Revolvingový úvěr od COFIDISu = finanční rezerva stále na účtu

PR článek | rubrika: PR Článek | 18. 6. 2009 | 2 komentáře
Patříte mezi ty, kteří by rádi měli na účtu vždy určitou finanční rezervu třeba pro nějaké mimořádné nákupy či události? Pak můžete využít typ spotřebitelského úvěru, tzv. revolvingový úvěr, tedy úvěr s možností dalšího obnovování.

Pokud si zažádáte o revolvingový úvěr na určitou částku u nějaké finanční společnosti a úvěr vám je schválen, získáte vlastně stálou finanční rezervu na svůj účet, kterou můžete čerpat celou až do výše smluvené částky nebo pouze část nebo si nemusíte půjčovat prostředky vůbec a rezerva vám zůstává na účtu. Pokud úvěr čerpáte a pak ho zase splatíte, můžete si peníze opět půjčit. Pokud nečerpáte žádné peníze, neplatíte ani žádné splátky. Některé firmy nabízí také možnost úvěr mimořádně jednorázově splatit, aniž byste museli platit nějaké sankce za předčasné splacení. Jejich hlavní výhodou oproti spotřebitelským úvěrům je, že můžete nakupovat více výrobků ve více časových obdobích bez nutnosti podepisovat smlouvy.

Je pro vás revolvingový úvěr vhodný?
Velmi často revolvingový úvěr využívají podnikatelé k nákupu zásob, nebo pokud mají nějaké pohledávky. V okamžiku, kdy například dostanou zaplaceno od svých odběratelů za své zboží, úvěr splatí a opět mají finanční rezervu na účtu. Stále častěji ale revolvingového úvěru využívají i klienti k běžným nákupům.
Podle údajů společnosti COFIDIS, která revolvingové úvěry poskytuje, si klienti u COFIDISu půjčují nejčastěji na bydlení a zařízení domácnosti. K tomuto účelu tento úvěr využívá 26 % klientů. Dalších 19 % ji využívá ke koupi nábytku. Třetím nejčastějším důvodem stojícím za rozhodnutím vzít si úvěr je koupě pračky, ledničky, sporáku a dalších druhů bílé techniky. Za tímto účelem si půjčku bere 12 % zákazníků. Půjčené finanční prostředky bývají využívané také ke koupi elektroniky a spotřebního zboží.

Co je nutné k založení revolvingového úvěru?
Požadavky jednotlivých finančních společností se liší, ale jako u většiny finančních úvěrů, i u revolvingového úvěru bude po vás finanční společnost určitě požadovat, abyste splňovali určitou bonitu, tedy, abyste byli schopni úvěr řádně splácet, a bude vám také nahlížet do rejstříku dlužníků.

Příklad
Mladý pár se rozhodne pro rekonstrukci kuchyně.
Požádá o úvěr ve výši 70 000 Kč.
Vyčerpá najednou celých 70 000 Kč. Jejich minimální měsíční splátka bude činit podle výpočtu 2 100 Kč.

Během rekonstrukce postupně splácí minimální splátku 2 100 Kč. Po půl roce se rozhodne ještě také nakoupit kuchyňské nádobí. Za tu dobu již splatil 6 splátek po 2 100 Kč. Z těchto splátek se měsíčně odečítá pouze úrok (popřípadě pojištění) a zbylou částkou si klient snižuje svoji dlužnou částku a tyto vrácené peníze si může znovu vypůjčit.
To znamená, že pokud se mladý pár rozhodne například ještě pro nákup nádobí, může si opět vypůjčit z částky, kterou za předchozích 6 měsíců splatil. Z tabulky níže vyplývá, že po půl roce si mladý pár může opět vypůjčit 5 528 Kč.

Jak budou vypadat měsíční splátky? (při úrokové sazbě 1,74%)

splátkaz toho úrokyČástka, kterou je možné si znovu půjčit každý měsíczbývá doplatit
1. měsíc2 100121888269 118
2. měsíc2 1001203+ 89768 221
3. měsíc2 1001187+ 91367 308
4. měsíc2 1001171+ 92966 379
5. měsíc2 1001155+ 94565 434
6. měsíc2 1001139+ 96264 472
= 5528 Kč
údaje vychází z výpočtu společnosti COFIDIS)

S každou uhrazenou měsíční splátkou tedy „spořili“ částku, kterou si mohou znovu půjčit, a to již bez vyřízení dodatečných formalit, které by museli postoupit např. při žádosti o úvěr u jiné společnosti.

Pokud by splatili za uvedenou dobu vyšší splátky, než jsou minimální, tak jakékoli navýšení minimální splátky jde rovnou na umoření (snížení) dluhu klienta. Nepočítá se z toho žádný úrok, ani žádné penále ani žádné jiné poplatky. Tímto má klient možnost rozhodovat o rychlosti splácení svého dluhu a jakékoliv navýšení měsíční splátky nemusí nijak dopředu hlásit. Částku, o kterou navýšil minimální měsíční splátku, si může samozřejmě také znovu vypůjčit.

U neúčelového revolvingového úvěru se navíc neuvádí důvod, tj. pro co jsou peníze půjčovány.

Pokud se rozhodnete pro revolvingový úvěr, zjistěte si mimo jiné, z jaké částky se platí úrok. Pokud se platí úrok pouze ze skutečně čerpané částky (v našem případě 70 000 Kč) a klient by tedy čerpal například jen 50 000,-, platil by úroky pouze z částky 50 000,- (a nikoli ze schváleného úvěrového limitu 70 000,-). Dále některé společnosti umožňují klientovi úvěr předčasně zdarma splatit, což také vypovídá o další flexibilitě tohoto úvěru. Pro klienta, který si je vědom těchto výhod a umí s nimi dobře pracovat, může mu být revolvingový úvěr velmi prospěšný.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services