Tunit rezavého favorita, nebo koupit nové auto? „Reformní“ vlády roky zkoušejí to první

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 26. 8. 2011 | 4 komentáře
Tunit rezavého favorita, nebo koupit nové auto? „Reformní“ vlády roky zkoušejí to první
Ať už si voliči v poslední dekádě vybrali, že chtějí jezdit levnou dacií nebo luxusním volvem, všechny reformy připomínaly lepení dílů z těchto aut na starého favorita. Státní správa drandí ve dvacet let starém modelu a chybí odvaha definitivně ho poslat do šrotu.

Mí milí hrdí majitelé Škody Favorit: nehodlám se posmívat vám ani vašim vozům. Moc dobře vím, jak moderní tohle auto před 24 lety bylo. Design od Bertoneho, pětistupňová kastle, motor vpředu a vyhřívané zadní okno. Fiatu Ritmo i Citroënu Visa se závistí křivily průduchy chladiče.

Taky ale vím, jaký boj je nutné svádět s 24 let starým modelem. Na motor přehřívající se cestou k moři pomůže jen zapnuté topení, v zatáčkách vás nepodrží posilovač, v krizové situaci nepomůže ABS ani airbagy. Měli jsme v rodině jednoho favorita, bral si třináct litrů – tolik, co dnes auta s pětkrát výkonnějším motorem.

Minulou středu jsem jel po dálnici, Radiožurnál hlásil o reformních krocích vlády a v pravém pruhu kdosi, kdo nejspíš nestačil topením včas odvést teplo z motoru, lamentoval nad uvařeným favoritem. Ano, ta paralela je laciná, ale pomůže nám pochopit, co to jsou reformy a co jen tuning.

Nepoznáte, že to není favorit!

Když favority bývaly ještě zánovní auta, mladý český stát fungoval hospodárně. Tuhle jeho rozpočet vyplodil pětimiliardový přebytek, tu podobné manko. Nic z čeho by se střílelo. Silnice za moc nestály, o měkké infrastruktuře nemluvě, ale jak říkají Američané, dostal jsi to, za co jsi zaplatil. Byl to takový hadraplán, ale jezdilo to.

„S nejlevnějším favoritem se nedá drandit věčně,“ řekl ale už tehdy premiér Václav Klaus. Tedy neřekl, ale myslel to tak. A že bychom měli do Evropy přijet něčím nablýskanějším. Tak začala série garážových úprav, jejíž výsledek by získal první cenu i na prestižním tuningovém srazu na parkovišti u propasti Macocha:

  • 1997: Klausův balíček úspor: „Začíná nám to nějak žrát. Vyměníme sání, vyhodíme brajgl z kufru a uvidíme.“
  • 1998: Opoziční smlouva: „Nějak to teď jezdí. Žere to sice víc a víc, radši do toho čtyři roky nebudeme hrabat.“
  • 2002: Špidlův pokus o sociální stát. „Hele, koukněte se do Skandinávie, jak se tam mají. Dáme si do fáva autorádio, DVD přehrávač, navaříme do kufru klimatizaci a na karoserii rám, aby to bylo pevné jako Volvo, a budeme se mít taky!“ Spotřeba stále roste.
  • 2006: Topolánkovy vlády: „Musíme být konkurenceschopní, moderní a vůbec. Prdneme na to spojlery, snížíme světlou výšku, namontujeme sportovní sedačky a tlumiče a namalujeme na to sportovní pruhy, jakože středoevropští tygři.“ Zpatlaný vůz už sotva dojede od benzinky k benzince.
  • 2009: Úřednická vláda úspor. Úroky za benzin od lichváře už stojí víc, než kolik dřív dělaly účty za benzin samotný. „Dáme na střechu solární panel, ať to autorádio a klimatizace nežere z benzinu. Bude to vypadat, jako že jsme ušetřili.“
  • 2010: Nečasova vláda v programovém prohlášení slibuje hluboké strukturální reformy veřejných systémů...
  • 2014: „Tak kluci, dobrá práce. Už skoro není poznat, že je to pořád favorit.“

Devadesátá léta. Egon a Karl, první propagátoři favoritového tuningu. Tenkrát jsme si mysleli, že je to sranda...
Zdroj: YouTube

Dacii, nebo volvo?

Problémem Nečasovy vlády je její snaha, aby věci vypadaly a chovaly se jinak – ne aby fungovaly jinak. Co si myslet o tento týden představené daňové reformě, po které budou lidé platit pořád zhruba ty samé daně, jen vypočítané odlišným způsobem? „Sedne“ si nějakým zázračným způsobem státní rozpočet?

Jak chápat rychle odvolaný návrh na vytvoření sítě speciálních bankomatů pro výběr důchodů? Musí se nechat, že tahle reforma by byla hodně viditelná: „nemůžete říct, že jsme nic nedělali“. Škoda, že bezúčelná. Bankomaty by přece samy z nebe nespadly, někdo v řetězci plátce pojistného → stát → důchodce by je musel zaplatit. Stejně jako ty složenky.

Při několikerých posledních volbách lidé dostali za úkol vybrat si, jestli chtějí bezpečné a luxusní volvo (za které ale bude muset každý hodně platit) nebo dacii bez klimatizace (a komu je horko, ať si za svoje koupí na benzince limču). Výsledkem ale vždy bylo lepení dílů z volva i dacie na starý křáp české státní správy. Tuningu už ale bylo dost. Starý favorit očividně dojel, potřebujeme nové auto. Finové, Slovinci, Slováci, Estonci – těm všem se v posledních pětadvaceti letech podařilo vyměnit mašinu, a i když nejezdí bez vrzání, pořád je to daleko lepší než starý stroj.

A zatím ve Škodovce...

... poslední favorit sjel z linky před sedmnácti lety. Pod německými majiteli nejdřív přišly felicie ještě se starým podvozkem, zato novým motorem a karoserií. A pak zgruntu nová auta. Teď si škodováčtí inženýři vybírají ty nejlepší technologie, co koncern nabízí, a i když nejsem fanda značky, musím smeknout. Octavia RS dává z nuly stovku za 7,2 sekundy. Fabia Green Line má spotřebu 3,4 litru na sto kilometrů. A jak zjistili při extrémním testu v britském motoristickém pořadu Top Gear: v yetim projíždějícím hořícím domem se nerozpustí zmrzlina! [Vizte zde, cca 12. min 20. s a dále.]

Anketa

Kdyby byla česká státní správa auto

Dál od favorita už být nelze. Majitelé firmy Škoda Auto se můžou bavit představou, že by její šéfové Reinhard Jung a Winfried Vahland místo práce na nových modelech a na rozvoji firmy strávili roky tuněním favorita a jalovými hádkami o Bátoru, o stravenky nebo o to, jestli vyhodit zaměstnance defraudující firemní konto.

My ostatní se na konci tohoto neveselého mudrování můžeme pobavit aspoň tím, jak podle Google Překladače startuje stará lada (klepněte na „Poslech“ pod levým boxem). No, pobavit... brzo přijde někdo ve Strakovce do garáže a z takového zvuku zjistí, že už je na další tunění pozdě.

Redakce radí: každý týden Kašpárka

Tuning po česku v komentářích Michala Kašpárka.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kryptosocialistická deviace: urážení daňových poplatníků

12. 8. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Kryptosocialistická deviace: urážení daňových poplatníků

Máte firmu, v ní zaměstnance. Ti vám při každé příležitosti opakují, že jste deviant, parazit, úchyl. Co uděláte? Důtka, důtka, výpověď. A až zavolá nový zaměstnavatel kvůli referencím,... celý článek

Cukr, kráva, limonáda: pokusy o zdražení nezdravých jídel dopadají rozpačitě

29. 7. 2011 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Cukr, kráva, limonáda: pokusy o zdražení nezdravých jídel dopadají rozpačitě

Věci veřejné si všimly pozoruhodné shody: zdraví národa je na tom stejně špatně jako jeho veřejný rozpočet. Chtěly oboje vyřešit hranolkovou daní, návrh ale v červenci padl pod vládní... celý článek

Stát podpoří nové firmy: dá jim víc blbých absolventů

4. 7. 2011 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Stát podpoří nové firmy: dá jim víc blbých absolventů

Vzít si úvěr je od června pro nové firmy snazší: stát se za ně zaručí. Nakonec na tom ale vydělají hlavně banky – a největší problémy, které čekají na české podnikatele, vláda tlačí... celý článek

138 natvrdlých. Poslanci se spletli, „návrh na omezení hazardu“ nic neomezí

24. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

138 natvrdlých. Poslanci se spletli, „návrh na omezení hazardu“ nic neomezí

Buď ve sněmovně sedí 138 natvrdlých, nebo 138 loutek majitelů kasin a loterií. Moc dalších možností schválení novely zákona o loteriích nedává. Stát bude dál hazard podporovat víc než... celý článek

Měli velkou smůlu, teď budou mít i Velkého bratra. Stát hodlá fízlovat postižené a nezaměstnané

27. 5. 2011 | Michal Kašpárek | 89 komentářů

Měli velkou smůlu, teď budou mít i Velkého bratra. Stát hodlá fízlovat postižené a nezaměstnané

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zabránit zneužívání dávek. Chvályhodné, ale z principu nemožné. Postižení a další potřební se i přesto už příští rok dočkají mimořádné pocty:... celý článek

Partners Financial Services