Opravdu chceme jít maďarskou cestou?

Tomáš Prouza | rubrika: Co se děje | 22. 12. 2010 | 8 komentářů
Opravdu chceme jít maďarskou cestou?
Před posledními volbami strašily pravicové strany „řeckým nebezpečím“. Málokdo věřil, že dokážeme klesnout tak hluboko jako Řekové (i když nás zachraňuje spíše německá ekonomika než naše vlastní moudrost). Vzhledem k tomu, jak vláda mrhá svým omezeným časem na rituální tanečky místo skutečných činů, se možná pomalu vydáváme cestou Maďarska.

Prvním problémem, který nás čeká příští rok, bude pravděpodobně vyšší rozpočtový deficit. Na papíře vypadá příští český rozpočetrelativně rozumně, protože se z něj vyškrtalo vše, co vyškrtat jednoduše šlo. Jenže reálné úspory lze najít až po reformách, o kterých se jen mluví. Je krásné, jak se všichni scházejí v nových a nových radách, výborech a komisích a jak znovu a znovu z klobouku vytahují své osvědčené recepty na ekonomické reformy a záchranu České republiky před prokletím korupce. Ale kdo skutečně věří tomu, že se nějaká velká reforma skutečně provede? Nejen proto, že chybí politická odvaha, ale i proto, že i úvodní „odborné“ návrhy se drží velmi nízko při zemi a až je začnou politici upravovat, nezbude z nich téměř nic.

Přání otcem myšlenky

Větší problém ale čeká český rozpočet na příjmové stránce. Zatímco do roku 2006 bylo strategií Ministerstva financíekonomický růst spíše podceňovat, a vytvářet si tak v průběhu roku rezervy na nečekané výdaje, rozpočty od roku 2007 zatím vždy stály na nadnesených odhadech růstu české ekonomiky. Odhad růstu 2,3 % pro rok 2011 je podobně optimistický – vždyť například Česká národní banka odhaduje růst HDP v roce 2011 na pouhých 1,2 %.

Bude zajímavé sledovat, jestli se Ministerstvo financí vzhledem k nižšímu reálnému růstu ekonomiky rozhodne přijmout další ostudu špatně sestaveného rozpočtu nebo jestli v průběhu roku sáhne po navyšování výdajů. Možná se tak i přes dnešní kritické postoje dočkáme v polovině roku speciální bankovní daně nebo zdanění telekomunikačních firem. Firmy samozřejmě budou křičet (stejně jako v Maďarsku), ale co má nakonec stát dělat, když není schopen důrazných reforem? Pak se i taková bankovní daň, která pokryje desetinu rozpočtového schodku, bude velmi hodit.

A dopady? Jeden příklad za všechny: Erste Bankv reakci na maďarskou bankovní daň oznámila, že v Maďarsku zruší sedmnáct bankovních poboček a propustí asi dvě stovky zaměstnanců. To je mnohem méně, než kolik propustí počátkem příštího roku Česká spořitelna. Jen nebude mít tak hezkou výmluvu jako její maďarská sestra. Naším velkým štěstím ale je, že nebudeme moci použít další maďarský trik na vylepšení státních financí – zestátnění penzijních fondů. Nejdřív bychom je museli zavést. Jenže ono je bohužel pohodlnější sedět v komisích a psát články o potřebě reforem než vsadit na nepříjemné změny svou politickou budoucnost. Opravdu chceme jít maďarskou cestou?

(Psáno pro Lidové noviny)

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 12. 2010 10:11, IQ

Uškrecní Adély je dobrá věc, zvlášť když ....

Ukrást Františkovi 1000kč je dobrá věc, protože je stejně chtěl utratit v zahraničí....

Holka, fakt IQ tedy...

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Státní rozpočet: jak díky škrtům nevylít s vaničkou dítě

2. 9. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Státní rozpočet: jak díky škrtům nevylít s vaničkou dítě

Plošné škrty rozpočtových výdajů jsou nutné, jde však o provizorium, shodují se odborníci, které oslovil server peníze.cz. Nejde jen o disciplínu státních institucí a zejména politiků,... celý článek

Veřejné finance: Přirovnání k Řecku zatím nesedí, lepší je „příklad“ Maďarska

24. 5. 2010 | František Mašek | 8 komentářů

Veřejné finance: Přirovnání k Řecku zatím nesedí, lepší je „příklad“ Maďarska

Česká republika ještě není v pozici Řecka. Bez rozsáhlých změn ale může skončit jako Maďarsko. Nezávislé myšlenkové centrum Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) proto... celý článek

Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

8. 4. 2010 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

Řecko podráždilo investory, od nichž chce peníze na splátky starých dluhů. Už v květnu bude potřebovat přes deset miliard eur. Ponaučení si z této epizody může vzít i Česko a jeho představitelé. celý článek

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

19. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

Česko se nemůže spoléhat na to, že jen díky vyššímu růstu ekonomiky se zacelí díra ve státním rozpočtu. Politici se musí zavázat k výrazným změnám ve výdajích státu, říká Kaspar Richter,... celý článek

Kdo doplatí na možnou krizi státních dluhopisů? Je vás dost.

1. 3. 2010 | Roman Stuchlík | 10 komentářů

Kdo doplatí na možnou krizi státních dluhopisů? Je vás dost.

Na případný růst výnosů českých státních dluhopisů z důvodu pokračujícího zadlužování státu by doplatily zejména penzijní fondy, dluhopisové fondy, IŽP a KŽP.

Partners Financial Services