Kdy může být pokutován i poctivý řidič platící pojistku

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 11. 12. 2008 | 1 komentář
Kdy může být pokutován i poctivý řidič platící pojistku
Nový poplatek do garančního fondu budou od ledna muset zaplatit všichni majitelé nepojištěných vozidel. Upomínka může ale přijít i těm poctivým, kteří jinak platí. Stačí, aby opomenuli nahlásit některé změny.

Valná většina motoristů v Česku je poctivá a povinné ručení  platí. Přesto i některé z nich může v příštím roce v poštovní schránce překvapit upomínka České kanceláře pojistitelů, aby zaplatili příspěvek do garančního fondu neplatičů. Stačí, aby zdědili nebo prodali vůz, doplatili leasing či jim auto ukradli. Ve všech těchto a ještě i několika dalších případech se může dřívější majitel vozidla stát po nejbližší silvestrovské půlnoci oficiálním neplatičem. Tím sice byl i nyní, současný systém ale nebyl schopen každého z těchto vlastníků upozorňovat na jeho povinnost platit či alespoň odhlásit vozidlo. Česká kancelář pojistitelů hodlá díky novele zákona o pojištěníodpovědnosti z provozu vozidla č.168/1999 Sb. tuto praxi změnit.

Jak zjistíte, zda se vás povinnost uhradit příspěvek do garančního fondu týká?

  • Je třeba u pojišťovny ověřit, zda máte ke svému vozidlu sjednané platné pojištění odpovědnosti z provozu, tzv. povinné ručení. V případě, že zjistíte, že není pojištěné, je třeba jej pojistit anebo vyřaditz registru vozidel.
  • Je nutno ověřit, zda pojistná smlouva obsahuje všechny správné a aktuální údaje o vozidle. Pokud tomu tak není, může se vozidlo při porovnání informací s registrem vozidel jevit jako nepojištěné. Údaji o vozidle rozumíme jeho registrační značku, identifikační číslo vozidla (VIN) a číslo technického průkazu. Hlášení změn identifikačních údajů pojistiteli je vaší povinností, a pokud při provedené kontrole zjistíte, že údaje neodpovídají nebo si nejste jisti, prověřte to a případně nechte opravit u vašeho pojistitele.
  • Pokud vozidlo nepoužíváte, ověřte si na místně příslušném registru vozidel, zda je vozidlo dočasně vyřazené z registru vozidel. Pouze v takovém případě nemusíte platit pojištění. Pokud vozidlo používáte, byť jen občas, pak jej dočasně vyřadit nelze, protože dočasně vyřazené vozidlo nesmí vůbec na veřejnou komunikaci a navíc vozidlo nemá registrační značky a vy nemáte ani osvědčení o registraci vozidla.
  • V registru vozidel si zjistěte, zda na sebe nemáte vedeno (registrováno, evidováno) nějaké starší vozidlo, které již, podle vás, nevlastníte (takovým vozidlem může být např. i starší vůz z dědictví, dávno nepojízdný vůz rozebraný na náhradní díly nebo auto odstavené na zahradě či ve stodole apod.). Pokud zjistíte, že na sebe máte takové vozidlo vedeno, musíte dát do pořádku zápis v registru vozidel (bylo-li vozidlo prodáno, pak oznámit změnu zapisovaných údajů - v tomto případě změnu vlastnictví, pokud vůz neexistuje nebo jej opravujete, pak trvale či dočasně vyřadit).

Následující tabulka přináší přehled a rady pro typické „nepojištěnce“, na které se bude od ledna 2009 vztahovat povinnost platit příspěvek do garančního fondu.

Typologie nepojištěných a jak předejít sankcím

Typický představitel Důvod nepojištěníJak předejít platbě příspěvku do GF?
Mladý muž, nezkušený lehkovážný motorista. Vozidlo nakupuje zpravidla v autobazaru, nebo starší ojetinu od známého. Povinným ručením se nehodlá nikterak trápit.Povinné ručení neplatí vědomě, s vozidlem pravidelně jezdí po veřejných komunikacích – podceňuje rizika a existující sankce. Tato skupina řidičů je nejvíce problematická – způsobuje nejvíce nepojištěných škod – proto bude také s výzvou o zaplacení příspěvku do GF obesílána mezi prvními.
Obyvatel menší obce – s autem jezdí jen v letní sezóně nebo několikrát do roka – často majitelé starších automobilů či veteránů. Do této skupiny opět patří i mladí motoristé – do nepojištěných vozidel nasedají při tzv. letních diskonocích.Povinné ručení neplatí vědomě, s vozidlem jezdí nepravidelně, často také pouze sezónně – podceňuje rizika a existující sankce. Hřeší na to, že jezdí málo. V případě, že motorista využívá své vozidlo pouze sezónně je možné vozidlo dočasně vyřadit z registru vozidel. Po tuto dobu se tím zbaví povinnosti platit povinné ručení i úhrady příspěvku do GF.
Sportovní amatéři a kutilové, kteří z několika pořízených vozů sestaví jeden. Povinné ručení však nestačí platit pouze na výsledný pojízdný vůz, ale správně i za nakoupené vraky, pokud jsou registrovány.Povinné ručení neplatí z nedbalosti a špatné informovanostitrvale vyřadit z registru vozidel. Na základě sdělení Ministerstva dopravy se musí vlastník vozidla dostavit na příslušné registrační místo, které zahájí správní řízení a v případě zákonem stanovených podmínek může vydat rozhodnutí o trvalém vyřazení vozidla.
Majitelé nepojízdných nebo neexistujících vozidel – mnohdy ani neví, že nepojištěné vozidlo mají – to může být rozebráno na součástky, nebo nepojízdné v garáži.Povinné ručení neplatí z nedbalosti a špatné informovanostitrvale vyřadit z registru vozidel. Na základě sdělení Ministerstva dopravy se musí vlastník vozidla dostavit na příslušné registrační místo, které zahájí správní řízení a v případě zákonem stanovených podmínek může vydat rozhodnutí o trvalém vyřazení vozidla.
Dědici, kteří získají vozidlo v dědickém řízení a zapomínají, že na ně přechází nejen práva z vlastnictví vozidla, ale také povinnosti.  Povinné ručení neplatí z nedbalosti a špatné informovanostiPokud hodlají vozidlo užívat na veřejně přístupné komunikaci, pak je nezbytné, aby platili povinné ručení. Pokud vozidlo provozovat nehodlají, pak by jej měli dočasně či trvale vyřadit z registru vozidel.
Motoristé, kteří vozidlo prodali či darovali, ale nezajistili potřebnou změnu v registru vozidel. Vzhledem k tomu jsou v registru stále vedeni jako vlastníci vozidla a nejsou schopni ohlídat, zda kupující či obdarovaný povinné ručení platí.Povinné ručení neplatí z nedbalosti a špatné informovanosti Zajistit změnu v zápise vozidla na registru vozidel.
Vlastník vozidla po ukončení leasingové smlouvy. Po ukončení leasingové smlouvy totiž dochází ke změně vlastnictví k vozidlu a původní vlastník (leasingová společnost) zpravidla ihned o této změně informuje pojistitele, čímž zaniká povinné ručení.  Povinné ručení neplatí z nedbalosti a špatné informovanosti povinnost uzavřít novou smlouvu o povinném ručení.
Vozidlo bylo jeho majiteli odcizeno – tuto skutečnost však nenahlásil na registru vozidel.Povinné ručení neplatí z nedbalosti a špatné informovanostiMajitel odcizeného vozidla musí tuto skutečnost ohlásit registru vozidel. Zde s ním bude zahájeno správní řízení a v případě zákonem stanovených podmínek může být vydáno rozhodnutí o trvalém vyřazení vozidla.

Připraveno ve spolupráci s ČKP.

Jak vnímáte změny ohledně placení povinného ručení? Je podle vás dobře nebo špatně, že novela zákona umožní ČKP stíhat neplatiče? Podělte se o názor s ostatními čtenáři.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se odhalují pojistné podvody

8. 12. 2008 | Věra Tůmová | 27 komentářů

Jak se odhalují pojistné podvody

Koho láká „vydělávání peněz“ pojistnými podvody, měl by možná začít přemýšlet o jiné „profesi“. Pojišťovny už leckterý podvod dokáží odhalit díky systému indikátorů. Do budoucna by... celý článek

Neplatit povinné ručení bude od ledna hodně drahé

15. 10. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Neplatit povinné ručení bude od ledna hodně drahé

České kanceláři pojistitelů došla trpělivost a hodlá pořádně zatočit s neplatiči povinného ručení. Chce je přivést k rozumu tím, že je bude pravidelně upomínat a dávat jim pokuty, případně... celý článek

Nepojištěná auta loni způsobila škodu za 300 milionů

22. 4. 2008 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Nepojištěná auta loni způsobila škodu za 300 milionů

Tisíce tuzemských řidičů jezdí bez povinného ručení. Každoročně přitom způsobí několik tisíc nehod, při nichž vznikají čím dál vyšší škody. Doplácí na to ostatní řidiči, z jejichž pojistek... celý článek

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

20. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

Jezdíte dobře, dodržujete předpisy, ale rozčiluje vás bezohlednost mnoha řidičů na českých silnicích? Ministerstvo vnitra vymyslelo nový recept, jak nebezpečným řidičům „zatnout tipec“.... celý článek

Kdy má smysl havarijní pojištění auta

13. 2. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Kdy má smysl havarijní pojištění auta

Havarijní pojištění nestojí pakatel a pro některé vozy se vůbec nevyplatí. Majiteli staršího auta sice po nehodě uhradí třeba nový nárazník, ale při totální škodě si za vyplacené peníze... celý článek

Partners Financial Services