Nová kalkulačka: Spočítejte si, jaký důchod na vás čeká

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 2. 7. 2010 | 6 komentářů
Nová kalkulačka: Spočítejte si, jaký důchod na vás čeká
Řada budoucích důchodců bude překvapena, jak nízkou penzi od státu dostanou. Bez rezerv jim proto výrazně klesne životní úroveň. Připravili jsme proto kalkulačku, která vám ukáže, s jakým státním důchodem byste mohli počítat.

Den odchodu do důchodu může pro řadu lidí být zlomem, kdy se jim výrazně změní životní úroveň. Zejména lidé s průměrnými a vyššími příjmy najednou zjistí, že jejich čistý příjemse odchodem do důchodu snížil na polovinu či ještě více. Může za to způsob výpočtu, který do výměry důchodu započítá jen velmi malou část z vyšších příjmů.

Poklesu životní úrovně se dá zabránit celoživotním vytvářením rezerv, které bude možné v důchodupoužít. Jenže bez alespoň orientační znalosti, kolik vlastně státní důchod může činit, není jednoduché odkládat tu správnou část příjmu stranou.

Připravili jsme pro vás proto kalkulačku, která vám ukáže, na jaký důchod byste mohli dosáhnout, kdybyste nyní dosáhli věku odchodu do důchodu. Kalkulačka je zjednodušená a nabízí jen orientační odhad tohoto důchodu. Protože pro přesný výpočet důchoduje třeba znát příjmy v jednotlivých letech od roku 1986, které se pak přepočítávají podle koeficientů, které zhruba odpovídají tempu růstu průměrné mzdy. Z takto přepočtených příjmů se spočítá celoživotní průměrná hrubá mzda, která vstupuje do konečného výpočtu starobního důchodu. Pro člověka, který je teprve na začátku či uprostřed kariéry, je takový výpočet nepoužitelný.

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky


V naší kalkulačce stačí, když zadáte průměrnou výši hrubého příjmu. Vycházíme z předpokladu, že tento příjem v minulosti kopírovat tempo růstu průměrné mzdy v ekonomice a tímto tempem v průměru poroste i nadále. Jinak totiž nelze odhadnout, z jakého příjmu nakonec důchod počítat.

Pro výpočet důchodu je klíčová i doba, po kterou jste byli či budete důchodově pojištění. V prvé řadě musíte splnit určitou dobu pojištění, abyste vůbec na starobní důchod měli nárok. Tato doba pro letošní novopečené důchodce činí 26 let. Od roku 2018 to bude 35 let.

Spočítejte si, kdy půjdete do důchodu


Zároveň se za každý rok pojištěnízvyšuje koeficient pro výpočet procentní části důchodu o 1,5 procentního bodu. Kdo pracoval čtyřicet let, bude v důchodu pobírat 60 procent z výpočtového základu. K tomu se ještě přičte pevná část důchodu, která činí 2170 korun a je stejná pro všechny důchodce bez ohledu na předchozí příjem.

Do kalkulačky proto musíte zadat i datum prvního zaměstnání, zahájení studia, nástup na vojnu či narození dítěte, podle toho, co nastalo dříve. Další požadované údaje slouží ke stanovení vašeho důchodového věku. Opět pro zjednodušení předpokládáme, že jste pracovali či byli důchodově pojištění (včetně tzv. náhradních dob) celý svůj aktivní život.

Spočítejte si výši důchodu, na který máte nárok


Výsledek je odhad možného důchodu, který byste dostali, kdybyste nyní byli před odchodem do důchodu. I když do důchodu budete odcházet až za několik let či několik desítek let, reálná hodnota a poměr důchodu k předchozímu příjmu zůstanou podobné jako nyní. Přestože v nominálním vyjádření bude starobní důchod vyšší.

To vše pochopitelně platí za předpokladu, že se pravidla pro stanovování důchodu nebudou měnit a ceny budou růst zhruba tempem, jakým se budou zvyšovat mzdy. Přes veškerá zjednodušení tak nyní můžete zjistit, jak bude vaše stáří finančně vypadat.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 9. 2010 15:06, jana

Podle této kalkulačky jako žena s 1 dítětem bych na tom byla lépe než kdybych měla dětí třeba 5.Nevím,kdo tento "blábol" zplodil.

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 7. 2010 20:15, Jaroslav Vozábal

Výpočet nominální částky je zcestný. Ještě by to chtěl očistit o vliv inflace.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nový fond Plus pro spoření na důchod: dobrý doplněk k penzijnímu připojištění

1. 7. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Nový fond Plus pro spoření na důchod: dobrý doplněk k penzijnímu připojištění

Česká spořitelna nabízí klientům penzijního fondu podílový fond Plus, jehož výnosy mají překonávat dluhopisy. Jde o součást balíčku Penze plus, do něhož patří i úrazové a životní pojištění.... celý článek

Důchodová reforma: Více důchodců bude živit nižší pojistné a vyšší DPH

11. 6. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Důchodová reforma: Více důchodců bude živit nižší pojistné a vyšší DPH

Lidé budou platit státu na důchod méně, musí si ale sami spořit na penzi. Zejména ti, kterým je méně než 40 let. Vyplývá to z návrhu reformy penzí, připravené expertní skupinou v čele... celý článek

Jaký budete dostávat důchod za práci v zahraničí

13. 5. 2010 | František Mašek | 7 komentářů

Jaký budete dostávat důchod za práci v zahraničí

Pendleři či Češi pracující v zahraničí to mají od května snazší. Nové předpisy Evropské unie, jim usnadňují život, když žádají o nemocenskou, podporu v nezaměstnanosti, o důchod i další... celý článek

Lidé s vyšším příjmem dostali šanci na vyšší důchod

16. 4. 2010 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Lidé s vyšším příjmem dostali šanci na vyšší důchod

Ústavní soud zrušil stávající způsob výpočtu vyměřovacího základu pro stanovení důchodu. Podle názoru soudců diskriminuje lidi s vyššími příjmy, kteří tak dosáhnou na nižší důchod v... celý článek

Co udělat s úsporami, které máte připravené na důchod

15. 4. 2010 | Eva Sadílková | 16 komentářů

Co udělat s úsporami, které máte připravené na důchod

Do důchodového věku dospívají lidé, kteří si už měli možnost naspořit celkem dobrou finanční rezervu. Při odchodu do důchodu by s ní měli zacházet obezřetně. Nabízíme několik základních... celý článek

Partners Financial Services