Čeští motoristé více zvažují, kde se nejvýhodněji tankuje

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 12. 5. 2010 | 2 komentáře
Čeští motoristé více zvažují, kde se nejvýhodněji tankuje
Čeští vlastníci aut utratí za benzín či naftu pro soukromé účely v průměru asi 1700 korun za měsíc. Ročně tato částka přesahuje dvacet tisíc korun. S tím, jak průměrná útrata za pohonné hmoty oproti předchozím letům roste, mění se chování tuzemských motoristů.

Cena benzínu je v Česku na nejvyšší hodnotě za posledních 21 měsíců. Benzín Natural 95 podražil v uplynulém týdnu o 27 haléřů a jeho cena již přesáhla hranici 32,3 korun za litr. Nafta zdražila o 40 haléřů a nyní tak litr nafty stojí 30,91 koruny, což je nejvyšší cena za posledních 18 měsíců. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot u čerpacích stanic dlouhodobě sleduje, uvádí zpráva PETROLinfo. Spolu se vzrůstajícími cenami pohonných hmot však mění své chování při nákupu benzínu či nafty i tuzemští řidiči. ( Spočítejte si, zda se vám více vyplatí auto na benzín či naftu. )

Češi, kteří vlastní osobní auto nebo mají k dispozici pro soukromé účely služební auto, utratí podle průzkumu společnosti STEM/MARK pro Citibank měsíčně za pohonné hmoty v průměru 1683 korun. To ročně představuje částku přes dvacet tisíc korun. V roce 2008 takováto průměrná měsíční útrata řidičů za benzín či naftu činila 1588 korun a v roce 2006 to bylo 1452 korun. Mezi řidiči letos také vzrostl podíl těch, kteří za pohonné hmoty za měsíc utratí více, než je průměr a jejich platba přesahuje dva tisíce korun.

Stále více motoristů již vzhledem k růstu cen benzínu a naftydůkladně zvažuje, kde natankuje. Nejdůležitějším důvodem při rozhodování o nákupu pohonných hmot je pro velkou část z nich cena a blízkost čerpací stanice. Podle průzkumu společnosti STEM/MARK až 38 procent respondentů odpovědělo, že nakupují palivo tam, kde mají nejnižší cenuza litr. V předchozí vlně průzkumu v roce 2008 bylo takovýchto řidičů o čtyři procenta méně. A jen devět procent motoristů podle uvedeného šetření v současnosti tankuje kdekoliv, a to bez ohledu na cenu. To je oproti stavu před dvěma lety pokles o osm procent. Stejně jako v roce 2008 ovšem 37 procent motoristů tankuje vždy u nejbližší čerpací stanice.

Tuzemští motoristé dlouhodobě nejčastěji tankují benzín či naftuu čerpacích stanic Benzina a čerpacích stanic u hypermarketů či malých „pump“, které mívají ceny pohonných hmot nižší. Až třetina řidičůse nechává při nákupu benzínu či nafty zlákat různými výhodami a slevami. Ty si oblíbilo podle zmiňovaného průzkumu STEM/MARK až 17 procent českých řidičů. Zhruba 16 procent respondentů se nechává často také „svést“ možností získat za tankování pohonných hmot dárek.

Anketa

Jak jste zareagovali na růst cen benzínu a nafty vy?

Zvyšování cen pohonných hmot ovšem nepřinutilo tuzemské motoristy jen více sledovat ceny na stojanech čerpacích stanic. Až třetina řidičůna zvýšené náklady spojené s provozem vozidla zareagovala změnou chování. Nejvíce se to projevilo na skutečnosti, jak často tito lidé jezdí autem. Více jak 60 procent z této skupiny respondentů momentálně jezdí autem méně často než dříve. Mezi těmi, kdo změnili své chování, je 43 procent motoristů, kteří rovněž omezili i počet naježděných kilometrů.

Změna chování se projevila také v tom, že se lidé snaží jezdit v úspornějším režimu a více a častěji využívají prostředků městské hromadné dopravy. Část lidí se pokouší dělit se o náklady s dalšími spolujezdci a nejezdí tak sami v prázdném voze. Oproti roku 2008 je ovšem méně lidí schopno spolujízdu s někým dalším naplánovat a tímto způsobem šetřit.

Jakým způsobem se rozhodujete při tankování pohonných hmot vy? Podělte se o své tipy s ostatními čtenáři.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nenechte se zlákat zbytečnostmi u povinného ručení

10. 5. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Nenechte se zlákat zbytečnostmi u povinného ručení

Pojišťovny v kampaních u povinného ručení lákají na různá zvýhodněná připojištění pro nové klienty. Některá ale nejsou pro motoristy příliš velkým přínosem, ale spíš jen marketingový... celý článek

Kde v Evropě je nyní nejlevnější benzín?

14. 4. 2010 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Kde v Evropě je nyní nejlevnější benzín?

Kvůli růstu cen ropy jsou poslední týdny ve znamení zdražování pohonných hmot. Čeští řidiči si sice stále stěžují na ceny benzínu, ty ale ani zdaleka nepatří k těm nejdražším v Evropě.... celý článek

Den bez povinného ručení může přijít i na 34 euro

22. 10. 2009 | Věra Tůmová

Den bez povinného ručení může přijít i na 34 euro

V Česku stále existují stovky tisíc registrovaných vozidel, které nemají povinné ručení. V severní Evropě je jich zlomek, říkají Janne Jumppanen z Finska a Elisabeth Gerhamn ze Švédska,... celý článek

Nedohodli jste se na viníkovi autonehody? Přijdete o peníze i o bonus.

8. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Nedohodli jste se na viníkovi autonehody? Přijdete o peníze i o bonus.

Od začátku roku, kdy není nutné volat policii k nehodám bez zraněných se škodou do sto tisíc korun, vzrostl pojišťovnám počet případů, u nichž nedokážou jednoznačně určit, kdo nehodu... celý článek

Škody při autonehodách nafukují náhrady za újmu na zdraví

30. 4. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Škody při autonehodách nafukují náhrady za újmu na zdraví

Povinné ručení řidiči vnímají jako drahou povinnost. Někteří se proto nepojišťují. Pokud způsobí nehodu, zaplatí to přes ČKP nejprve poctiví řidiči a následně i viníci sami. Nejdráže... celý článek

Partners Financial Services