Vláda chce zavést školné. Souhlasíte s tím?

Čeští vysokoškoláci by mohli za rok studia platit až dvacet tisíc korun. S tímto plánem přišla rodící se vládní koalice. Je to podle vás cesta, jak zlepšit české vysoké školství, nebo školné bude od studia spíše odrazovat? Napište, co si o tom myslíte.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 6. 2010 12:00, Lenka Ulčová

Nemyslím, že je to v této, době změn ve financích rodin k horšímu, správná cesta. A ani splácení půjičky na vzdělání po nástupu do zaměstnání a dosažení určité hranice platu to nevyřeší. Protože pak nastupuje hypotéka, která musí nasytit developery, banky a jiné překupníky, poplatky v bankách, které jsou i v době pseudokrize nenažranější, vždyť vlastně živíme i matky dceřiných bank, které si ve světě nedovolí poplatky zavést atd. Takže ne.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 6. 2010 23:19, Dagmar

Jsem matka samoživitelka,žiji s dvěmi dcerami v oblasti s vysokou nezaměstnaností asi 20%.Obě dcery navštěvují gymnázium,jsou od malička velmi nadané a chytré a učení jim jde tzv.samo,jsem na ně proto velmi pyšná. Starší dcera nastupuje od října tohoto roku na 1.lékařskou fakultu UK,kde byla přijata úspěšně bez přijímacího řízení pro výborný průměr,mladší dcera plánuje jít na matematicko-fyzikální fakultu.Já jsem v současné době nezaměstnaná,bez úspěšnosti v našem okrese (Jeseník) zatím sehnat novou práci.Otec mých dcer je tzv. neplatící rodič,na kterého naše zákony "nemohou".Pokud dojde tedy k zavedení školného na VŠ,může se stát,že mé dcery nedostudují nebo nevystudují a to i v případě,že se mi podaří najít práci,jelikož průměrný čistý výdělek tady u nás se pohybuje okolo 10 000 - 15.000 Kč.A splácet půjčku,z čeho pak?A splácet půjčku dcera po VŠ,jak?Jen studium přijde dnes rodiče na UK se vším všudy měsíčně 8 - 9.000,- Kč.Než dcera vystuduje bude jí 26.Jako lékařka si bude dělat 2 roky atestaci,kterou musí také zaplatit,pak by měla začít teprve skutečně"vydělávat",začít si budovat tedy kariéru a osobní život třeba hypotékou tedy půjčkou na bydlení a po třicítce jako "žena" pomalu plánovat rodinu,tedy na mateřskou.Splácet vysokou školu,kdy? Ti kdo toto vymysleli zajisté nemají hluboko do kapsy. Nemusí přemýšlet o tom co dětem dříve zaplatit a jak s každou vydělanou korunou naložit.Mělo by jim být umožněno zkusit měsíčně žít s platem deset tisíc korun čistého,pak bych se možná pousmála,teď je mi spíš do pláče,když si pomyslím,že nadané děti z rodin,kde peníze se nesypou z oslíka,nebudou moci vystudovat.V příštích volbách pravici určitě volit nebudu!

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 77 komentářů)

4. 11. 2010 13:52 | EVA

Se školným nesouhlasím.Ti chytří ,chudí, nebudou mít šanci ,bohužel ti hloupí bohatí budou mít vše.Je to nespravedlivé ,horší jak za totality.Nevím na co přidávat učitelům,dříve měli málo a naučili mnohem více.A ty svátky ani nepočítám,celkem to bude dělat 3 měsíce prázdnin.A jak je nyní vidět i na nových státních zkouškách ,třetina žáků vypadla.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 10. 2010 1:10 | Cenda

Soupeřit náklady na výrobu asiatům nemůžeme, z mnoha důvodů. Jedna z možností je mít kvalitní pracovní sílu a vytvářet výrobky s vyšší přidanou hodnotou. K tomu je zapotřebí mít kvalitní vzdělání a to nejen VŠ. To určitě neznamená nechat studenty platit školné a hnát je do práce, student má studovat a až ve vyšších ročnících studium propojit s praxí - pokud to jde. Čili žádné školné, když už, tak zpoplatnit druhé zápisy a výši nechat na škole (dle obtížnosti předmětu). Tím se zvýšené náklady na flinky mohou zaplatit a tito studenti budou reálně tlačeni k aktivitě. Na druhou stranu ale nevidim absolutně důvod, proč platit vzdělání lidem na soukromých školách. Když je soukromá, ať si ze studentů náklady vytáhne sama. Problém s financováním školství je ale daleko složitější, než jen přihlouplé školné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 8. 2010 18:29 | Nemo

Pane Janulo, uvažoval jsem obdobně jako Vy, avšak doba se změnila a dnešní absolventi VŠ už nesplácejí společnosti peníze, které společnost do nich investovala při studiu . My jsme museli po škole nastoupit kam nás poslali či vzali a většinou celý život za nivelizované platy společnosti vraceli. Dnes už jsou značné rozdíly v platech a také hodně mladých odchází pracovat do zahraničí, odkud se už mnozí nevrací. Mám souseda, kde jeho nadprůměrně schopní kluci po VŠ oba skončili v zahraničí a už se nemají v úmyslu vrátit. Proto by tak bylo správné, aby studenti platili hotově a na tyto platby si vzali půjčku. Pro ty co vydělávají v zahraničí by neměl být problém třeba do 15 let ji splatit. Ti co zůstanou doma by měli mít umožněno půjčku splácet na úkor daní. Tak třeba aby při ročním vyučtování mohli část daně přesměrovat na poskytovatele půjčky. To by bylo spravedlivé, protože by si to odpracovali pro ty, kteří na ně přispívali na škole. V současné době budou hledat náplň činnosti stavební spořitelny, které jinak zkrachují. Tady se jim otvírá nové pole působnosti.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 7. 2010 21:50 | Dr Jan Janula

Ja jsem studoval zadarmo a vsichni ti dobráci, kteří chtějí zavádět školné také vystudovali zdarmo. Nevidím nejmenší důvod avádět školné. Když to fungovalo dosud, nevidím důvod proč by to zadarmo nemohlo fungovat dál. Povede to k výrazně snížené vzdělanosti národa a o to asi politikům jde. Je snazší ovládat nevzdělance. Studium si budou moci dovolit jen děti z bohatších rodin, protože ani odložená platba nic neřeší. Ko si bude moci po ukončení školy, kdy obvykle zakládá rodinu a má mizerný plat a těhotnou manželku zaplatit dluhy za školné? To můžou možná v americe ale ne u nás.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 6. 2010 15:46 | Miwal

školství a zdravotnictví musí být bezplatné, to už věděl i Masaryk. Ale vzhledem k tomu že mladí volili TOP spícího dědu tak ať si v tom hezky vykoupou držku, a příště možná budou číst program :-). Já mám peněz dost a sem student takže mi je to jedno co se platí ale nejsem sobeckej kretén tak nebudu nikdy volit pravici i kdyby mě to mělo stát na platu 20%.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2010 1:09 | jancream

Studoval jsem za totality dálkově ČVUT - jezdil jsem do Prahy vlakem na konzultace. I se skripty půjčenými nebo kupovanými z druhé ruky a se slevou na dráze (poloviční jízdenka) jsem spočítal výdaje okolo 10 až 13 tis Kčs ročně. Na zkoušky a soustředění jsem většinou jezdil na motocyklu, protože dráhy to nechtěly uznávat na průkazce musel být vyplněn den konsultace. Byl jsem zaměstnán jako konstruktér (3 až 4 tis./měs.) a měl jsem rodinu. Studium nebylo ani za totáče laciné
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 6. 2010 23:52 | DADA

BOHATÝ SYNEK TO ZACÁLUJE PRAVOU ZADNÍ.TEN NEBUDE ŽEBRAT O PŮJČKU,TEN MÁ ZLATOU KARTU.CHUDAS, TEN BUDE DŘÍT JAK BAREVNÝ ABY SPLATIL 100 000KČ.A JEŠTĚ PO STUDIÍCH PONESE PUNC SOCKY,PROTOŽE DOBRÉ A TEPLÉ MÍSTA BUDOU ZASE OBSAZENY MOVITÝMI,CHUDAS SE ZAŘADÍ DO PRŮMĚRU,ALE DOMŮ SI PONESE POLOVINU Z PRŮMĚRŮ.JSEM RÁDA ŽE JSEM VYRŮSTALA V SOCIALISMU KDE SI BYLI VŠICHNI ROVNI,A NEMUSELA SE STRACHOVAT O BUDOUCNOST.DO PŘÍŠTÍCH VOLEB MAJÍ MLADÍ DOST ČASU NA PŘEMÝŠLENÍ ZDA ZA TUHLE SVOBODU CHTĚJÍ PLATIT PONIŽUJÍCÍM A NUZNÝM PŘEŽÍVÁNÍM.MASARYKOVÉ DĚTI SE DNES DOŽÍVAJÍ AŽ 100LET.GOTWALDOVÉ SE DOŽÍVAJÍ CIRKA 70LET.HUSÁKOVÉ DĚTI SE BOHUŽEL DŮCHODU ANI NEDOŽIJÍ,PŘI CHYSTANÉ REFORMĚ A SOUČASNÉ CHEMII BUDOU PADAT NA HUBU JIŽ V 60LETECH.A JAKÉ JE VZDĚLÁNÍ NA NAŠICH ŠKOLÁCH?ŘÍKÁ SE ŽE PO ČEM H...O,TAK ZŮSTALO A JEŠTĚ SE NAVÍC VRÁTILO JAK RÁDI TVRDÍ Z EXILU,KAPACITY ODEŠLI PO REVOLUCI JAK ZE ŠKOLSTVÍ,TAK ZE ZDRAVOTNICTVÍ,TAK NECHÁPU ZA CO VLASTNĚ MAJÍ PLATIT.NAKONEC TO CHTĚLI TAK AT PLATÍ.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 6. 2010 8:23 | Fana

Mirdo, a ten zámečník teda bude teď platit míň na daních?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 6. 2010 6:57 | JPR

Je to podobné jako se spoluúčastí pacientů. Levice si vymýšlela hrůzostrašné historky jak naše babičky budou umírat na nedostupnou lékařskou péči a ony zatím ušetří, protože s regulačními poplatky byl zaveden strop. Takže kdo dříve doplácel za léky i desítky tisíc ročně, je na tom teď mnohem lépe. Studium na VŠ je i dnes těžko dostupné studentům z chudých rodin, protože je nemyslitelné bez spousty výdajů za ubytování, dojíždění, literaturu, atd. VŠ jsou navíc ve velkoměstech, kde bývá život podstatně dražší, než v obcích na okrajích republiky. Školné s sebou přinese nejen nové výdaje, ale i více možností půjčit si na veškeré studijní náklady. Kdo bere studium vážně a zodpovědně, vydělá si po škole dost. Takže bez ohledu na svůj sociální původ školu zaplatí. A na zvolenou školu se spíše dostane, protože mu nebudou zabírat místo lovci titulů a ti, kteří jdou na VŠ jen proto, že se jim ještě nechce do práce. Volněji bude nejen na školách, ale i na kolejích. A tak mnohý student z chudé rodiny nebude muset shánět předražený podnájem.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 6. 2010 22:29 | mirda

pozdě ale snad přece,co je zadarmo tak si toho nikdo neváží. neznám jediný důvod aby např.zámečník platil školu právníkovi,lékaři,apod.a nebo někomu jež "študuje" a nikdy z něj nic nebude(rodiče si to přejí) jsem přesvědčen kdyby si lidi stavěli byty sami (včetně cikánů),že by si je udržovali lépe.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 6. 2010 7:43 | jan

Pro p. Kováře a další. Jaká je úroveň našeho školství? Na jakém stupni je naše slavná Karlova univerzita ve světě? Je to bída. A proč? Také proto, že je studium zadarmo. A co je zadarmo.... Školné ČASEM zvýší zájem NĚKTRÝCH studentů o skutečně kvalitní vzdělání za své peníze! To podpoří i zájem NĚKTERÝCH škol stát se prestižním ústavem! Nebo je jiná cesta? Jednu známe a výsledek je takový jaký je.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 6. 2010 7:41 | jan

Pro p. Kováře a další. Jaká je úroveň našeho školství? Na jakém stupni je naše slavná Karlova univerzita ve světě? Je to bída. A proč? Také proto, že je studium zadarmo. A co je zadarmo.... Školné ČASEM zvýší zájem NĚKTRÝCH studentů o skutečně kvalitní vzdělání za své peníze! To podpoří i zájem NĚKTERÝCH škol stát se prestižním ústavem! Nebo je jiná cesta? Jednu známe a výsledek je takový jaký je.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 6. 2010 7:18 | Pavlína

Podle mě je to pěkná kravina. Pokud se školné zavede, tak se počet studentů omezí na ty studenty z bohatších rodin. A pokud se školné zavede tak by školy měly uvažovat jestli výše školného bude odpovídat kvalitě vzdělání. V mnohých školách tomu tak není.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 6. 2010 14:06 | Tonda

Citace - Karina / 12.06.2010 22:28

Ano,souhlasím se školným pro ti mladé,kteří si sami o to již dávno koledovali a teď ať hezky platí!!! Na jiných VŠ se platí i přes dvacet -třicet tisic celá léta, a ještě by měli platit více, aby věděli ti všichni,co volili pravici, jaké to je,platit za cše a nemít na to !! Tak jen ať to teď mají.

Svým dětem školné zaplatím. Pokud by byla u vesla několik období levice, nebude to školné v témto zemi.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 6. 2010 11:08 | Kučírková

Souhlasím. Student si více bude vážit svého studia a bude více motivován vrátit tuto možnost společnosti tím, že bude dělat čest vystudovanému oboru.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 6. 2010 0:41 | Martin

Když jsem četl příspěvky některých "intelektuálů", tak mě fascinuje, že negativně se staví ti, kteří neumějí pořádně česky. Těch gramatických chyb a stylistických nesmyslů...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2010 22:28 | Karina

Ano,souhlasím se školným pro ti mladé,kteří si sami o to již dávno koledovali a teď ať hezky platí!!! Na jiných VŠ se platí i přes dvacet -třicet tisic celá léta, a ještě by měli platit více, aby věděli ti všichni,co volili pravici, jaké to je,platit za cše a nemít na to !! Tak jen ať to teď mají.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2010 22:28 | Karina

Ano,souhlasím se školným pro ti mladé,kteří si sami o to již dávno koledovali a teď ať hezky platí!!! Na jiných VŠ se platí i přes dvacet -třicet tisic celá léta, a ještě by měli platit více, aby věděli ti všichni,co volili pravici, jaké to je,platit za cše a nemít na to !! Tak jen ať to teď mají.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2010 21:53 | vklidecku

Školství považuji za takový pomyslný železný řetěz.Každý jeho článek musí být O.k.,aby fungoval.Kdfyž je špatný učitel,je špatných i několik desítek žáků.Náprava není ani tak ve školném,ale jako ve kvalitě učitelů a jejich motivaci.Motivace by mohla probíhat tak,že pokud škola podá jisté výsledky,dostane víc peněz-zvedne platy učitelů,zejména těch,co se o vzestup zasloužili.Tím brali učitelé svou práci jako poslání nejen jako práci.Školné také,ale na druhém místě po tomto.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2010 11:47 | Volič

Jsem pro školné ostatně mladí si školné přáli
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/4

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiřina Nepalová

podnikatelka, Renomia

Miroslav Singer

bývalý guvernér ČNB

Jiřina Nepalová
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Miroslav Singer
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services