí a ovlivňují pohyby kurzu jednotlivých akcií. Z historických dat se snaží zjistit, jaké okolnosti vedly k danému zisku či ztrátě, a předpovědět další vývoj. Ohlášená výše zisku může ovlivňovat i dividendu, kterou bude společnost vyplácet.

I drobný investor si může spočítat některé základní ukazatele, které mu mohou napovědět, jestli se vyplatí danou akcii koupit. „Pro jejich výpočet stačí základní finanční výkazy společnosti - rozvaha a výsledovka, aktuální cena a počet akcií společnosti,“ říká Radim Kramule z České spořitelny. Složitější je to s jejich interpretací. Nedá se jednoznačně říci, která hodnota je „správná“.

Pro dlouhodobou analýzu je klíčový i vývoj celého sektoru, ke kterému daná společnost přísluší. Obvykle se poměrové ukazatele společnosti srovnávají právě s ukazatelem sektoru. Jejich výpočet už je podstatně obtížnější i kvůli náročnosti získávání vhodných dat. Jen málo drobných investorů s k nim může dostat.

Podle čeho kupujete akcie? Děláte si před rozhodnutím analýzu firmy či akcie?

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Americké snížení sazeb trhům moc nepomohlo

1. 2. 2008 | Jan Pekař | 4 komentáře

Americké snížení sazeb trhům moc nepomohlo

Americká centrální banka Fed ve středu snížila základní úrokovou sazbu na dolar o 50 bazických bodů. Bylo to již druhé podobné rozhodnutí za uplynulých osm dní. Celkem úroková sazba... celý článek

Češi domácí ekonomice už zase věří

31. 1. 2008 | Jan Pekař

Češi domácí ekonomice už zase věří

Důvěra podnikatelů i spotřebitelů v budoucí ekonomický vývoj Česka se v lednu zlepšila. Původní přehnané obavy ze zdražování a dalších změn se tak zatím dle souhrnného indikátoru důvěry,... celý článek

Kdo minulý týden sestřelil světové burzy

31. 1. 2008 | Petr Sklenář

Kdo minulý týden sestřelil světové burzy

Co má společného brutální akciový výprodej minulého týdne, prudké snížení amerických úrokových sazeb a skoro pětimiliardový podvod ve francouzské bance Societé General? Možná víc, než... celý článek

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

28. 1. 2008 | Petr Čermák, Jan Stuchlík | 6 komentářů

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

Nynější prudké výkyvy světových akciových trhů by měly nechat drobné investory v klidu. Experti doporučují, aby buď nedělali nic, nebo nižších cen využili k nákupům. Divoké zprávy jim... celý článek

Co dělají finanční analytici, když nemluví do televize

25. 1. 2008 | Petr Čermák | 14 komentářů

Co dělají finanční analytici, když nemluví do televize

Jsou mladí, inteligentní a dokáží okomentovat téměř cokoli. Tak může vnímat profesi finančních analytiků řada diváků televize či posluchačů rozhlasu. Mnozí z nich si řeknou, že podobná... celý článek

Partners Financial Services