Kalkulačky a přehled pravidel: Vdovský, vdovecký a sirotčí důchod v roce 2017

Přinášíme další várku kalkulaček aktualizovaných pro rok 2017. Snadno si s nimi spočítáte, kolik by ve vašem případě dělal vdovský, vdovecký nebo sirotčí důchod.
Kalkulačky a přehled pravidel: Vdovský, vdovecký a sirotčí důchod v roce 2017

Jako vdovec či vdova máte nárok na pozůstalostní důchod. Pro přiznání vdovského a vdoveckého důchodu je nicméně potřeba, aby váš zemřelý manžel či manželka (registrovaní partneři ani nesezdané páry na pozůstalostní penzi nárok nemají) pobíral starobní nebo invalidní důchod, případně kde dni smrti získal potřebnou dobu pojištění pro vznik nároku na invalidní důchod nebo splnil všechny potřebné podmínky pro přiznání starobního (i předčasného) důchodu.

Pokud váš partner zemřel následkem pracovního úrazu, výše uvedené podmínky splňovat nemusíte. Nárok na pozůstalostní důchod vám totiž vznikne automaticky.

Hrajte na jistotu

Vdovský a vdovecký důchod: Minimálně na rok

Vdovský či vdovecký důchod můžete standardně čerpat po dobu jednoho roku od úmrtí manžela či manželky. Při splnění určitých podmínek vám ale může vzniknout nárok na pozůstalostní důchod trvalý. Konkrétně když:

  • pečujete o nezaopatřené dítě
  • pečujete o dítě závislé na péči jiné osoby v II. až IV. stupni
  • pečujete o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela, který s vámi žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby v II. až IV. stupni
  • jste invalidní ve III. stupni
  • jste dosáhli alespoň věku o čtyři roky nižšího, než je důchodový věk muže stejného data narození, nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší

Výše uvedené navíc nemusíte splnit hned. Nárok na trvalý vdovský (vdovecký) důchod vám vznikne, i když některé z podmínek vyhovíte do dvou let od doby, kdy jste dočasný vdovský nebo vdovecký důchod čerpat přestali.

Pokud současně s vdovským či vdoveckým důchodem začnete pobírat i starobní či invalidní důchod, vyplatí vám sociálka v plné výši pouze vyšší z důchodů. Z druhého se pak vyplácí pouze polovina procentní výměry, základní výměra vám nenáleží.

Pokud se znovu vdáte či oženíte, nárok na důchod po předchozím partnerovi zanikne.

Vdovský a vdovecký důchod 2017: Kolik dělá

Vdovský a vdovecký důchod se skládá ze základní a procentní výměry. Zatímco základní výměra je pro všechny stejná – letos dělá 2550 korun měsíčně – procentní výměra se počítá individuálně. V případě vdovského a vdoveckého důchodu se rovná polovině procentní výměry starobního důchodu nebo invalidního důchodu, na který by měl nárok váš manžel či manželka v době úmrtí.

S výpočtem si nicméně nemusíte lámat hlavu – lehce si s ním poradí naše kalkulačka.

Výpočet vdovského důchodu

Další kalkulačky

Sirotčí důchod 2017: Kdo má nárok

Na další z pozůstalostních penzí – sirotčí důchod má nárok nezaopatřené dítě, kterému zemře rodič, případně člověk, který na základě soudního rozhodnutí převzal dítě do péče. Nárok na sirotčí důchod naopak nevzniká po zemřelém pěstounovi ani jeho manželce (manželovi).

Nezaopatřené dítě

Pod pojmem nezaopatřené dítě se rozumí dítě do skončení povinné školní docházky. A i potom, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže:

  • se soustavně připravuje na budoucí povolání
  • se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz
  • z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat výdělečnou činnost

Soustavnou přípravou na budoucí povolání se myslí studium na středních, vyšších odborných či vysokých školách nebo příprava ve speciálních výcvikových střediscích pro osoby se změněnou pracovní schopností. Soustavnou přípravou na budoucí povolání ale není studium, při kterém člověk pracuje tak, že musí platit nemocenské pojištění, má nárok na hmotné zabezpečení uchazeče o zaměstnání nebo při kterém je příslušníkem armády či v jiném služebním poměru.

Za nezaopatřené dítě je člověk považovaný taky v případě, že už dokončil povinnou školní docházku, ještě mu nebylo osmnáct, je vedený v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

I tady je navíc potřeba počítat s podmínkou získání potřebné doby pojištění. Sociálka vám sirotčí důchod přizná, jen pokud zesnulý rodič (nebo osvojitel) pobíral starobní či invalidní důchod nebo ke dni smrti splnil podmínky nároku pro přiznání starobní penze (i předčasné), případně získal alespoň polovinu doby pojištění potřebné pro přiznání invalidního důchodu.

Stejně jako u vdovského a vdoveckého důchodu nehraje doba pojištění roli, pokud k úmrtí došlo vlivem pracovního úrazu.

Chystá se

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce v rámci novely zákona o nemocenském pojištění rozšířit okruh lidí, kterým by mohl vzniknout nárok na sirotčí důchod. Penzi by nově mohli dostat i sirotci, pokud jejich zemřelému rodiči bylo méně než 28 let a platil v posledních deseti letech alespoň jeden rok sociální odvody. U zemřelého rodiče staršího 38 let se bude podmínka potřebné doby pojištění považovat za splněnou, jestliže získá alespoň dva roky pojištění v období dvaceti let před dnem smrti.

Změna je součástí chystané novely nemocenského pojištění, která mimo jiné řeší i takzvanou otcovskou poporodní péči.

Výpočet sirotčího důchodu 2017

Sirotčí důchod má stejně jako vdovský a vdovecký důchod dvě složky. K základní výměře 2550 korun se tedy připočte ještě procentní výměra, která dělá čtyřicet procent z procentní výměry starobního nebo invalidního důchodu, na který měl (nebo by měl) nárok zemřelý rodič či osvojitel.

Dítě, kterému zemřou oba rodiče, má nárok na sirotčí důchod po každém z nich. Čerpat v plné výši ale může pouze jeden z nich. Konkrétně – z vyššího ze sirotčích důchodů mu náleží základní i procentní výměra. Z nižšího důchodu pak pouze procentní výměra.

Sirotčí důchod si snadno spočítáte s naší kalkulačkou.

Výpočet sirotčího důchodu

Další kalkulačky

Žádost o pozůstalostní důchod s vámi sepíší na okresní správě sociálního zabezpečení příslušné podle místa bydliště. S sebou si nezapomeňte především úmrtní list, případně oddací list, pokud žádáte o vdovský či vdovecký důchod.

Pokud jde o sirotčí důchod, za nezletilé dítě žádá zákonný zástupce, zpravidla druhý rodič. Po dosažení plnoletosti žádá nezaopatřené dítě samo.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 1. 2017 18:01, Mirek

Kdysi opravdu většinou nechodily ženy do práce / třeba moje babička / tak jak píšete a byly závislé na výdělku a následně třeba i důchodu po manželovi. Staraly se o děti a hospodářství.

Ale i dnes je z tohoto pohledu situace v mnoha rodinách podobná. Pokud chce jeden z partnerů "dělat kariéru " nebo má práci která je časově náročná a partner nebývá pravidelně doma / třeba řidiči kamionů / pak je ten druhý z partnerů ve svém výběru zaměstnání omezen a nakonec je "bit " nízkým důchodem .

Spousta /hlavně / žen je dnes pouze díky vdovskému důchodu schopna existovat bez sociálních dávek .Pokud jsou v rodině důchody dva je situace / myslím si / bez problémů. Ale když zemře muž který mívá většinou ten důchod přece jen vyšší , asi by nastal "dost velký " problém . Povinné platby totiž zůstávají a z toho menšího důchodu by na živobytí moc nezůstalo.

Těch životních situací mohou být určitě desítky a každý příběh je svým způsobem jedinečný. Ale za mně je dobře , že tento institut / vdovský /ký důchod / existuje .

Zobrazit celé vlákno

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 1. 2017 22:39, Jukom

To je docela jasné. Ale není jasné, proč má někdo dostat peníze, protože mu někdo umře. Oukej, sirota, to ještě pochopím. Ale proč má někdo dostat důchod, že mu umřel manžel? Proč ho nemá dostat ten, komu umře babička, strejček, učitelka ze střední nebo pes. Proč ho nemá dostat chlapík, kterej byl svojí ženský lepším parťákem kež kdekterej manžel, akorát že si nenechali navlíct prstýnky? Slovotvorba je jasná věc, Mirku, ale ta logika, ta je nejasná. Že to bylo kdysi, když ženský nechodily do práce, jasně – ale jakej smysl to má dneska?

Zobrazit celé vlákno

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vdovský důchod. Kdo má nárok, kolik dělá a kdy se prodlouží

7. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Vdovský důchod. Kdo má nárok, kolik dělá a kdy se prodlouží

Jaká jsou pravidla pro vdovský a vdovecký důchod? Jak se počítá a co se bude měnit? Tady je průvodce v otázkách a odpovědích.

Změny v důchodech. Co všechno je v novém roce jinak

2. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Změny v důchodech. Co všechno je v novém roce jinak

Vedle pravidelné valorizace přináší rok 2024 i další novinky týkající se důchodů. Tady je přehled.

Zvýšení důchodů se blíží. Dopis o valorizaci ale nepřijde všem

11. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Zvýšení důchodů se blíží. Dopis o valorizaci ale nepřijde všem

Pravidelná valorizace zvýší od 1. ledna 2024 důchody přiznané před tímto dnem o 360 korun. Změnu provede Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) automaticky, není potřeba o ni žádat.  Zvýšení... celý článek

Nárok na vdovský důchod se prodlouží. I lidem, kterým už dávno zanikl

8. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

Nárok na vdovský důchod se prodlouží. I lidem, kterým už dávno zanikl

Ze dvou na pět let by se měl nově prodloužit nárok na vdovský či vdovecký důchod. Počítá s tím důchodová reforma, kterou bude příští rok schvalovat vláda i parlament. Zpětně by důchod... celý článek

O důchody nově požádáte online. Pozor na doby pojištění

5. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

O důchody nově požádáte online. Pozor na doby pojištění

Internetová žádost o starobní, invalidní i pozůstalostní důchody ušetří čas a cestu na sociální správu. Potřebujete k tomu identitu občana nebo datovou schránku. Zásadní je zkontrolovat... celý článek

Partners Financial Services