Kryptosocialistická deviace: urážení daňových poplatníků

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 12. 8. 2011 | 8 komentářů
Kryptosocialistická deviace: urážení daňových poplatníků
Máte firmu, v ní zaměstnance. Ti vám při každé příležitosti opakují, že jste deviant, parazit, úchyl. Co uděláte? Důtka, důtka, výpověď. A až zavolá nový zaměstnavatel kvůli referencím, zasyčíte: tyhle gaunery nebrat! Proč jsme se tak ještě nenaučili přemýšlet o svých volených i nevolených zástupcích?

Čeští politici si zvykli sbírat laciné body tím, že urážejí kdekoho. Ať už se do novodobých ztroskotanců a samozvanců pouští zleva nebo zprava, terč má vždy jednu zajímavou vlastnost: ty nenávistné výlevy jim sponzoruje svými daněmi.

Deviant, to vlastně ani není urážka...

„I já raději tradici než údajný pokrok, také raději vyslechnu v rádiu Jarmilu Šulákovou než ničitele lidové hudby Pavlicu,“ pochlubil se svým vkusem na začátku roku prezident Václav Klaus. Houslista Jiří Pavlica to tehdy lakonicky odpálkoval v Brněnském deníku: „Hlava státu si nemůže dovolit takovým způsobem osočovat lidi a urážet je.“

Omyl. Hradní parta si na hledání vnitřních nepřátel vyrobila svoji značku. Ukazuje se to každý týden, naposledy před pražskou gay parade. Podle Petra Hájka je průvod homosexuálů příznakem „[s]věta, v němž sexuální či jakákoli jiná deviace je povýšena na ctnost, abnormalita na normu, destrukce společnosti na posvátný Pokrok.“ A pražský primátor, který akci zaštiťuje, si z Hradu vysloužil urážku z nejstrašnějších: kryptosocialista.

Kdo je tady deviant

V padesátých letech začínala každá česká práce o jazyce odkazem na „geniálního lingvistu“ J. V. Stalina. Padesátky jsou minulost a největší odborník (nejen) na jazykovědu sedí nyní na Pražském hradě.

Václav Klaus při novoročním projevu. V pozadí Slovník spisovně češtiny pro školu a veřejnost

Václav Klaus při novoročním projevu. V pozadí Slovník spisovně češtiny pro školu a veřejnost
Obrázek zvětšíte kliknutím

Prezident tvrdí, že slovo deviant je „hodnotově neutrální“. A tvrdí to i výkladové slovníky. Jenže tyhle slovníky nikdy nezachycují aktuální význam slova, který je „definovaný“ jeho aktivním užíváním.

Nástroj, který umožní procházet aktuální využití slov (a usuzovat z kontextů na jejich význam), se jmenuje jazykový korpus. Je to takový chytrý Google na prohledávání ohromných sum lingvisticky zpracovaných textů. Takto vypadá výpis použití slova deviant z osekané (bez registrace přístupné) části Českého národního korpusu. Potvrzuje to, co ví asi každý, kdo má zdravý rozum: když vám někdo mimo odborný kontext nadá do deviantů, zaslouží jednu po papuli. Ať rukou, nebo rukavicí – vybírejte podle vlastních preferencí.

Český národní korpus SYN 2000

Výpis z veřejně přístupné části Českého národního korpusu, slovo deviant v prvním pádě
Obrázek zvětšíte kliknutím

Co na to samotný prezident? „Deviant“ je podle něj hodnotově neutrální slovo. Ano, stejně jako idiot (diagnóza), vůl (užitečné zvíře) či děvka (ve starší češtině běžné označení mladé ženy).

Urážejte, koho chcete. Ale ne za jeho peníze

Pokud se teď čílíte „Ale oni mají právo říkat co si myslí! Aspoň někdo se nebojí mít takto odvážné názory,“ uchází vám pointa. Nepípl bych, kdyby si Klaus, Hájek a Bátora přilepšovali k důchodu jako novináři a do plátku Hnědá, nikoliv růžová planeta napsali třeba to, že homosexuálové jsou prasata.

Takhle ale uráží každého dvacátého člověka, který jim přispívá na plat a kterého z titulu své funkce reprezentují. Šíří ve společnosti opovržení a nenávist k lidem, kteří neporušují žádné zákony, a zneužívají prestižní ústavní postavení k bezpracnému roztrubování názorů, který nepodporují argumenty, jen snůškou nálepek.

Kdo je na ráně

Flusání po daňových poplatnících je ale populární kratochvíle i pod zámeckými schody. Jaké jsou oblíbené terče?

  • Duševně nemocní. Nadávku do bláznů snese hospoda, z úst politika to ale funguje jako dehonestace už tak nešťastných lidí. Psycholožka Blanka Rektorová a psychiatr Juraj Rektor už před pěti lety zaslali českým politikům otevřený dopis, ve kterém píší: „Jsme zděšeni tím, jakým způsobem se chováte k početné skupině našich občanů, kteří trpí duševními poruchami a nemocemi. Jsme pobouřeni tím, jak neuváženým a hanebným používáním jazyka ubližujete těm, kteří potřebují pomoc a podporu. (…) Zdá se, že naši politici mají cíl opačný – stigma duševní nemoci prohlubují.“ Dopis ale zapadl a půl milionů Čechů léčících se s duševními problémy slyší dál urážky. Naposled k psychiatrovi loni poslal Pavel Bém, sám psychiatr, Mirka Topolánka, který „jen“ nechtěl volit pražskou ODS.
  • Bohatí. Až bude po příštích volbách a levice bude zvyšovat daňovou progresi, bylo by slušné sahat lidem do kapes s pokorou, ne-li s prosíkem. Dočkáme se toho? Web ČSSD napoví: bohatí se prostě uskromní, pomůžou si sami... A Česká televize, která svoji existenci zdůvodňuje i bojem proti předsudkům, dokáže vyprodukovat a odvysílat takovouto paušalizující hrůzu o „panských kočích“, vozících „pány ředitele, majitele, významné podnikatele a všelijaké činovníky“.
  • Technaři. „Nejsou [to] tančící děti, ale nebezpeční lidé,“ varoval v legendárním komentáři před šesti lety Jiří Paroubek jako premiér kritizovaný za tvrdý zákrok policie proti technopárty. „Přitom nutno také počítat s narušováním životního prostředí, i elementární hygieny, rizika šíření AIDS, žloutenky, salmonely atd.“ Neznám technařů moc, ale každý z nich přes týden pracuje. Stejně bychom mohli pokračovat s dalšími lidmi, kteří se prostě rozhodli žít nebo myslet alternativně, a přesto v souladu se zákonem. Jehovisté (do těch se pustil opět Hájek, když se loni ptal, jestli k nim nepatří bojovník proti korupci Libor Michálek), feministky nebo muslimové vědí svoje.
  • Pracující Ukrajinci, svobodné matky v materiální nouzi, bezdomovci © Jaroslav Škárka.

Smutná statistika a neradostné vyhlídky

Anketa

Urážky lidí, kteří neporušují zákon, z úst státních zaměstnanců...

Prořízlá pusa zatím stála místo jediného českého politika. Mirek Topolánek měl smůlu, že „obyčejné Čechy“, církve, Židy a gaye urazil jen několik týdnů před volbami. Kdyby takto devadesát procent svých zaměstnavatelů pomluvil o tři měsíce později, třeba i na stránkách Parlamentních listů a ne ve zhasnutém fotoateliéru, v proudu vulgarit by se to ztratilo.

Vzkaz na Hrad a do okolních ulic? Kryptosocialistická deviace je především vzít někomu peníze a namísto práce pro něj ho za ně urážet. O skutečnosti, že je nutné chovat úctu i k tomu, kdo do společného prasátka moc drobných nehází, asi ani nemá cenu mluvit.

Který z českých ústavních činitelů vás v poslední době svými slovy urazil?

Redakce radí: každý týden Kašpárka

Tak třeba...

A další komentáře a postřehy Michala Kašpárka.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 8. 2011 6:45, Petr

Je jenom škoda, že takováhle pravda se schovává jen ve "specializovaném" čtení. Myslím, že je potřeba takovými články, jako je tenhle, průběžně (in)formovat voliče aby ve volebním výročí nešli jen za "gulášem".

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kafka internetovým podnikatelem: jak podivné regulace omezují služby

5. 8. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Kafka internetovým podnikatelem: jak podivné regulace omezují služby

Že je podnikání na internetu snadné? Český úředník ruku v ruce s tím bruselským dělají vše pro to, aby dál nebylo.

Je za Klausovým „milostným“ skandálem s doktorkou stará stranická známost?

14. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 14 komentářů

Je za Klausovým „milostným“ skandálem s doktorkou stará stranická známost?

Hladina se zase čeří od hradu. Tentokrát prezident nešije (do Unie), nevetuje (zákony), nevysvětluje (ekologům, že jsou opravdu, ale opravdu mimo mísu) ani nepřechází („na červenou“),... celý článek

Stát podpoří nové firmy: dá jim víc blbých absolventů

4. 7. 2011 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Stát podpoří nové firmy: dá jim víc blbých absolventů

Vzít si úvěr je od června pro nové firmy snazší: stát se za ně zaručí. Nakonec na tom ale vydělají hlavně banky – a největší problémy, které čekají na české podnikatele, vláda tlačí... celý článek

Michal Hašek je žába! Na prameni informací

13. 5. 2011 | Michal Kašpárek | 3 komentáře

Michal Hašek je žába! Na prameni informací

Komoditou posledního měsíce není zlato, káva ani ropa ale – informace. Státní zaměstnanci od Brna přes Holandsko až po Pákistán je obratně využívají k tomu, aby si přilepšili. Občanům... celý článek

Partners Financial Services