Prodej (nejen) státního majetku: dům koupíte i za polovinu tržní ceny

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 23. 7. 2013
Hasičské auto, LCD televize, iPod nebo třeba ubytovna. Jen malá ukázka zboží, které právě prodává erár. Zajímavé kousky za zajímavé ceny nabízí stát i jednotlivé obce a kraje. Kdo chytře koupí, může vydělat. Velkorysý prodejce totiž stále prodává pod cenou. Jenže – musíte se o tom dozvědět. Peníze.cz se po roce vracejí k tématu prodeje státního majetku.
Prodej (nejen) státního majetku: dům koupíte i za polovinu tržní ceny

Netransparentnost, chaos a vyřazování „nepatřičné“ konkurence. Taková slova používal pro prodej státního majetku loni Petr Vurbs, zástupce on-line tržiště VášMajetek.cz, které si dalo za cíl džungli prodávaného státního majetku proklestit a ukázat cestu k výhodné koupi široké veřejnosti.

Problematické v Česku nejsou jen miliardové veřejné zakázky, v podivném příšeří často probíhá i „drobný“ prodej obecního majetku. K informacím se totiž mnohdy dostanou jen vyvolení. Spousta lidí ani neví, kde je hledat. Projekt Vášmajetek.cz se už rok a půl snaží shromažďovat informace o prodejích majetku státu, krajů, měst a obcí. Na rozdíl od starší (státní, Českou poštou spravované) Centrální adresy obsahuje nejen veřejné dražby, ale také všechny další formy zpeněžování státního majetku, jako jsou aukce nebo třeba výběrová řízení, a navrch také dražby majetku zabaveného v exekuci.

Největší zájem mají lidé o nemovitosti. „Rodinné domy nebo byty, které se dají od státu koupit i za dvě třetiny běžné ceny, to je velké lákadlo. Stát prodává samozřejmě i automobily, IT techniku a podobně – tam je ale prodejnost celkem nízká. Nemalou roli v tom samozřejmě hraje slabší publicita nabídek – málokdy se totiž vidí, že státní instituce dá dohromady plnohodnotný inzerát srovnatelný třeba s komerční nabídkou,“ popisuje Jiří Skuhrovec, vývojář portálu Vášmajetek.cz a poradce NERVu. 

Anketa

Nakoupili byste v exekuční dražbě?

Dům za dvě třetiny, i polovinu tržní ceny

Kdo je ochoten obětovat čas a úvodní kapitál, může podle Jiřího Skuhrovce na těchto nemovitostech hodně vydělat. „Zvlášť u exekutorských dražeb jsou ty ceny opravdu třeba i na poloviční částce, než by byla ta na klasickém trhu. U majetku prodávaného státem, obcemi či státními institucemi to ale platí také,“ říká.

Problém je, že řada nabídek ještě stále visí jen pár dní kdesi v koutku obecní nástěnky nebo na zapadlém místě na webu. Když jsme se Jiřího Skuhrovce zeptali, jestli za rok a půl fungování projektu došlo k posunu, odpověděl jasně:

„Jedním slovem – ne. Systém jako celek jede v nezměněném kurzu nebo spíš stojí na místě. Lze samozřejmě najít nemálo ‚ostrůvků pozitivní deviace‘, institucí, které se skutečně snaží z prodejů získat maximální výtěžek nebo dosáhnout nejlepšího efektu pro občany. Ve většině případů ale v prodeji majetku převládá stále stejný přístup,“ míní Jiří Skuhrovec. Naději na systémovou změnu podle něj mohla přinést novela zákona o obcích, která slibovala zavést základní mantinely pro prodej majetku. „Při současné politické konstelaci ale spíš nepočítáme, že skutečně projde,“ říká Jiří Skuhrovec.

Aktuálně. Když prodává stát: minus sto čtyřicet milionů

Včera uveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad výsledky kontroly, která se zaměřila na hospodaření Vojenského opravárenského podniku CZ (VOP CZ) v letech 2009 až 2011. Výsledek zní jasně: Ministerstvo obrany se zbavovalo jeho majetku příliš lacino. Například ve Šternberku šlo o majetek za 274 milionů korun, jeho součástí byla i vybavená montážní hala z roku 2007. Její stavba stála 219 milionů korun. Hodnoticí komise schválila prodej uchazeči, který dal nejvyšší nabídku – 136 milionů korun.

Nejčistší je dražba. Státní úřad ale dražit nesmí

„Osobní automobil AUDI A4 AVANT 2.0 TDi – kombi. (…) Rok výroby 2007, modré metalické barvy. Minimální kupní cena 241 tisíc,“ tak z ní jedna z aktuálních (a podle pohledu na stránky autobazarů férových) nabídek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Ten prodává především majetek získaný z odúmrtí (tedy z dědického řízení ukončeného bez dědice) nebo zabavený majetek pocházející z trestné činnosti. Kromě toho úřad spravuje také majetek z propadlých soudních úschov, z přímých darů státu, z likvidačního zůstatku právnických osob, který odmítnou věřitelé, a majetek zabavený celní správou (ten je však většinou určený k likvidaci). Aktuální nabídku úřadu najdete na jeho webu.

„Vůbec největší zájem je o byty v osobním nebo družstevním vlastnictví ve velkých městech (Praha, Brno). Nejobtížněji se asi prodávají ideální vlastnické podíly pozemků, o jejichž koupi neprojeví zájem spoluvlastníci, třeba jen z důvodu, že jsou pro ně nedostupné finančně,“ říká mluvčí úřadu Robert Hurt. O nejatraktivnější nabídky podle něj usilují až desítky zájemců.

Jako metodu prodeje – stejně jako u výše zmiňovaného Audi – využívá Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nejčastěji výběrové řízení. Tedy klasickou obálkovou metodu. A to navzdory tomu, že ji dlouhodobě kritizuje Ministerstvo pro místní rozvoj (podrobnou argumentaci resortu najdete v našem loňském článku), které apeluje na úřady, aby víc využívaly transparentnějších dražeb.

Aukce a dražba není totéž!

Ačkoli se slova často využívají jako synonyma, jejich významy se v reálu velmi liší. Aukci a dražbu spojuje jediné: licitace o výsledné ceně. Veřejnou dražbu mohou provádět jen dražebníci se schválenou koncesí. K organizování aukce stačí volná živnost. Zatímco aukce jsou zcela dobrovolné a využívají se jako jedna z alternativ prodeje majetku, dražby bývají převážně vynucené. Velký rozdíl spočívá také ve způsobu změny vlastnictví. Při aukčním prodeji je po ukončení licitace sepsána smlouva o smlouvě budoucí nebo rovnou kupní smlouva. Na jejím základě pak dojde k převodu vlastnictví. Na základě dražby dochází k přechodu vlastnictví – čili majitelem se stáváte okamžitě, jakmile vám věc licitátor přiklepne.

Stejný názor jako ministerstvo má ji Jiří Skuhrovec: „Způsob zpeněžování majetku dražbou přináší jistější výsledky a nižší riziko korupce. To proto, že proces dražby je poměrně efektivně sešněrován zákonem – nelze tedy například prodat dům někde potajmu známému, musí se udělat znalecký odhad ceny a o dražbě informovat ve veřejném registru,“ vysvětluje. Dražba je podle něj nevhodná pouze v případech, kdy prodávající chce mít možnost couvnout. „Třeba proto že se mu kupec nepozdává nebo když najde pro prodávaný předmět jiné uplatnění. Dlužno dodat, že takové kverulanství má zřídkakdy opodstatnění ve veřejném zájmu, a nedělá prodávajícímu dobré jméno ani službu. Z hlediska potenciálního kupce je samozřejmě taková nepředvídatelnost odstrašujícím faktorem,“ dodává Jiří Skuhrovec.

Podle tiskového mluvčího Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových však jeho úřad dražby k prodeji státního majetku zatím využívat nemůže. „Současný zákonný rámec neumožňuje ÚZSVM prodávat majetek dražbou. Tuto možnost zakotvuje teprve novela zákona č. 219/2000 Sb., která je v současné době projednávána Poslaneckou sněmovnou. V návrhu je uvedeno, že dražba se použije v případě, že je tento způsob hospodárnější,“ vysvětluje mluvčí úřadu Robert Hurt.

Nově i dobrovolné elektronické dražby

Novinkou jsou u nás dobrovolné elektronické dražby, které se mohou v Česku pořádat od začátku roku. Zatím se však rozjíždějí pomalu. „K jejich povolení došlo díky takovému menšímu legislativnímu partyzánství – tedy bez vědomí gestora zákona o dražbách a většiny odborné veřejnosti. Náběh elektronických dražeb je proto pomalejší, do konce letošního roku se ale dá čekat určité rozhýbání trhu,“ říká Jiří Skuhrovec. Elektronická forma prodeje je podle něj efektivnější, může do dražeb přitáhnout i řadu zájemců, kteří by na „kamennou“ dražbu jen zřídka zavítali. „Vedle toho je tu samozřejmě bonus vyšší transparence, kdy při vhodně nastavené kontrole půjde proces prodeje ještě zprůhlednit,“ uzavírá Skuhrovec.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spotřeba se nesmí zastavit! Každé zboží má naprogramovanou smrt

2. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 59 komentářů

Spotřeba se nesmí zastavit! Každé zboží má naprogramovanou smrt

Prvně zapnete nový notebook – drahý kousek, možná jediná extravagance, již jste svému vcelku skromnému životu dopřáli. Připojíte tiskárnu, právě vybalenou z originální krabice. A postavíte... celý článek

Nefunguje ti stát? Vezmi to do rukou sám! Co si o tom myslíte?

15. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Nefunguje ti stát? Vezmi to do rukou sám! Co si o tom myslíte?

Ve čtvrteční rubrice Co si o tom myslíte často šijeme do nepravostí, upozorňujeme na přešlapy a zlobíme se na neřády. A občas si z nich děláme i trochu škodolibou legraci. Ovšem ne... celý článek

Chaos, na kterém se dá trhnout: když stát prodává majetek

20. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Chaos, na kterém se dá trhnout: když stát prodává majetek

Jaguar, sbírka obrazů, stavební buňka nebo třeba hrob. To všechno můžete mít za babku. Nebo aspoň za podstatně míň babek, než byste čekali. Velkorysým prodejcem není nikdo jiný než... celý článek

Nákup nemovitosti od zadluženého vlastníka může být supervýhodný. Není však bez rizik

5. 10. 2011 | Daniel Kotula | 5 komentářů

Nákup nemovitosti od zadluženého vlastníka může být supervýhodný. Není však bez rizik

Chcete nakoupit nemovitost za výhodnou cenu. Ať už k vlastnímu bydlení, nebo jako investici. Jsou lidé, kteří se jí chtějí zbavit a potřebují rychle peníze, například na úhradu dluhů.... celý článek

Reality show: Jak hledat nemovitosti vhodné k investování

17. 8. 2011 | Daniel Kotula | 4 komentáře

Reality show: Jak hledat nemovitosti vhodné k investování

Hledání vhodné nemovitosti je časově nejnáročnější část investování do realit. Nenechte se odradit, pokud ji nenajdete za půl roku či za rok. Musíte navštívit desítky nemovitostí, nasbírat... celý článek

Partners Financial Services