Nástrahy při výběru z bankomatu – na co si dát pozor

PR článek | rubrika: FINEXPO | 7. 9. 2020
Zloději jdou s dobou. Technika, která klientům usnadňuje výběry z bankomatů i placení kartou, jim pomáhá, místo aby zneužití karty zabraňovala. Nenechte si vysát peníze z bankovního účtu. Víte, na co dát pozor při vybírání peněz, a odhalíte zneužitý bankomat? Je bezkontaktní karta bezpečná? A co znamená platba DCC?
Nástrahy při výběru z bankomatu – na co si dát pozor

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Opatrnosti není nikdy nazbyt. Naštěstí ovládnout základy „karetní bezpečnosti“ dokáže snadno každý. Nenechte si vysát peníze z bankovního účtu

Plaťte v lokální měně

Pokud jedete do zahraničí, měli byste si dát pozor na lákavou možnost platit v českých korunách namísto lokální měny. Zní to příjemně, protože hned víte, kolik vás obchod bude skutečně stát. Jenže platba DCC vás může ve skutečnosti stát mnohem víc než klasická konverze.

Jedná se o označení tzv. dynamické výměny, tedy dynamic currency conversion. Znamená to, že máte možnost platit v měně, ve které je karta vedená. Máte-li kartu k českému účtu, můžete platit českými korunami kdekoli v zahraničí. Výhodou je, že ihned vidíte, kolik po přepočítání kurzu zaplatíte v českých korunách. Problémem však je, že DCC kurz je značně nevýhodný a vás to ve finále může stát mnohem více, než když zaplatíte v měně státu, kde nakupujete. O kolik se mohou lišit kurzy bank ukazuje následující tabulka.

Banka

Cena za 1 €

Cena za 100 €

mBank (mKarta Svět)

26,86 Kč

2 686 Kč

Banka Creditas

27,23 Kč

2 723 Kč

Equa bank

27,30 Kč

2 730 Kč

J&T Banka*)

27,30 Kč

2 730 Kč

Oberbank

27,31 Kč

2 731 Kč

Air bank

27,32 Kč

2 732 Kč

Česká spořitelna

27,35 Kč

2 735 Kč

Expobank

27,36 Kč

2 736 Kč

Komerční banka

27,41 Kč

2 741 Kč

ČSOB

27,45 Kč

2 745 Kč

Poštovní spořitelna

27,45 Kč

2 745 Kč

Raiffeisenbank

27,48 Kč

2 748 Kč

mBank**)

27,49 Kč

2 749 Kč

Fio banka

27,51 Kč

2 751 Kč

Moneta Money Bank

27,53 Kč

2 753 Kč

UniCredit Bank

27,61 Kč

2 761 Kč

Sberbank

27,62 Kč

2 762 Kč

Čím nižší cena, tím lepší. Údaje k 12. 6. 2020 ze srovnání běžných účtů

Skimmovací zařízení a jak se chránit

Ať už jste zvyklí platit kartou sebevíc, čas od času je potřeba vybrat z bankomatu hotovost. V tu chvíli může dojít ke zneužití karty. Proto je dobré chovat se obezřetně a bankomat si před výběrem dobře prohlédnout. Nejčastějším způsobem zneužití karty je tzv. skimmování. Skimmovací zařízení se nasadí na původní vstup bankomatu, do kterého zasouváte svou kartu. Na první pohled se tváří stejně, jako originální krytka tohoto otvoru. Ve skutečnosti je na tu originální pouze nasazená. Než vsunete do bankomatu svou kartu, podívejte se, zda kolem krytky vstupu není viditelné lepidlo, popř. zda je správně umístěná. Můžete s ní klidně i zkusit pohnout, trochu za ni zatahat. Originální krytka vstupu se ani nehne. Pokud ano, je pravděpodobné, že je zde nalepená krytka se skimmovacím zařízením.

Problém je, že dnešní zloději si už dokážou poradit i jinak. Skimmovací zařízení aplikují přímo do vstupu pro kartu, takže na první pohled nic nepoznáte. Někdy se stane, že jej neobjeví ani technici, kteří bankomat kontrolují. Proto je důležité, abyste nahlásili, když se budou kolem bankomatu pohybovat podezřelé osoby a cosi na něj instalovat. I kdybyste v tu chvíli sami nemuseli vybírat hotovost, myslete na ostatní.

Jistě vás zajímá, jak se v takovém případě bránit. Pokud najdete bankomat, který má už i čtečku bezkontaktních karet, je ideální ji použít. Není pak nutné vkládat kartu do vstupního otvoru a případnému skimmovacímu zařízení se tak vyhnete. I tady však hrozí nebezpečí. Na originální čtečku karet je možné nalepit falešnou. Proto než kartu ke čtečce přiložíte, zkontrolujte si opět, zda na ní není nalepeno něco dalšího. Pokud ano, nevybírejte a zavolejte policii, která bankomat nechá prověřit.

Pozor na kamery pro krádež PINu

Už máte kartu v bankomatu, případně jste ji načetli a bankomat vás vyzývá k zadání PINu? I tady buďte obezřetní. Než PIN zadáte, prohlédněte si bankomat, zda na něm není umístěná kamera, která by PIN natočila. Každý bankomat samozřejmě kameru má, to kvůli bezpečnosti. Ovšem kamera od zlodějů vypadá, jako něco, co k bankomatu nepatří, je přilepená většinou na neobvyklém místě. Vždy si zakryjte rukou klávesnici, než začnete PIN zadávat. Také si kontrolujte, zda vám někdo nestojí za zády a nenahlíží na vaše ruce.

Zneužití bezkontaktní karty

Pokud vlastníte bezkontaktní kartu, dávejte si na ni pozor i mimo vybírání z bankomatu. Ať už platíte kartou v obchodě, máte ji uloženou v peněžence a tu držíte v ruce, máte ji v zadní kapse kalhot nebo v kabelce, zloději ji mohou zneužít. U bezkontaktní karty je totiž možné speciální čtečkou načíst data i přes vrstvu látky, takže ani pečlivě schovaná v peněžence není karta v bezpečí. V tomto případě samozřejmě nemáte šanci zjistit, zda se kolem vás nepohybuje někdo se čtečkou. Proto je dobré pořídit si do peněženky speciální kartu, která ruší tyto vlny. Sice pak budete muset při platbě vyndat svou kartu z peněženky, ale vyhnete se jejímu zneužití.

Pár tipů, jak zabránit zneužití karty

1. U bankomatu se vždy rozhlédněte, zda někdo nestojí poblíž a nesleduje vás. Pokud ano, raději nevybírejte a odejděte.

2. Než vložíte kartu do bankomatu, pozorně si prohlédněte vstup pro kartu, přejeďte prsty po čtečce karet, zda na ní není nalepená falešná čtečka pro zloděje, a podívejte se, zda někde není umístěna kamerka.

3. Při zadávání PINu si vždy zakryjte ruku a klávesnici druhou rukou.

4. Při platbě kartou nikdy nedovolte obchodníkovi, aby vaši kartu někam odnášel.

5. Pořiďte si rušičku (blok-kartu) do peněženky, ve které nosíte své bezkontaktní karty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad zpřísní pravidla

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v červnu a červenci spustí nová opatření v boji proti takzvanému spoofingu – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel dojem, že mu podvodník... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Partners Financial Services