Tolik volných míst v Česku ještě nebylo, hlásí úřady práce

pk | rubrika: Aktuality | 9. 9. 2019 | 1 komentář

Celkem 350 564 volných pracovních míst hlásili zaměstnavatelé úřadům práce letos v srpnu. To je o 4001 víc než v červenci a o 37 340 víc než loni v srpnu. Oznámil to Úřad práce ČR.

U tří čtvrtin (261 348 pozic) zaměstnavatelé uvádějí, že by na ně chtěli přijmout i pracovníky ze zahraničí. Právě marné shánění tuzemského uchazeče prostřednictvím úřadu práce je podmínkou, aby firmy mohly obsadit místo občanem státu mimo Evropskou unii.

Nejvíc volných pozic chtějí obsadit zaměstnavatelé v Praze (74 706), ve Středočeském (58 425), v Plzeňském (38 427), Jihomoravském (27 627) a Pardubickém (26 776) kraji. Z celkového počtu volných míst nabízeli zaměstnavatelé 6682 pozic na dohodu o provedení práce a 7009 míst na dohodu o pracovní činnosti. Pro uchazeče se zdravotním postiženým je vhodných 13 160 míst.

Na zhruba dvě třetiny volných míst zaměstnavatelé nežádají vyšší než základní vzdělání. U tří procent – 11 683 míst – se dokonce obejdou bez jakéhokoli vzdělání, zdůrazňuje Lukáš Kovanda, analytik Czech Fund. Vzdělání s maturitou je požadováno u zhruba jedenácti procent volných pracovních míst. „Obrázek je však nepochybně vychýlen v tom smyslu, že údaje úřadů práce podhodnocují poptávku po kvalifikovanější pracovní síle. Zaměstnavatelé hledající pracovníky s vyšší kvalifikací totiž v řadě případů svoji poptávku na úřadu práce vůbec neumisťují, neboť správně tuší, že šance najít vhodného zaměstnance právě prostřednictvím úřadu práce je za současné stále napjaté situace na trhu práce extrémně nízká,“ dodává Kovanda.

Na jedno volné místo připadá v průměru 0,6 uchazeče, z toho nejvíc v okresech Karviná (5,5), Sokolov (2,7), Ústí nad Labem (2,3), Jeseník (2,2), Znojmo a Hodonín (shodně 2,1), Bruntál a Most (shodně 2).

„Zaměstnavatelé měli v srpnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, svářeče, řezače plamenem, páječe nebo kuchaře,“ říká mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

„Firmám dlouhodobě chybí kvalifikovaní řemeslníci, ale také odborníci v informačních technologiích. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory,“ dodává mluvčí.

Hledej práci!

Nečekejte, že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Ke konci srpna evidovaly úřady práce 204 789 uchazečů o zaměstnání, což je 331 méně než v červenci a o 25 710 osob méně než před rokem. Zároveň jde o nejnižší srpnovou hodnotu od roku 1996. Ne všichni uchazeči jsou takzvaně okamžitě dosažitelní. Když odečteme ty, kteří nemůžou bezprostředně nastoupit do zaměstnání kvůli dočasné pracovní neschopnosti, vězení či vazbě, rekvalifikaci, krátkodobému zaměstnání nebo na „mateřské dovolené“, zůstane 186 327 uchazečů.

Podíl nezaměstnaných osob zůstal v srpnu na 2,7 % – stejně jako v červenci. Před rokem dosahoval 3,1 %. Česká nezaměstnanost zůstává dlouhodobě nejnižší v celé Evropské unii. 

Nejvyšší podíl nezaměstnaných je v okresech Karviná (6,6 %), Ostrava - město (5,1 %), Chomutov (4,9 %), Most (4,8 %), Bruntál (4,7 %), Louny (4,3 %), Ústí nad Labem (4,2 %), Hodonín a Znojmo (oba 4,1 %). Naopak nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha – východ a Jindřichův Hradec (oba 1,2 %), Rychnov nad Kněžnou (1,3 %), Pelhřimov (1,5 %), Prachatice, Písek, Praha - západ, Plzeň - jih, Benešov a Cheb (shodně 1,6 %).

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v předchozím měsíci 77 462 lidí, tj. 37,8 % uchazečů.

Lidé starší 50 let se na celkovém počtu nezaměstnaných podílejí 35,9 %. Déle než dvanáct měsíců bez práce je 23,1 % z celkového počtu uchazečů. Mezi nezaměstnanými mírně převažují ženy (55,6 % z celkového počtu uchazečů). Zhruba šestina nezaměstnaných (16,7 %) má zdravotní postižení. 

V evidenci úřadů práce jsou nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou.


Nabídka od státu

Příspěvek na dojíždění a stěhování dostaly už tisíce lidí. Chcete taky?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

6. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

Na nabídky zaměstnavatelů, kteří poskytují příspěvek na penzijní spoření, řada lidí nereaguje. Přitom by díky takovému benefitu mohli mít v důchodu výrazně vyšší úspory. Především pak... celý článek

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 6 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

30. 4. 2024 | Petr Kučera

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ? Poradíme.

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

29. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

Někteří zaměstnavatelé budou muset mít ve vedení přinejmenším třetinu žen. Směrnice Evropské unie dopadne i na společnosti v Česku.

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Partners Financial Services