Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?

Který z plánovaných zásahů nové vlády vám přijde nejlepší a nejhorší?
Nová česká vláda hodlá provést řadu nepopulárních kroků. Reformovat chce sedm oblastí takovým způsobem, že změny pocítí asi každý v České republice. Která z těchto reforem má podle vás smysl, která vůbec ne a proč? Napište, co si myslíte, a přečtěte si názory ostatních.

Rýsující se Nečasova vláda pravicové koalice hodlá uskutečnit sérii radikálních reformních kroků. Vládní program by se měl výrazně projevit především v sedmi oblastech. Mezi ně patří důchodová reforma, největší reforma zdravotnictví od roku 1989, úprava daňového systému, zásah do platů státních zaměstnanců, učitelů i lékařů, snížení podpory stavebního spoření, omezení vybraných sociálních dávek a zavedení školného na veřejných vysokých školách.

Důchodová reforma by měla lidem umožnit převést část mzdy na soukromé penzijní účty, klesly by jim pak i povinné odvody na státní důchodové pojištění. Měly by se spravedlivěji vypočítávat i důchody pro bohaté a mírně valorizovat stávající penze. Ve zdravotnictví se bude znovu hýbat s poplatky a občané by měli získat lepší přístup k nadstandardní péči.

Nižší platy či propouštění čekají zaměstnance státní a veřejné sféry - úředníky, policisty i hasiče. Přidáno by měli naopak dostat učitelé a polepšit by si měli i lékaři a zdravotní sestry. Změny ohledně zvyšování DPH se dotknou každého. Na pět milionů obyvatel dopadne i omezení státního příspěvku na stavební spoření (resp. 50% zdanění státního příspěvku). Rodiny s dětmi nejspíš přijdou o porodné na druhé a další děti a sníží se i příspěvek na nejdelší čtyřletou rodičovskou dovolenou. Prodloužit by se měla i platnost nižší nemocenské pro dlouhodobě nemocné.

Vládní reformy by tedy měly zasáhnout do života snad každého obyvatele Česka. Které z navrhovaných kroků vám přijdou smysluplné a potřebné, které vám naopak přijdou nejhorší, případně zbytečné? Co vám na těchto plánech vadí nejvíce a co mezi nimi naopak postrádáte?

NAPIŠTE, CO SI O TOM MYSLÍTE, A PŘEČTĚTE SI NÁZORY OSTATNÍCH.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

10. 3. 2011 12:10 | Jana

Považuji již za nehorázné co se v dnešní vládě děje.Všechno vyházet jsou živy jen z nejchudší vrstvy a sami rozkradou co můžou.Jak dlouho si myslí,že budou drbat nás nejchudší.Ženy na mateřské se dají přirovnat k otrokům neb vlastně je to práce 24hodin a sami na sebe nemají ani existenční minimum.A co děti?Za pár let žádné nebudou.Normální rodina,kde je žena na md a muž v práci to nemá šanci utáhnout.Považuji to za sprosté předpokládám,že manželky ministrů by asi 3800 kč na md nepobírali - předpokládám,že ani nemají tušení že vůbec md taková je!A muži v práci snimi také vymetou jak můžou bud budeš poslouchat nebo jdi!TO JSOU HESLA DNEŠNÍCH ZAMĚSTNAVATELŮ!Komu dnes záleží na obyčejném člověku!A hlavně na ženách!Kolik jich vlastně ve vládě je aby se něco změnilo!Nejhorší vláda co kdy byla!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 11. 2010 21:01 | milan

Pokud se bude stale ubírat spodním vrstvám obyvatel,tak státní pokladna bude stale prázdná.Bohatí jí nenaplní,spíše jéště tomálo rozkradou.Jen tak dal,zachvíli už nebude co rozkrádat a republika bude natom hůř než řecko anic už jí nezachraní
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 11. 2010 19:15 | SEDLÁČEK MIROSLAV

Jsem unešen řečmi pánů Kalouska a ostatních zodpovšdných ve vládě a v parlamentu.Neustále nám opakují jaké ceny mají v zahraničí za energii,bydlení apod.Dobrá,ale ať se podívají také na to co si za svůj plat a důchod koupí tam aco mi zde.Říkají jak se máme chovat zodpovědně a tvářit se spokojeně protože zdražováním,zvyšováním daní,zvyšováním poplatků a tím nemyslím jen u lékaře se chovají vlastně jako podnikatelé ve firmě.Bohužel se tak chovají neustále Ti samí již několik volebních období.Je jedno která to byla strana vrcholná jména jsou stále stejná,jen funkce se mění.V zodpovědné firmě mají zaměstnanci platy podle zisků a odvedené práce.Naše vláda a hlavně poslanci za sliby zaslouží vysoké mzdy,ale za skutky a práci by měli peníze nosit zpět.Málem jsem se rozplakal nad chudáky poslanci ,že přijdou o 3000kč ze svého platu.Závěr?Pokud firma prosperuje ,tedy stát , má menegment patřičné odměny,pokud ne máš menší plat nebo padáka.Ano šetřit musíme,ale ne zdražováním,protože nejvíce to odskáčou zaměstnanci a tím střední vrstva protože ti jsou s příjmy zcela průhlední.Snad už politici zapomenou na politikaření a vzpomenou si na to proč tam jsou.A ještě jedno.Prosím používejte nahoře selský rozum a uvidíte různá řešení dnešních finančních problémů.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2010 11:02 | Jana

Jo jo oni nas chtej vyhnat na ulice bydlet pod mosty. Deti za chvili neuzivime a zacnou je lidi davat do ustavu, a to jsem pak zvedava jak tohle vlada vyresi. O ty deti se postarat budou muset, protoze lidi uz ted na to nemaji. A s praci je to cim dal horsi. Kdo dnes najde nekde praci. Jo najde za blbych 7000kc a stoho si musi platit jizdne a svaciny. Zlati komunisti: Ty alespon meli pro lidi praci a predevsim podporovali maminy s detmi. Tyhleti supove hrabou jen pro sebe.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 9. 2010 6:01 | Jitka

Tak jen koukám,že stát chce vidět zřejmně lidi na pokraji a udělat z nich ještě větší chudáky.Vše sebrat,tam urvat pár peněz,tam škrty....ale že teda nezačnou škrtat nejdříve u svých platů.Že oni si za jeden plat mohou pořídit auto a je jim divné proč běžný občan má auto na leising?????Proč podle průzkumu nemá občan u sebe 7tisíc korun????Proč???Protože mají lidé tak malé platy že ušetřit těch 7tisíc je pro ně neuvěřitelné.Brát si od pusy......atd atd.....vždycky se měly a vždycky se budou mít nejlépe ty nahoře.....budou dál chudým brát a bohatým cpát!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !Takjak to bylo doposud......Porodné a vše zrušit.....a z čeho má taková žena,která se ocitne jako samoživitelka asi ty děti uživit???????To už vláda asi nad tím nepřemýšlí.......kde sehnat práci žena s dětma.........???????????????? ?????????????????????
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 9. 2010 21:24 | radek

Tak špatně jak za této vlády se lidi již dlouho neměli a rád bych věřil,že ani mít nebudou.Výsledný efekt místo -165 mld "jen - 130 mld" na úkor sprostého ožebračení nejchudších a zaměstnanců.Podnikatelů se to dotýká minimálně. Kam jsme se vlastně posunuli za těch 21 let od revoluce ? EURO nemáme,důchodu se nedožijeme a pokud ano,nebude nám stačit ani na zmrzlinu,protože po vzoru "úprav" stavebního spoření a jak se proslýchá i životního pojištění nám zřejmě zdaní výstup tak,že nám nic nezbyde. Kdo může ať emigruje,jinak z tohoto kocourkova vedeného pseudoekonomy...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 8. 2010 9:27 | Dzordano.Bruno

Nesouhlasím se 100 korunou pro každého. To jest od milionáře 100kč ale i od nejchudšího 100kč. Spravedlnost by to chtěla za třeba 1 % z platu. Pak by to bylo správnejší.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 8. 2010 9:35 | Gabriela

Nejhorší je odejmutí daňové úlevy z úroků hypoték a snížení státního příspěvku ze stavebního spoření a je absolutně nefér snížit to i lidem,u kterých to již probíhá,protože jsme podepisovali smlouvu, na spoustu let s tím,že to bude právě takto,jak je to ve smlouvě..Nárazové porodné se mi zdá jako nejméně bolestivé.
Nikde však nečtu o snížení platů vlády a úpravu nemocenské i pro ně.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 8. 2010 15:59 | Nicka

Peníze,peníze a zase ty prachy.Už za králů Klacka,když nebylo v truhle,tak se vyhnali vojáci a všem nejchudším se vzalo co se dalo,aby se panstvo mělo dobře.Totéž dělali zbohatlá církev.Dnes jsou to politici,korupčníci a chránění státem podvodníci.Jsme prostě pouhá konzumní společnost bohatých a chudých.A svoboda projevu a demokracie?Dřív upalovali,pak stříleli a zbavovali se všech co chtěli trochu lepší podmínky.Všechny systémy a ismy jsou k ničemu,protože neexistuje nová společnost založená na opravdově celosvětově ekonomické a morálně citlivé a lidské kladné vlastnosti uznávující k ostatním všem živoucím tvorům,aby náš budoucí svět nás uživil a byl spravedlivější ve všech ohledech k jedinému proč jsme tady a to k životu samému na této planetě.Doba nás předběhla po technické evoluci,ale člověk se nemění a zůstává stále pozadu s etickým a morálním myšlením.A proto si nedělejte zatím velké iluze,že bude bude víc a víc lépe.Zase jen pro někoho a někdo na něj bude makat jako doposud.Vemte jen kolik je válek ve světě v dnešní době,kolik hladových a umírajících dětí a lidí tkz.třetího světa,kolik nevzdělaných lidí,kolik dětí i lidí v dnešním moderním otroctví a jaké jsou obrovské rozdíly mezi národy a kontinenty.Možná až v budoucnu bude jen jedna celosvětová vláda a budem všichni mluvit jednou řečí.a mít čísté úmysly se svým životem a okolím ve ktérém žijeme tak se možná dočkáme lepších výsledků ve všech směrech a budeme trochu víc ze sebou spokojeni.Zatím jsme ale tak daleko nedospěli,tak musíme nést následky našeho jednání.Přeji všem lidem a tvorům na této planetě zemi,aby se jim toto vyplnilo!!!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2010 11:32 | Meky

neni to snad poprvy, ze nekdo takto argumentuje! Myslel jsem si, ze v tehle republice uz snad nikdo nema doma babicku s dedou a ze jejich rodice jsou potomci techto prarodicu a pokud nemaji zorvna miliony na ucte tak toci kazdou korunu dvakrat driv nez ji utraceji. Skoda, ze ti, co mysleli, ze duchodci vlastne vyrabovali a zadluzili stat dali hlas tem, co tam ted jsou a uvidime co bude za 4 roky. Snad budeme prekvapeni, ze dokazeme prezit s tim, co nam zbude za penize po zaplaceni tech vecnych poplatku. Nekdo se jiz zeptal, kdyz zacneme platit za vzduch, ktery je ted zadarmo? Snad uz brzy.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 7. 2010 10:09 | Jindra

50 % důchodců má důchod nižší než 10000 Kč a právě oni nejvíc utratí za poplatky a doplatky na léky. Poplatky u lékaře bych zrušil úplně, mnozí lékaři je vybírají i když nemají nárok /předepsání receptu nebo prohlídka ode dveří/. Nějak zapomínáme na to, že i současní důchodci byli dříve mladí a odváděním daní podporovali ty důchodce předchozí. Kdyby se méně promrhalo v armádě a ve státní správě zbylo by víc na ostatní.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 7. 2010 10:45 | Pavel

Ne mírne ,ale řádne valorizovat důchody.Výpočet důchodu pro bohaté,nač důchod , když mají na učtu 100 000 000 kč ?????????????To bych důchod vůbec nepotřeboval..!!!
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2010 12:59 | kostka

Reformy jsou krásné, ale nikde nevidím např. fakturace za výkon lékaře, bude podepisovat pacient pro úhradu pojišťovny provedený výkon? Nebo se bude nadále proplácet i jen předpis receptu a účtován bude nějaký odborný zákrok-pacient již toto nevidí.Co s výsluhovým příspěvkem u armády a policie - neměl by být poskytnut pouze některým kategoriím v rámci těchto profesí. Kde jsou platové tabulky pro organizace s majoritním podílem státu ad. Výkon justice a nerovnováha délky řízení. Právo na podání žaloby občanem sice je, ale kdy soudce bude mít povinnost být nápomocen v případě občanského sporu a ne řešit, že žaloba není napsána v právním slengu i přestože platím soudní poplatek ad. Důchodová reforma již by měla být konečně nastartována - jen se o ní mluví již 10 let. Bylo by toho více,kde hledat úspory, ale jak je známo názory občanů jsou již den po volbách bezpředmětné.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2010 18:00 | HonzaK

Důchodová reforma\:
je třeba velmi dobře zvážit formu donucení střadatelů na důchod a velmi dobře legislativně ošetřit spolehlivost a spravedlnost vůči věku střadatelů.
Propouštění zaměsananců veřejné správy/:
je třeba nejprve ošetřit zjednodušením patřičných zákonů veřejné správy aby nebyl propuštěním těchto zaměstnaců poškozen občan!
Navýšení mezd učitelů, lékařů/:
je třeba toto navýšení uskutečnit postupně a vytvořit tak postupně zvýšený zájem o tuto profesi. Současný stav učitelského či lékařského sboru dle mého nevykazuje 100% právo na navýšení mezd.
Státní příspěvek na stavební spoření nejlépe zrušit nebo striktně určit čerpání bez dalšího danění.
Chybí mi v reformě předložené vládou ČR zákonná úprava o přiměřeném zisku, tržní systém se v našich končinách příliš nechytá.

Ahoj zdraví HonzaK
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2010 14:48 | nel

Není to tak složité - v případě prokazatelné nouze - ztráta zaměstnání - úřad práce, dlouhodobého onemocnění - neschopenka... je možno bez sankcí dosáhnout na poměrnou část uspořených peněz včetně státního příspěvku v podobě měsíční dávky nutné na uhrazení nákladů spojených s bydlením. V tom případě může být podpora v nezaměstnanosti jednotná, nízká a taxativně daná pro všechny.

Jinak doporučuji:
http://www.youtube.com/watch?v=7I6OW3RvWTQ&feature=related
o příčinách krize, zrovna na to koukám.

Je naprosto nepochybné, že veškerá navrhovaná opatření k zeštíhlení státních výdajů povedou k prohloubení krize. Za pozornost stojí i ostatní části přednášky, je jich devět.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 22 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co čekáte od staronového ministra financí Miroslava Kalouska?

1. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 38 komentářů

Co čekáte od staronového ministra financí Miroslava Kalouska?

Muž, který se kdysi mohl pyšnit titulem nejlepší ministr financí, je zpět. Miroslav Kalousek opět bude vládnout státním penězům. Co od něho čekáte? Napište, co si myslíte, a přečtěte... celý článek

Tomáš Julínek chce být zase ministrem zdravotnictví. Co vy na to?

17. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ | 53 komentářů

Tomáš Julínek chce být zase ministrem zdravotnictví. Co vy na to?

Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který nedokázal veřejnosti vysvětlit smysluplnost svých reforem, chce opět českému zdravotnictví šéfovat. Je to podle vás vhodný kandidát,... celý článek

Vláda chce zavést školné. Souhlasíte s tím?

10. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ | 77 komentářů

Vláda chce zavést školné. Souhlasíte s tím?

Čeští vysokoškoláci by mohli za rok studia platit až dvacet tisíc korun. S tímto plánem přišla rodící se vládní koalice. Je to podle vás cesta, jak zlepšit české vysoké školství, nebo... celý článek

Co se podle vás stane s daněmi po sestavení vlády?

3. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ | 32 komentářů

Co se podle vás stane s daněmi po sestavení vlády?

Pravicové vlády, které vyjednávají o nové vládě, chtějí zastavit zadlužování státu. Jen příští rok musí najít 60 miliard korun. O zvyšování daní však zatím moc nemluví. Půjde podle... celý článek

Stát by měl od ČEZu dostat letos 20 miliard korun. Co s nimi má udělat?

13. 5. 2010 | redakce Peníze.CZ | 25 komentářů

Stát by měl od ČEZu dostat letos 20 miliard korun. Co s nimi má udělat?

Elektrárenský gigant ČEZ navrhuje vyplatit letos dividendu ve výši 53 korun na akcii. Stát, jako majoritní vlastník, by si přišel na necelých dvacet miliard korun. Co s nimi má podle... celý článek

Partners Financial Services