PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 6. 8. 2010 | 16 komentářů
PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády
Nadcházející čtyři roky čeká obyvatele České republiky řada změn, které připravuje podle programového prohlášení nová vláda. Minimálně reformy daní, důchodového, zdravotnického či vzdělávacího systému se dotknou snad každého. Podívejte, které změny se na nás chystají.

Nová česká vláda vzešlá z květnových voleb schválila program na příští čtyři roky. Chce zastavit zadlužování státu, dosáhnout vyrovnaného rozpočtu a reformovat daně, důchodový systém, zdravotnictví či vzdělávací systém. Dopady vládních opatření tak pocítí téměř každý Čech. Připravili jsme přehled nejdůležitějších změn, které se vás mohou dotknout.

Daně – zjednodušení systému a výjimek

Vláda bude škrtat ve výjimkách a daňových úlevách. Připraví nový zákon o daních z příjmů, kterým se výrazně zjednoduší a zpřehlední daňový systém a sníží se tím i administrativní náklady ze strany státu i daňových poplatníků. V tomto ohledu by měl být urychleně dokončen také projekt Jednotného inkasního místa pro daně a odvody (sociální a zdravotní pojištění). Namísto tří formulářů na daně a přehledy by se nově vyplňoval jen jediný.

Nový zákon o daních z příjmů by měl tedy odstranit většinu dosavadních daňových výjimek a sjednotit základy veřejných odvodů. Uvažuje se o zrušení daňové odečitatelnosti úroků z hypoték či daňového zvýhodnění některých zaměstnaneckých benefitů, jako jsou režijní jízdenky, stravenky atd.

Od roku 2012 chce vláda zvýšit daně lidem, kteří si uplatňují stropy na sociální pojištění.

Do daně z příjmů by měla být transformována dědická a darovací daň.

Nově by měli být daňově zvýhodněni ti, kdo doma pečují o seniory a lidi se zdravotním postižením vyššího stupně. Pečující tak bude moci uplatnit stejný odpočet jako při péči o děti.

Důchodci, kteří si k penzi přivydělají více než trojnásobek průměrné mzdy, budou nově muset tyto příjmy zdaňovat.

Vláda hodlá sice zrušit většinu stávajících daňových výjimek, ale chce zachovat ty, které se týkají podpory vědy a výzkumu, rodin s dětmi, odpovědnosti vůči slabým a potřebným, vlastního bydlení a odpovědnosti vůči vlastnímu vzdělání a stáří.

Sjednocení daně z přidané hodnoty (DPH) současné programové prohlášení nezmiňuje. Nicméně se s tímto krokem počítá jako se součástí důchodové reformy. Růst snížené desetiprocentní sazby se promítne do vyšších cen potravin, léků, knih, vstupného na kulturní akce i do jízdenek MHD.

Stavební spoření

Státní podpora stavebního spoření se omezí jen na polovinu a to jak u nových, tak u stávajících smluv. Namísto dosavadního příspěvku 3000 korun (resp. 4500 korun u starých smluv do konce roku 2003) bude příspěvek činit nejvýše 1500 korun (resp. 2250 korun u starých smluv). Podpora státu sice zůstane u stávajících smluv ve stejné výši jako dosud, bude se ale nově jednat o jednorázovou srážkovou daň 50 procent. Nové smlouvy pak již bude zákon upravovat rovnou s nižším státním příspěvkem a to nejspíš už od ledna 2011. Navíc se na ně bude vztahovat podmínka, že úspory ze stavebního spoření bude nutné využít jen na bydlení. Spočítejte si, jak se změní výnosnost vašeho stavebního spoření po reformě.

S dosavadním daňovým osvobozením úroků ze stavebního spoření, čímž byl tento způsob spoření oproti jiným spořicím produktům na trhu výrazně zvýhodněn, je také konec. Od příštího roku se bude i na úroky u stavebního spoření vztahovat 15procentní daň z příjmu.

Důchody

Stávající důchody budou do provedení důchodové reformy valorizovány i nadále podle současného zákona.

Do října 2011 vláda navrhne nový způsob kalkulace důchodového výměru tak, aby výpočet respektoval nález Ústavního soudu o zastropování vyměřovacího základu na pojistné. Strop na platby sociálního pojištění by měl klesnout na trojnásobek průměrné mzdy. Nový způsob výpočtu důchodu má tak zohledňovat lidi s vyššími příjmy, kteří sice platili vysoké sociální pojištění, ale to následně neodpovídalo výši pobíraného důchodu.

Poplatky ve zdravotnictví

Při návštěvě lékaře se bude i nadále platit třicetikorunový regulační poplatek. Kdo zavítá ke specialistovi bez doporučení praktického lékaře, zaplatí více. Výše tohoto poplatku zatím není určená, ale hovoří se o 200 korunách. Zvýší se i poplatek za den pobytu v nemocnici z dnešních 60 na nejméně 100 korun.

V lékárně pacienti nebudou platit 30 korun za položku na receptu, nýbrž jen za celý recept. Levné léky jako je paralen už nebudou hradit zdravotní pojišťovny a pacienti si je budou platit sami.

Nemocenská se zatím příliš nemění

Kdo onemocní, bude mít stejně jako dosud první tři dny nemocenské nehrazené. Výše nemocenských dávky zůstane na letošní úrovni, tedy stejná po celou dobu nemoci.

O pět dnů se prodlouží doba, po kterou náhradu mzdy v době nemoci platí zaměstnavatel namísto stát. Toto bude platit tři roky a by pak se situace měla vrátit do současného stavu.

Sociální dávky, podpory a příspěvky

Výplata těchto dávek z veřejných rozpočtů bude podmíněná čestným prohlášením žadatele, že se bez nich neobejde. Tyto dávky navíc budou žadatelům vypláceny jedině v případě, že jejich děti budou řádně chodit do školy. Lidem, kteří pobírají dávky a přitom neplatí nájemné či pořádkové pokuty, se bude dluh hradit strháváním sociálních dávek či podpor.

Sníží se i podpora pro nezaměstnané, kteří původní pracovní poměr sami ukončí.

Dávky v hmotné nouzi budou odstupňované podle aktivity žadatele a vláda hodlá prosadit, aby nehotovostní výplata (například v poukázkách, elektronických kartách atd.) se rozšířila i na další dávky. Tímto omezením možností zneužívání dávek chce chránit především zájmy dětí.

Chystá se také redukce příspěvku na péči v 1. stupni. Měsíčně bude tento příspěvek činit 800 korun, což podle vlády odpovídá nákladům na péči o tyto osoby. Příspěvek by měl být navíc vyplácen rovnou osobám, které pobírají péči, nikoliv těm, kdo ji poskytují.

Pravdivost údajů v žádostech příjemců dávek budou přímo v terénu ověřovat obce. Pokud nějaké dávky kvůli nedodržení podmínek odejmou, budou moci tyto peníze využít na mimořádnou sociální pomoc pro potřebné.

Bez náhrady se zruší sociální příplatek. Alespoň pro rok 2011. Dosud na něj měly nárok ale jen rodiny s menším příjmem než je dvojnásobek životního minima. Pobíraly jej tak jen sociálně nejslabší rodiny, u nichž měl primárně zabezpečovat životní potřeby dětí.

Porodné už jen pro málokoho

Dnes mají na třináctitisícové porodné nárok všechny rodiny, kterým se narodí dítě. Podle vládního prohlášení by na něj měly mít nárok jen dosud bezdětné rodiny, jejichž příjem je nižší než 2,4násobek životního minima. To je stejné kritérium, jako platí pro nárok na přídavky na děti. O porodné tak bude moci požádat jen pár procent nejchudších rodin.

Spočítejte si, zda budete mít po Kalouskově reformě nárok na porodné.

Rodičovská – stejně peněz na dva i čtyři roky

Výše rodičovského příspěvku, který bude vyplácen po čtyři roky, se sníží. Celková suma, kterou rodina obdrží za čtyřletou dobu pobírání rodičovského příspěvku tak bude v úhrnu stejná jako rodičovský příspěvek vyplácený jen dva roky.

Školné

Absolventi vysokých škol by se měli v dohledné době připravit na vlastní finanční spoluúčast na studiu. Pravděpodobně od akademického roku 2013/14 by měli platit tzv. odložené školné v maximální výši 10 tisíc korun za semestr. Toto školné by absolventi měli začít splácet až v okamžiku, kdy budou vydělávat více než je průměrná mzda. Zvýhodněné školné bude nejspíše čekat na absolventy vybraných klíčových studijních oborů, které jsou důležité pro strategické segmenty průmyslu a výroby.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 8. 2010 11:38, los nuevos videntes

Mladí volali TOP, TOP, a tak se začalo pořádně topit pod kotlem sociálního státu. Co jste si zvolili, to máte.

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 2. 2011 8:54, miroslav

To snad nemysli važně šmejdi bylo by potřeba novou pržskou defenestraci ale ve snemovně vyházet Ty hajzli z mostu do řeky a začít kalouskem to je tupl zloděj

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stoná se méně. Stát tím ušetřil dvě miliardy.

5. 8. 2010 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Stoná se méně. Stát tím ušetřil dvě miliardy.

Snížením nemocenské pro dlouhodobě nemocné stát v letošním prvním pololetí ušetřil dvě miliardy korun. Další úspory plánuje už na příští rok. Jenže na ty doplatí podnikatelé, kteří... celý článek

Plánujete dítě? Spočítejte si, jestli byste po reformě měli nárok na porodné.

4. 8. 2010 | Jan Stuchlík | 31 komentářů

Plánujete dítě? Spočítejte si, jestli byste po reformě měli nárok na porodné.

Plánování rodičovství bude po zrušení porodného složitější. Mladé páry si budou muset v předstihu vytvořit dostatečnou rezervu, která pokryje výdaje související s narozením potomka.... celý článek

Úředníci se bouří: škrty platů jsou nepřijatelné. Co vy na to?

29. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 59 komentářů

Úředníci se bouří: škrty platů jsou nepřijatelné. Co vy na to?

Ještě letos mají ministři ušetřit 2,5 procenta výdajů. Často bude nutné škrtat v penězích na výplaty. Příští rok by prostředky na platy měly snížit o další desetinu. Je nutné, aby to... celý článek

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

8. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 22 komentářů

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

Nová česká vláda hodlá provést řadu nepopulárních kroků. Reformovat chce sedm oblastí takovým způsobem, že změny pocítí asi každý v České republice. Která z těchto reforem má podle... celý článek

Nová kalkulačka: Spočítejte si, jaký důchod na vás čeká

2. 7. 2010 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Nová kalkulačka: Spočítejte si, jaký důchod na vás čeká

Řada budoucích důchodců bude překvapena, jak nízkou penzi od státu dostanou. Bez rezerv jim proto výrazně klesne životní úroveň. Připravili jsme proto kalkulačku, která vám ukáže, s... celý článek

Partners Financial Services