Pracující důchodce: Jak si prací v penzijním věku zvýšit důchod

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 16. 11. 2016 | 4 komentáře
S důchodovým věkem nemusíte hned spěchat do papučí. Dál můžete pokračovat v zaměstnání nebo si můžete najít nové, třeba jen na zkrácený úvazek. Za práci „nad plán“ si navíc můžete říct o zvýšení důchodu. Jak velké bude, záleží na tom, jestli si ke mzdě necháte vyplácet plnou penzi, její polovičku nebo nic.
Pracující důchodce: Jak si prací v penzijním věku zvýšit důchod

Na začátek je asi dobré říct, že zákon o důchodovém pojištění pracující důchodce nijak neomezuje, pokud jde o formu zaměstnání a nebrání jim ani v podnikání. Penzisté tedy můžou vydělávat na dohodu o provedení práce, dohodu o pracovní činnosti a se zaměstnavatelem se můžou dohodnout i na klasickém pracovním poměru, na dobu určitou i neurčitou – záleží jen na dohodě se zaměstnavatelem.

Máte vyletět?

A kvůli letům?

Kdo se rozhodne, že do důchodu nepůjde, může dál pracovat u stávajícího zaměstnavatele. Šéf by vás přitom neměl k odchodu nijak nutit – nemá na to právo. Zákonné podmínky vyhazovu si můžete projít v našem článku:

Vyhazují vás z práce? A jsou v právu?

Souběh práce a důchodu: Máte tři možnosti

Senioři, kteří splní podmínky pro přiznání starobního důchodu – dosáhnou důchodového věku a mají potřebné doby pojištění, přesto by rádi dál chodili do práce, mají na výběr ze tří možností. Buď můžou čerpání důchodu odložit, případně pobírat jen jeho půlku, nebo zvolit variantu, kdy důchod čerpají v plné výši. Podle zvolené varianty pak lze žádat o zvýšení starobního důchodu, výše mzdy se při výpočtu zvýšení nevyužívá.

Stejně jako ostatní zaměstnanci pak musí platit zdravotní a sociální pojištění, když jejich výdělek přesáhne určitou hranici. Konkrétně jde měsíčně o:

  • 10 000 Kč při práci na dohodu o provedení práce
  • 2500 Kč při práci na dohodu o pracovní činnosti

Pokud vyděláte víc nebo jste v klasickém pracovním poměru, srazí vám zaměstnavatel každý měsíc z hrubé mzdy čtyři a půl procenta na zdravotní pojištění a šest a půl procenta na sociální pojištění.

Účast na sociálním pojištění krom povinných odvodů pak alespoň znamená také možnost požádat o navýšení důchodu. Konkrétně o:

  • 1, 5 procenta z výpočtového základu za každých 90 odpracovaných dní, pokud důchod nepobíráte vůbec
  • 1, 5 procenta z výpočtového základu za každých 180 odpracovaných dní, pokud pobíráte polovinu důchodu
  • 0,4 procenta z výpočtového základu za každých 360 odpracovaných dní, pokud pobíráte celý důchod

Počítají se přitom jen dny skutečné výdělečné činnosti – neplacené volno, pracovní neschopnost, ošetřování člena domácnosti ani neomluvené absence se nezapočítávají.

Výpočtový základ, který je pro přepočítání důchodu rozhodující, se počítá poměrně složitě, nejjednodušší je podívat se po něm na rozhodnutí o přiznání starobního důchodu.

Rok práce navíc při pobírání plného důchodu znamená zvýšení průměrné měsíční penze o několik desetikorun, při pobírání polovičky nebo žádného důchodu se penze zvýší o několik stovek.

Kalkulačka důchodového věku

Kdy už tam budeme?

Co touhle otázkou dokážou děti člověka natrápit. Jenže pokud jde o důchod, odpověď jim to vrátí. Třeba takový pětiletý andílek se do penze regulérně dostane až někdy po dvaasedmdesátém roce. Tedy podle dnešních pravidel, která samozřejmě do té doby stokrát nebudou platit. 
A na kolik to vychází tam?

A bez práce!

Valorizace důchodů 2017

Prvního ledna vyroste důchod všem penzistům. Bez práce. Průměrně o tři stovky. Konkrétně – no to záleží. Zeptejte se kalkulačky.

Penzista podnikatel

Pokud v důchodu podnikáte, pohlíží se na vaši výdělečnou činnost jako na vedlejší. Platit si budete muset zdravotní pojištění, sociální pojištění pak jen v případě, že vaše příjmy přesáhnou určitou částku. Konkrétně rozhoduje roční čistý zisk – jednoduše se k němu dopočítáte, když od příjmů odečtete výdaje. Pokud výsledná částka nepřekročí určitou hranici – takzvanou rozhodnou částku, která pro rok 2016 dělá 64 813 korun (pro rok 2017 bude platit rozhodná částka 67 756 korun), sociální pojištění si platit nemusíte.

Jestliže rozhodnou částku překročíte, povinnosti odvádět zálohy na sociální pojištění se nevyhnete. Oproti podnikatelům, kteří živnost provozují jako hlavní výdělečnou činnost ale máte jednu výhodu – platby pojistného (zdravotního i sociálního) se vám počítají na základě skutečně dosažených zisků.

Stejně jako zaměstnanci si pak můžete požádat o zvýšení důchodu. I pro penzisty podnikatele pak platí pravidla popsaná výš.

Nezapomeňte také, že pokud vaše roční příjmy (pozor v tomto případě nejde o zisk tedy o příjem snížený o výdaje) z podnikání přesáhnou hranici patnácti tisíc, týká se vás i povinnost podat daňové přiznání a svoje příjmy zdanit patnáctiprocentní daní z příjmů. Od letoška už ale neplatí, že důchodce, jehož roční příjem překročí hranici 840 tisíc korun, musí zdanit i důchod – nařízení letos v létě zrušil Ústavní soud. Další novinkou je, že i jako penzista podnikatel můžete uplatnit základní daňovou slevu na poplatníka.

Kdy a kde žádat o zvýšení důchodu

O zvýšení důchodu se žádá na místně příslušné správě sociální zabezpečení. Pokud pracující důchodce pobírá kompletní důchod, žádat může, když má za sebou 360 dnů výdělečné činnosti, pokud bere poloviční penzi, žádat může po 180 dnech. Zaměstnaný důchodce musí k žádosti doložit také evidenční list důchodového pojištění, penzisté podnikatelé můžou o navýšení penze požádat až po odevzdání přehledu o příjmech a výdajích a k žádosti připojují výpis z evidence OSVČ, který vydává sama sociálka.

Předčasný důchod

Konečně trochu jiná pravidla, co se přivýdělku týče, platí pro toho, kdo je (nebo by chtěl jít) do předčasného důchodu. Do doby než dosáhnete řádného důchodového věku, můžete vykonávat pouze výdělečnou činnost, která účast na sociálním pojištění nezakládá. V praxi tedy můžete pracovat pouze na dohodu o provedení práce nebo o dohodu pracovní činnosti a váš měsíční příjem nesmí překročit výše uvedené hranice.

Předčasně?

Do důchodu dřív

Přemýšlíte o odchodu do předčasného důchodu? Váháte, jestli se vyplatí, jestli neukousne z penze příliš? Pár rad, které se můžou hodit:

Předčasný důchod: Kolik budete brát

Žádáme o předčasný důchod: Krok za krokem

Monika Veselíková

Autor článku Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném čase běhá, kde se dá.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+90
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchody porostou průměrně o tři stovky. A ten váš? Kalkulačka valorizace

22. 9. 2016 | Monika Veselíková | 74 komentářů

Důchody porostou průměrně o tři stovky. A ten váš? Kalkulačka valorizace

Vláda se včera shodla na zvýšení penzí. Průměrný měsíční důchod vzroste od ledna 2017 o 308 korun. Náklady na důchody tak oproti původním předpokladům stoupnou o 3,7 miliardy korun. celý článek

Pracoval jsem (i) v cizině: Jaký budete brát důchod

30. 8. 2016 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Pracoval jsem (i) v cizině: Jaký budete brát důchod

Pokud jste pracovali ve víc než jedné zemi, můžete jednou taky brát víc než jednu penzi. Přinášíme úvodní přehled pro každého, kdo pracoval za hranicemi (nebo to zvažuje) a chce vědět,... celý článek

Žádáme o předčasný důchod: Krok za krokem

24. 5. 2016 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Žádáme o předčasný důchod: Krok za krokem

Chcete nastoupit do předčasného důchodu? Poradíme, jak, kdy a kde o něj žádat. Co nezapomenout doma. A co zjišťovat dopředu. Žádáme o předčasný důchod krok za krokem.

Dobrovolné důchodové pojištění: Pomůže dosáhnout na důchod

16. 5. 2016 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dobrovolné důchodové pojištění: Pomůže dosáhnout na důchod

Když nevyděláváte, nemusíte důchodové pojištění platit. Má to ovšem nepříjemné důsledky: když ho neplatíte dlouho, nemůžete čekat penzi. Jestli o důchod nechcete přijít, pomůže dobrovolná... celý článek

Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

2. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

Peníze.cz přinášejí sadu důchodových kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2016. Spočítají, kdy půjdete do penze i jak vysoký důchod budete brát. Jestli vás čekají ještě dlouhé roky práce,... celý článek

Partners Financial Services