Akcie prudce rostou díky vakcíně. Indexy hlásí rekord

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 9. 11. 2020 15:45 aktualizováno 9. 11. 2020 16:45 | 2 komentáře
Akcie prudce rostou díky vakcíně. Indexy hlásí rekord

Zdroj: Shutterstock

Světové akcie prudce rostou poté, co společnosti Pfizer a BioNTech oznámily úspěch ve vývoji vakcíny proti onemocnění covid-19

Testování vakcíny na desítkách tisíc dobrovolníků ukazuje víc než 90% úspěšnost a zatím nemá vedlejší účinky. Jde o nejlepší výsledek ve vývoji vakcíny od začátku koronavirové pandemie.

Americké akciové indexy po začátku dnešního obchodování podle očekávání výrazně rostou. Indexy S&P 500 (růst o 3,6 %) a Dow Jones (o 5,4 %) překonaly historická maxima, vyplývá z dat agentury Reuters.

Akcie společnosti Pfizer stouply před začátkem obchodování o 15 %, akcie BioNTech dokonce zhruba o 25 %, ukazují data agentury Bloomberg. Po otevření trhů své zisky korigovaly.

Německý akciový index DAX dnes stoupl o 5,8 %, britský FTSE o 5,4 %, francouzský CAC o 8,25 %, rakouský ATX o 8,3 %. Index PX pražské Burzy cenných papírů dnes přidal skoro 3,3 %, bankovní akcie však rostly mnohem výrazněji: Erste o víc než 12 %, Komerční banka o 7,6 % a Moneta o 6,3 %.

Skokově posilují také akcie společností z oblasti cestovního ruchu. Naopak směrem dolů míří některé technologické společnosti, například Zoom. 

Výrazný pokles skoro o třetinu – po prudkém růstu v minulém týdnu – hlásí i akcie společnosti Biogen poté, co její lék na Alzheimerovu chorobu nezískal souhlas amerického úřadu pro schvalování léčiv (FDA). A například na pražské burze ztratil Avast skoro osm procent.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

akcie, burzy, investice, podílové fondy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Partners Financial Services