Nejlepší investor – zubař z Moravy

Miloš Filip | rubrika: Komentář | 18. 7. 2017 | 4 komentáře
Kdo neinvestuje, okrádá rodinu! Investiční odborníci často upozorňují, že akciové trhy v posledních 120 letech rostly v průměru o osm až deset procent ročně, takže kdo nekupuje akcie, nechává si nezodpovědně utíkat peníze. Průměrné zhodnocení ale zatajuje, jak moc můžou trhy kolísat i na tu druhou stranu. A ustát dvouciferný propad, to chce povahu.
Nejlepší investor – zubař z Moravy

Když se řekne investování, akcie, trhy, člověk si automaticky asociuje tabulky, čísla grafy. Pozor ale, investování není v první řadě matematika a není na rozdíl od matematiky racionální. Trhy jsou víc než rozumem řízené psychologií, a často i proto přinášejí nejroztodivnější paradoxy. Podívejme se na dva z poslední doby:

Paradox první: Navzdory brexitu, navzdory volbě Donalda Trumpa americkým prezidentem, navzdory nejasným vyhlídkám eurozóny je americký akciový index S&P 500 od začátku roku 2017 výš o osm procent. A jak to zatím vypadá, tento rok stane devátým rokem v řadě, kdy akcie ve světě porostou. A to všechno při velmi nízké, ukolébávající volatilitě – ceny akcií teď nezvykle, až nepřirozeně málo kolísají.

S&P 500: posledních pět let

Standard & Poor’s 500

Zdroj: peníze.cz

Pro podrobnější informace o vývoji cen jednotlivých akcií i akciových indexů navštivte sekci Akcie na Peníze.cz

Paradox druhý:  Ani devět roků, ve kterých na jedné straně burzy rostly, na druhé straně nebylo prakticky možné zhodnocovat peníze na spořicích účtech a vkladech (úroky se čím dál víc blížily nule), nepřimělo Čechy nějak zvlášť přehodnotit své chování a investovat větší podíl úspor do podílových fondů.

Číslo

Podle statistik necháváme 43 procent úspor ležet v bankách, o sedm procent víc než relativně konzervativní Němci. Pokud bychom s nimi chtěli srovnat krok, znamenalo by to nalít do investic zhruba 400 miliard korun.

Zubař z podhorského městečka

Investiční poradce Ben Carlson spočítal, že od roku 1950 průměrný výkyv akcií v jediném roce dosahuje minus 13,5 procenta (měříme tzv. „annual worst drawdown“, tedy jen negativní výchylky hodnoty akcií v roce, bez přihlédnutí k růstům). V polovině sledovaných let (1950–2016) burzy – a s nimi investoři – zažily dvoucifernou korekci, tedy propad. A v celé jedné šestině kalendářních let přišel pád cen o dvacet a víc procent! To je něco, co lidská psychika těžko zvládá, člověka to nutí ztrátové investice se zbavit.

Potkal jsem ve svém životě jediného živého investora, kterému se knižní princip pravidelných investic do akcií vstřebal pod kůži natolik, aby takhle vysoké výkyvy dokázal ignorovat. Byl to moravský zubař z podhorského městečka, možná zvyklý na nezpochybnitelné zásady z lékařských skript. Jeho ordinace čtvrtletně generovala převis několika desítek tisíc korun, které pravidelně posílal do akciových fondů. A budiž mu ke cti, že tak činil, když se začala nafukovat technologická bublina, když byla na vrcholu i léta po jejím prasknutí – takže nakonec skončil s velmi vysokým celkovým zhodnocením.

Většina lidí nemá na takové houpání nahoru a dolů žaludek. Možná tak podnikatelé, lidé s dravější mentalitou. Překvapivá je ale statistika, že i ve Spojených státech si jen osm procent investorů troufne na čistě akciová rizika. V Česku už je poměr podobný. Bláznivé přitom je, že i přes vylíčené roční poklesy vydělaly akcie od roku 1950 v průměru 11 procent ročně. Jak je to možné? Jednoduše proto, že trhy rostly 79 procent sledovaných let. Dvojciferného ročního zhodnocení přitom akcie dosáhly v 60 procentech případů a v polovině let byl jejich roční výnos dokonce vyšší než 15 procent!

Proč tedy dnes více a profitabilněji neinvestujeme? Když jsme např. v roce 2010 zjišťovali v průzkumu pro investiční společnost, jak by podle lidí měla vypadat ideální investice, bodovaly parametry 1. bezpečnost a nízké riziko, 2. výnos minimálně na úrovni inflace a 3. likvidita. Od Ameriky se znovu tolik nelišíme: také zde je bezpečným investičním ideálem středoškolského kantora pravidelný garantovaný příjem okolo tří procent. Investiční poradce Tony Isola z Barry Ritholtz Asset Management to vystihl takhle: „Hledají dluhopisy, které se budou chovat jako akcie, když trhy rostou. A chtějí akcie, které by se chovaly jako dluhopisy, když trhy začnou klesat.“

Miloš Filip

Miloš Filip

Ředitel oddělení investičních produktů a marketingu ve společnosti Generali Investments CEE. Na finančních trzích pohybuje 18 let. Jako člen představenstva ING Investment Management byl zodpovědný za rozvoj obchodu a marketing fondů a investiční správy v ČR a SR. Dřív pracoval jako ředitel penzijního fondu ve skupině ČSOB nebo byl investičním poradcem pro afluentní klienty ABN AMRO Bank. Je spoluautorem finančně vzdělávacích publikací a projektů finančního vzdělávání pro základní i střední školy.

Svatý grál

Investiční společnosti to samozřejmě chápou. Investiční fondy dnes v Česku dorostly na rekordní objem 440 miliard spravovaných korun ne proto, že by každý rok přinášely vyšší a vyšší výkon výnos. Uspěly díky tomu, že dokázaly rozetřít akciová a jiná investiční rizika na akceptovatelnou úroveň: proto vznikly zajištěné fondy, které svůj úspěch postavily na garanci kapitálu a částečně výherním, loterijním prvku. Proto dnes největší objemy investic směřují do smíšených fondů jako zlaté střední cesty. V oblibě jsou fondy celkového výnosu, které slibují participovat na částech trhu, které rostou, a vyhýbat se tomu, co klesá. Proto vznikly fondy, které slibují najít „svatý grál“ v podobě akcií vyplácejících pravidelně dividendy, které se tím snad trochu podobají dluhopisům.

Shrnuto, všechny tyto novátorské investiční myšlenky směřují k jedinému cíli: učinit rizika pro investory akceptovatelnější a snesitelnější. Pro mě je ale pořád největší síla v té prapůvodní jednoduchosti, kterou jako lék na investiční riziko přineslo pravidelné investování. Kdybych si měl vsadit, řekl bych, že až se za čas na akciové trhy vrátí volatilita, bude nejlepším a nejziskovějším investorem zase ten moravský zubař.

Další čtení o pravidelných investicích

Ten trik je vlastně jednoduchý: díky tomu, že za cenné papíry utrácíte pořád stejně, koupíte jich víc, když jsou levné. Strategie stejně primitivní jako účinná.

Kouzlo pravidelného investování

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services