Nefunguje ti stát? Vezmi to do rukou sám! Co si o tom myslíte?

Ve čtvrteční rubrice Co si o tom myslíte často šijeme do nepravostí, upozorňujeme na přešlapy a zlobíme se na neřády. A občas si z nich děláme i trochu škodolibou legraci. Ovšem ne tentokrát. Dnes pro vás máme příběh hodný následování – plný naděje a inspirace. Nefunguje ti stát? Vezmi to do rukou sám.
Nefunguje ti stát? Vezmi to do rukou sám! Co si o tom myslíte?

Nefunguje ti stát? Vezmi to do rukou sám. Motto, kterého by se docela snadno mohla zmocnit nově vznikající politická strana, která by se dušovala, že bude rozhodně o mnoho lepší než všechny současné. Nebo občanská iniciativa, která by vyzývala občany, aby znovu získali chuť aktivně ovlivňovat dění ve vlastní zemi. Jenže hesla z plakátů a plané řečnění nestačí. Pokud se má něco opravdu změnit, je třeba z líbivého motta udělat praktický návod pro všední den! A vzít si ho za svůj.

A právě takovou občanskou iniciativu v pravém smyslu slova, bez zbytečných řečí a úsměvů z plakátů, nám předvedl jistý senior z Brna. Na jeho počin upozornilo Občanské sdružení Masarykova čtvrť. Totožnost si prý onen důchodce zveřejňovat nepřeje a mediální vyjádření by poskytl sotva, a tak mu budeme i my říkat zkrátka „dědeček“.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Petr Syrový. Jak si spořit na důchod

Josef Janda. Zajištění na stáří. Jak se co nejlépe připravit na podzim života
Zorientujte se v tomto tématu a vyřešte základní otázky, které se peněz a stáří týkají.

Christoph Wahlen. 10 kroků k obchodnímu úspěchu

Tomáš Tyl. 10 způsobů, jak se (ne)nechat připravit o peníze
Kniha popisuje nástrahy finančního světa a nabízí možnosti, jak je rozpoznat a především jak se jim vyhnout.

Příběh dědečka a lavičky

Dědeček pravidelně vodívá svého vnuka do školky brněnskou Žižkovou ulicí kolem Gymnázia Matyáše Lercha. Nemohl si nevšimnout místních zanedbaných laviček. Však si nad nimi povzdechl i jeho malý vnuk. Nu, všimli a povzdechli si nejspíš i mnozí jiní. Jenže jen dědeček začal jednat. Nakoupil pár nových latěk a společně se zetěm a vnukem dali dvě lavičky do pořádku. A protože jim šla práce pěkně od ruky, pokračovali dál.

Nakoupili další šrouby a ještě dvacet latěk po sto dvaceti korunách. Průběh prací provázel nejeden kuriózní zážitek. Když dědeček shýbal nad prací bolavá záda, pohlavkovali ho kolemjdoucí připomínkami – a tak vyslechl, že bylo na čase, aby se lavičky začaly opravovat a že by nebylo od věci je taky natřít. Za obec tedy odvedl práci a navrch slíznul i její (trochu zkaženou) smetanu. A co čert nechtěl – při práci se poranil. Krve prý bylo jak na zabijačkovou polévku. Zrovna, když si ránu ošetřoval, nabídl mu pomocnou ruku kolemjdoucí mladík. Vyklubal se z něj student stavební fakulty, který se právě vrátil ze zkušené v Kanadě. S dědečkem strávil nad prací příštích pár hodin.

Uběhlo několik dní a dědeček vedl jako obvykle vnoučka do školky. A jaké bylo jeho překvapení. Dvě z opravených laviček někdo natřel. Za pár dní byly natřené všechny. A účtenku za druhou dávku latí nakonec zaplatilo Gymnázium Matyáše Lercha.

Dědečkův vnuk se tak stal jaksi mimoděk hybatelem změn. Svým povzdechem spustil řetězec překvapivých událostí. Brněnští díky tomu mají v Žižkově ulici pěkné nové lavičky.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? nasazovali na jiné státní zaměstnance: na poslance. Poukazovali jsme na to, jak do jednoho zákona dokážou vmontovat (hlavně nenápadně!) podivuhodné změny zákonů jiných. A i kdyby to náhodou nebyla změna podivuhodná, důsledkem téhle praxe je naprosto nepřehledné právo.

Ptali jsme se, co si o tom myslíte vy. Rozhořčení jste s námi sdíleli – ale opravdu originálního příspěvku do diskuze jsme se nedočkali. Tak knížku z nakladatelství Grada schováváme na další týden.

Štastný řetězec bez byrokrata?

Kdyby se našlo takových dědečků, babiček, zeťů, snach, vnoučat a studentů stavařiny víc, vzniklo by také mnohem víc podobných řetězců. A v našich městech by to možná vypadalo docela jinak. Jenže – Společným jmenovatelem oněch řetězců by bylo, že se obejdou bez byrokrata a ouředníčka. Ano, právě bez těch úředníků, odborně-odborných odborníků z příslušných odborů a výborů, kteří mají věci obecní spolu se zvolenými zastupiteli na starosti. A za které je platíme. A tak se logicky nabízí otázka, k čemu by nám najednou všechen ten byrokratický aparát – a že ho máme pěkně urostlý – byl?

Chtěli byste ve městě víc zeleně? Co vám brání si ji vysázet? Schází vám před školou vašich dětí bezpečný přechod? Pak není nic jednoduššího než si zebru vlastnoručně namalovat. Ovšem v tomto případě doporučujeme pod rouškou noci, s kuklou na hlavě a v bezpečné vzdálenosti od městských kamer. On ostatně i náš dědeček mohl dopadnout bídně. Snaživý úředník by jistě našel paragraf, který by jeho počin kvalifikoval jako poškozování obecního majetku, ne-li rovnou rozkrádání (osud původních zchátralých planěk naší redakci není znám).

Slibovali jsme nadějný a inspirativní příběh. A taky jste ho od nás dostali. Jenže. Jako ostatně vždycky a se vším, je to složitější, než se zdá. A tak se vás ptáme, milí čtenáři: značí příběh našeho dědečka začátek (nový a lepší, protože ukazuje, že lidé možná nechají stěžování a řečnění, přiloží ruku k dílu a půjdou jeden druhému příkladem) nebo konec (definitivní a tragický, protože ukazuje, že co si občan neudělá sám, od drahého státního molochu a penězožrouta už zkrátka nedostane)?

Co si o tom myslíte vy? Zažili jste ve svém okolí podobný příběh? Jak se vám přístup našeho dědečka líbí? Byli byste ochotni sami přiložit ruku k dílu? Nebo se o to prostě mají starat jiní, a kdyby se kdekdo chápal iniciativy, tihle jiní by příliš zlenivěli? Své postřehy a nápady pište do diskuze. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou od Grady. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

20. 11. 2012 21:04 | Radka

Děkuji moc za pozitivní článek. Osobně si myslím, že takových věcí se kolem nás děje denně celkem dost, jen se o nich nikdo nedozví.

Úředníkům bych psí hlavu nenasazovala. Před několika lety jsme chtěli v naší čtvrti maloměsta dětské hřiště. Takže jsme se domluvili s paní na příslušném odboru, zpracovali projekt, použitelný pro rozhodnutí rady a zastupitelstva i pro žádost o dotaci (včetně návrhu vybavení, rozpočtu apod.), spočítali děti ve čtvrti (bylo jich skoro 50) a sepsali žádost podepsanou dospělými zástupci všech domů. Takto vybaveni jsme vyrazili na jednání se starostou. Ke svému překvapení jsme se dozvěděli, že jsme zatím jediní, kdo žádá takto konstruktivně. Že jsou zvyklí na stížnosti, ale jen zřídka přijde někdo s konstruktivním návrhem, navíc podpořeným nabídkou spoluúčasti. Tu od nás nakonec město vůbec nechtělo - kromě příslibu, že si hřiště budeme sami spravovat, hlavně zakrývat pískoviště při odchodu :-) A i přesto, že dotace nevyšla, nám hřiště postavili.

Podle mě stojí za to popřemýšlet, co mohu pro změnu udělat sám / sama. I když to není tak jednoduché, jako si pěkně zanadávat na úředníky.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2012 22:14 | Johny

Milý CROCO, ono je smutné, že to tak bohužel podle našich zákonů být opravdu musí. Rozlišujme politiky - ti zákony tvoří - a úředníky - ti zákony uvádějí v praxi. Pokud politici vymyslí např. každoroční výměnu písku v dětských koutcích (nebo si můžete nechat písek přezkoumat laboratoří, jestli tam nejsou nechtěné elementy-exkrementy), pak úředníkovi nezbyde nic jiného, než se tím nařízením řídit. Věřím, že mí známí úředníci, by to dělali jinak, ale jejich názory a návrhy politici neposlouchají (ti poslouchají prý hlas lidu).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2012 11:00 | Fredy

To ZIKO...

Nechci Vám brát iluze, ale myslím si, že se dost pletete. Co si já pamatuji akce "Z", tak ty až tak moc dobrovolné nebyly a mnohdy ani zadarmo. Většinou se jednalo o nějakou záplatu tam, kde rudé hospodářství nestačilo. Pamatuji na stavbu jedné prodejny, kde minimálně polovina lidí dostávala nějakou odměnu a pak na přístavbu mateřské školky. Tam bylo nutno odpracovat nějaký počet hodin, jinak nebyla šance na umístění potomků. Kvalita takových "partyzánských" akcí byla odvislá od toho, kdo to řídil a pokud se toho moc nerozkradlo. Tak že mnohdy dost pochybná.

Tím ale netvrdím, že někteří takto dělali dobrovolně a s nadšením. Ostatně dá se to i pochopit. Když nebyl stát schopný zajistit vybudování třeba obecního vodovodu, či té, už zmíněné, prodejny, tak co měli dělat?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2012 9:56 | ZIKO

Známe,známe.Bývalo to dříve běžné.Říkalo se tomu AKCE Z.Ovšem všechno,co bylo je přece odsouzeníhodné a najednou tolik slávy,když se k tomu někdo vrací nebo s tím nikdy nepřestal.Ano,je to hezký počin,ale není produktem dnešní doby.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2012 9:17 | cml11

U nás v Holicích jsme si na městský pozemek v sousedství našeho domu lavičky kompletně pořídili ze svého. Bylo to mnohem efektivnější řešení, než o jejich potřebě složitě přesvědčovat městské úředníky. Těm by pravděpodobně trvalo pár let, než by lavičky prodiskutovali, dali do rozpočtu ve kterém permanentně nejsou peníze a nakonec by stejně vybrali nějaké, které se do okolí vůbec nehodí. Známe svoje lidi...bohužel.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2012 17:16 | croco

Tady ten příběh je ukázka jedné z mnoha situací, kdy je úřední aparát katastrofálně nepružný. Ale ne proto, že by úředníci neměli vůli - vždyť na městské části sedí lidé, kteří v ní taky žijí, taky se musí dívat na to, jak jejich okolí vypadá. Překážkou pro rychlé a efektivní vyřízení problému je opět úřední aparát.

Úředníci z městské části se například rozhodnou zařídit opravu (výměnu - oprava by byla pracnější) laviček. Začnou tím, že provedou předběžnou analýzu rozpočtových možností a určí předpokládanou cenovou náročnost (zjistí, kolik mají a pak buď zadají do googlu "lavička - cena," nebo to dopadne tak, že Honza zavolá Pepovi, ten má firmu, co to dělá a řekne mu to...). Potom právní odbor dostane za úkol vyhledat potřebné legislativní podklady (Vyhlášky všech ministerstev k čemukoliv, co by se kategorie "lavička" mohlo týkat - od podmínek poskytování a provozování veřejně přístupných zařízení MPSV až po aspekty zdraví občanů při užívání stanovených ministerstvem zdravotnictví). Na základě toho dojde k definování zadávací dokumentace k vyhlášení výběrového řízení, kdy je po zahrnutí všech vyhlášek nutno výrazně navýšit cenu za jeden kus (tedy buď celý projekt stojí mnohem více, nebo se lavičkami vybaví jedna ulice místo pěti - ta, kde bydlí nejvíc zastupitelů, kteří to potom schvalují). Potom to mohou všechny odbory, místní občanská sdružení, spolky pro ochranu invalidů a další subjekty připomínkovat. Potom už stačí modifikovat zadávací dokumentaci dle požadavků, a pokud jde vše hladce a zastupitelé schválí vypsání výběrového řízení, toto je úspěšně realizováno a vybrána vítězná firma, tak už zbývá to nejjednodušší - celý teoretický záměr realizovat. A Pak už jen odrážet kritiky celé zakázky o její neefektivnosti, předraženosti, odfláknutí prováděných prací a umístění laviček do nejméně frekventované lokality z původně uvažovaných. A to vše takto proběhne jen v tom nejideálnějším případě, kdy je, alespoň dle zákona, vše, jak má být. Zlatý dědeček. Ale ti úředníci jsou prostě v zajetí všech těch nařízení a paragrafů. Oni už nejsou schopní říct, tak víte co, je nás tady 50, pojďme tam alespoň v 10 lidech, za dopoledne to máme (a možná by je to těch pár hodin bavilo víc, než to papírování).
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2012 15:41 | vaclav

Je vidět že ten ZIKO je plný nenávisti ke všemu co bylo,,,sám určitě pamatuji víc než on a na brigády jsem chodil třeba jako hasič anebo po práci stavět zimní stadion,,,abychom měli kde bruslit a taky jsme ho využívaly ,,,ted by se vůbec něco takového nepostavilo na malém městě.Takový jako ten ZIKO mají lví podíl na tom jaký je dnes tady bordel,,nic pořádně nefunguje a takový ZIKOVE asi žijí v jiném světě !!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 11. 2012 15:38 | Pavel

Co nám to tady píšete Petro? Chcete aby ředitele gymnázia podruhé vyhodili, tentokrát za zneužití rozpočtu nákupem latí pro opravu cizího majetku? Já, který si pamatuji tu první kauzu bych mu už nepodkuřoval.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2012 12:41 | Jarkan

je na čase přestát hrát tu hloupou hru na levici a pravici. Vládnout se nějaký čas hloupě dá ,ale moudře to jde pořád. Chce to vybubnovat konkurz na moudré a ti ať obsadí klíčové pozice.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2012 8:36 | Fredy

Všechno je v lidech.

Takových dědečků a babiček, ale i synů, dcerek je možno vidět skoro na každé druhé vsi. Kdo asi jiný by tam uklízel, sekl trávu, sázel kytky, nyní hrabal listí a v zimě prohrnoval silnice a ulice od sněhu?

Vesnice nemají technické služby se svým aparátem, nemají správu silnic opět se svým aparátem a ani háfo úředníků na radnicích. Prostě tam lidé bydlí, chtějí, aby se jim tam líbilo, tak to zkrátka dělají. Většinou zadarmo, což mnozí z města, kteří tam mají víkendovky, nechápou.

Na takových vsích ale málokdy jsou politické strany a starostu dělá ten, komu důvěřuje většina. Něco jako přímá volba a demokracie odspodu v jednom. Dříve se tomu říkalo angažovanost, dnes bych to nazval zájmem o své okolí, o místo kdy žijí a kde chtějí, aby se jim tam líbilo.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2012 8:13 | Timy

Dědeček si zřejmě vzpomněl na "akce Z" z minulého režimu. Tehdy by si ale nemusel hradit materiál ze svého. Na jednu stranu pěkná, možná pro někoho i inspirativní, historka, na druhou stranu ovšem smutná ukázka reality všedního (ne)fungování veřejné správy.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2012 7:42 | Nejmenovaný úředník města Brna

Herdek laviěky v Žižkově ulici, já na to úplně zapoměl. Slíbil jsem Karlovi, že tam dá jeho firma nové. Kus za 75000 Kč. Teď si na dovolenou na Havaji musím sehnat jinou zakázku.
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 12 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Systém D: když selhávají vlády, pouštějí se do práce dobrodruzi

23. 12. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Systém D: když selhávají vlády, pouštějí se do práce dobrodruzi

Co má společného nigerijský obchodník s naftovými generátory a český bezďák tlačící do sběru kolečko šrotu? Nepřátelé státu, kteří ho ale zároveň nahrazují tam, kde přestává fungovat. celý článek

Heslo pro ztracenou dekádu: „Vezmi, co máš, a udělej s tím to nejlepší, co můžeš“

11. 11. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Heslo pro ztracenou dekádu: „Vezmi, co máš, a udělej s tím to nejlepší, co můžeš“

Vzorem pro „desátá“ léta bude MacGyver. Seriálový hrdina, který si vystačil s tím, co našel po kapsách.

Není buchta jako buchtička

25. 3. 2011 | Michal Kašpárek | 19 komentářů

Není buchta jako buchtička

Renesance českých buchet a zákusků ukazuje, jak absurdní jsou některé regulace podnikání. Prodat legálně doma pečenou buchtu je složitější než prodávat osmnáctky na videochatu.

Partners Financial Services