Chaos, na kterém se dá trhnout: když stát prodává majetek

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 20. 8. 2012 | 3 komentáře
Jaguar, sbírka obrazů, stavební buňka nebo třeba hrob. To všechno můžete mít za babku. Nebo aspoň za podstatně míň babek, než byste čekali. Velkorysým prodejcem není nikdo jiný než stát. Jen málokdo ale ví, jak se k výhodným nabídkám dostat. Velký průvodce džunglí rozprodeje státního majetku je tu.
Chaos, na kterém se dá trhnout: když stát prodává majetek

„Zájemci si mohou pořídit automobil Jaguar 3.0 V6 Executive, modré barvy, rok výroby 2002 – minimální kupní cena 92 tisíc korun. V nabídce jsou také tři vozidla Mazda RX8, černé metalické barvy, vyrobené v letech 2004 a 2005,“ inzeruje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Hned vedle nabízí stavební buňku za (minimálně) patnáct tisíc a příslušenství hrobu za tisícovku. A k mání je také solidní sbírka nemovitostí. Zajímavé kousky k prodeji nabízí stát i jednotlivé kraje, města a obce. Ročně se tak prodá majetek za desítky miliard korun. Společným jmenovatelem prodejů je – chaos. A ten se někomu může docela dobře hodit.

„V dnešní době jsou obrovským tématem veřejné zakázky. O tom, že zde existuje velice netransparentní prostředí také v prodeji majetku státní správy a samosprávy, se příliš nehovoří. Jako je u veřejných zakázek často problém v samotném zadání, které je napsáno na míru určité firmě, u zpeněžování státního majetku se taková ‚nepatřičná‘ konkurence v podobě více účastníků dražby, aukce nebo prodeje diskvalifikuje tím, že se o jejím konání vůbec nedozví,“ popisuje Petr Vurbs, zástupce projektu VášMajetek.cz. Informace totiž často visí jen pár dní na obecní nástěnce nebo jsou zveřejněny na řádně odlehlém místě na webu. „Lidé ze široké veřejnosti nebo velcí investoři nemají možnost se o těchto nabídkách dozvědět. Vzniká tak prostor pro korupci a manipulace, jako je výhodný prodej majetku příbuzným a známým,“ pokračuje Petr Vurbs. Stát tak přichází o peníze. Cena se totiž bez většího počtu zájemců pochopitelně vysoko nevyšplhá.

Nové tržiště státního i exekučně zabaveného majetku

„Tato situace nás motivovala k vytvoření centrální databáze nabídek zpeněžování státního majetku, kde bude pro veřejnost snadné dohledat vše od prodeje několikasethektarového pozemku od Pozemkového fondu až po prodej mobilů, motocyklů či nábytku od obecního úřadu vesnice o deseti domech,“ říká Petr Vurbs. Databáze VášMajetek.cz na rozdíl od starší (státní, Českou poštou spravované) Centrální adresy obsahuje nejen veřejné dražby, ale také všechny další formy zpeněžování státního majetku, jako jsou aukce nebo třeba výběrová řízení – a navrch také majetek zabavený v exekuci.

„Je za tím vlastně jednoduchá ekonomická aritmetika, kdy více zájemců o dražby přinese více peněz do státní pokladny. Zároveň věříme, že prodávaný majetek díky nám poputuje častěji do rukou občanů a méně k překupníkům, kteří dosud jediní měli kapacity na sledování dění kolem dražeb,“ komentuje vývojář webu VášMajetek.cz a poradce NERVu Jiří Skuhrovec.


Kompletní nabídku státního i exekučně zabaveného majetku tedy najdete poprvé na jediném místě. Nabídky drobného majetku můžete vyhledávat zdarma, za vyhledávání nabídek automobilů a nemovitostí musíte zaplatit. Měsíční přístup do databáze aut stojí dvě stě sedmdesát korun, za přístup do celé databáze (včetně nemovitostí) dáte za měsíc osm set sedmdesát korun.

Její autoři však dodávají, že práce na jejím obsahu zbývá ještě dost. „Data o jednotlivých nabídkách jsou v různém a často velmi zmatečném stavu, existují tisíce zdrojů,“ poznamenává Petr Vurbs.

Úřad využívá obálkovou metodu...

Výše zmiňovaný Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) prodává především majetek získaný z odúmrtí (tedy z dědického řízení ukončeného bez dědice) nebo zabavený majetek pocházející z trestné činnosti. „Nemovitosti a dražší movité věci jsou zpravidla nabídnuty k prodeji výběrovým řízením. Věci, které mají jen nepatrnou cenu, jsou prodávány prostřednictvím bazarů. Cennější předměty jako například sbírky nebo umělecká díla jsou většinou předávána galeriím a muzeím,“ vykládá mluvčí úřadu Robert Hurt. Kromě toho úřad spravuje také majetek z propadlých soudních úschov, z přímých darů státu, z likvidačního zůstatku právnických osob, který odmítnou věřitelé, a majetek zabavený celní správou (ten je však většinou určený k likvidaci).

Aktuální nabídku úřadu naleznete na jeho webu. U každé položky je pak přesně uvedeno, jak se o majetek ucházet, většinou jde o výběrové řízení, zjednodušeně řečeno klasickou obálkovou metodu. Vyhrává ten, kdo nabídne nejvyšší cenu.

... ministerstvo upřednostňuje veřejné dražby

Ministerstvo pro místní rozvoj ovšem právě metodu prodeje spočívající ve výběrovém řízení kritizuje. „U přímého prodeje, výběrového řízení a veřejné obchodní soutěže [např. aukce – pozn. red.] se uzavírá s kupujícím klasická kupní smlouva. Tato smlouva podléhá schválení příslušného ministerstva, obce či kraje, který uděluje schvalovací doložku k prodeji. Pro kupujícího to znamená nejistotu, neboť hrozí neudělení schvalovací doložky a neuskutečnění celé transakce,“ komentuje mluvčí ministerstva Jana Jabůrková.

Proces udělování schvalovacích doložek trvá měsíce, někdy i celé roky. „Kupec navíc musí ještě před udělením schvalovací doložky zaplatit celou kupní cenu,“ pokračuje mluvčí. Podstatně výhodnější je podle ministerstva veřejná dražba, kde nedochází k uzavírání kupní smlouvy, jelikož se nejedná o převod, ale přechod vlastnického práva k majetku. „Vydražitel se stává vlastníkem udělením příklepu, tudíž po doplacení ceny dosažené vydražením nemůže být jeho vlastnické právo zpochybněno – jsou-li splněny podmínky zákona o veřejných dražbách,“ říká mluvčí ministerstva. V případě dražby se totiž schvalovací doložka vydává předem.

„Další výhodou veřejné dražby je její transparentnost. Je-li dodržen zákon, prostor pro korupci je nulový,“ pokračuje mluvčí.

Čtyři argumenty Ministerstva pro místní rozvoj proti prodeji státního majetku na základě kupní smlouvy:

  • Časová a administrativní náročnost v přípravné fázi
  • Netransparentnost: stále se ve velké míře využívá přímý prodej konkrétním osobám bez využití výběrového řízení nebo veřejné dražby – to může vzbuzovat spekulace o výhodnosti prodeje, případně může vznikat podezření z korupčního jednání
  • Nedosažení skutečné tržní ceny: bez řádné volné soutěže a distribuce maximálního možného rozsahu informací o nabídce nelze očekávat, že bude dosaženo maximální možné ceny
  • Nejistota kupujících: nemají záruku, zda kupní smlouvu, kterou uzavřeli, kladně posoudí příslušné ministerstvo a vydá schvalovací doložku, případně za jak dlouho doložku vydá či schválí zastupitelstvo.

Ministerstvo pro místní rozvoj snahu autorů projektu VášMajetek.cz kvituje a stalo se dokonce partnerem jeho nejnovější složky – elektronického systému, ve kterém mohou své nabídky zveřejňovat přímo instituce státní správy a samosprávy. „Jsme zapojeni do dílčí části projektu s názvem prodej.vasmajetek.cz, ve které spravujeme ‚dražební poradnu‘. V rámci této poradny mají možnost registrovaní uživatelé portálu vznést jakýkoliv dotaz související s veřejnými dražbami,“ uvedla mluvčí ministerstva Jabůrková. Úředníci z Ministerstva pro místní rozvoj tak pomáhají například starostům, kteří si nevědí s organizací veřejných dražeb rady. 

Anketa

Věděli jste, kde stát prodává majetek?

Vydělat se dá i na kravách. Co se najde v dražbě?

Zájemci mohou v  databázi VášMajetek.cz objevit opravdu překvapivé kousky. „Narazili jsme například na nedobrovolnou dražbu stáda krav, navíc vcelku vzácného plemene. Ve spolupráci s odborníky jsme spočítali, že při koupi jedné takové krávy za cenu, za kterou se začaly dražit, by se daly následně prodejem na klasickém trhu vydělat až čtyři tisíce korun. U stáda čítajícího dvacet kusů už se dá hovořit o slušném výdělku. A takových možností je v databázi mnoho, jen je potřeba se o nich dozvědět,“ vykládá Petr Vurbs. V nabídce už se objevil i třímetrový hroznýš. „V naší databázi lze nakoupit opravdu cokoliv od mobilů, DVD přehrávačů, prstýnků přes traktory, sekačky, rotopedy až po byty, rodinné domy, louky i cenné papíry,“ vyjmenovává Vurbs. Jednoznačně největší složku však podle něj tvoří nemovitosti.

Podle zkušeností provozovatelů portálu VášMajetek.cz stále platí, že se státní majetek prodává většinou pod cenou. „Může za to nízká konkurence při aukcích a dražbách, což je způsobeno nízkým povědomím o jejich konání. Když na aukci přijdou tři zájemci, kteří navíc nemají problém se domluvit, pak na ní lze jen těžko vydělat. To chceme změnit,“ uzavírá Petr Vurbs.

Aukce a dražba není totéž!

Ačkoli se slova často využívají jako synonyma, jejich významy se v reálu velmi liší. Aukci a dražbu spojuje jediné: licitace o výsledné ceně. Veřejnou dražbu mohou provádět jen dražebníci se schválenou koncesí. K organizování aukce stačí volná živnost. Zatímco aukce jsou zcela dobrovolné a využívají se jako jedna z alternativ prodeje majetku, dražby bývají převážně vynucené. Velký rozdíl spočívá také ve způsobu změny vlastnictví. Při aukčním prodeji je po ukončení licitace sepsána smlouva o smlouvě budoucí nebo rovnou kupní smlouva. Na jejím základě pak dojde k převodu vlastnictví. Na základě dražby dochází k přechodu vlastnictví – čili majitelem se stáváte okamžitě, jakmile vám věc licitátor přiklepne.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Koupě zadlužené nemovitosti? Na dražby je pozdě a jsou příliš riskantní

29. 9. 2011 | Daniel Kotula | 13 komentářů

Koupě zadlužené nemovitosti? Na dražby je pozdě a jsou příliš riskantní

Stále ještě se potkáváme s titulky hlásajícími, jak perfektní příležitost pro koupi nemovitosti je nedobrovolná dražba. Ceny 20 až 30 procent pod tržní hodnotou! Bývávalo. Dnes to tak... celý článek

Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

13. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

Exekuce. Damoklův meč, který se vznáší nad každým, kdo včas nevyrovnal své účty. Někdo před ním kličkuje. Další odevzdaně čeká, až mu setne hlavu. A jiný zatím žije ve sladké nevědomosti.... celý článek

Jak koupit byt či dům hluboko pod tržní cenou? Využijte dražbu majetku zabaveného exekutory!

28. 3. 2011 | František Mašek | 17 komentářů

Jak koupit byt či dům hluboko pod tržní cenou? Využijte dražbu majetku zabaveného exekutory!

Počet příležitostí, jak získat dům či byt levněji než při běžné koupi, se zvyšuje. Stačí si vybrat z rostoucího počtu dražeb, které někdy bývají spojeny s exekucí. Přečtěte si, jak... celý článek

Zachraň, co můžeš! Nedraží vám střechu nad hlavou?

17. 3. 2011 | František Mašek | 1 komentář

Zachraň, co můžeš! Nedraží vám střechu nad hlavou?

Nedobrovolných dražeb, stejně jako exekucí, přibývá. Zabránit prodeji vlastního majetku přitom není snadné. Kdo ale nestrká před problémy hlavu do písku, může na poslední chvíli najít... celý článek

Byt či dům zabavený v exekuci je lepší kupovat za hotové

3. 2. 2010 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Byt či dům zabavený v exekuci je lepší kupovat za hotové

Nemovitost zabavenou v exekuci lze koupit levně. Nový vlastník má jistotu, že ho nebudou honit další věřitelé nedisciplinovaného dlužníka. Pozor si však musí dát při nákupu spoluvlastnického... celý článek

Partners Financial Services