Aleš Tůma: Potentáti pokoutně privatizují. Privatizujme přímo!

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 7. 2. 2011 | 5 komentářů
Aleš Tůma: Potentáti pokoutně privatizují. Privatizujme přímo!
Nemůžeme pustit trh do veřejných služeb, nedej bože do penzijního systému. Chudí by umírali na ulici, operace by prováděli řezníci, na silnicích by lapkové vybírali výpalné... Nebo je to jinak?

Stručný výčet faktů: ředitel motolské nemocnice hovoří o „kuliších“, kteří nemocnici zajišťují přísun peněz z eráru. Městská policie v Liberci dělá zdarma ochranku majetku členům místní ODS. Podobných příkladů by se našla jistě spousta...

Princip je stále stejný a univerzálně platný. Když někde nemůže vzniknout legální trh, vznikne trh černý. Kde je zakázán mezinárodní obchod, tam se pašuje. Zákaz zbraní vede k tomu, že slušní zbraně nemají, kdežto zločinci ano. V rovnostářském zdravotnictví si kuliši zajišťují VIP servis od lékařů. A politici zatím krmí voliče hesly o společenském blahu, rovnosti a solidaritě.

Nebylo by náhodou lepší a férovější, namísto vynucování „rovnosti“, při které jsou si stejně vždycky někteří rovnější, jednoduše povolit trh? Udělat z pacienta a jeho pojišťovny skutečné zákazníky lékařů? Nebo – ó hrůzo – privatizovat třebas dálnice a dráhy?

Odpůrci takových změn vždy argumentují tím, že by to vedlo k chaosu. Ale opravdu by ten chaos mohl být větší, než vládne dnes? Mohly by třeba takové soukromé České dráhy poskytovat ještě horší služby, než poskytují dnes? Mohlo by tržní zdravotnictví vyplýtvat více miliard, než to státní? (A USA opravdu nejsou argument, tamní zdravotnictví má k volnému trhu asi tak daleko jako Bernie Madoff k Warrenu Buffettovi).

Anketa

Pomohla by privatizace vyřešit nedostatek peněz ve zdravotnictví?

Mimochodem, když už jsme u privatizace: Komentátor Respektu Jan Macháček ve svém sloupku obdivuje polskou penzijní reformu. Tamní soukromé penzijní fondy dostaly přikázáno investovat prakticky výhradně do polských aktiv. To má dvě "výhody": jednak se výrazně oživil polský kapitálový trh a druhak zůstalo vlastnictví privatizovaných strategických podniků v polských rukou. Nedostali se k nim zlí cizáci.

Je tu ale jeden velký problém, a tím je diverzifikace. Mít veškeré akciové investice na jednom trhu nemusí být moudré. Pravda, středoevropské trhy se už velmi blíží těm vyspělým. Jenže jak ukazuje vývoj v Maďarsku, kde se vlády ujal populista Orbán, politické riziko zdaleka není jen záležitost zemí třetího světa.

Smutná realita je, že politici ve snaze zavést tržní vztahy často vymyslí právě nějakého kočkopsa. Nominálně provedou privatizaci, povolí tržní vztahy. Ale zároveň zavedou omezení, kterými trh hned v zárodku pokřiví (třeba ve prospěch nějakých kulichů), a omezí tak jeho hlavní výhodu, totiž konkurenci.

Jenže to není argument proti privatizaci čehokoli kdykoli. To je argument proti politizaci.

(Autor pracuje jako analytik společnosti Partners)

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

31. 1. 2011 | Aleš Tůma | 7 komentářů

Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

Tak už je to oficiální. Za finanční krizi může bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan. Přesněji řečeno, je na seznamu viníků, se kterým přišla zvláštní vyšetřovací komise... celý článek

Aleš Tůma: Žluté nebezpečí a moudrost starých mistrů

24. 1. 2011 | Aleš Tůma | 5 komentářů

Aleš Tůma: Žluté nebezpečí a moudrost starých mistrů

„Optimista se učí anglicky, pesimista čínsky, realista střílet,“ praví starý vtip. Skutečně by se měli pesimisté začít učit malovat písmo, připomínající rozsypaný čaj?

Zdravotnictví: recese je příležitost, jak prosadit změny

13. 10. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Zdravotnictví: recese je příležitost, jak prosadit změny

Nejprve potřebujeme, aby zákon přesně definoval, co vše hradí veřejné zdravotní pojištění. Zatím je to šedá zóna, nahrávající korupci a nejistotě, říká specialista pro smluvní a zdravotní... celý článek

Co způsobí privatizace zdravotních pojišťoven?

17. 4. 2008 | redakce Peníze.CZ | 13 komentářů

Co způsobí privatizace zdravotních pojišťoven?

Zdravotní pojišťovny v soukromých rukách mají podle ministra zdravotnictví zlepšit dostupnost zdravotní péče. Bude jejich privatizace pro pacienty prospěšná, nebo půjde o tunel do veřejného... celý článek

Partners Financial Services