Jak zhubnout do plavek: zdravější jídelníček se prodražit nemusí

Věra Tůmová | rubrika: Když se řekne | 15. 4. 2010 | 3 komentáře
Jak zhubnout do plavek: zdravější jídelníček se prodražit nemusí
Na únavu i mírnou nadváhu lze vyzrát nejen sportováním, ale i změnou stravovacích návyků. Zdravější jídelníček přitom nemusí být nutně dražší než ten původní.

„Zlatou pilulku, která vám pomůže zázrakem zhubnout, nenabízíme. Nemáme ani žádný univerzální dietní jídelníček pro všechny,“ říká Monika Divišová, odbornice na výživu z vyhlášeného pražského centra péče Wellnessia. Vypadá to, že ani tady, stejně jako ve fitnesscentrech, to nebudu mít jednoduché. Rychlé to taky nebude. Mám počítat s minimálně tříměsíčním programem. A pokud chci se sebou něco udělat, musím nejen zhubnout, ale hlavně pochopit, co jíst, abych si váhu a zdravější styl stravování udržela. „Hubnutí do plavek“ se zdravějším jídelníčkem se musím naučit. (Spočítejte si své BMI, ať víte, na kolik musíte hubnout)

Zdroj: Dreamstime

Zdravější jídlo by podle oslovených odbornic nemělo být ve srovnání s původním jídelníčkem dražší. „Jestli jste si doteď třeba dávala k snídani tři croissanty za zhruba 45 korun, žitný dalamánek se sto gramy kvalitní šunky a jednou velkou paprikou, vás rozhodně nebude stát víc. Spíše naopak,“ podotýká žatecká odbornice na výživu Jarmila Hokrová z Centra masáží a výživy. „Jeden z mých klientů byl puntičkář a psal si podrobně nejen jídelníček, ale i útratu za potraviny. Také se nejprve obával, že zdravější stravování ho vyjde draho. S překvapením ale zjistil, že rodinné nákupy zdravějších potravin byly někdy až o pár desítek až stokorun měsíčně levnější,“ líčí Hokrová.

„Důležité je postupně pochopit, co a kdy jíst tak, abyste tělu dodávala ty správné živiny,“ říká Divišová a vysvětluje proč: „Dá se říci, že až 90 procent lidí může být podvyživených a to i v případě, že jedí relativně zdravě. Některé důležité potraviny jim v jídelníčku chybí, jiných je naopak větší množství nebo je konzumují v nevhodné kombinaci.“

Dobrým jídelníčkem s kvalitními potravními doplňky mohu za dva měsíce zhubnout podle Hokrové maximálně osm až deset kilogramů. Pokud je vaše startovní váha přes 100 kilogramů, v prvních měsících můžete shodit i třináct kilo. Bez speciálně dodávaných drahých potravních doplňků je sice hubnutí levnější, ale trvá déle. Shodit deset až třináct kilo se dá s dodržováním jen zdravého jídelníčku zhruba za rok. „Záleží navíc na životním stylu dotyčného,“ dodává Monika Divišová. V jejich centru Wellnessia se drží zásady, že se hubne raději pomaleji, ale tak, aby to pro klienta bylo reálné. (Spočítejte si, zda se vám vyplatí dát za hubnutí peníze nebo jít raději na plastiku)

Které potraviny z jídelníčku vyřadit nebo maximálně omezit

  • smažená (fritovaná) jídla – (řízek,květák,sýr,hranolky atd.)
  • bílý cukr a vše, co jej obsahuje
  • uzeniny (hlavně salámy, párky,klobásy a nekvalitní šunky)
  • alkohol

Zdroj: Wellnesia Centrum Péče

„Po člověku, který se stravuje denně po hospodách a jídelnách, nemohu přece chtít, aby jedl jen určité potraviny, které tam nenajde. Mohu ho ale naučit, jak si v takových místech vybrat nejlépe a jak jíst mezi tím a doma,“ popisuje Divišová. Důležité rovněž je, aby člověka odhodlaného změnit životosprávu podporovala rodina. To má pak dobrý vliv na všechny. Zájemce o zlepšení stravování nejen postupně hubne, ale současně ovlivní i stravování ostatních, partnera a zvláště pak dětí.

Zájemci o hubnutí s odborníky z Wellnessia mají na výběr několik možností. Nejlevnější a mimopražskými zájemci nejvíce využívané je vyplnění online základního dotazníku ohledně stravovacích zvyklostí a životního stylu. Za 920 korun získají stručnou zprávu od výživové expertky s komentářem, co jí špatně, kde ubrat a co naopak jíst více včetně návrhu jídelníčku. Za vypracování podobného doporučení zaplatí tisícikorunu i u Jarmily Hokrové.

Co určitě přidat do jídelníčku

  • vodu (hlavně neslazenou)
  • zeleninu
  • vlákninu (celozrnné produkty, zelenina, doplňky)
  • správné tuky (Omega 3 mastné kyseliny – ryby, lněné semínko, doplňky)

Zdroj: Wellnesia Centrum Péče

Podrobnější zpracování stravovacích doporučení stojí o několik tisíc korun více. Ve Wellnessia za 800 korun získáte úvodní dvouhodinovou osobní konzultaci i s měřením tuků a váhy a za 2300 korun pak k tomu detailní stravovací plán včetně doporučení a závěrečné konzultace. Komplexní program, který lze sjednat minimálně na tři měsíce, se pohybuje v ceně od 3500 do 6500 korun měsíčně. Ten už zahrnuje nejen podrobnou zprávu s komentářem a jídelníčkem od expertky, ale rovněž další služby. Klient získá vzorky zdravých potravin a potravinových doplňků na celou dobu, informační materiály a pomůcky (například krokoměr, měřič tepu atd.) a osobní konzultace každé dva týdny. Mezi tím může svého experta kontaktovat emailem nebo telefonicky, aby se poradil, jak vyřešit situace jako je večírek s rautem, rodinná návštěva nebo Velikonoce či Vánoce.

V dražších verzích programů jde výživová specialistka s klientem také na nákup zdravějších potravin nebo v domácnosti dokonce připraví speciální lekci vaření pro celou rodinu. Tyto služby podle Divišové nejčastěji využívají maximálně vytížení lidé, kteří nemají čas zjišťovat, kde se dají zdravější potraviny sehnat a jak se s nimi naučit chutně vařit.

Ve středisku Centra masáží a výživy také nabízejí kombinovaný program na hubnutí a změnu stravovacích zvyklostí. Dvoufázový program „Vím, jak jím“ přijde na 1650 korun, respektive včetně potravních doplňků na tříměsíční program je pak 11 990 korun. V centru je také možné nechat si udělat analýzu prvků z vlasů. Přijde to na téměř 2000 korun. Podle Hokrové to je ale levnější než podobná analýza, kterou dělají lékaři. Součástí analýzy je podrobný rozbor složení prvků v těle, obecná i konkrétní doporučení podle metabolického typu člověka a jeho tendence k různým onemocněním. Správnou skladbou jídelníčku se pak podle Jarmily Hokrové do určité míry dá průběh či propuknutí choroby zmírnit nebo v některých případech i onemocnění zabránit. Jedním z příkladů je třeba přímo sama paní Hokrová, která byla před dvěma lety na pokraji únavového syndromu. Dnes se cítí báječně a několikrát týdně dojíždí za prací sto kilometrů do Prahy. Bez úpravy jídelníčku si takovouto zátěž se svými dalšími zdravotními problémy nedovede představit. (Spočítejte si, kolik musíte spořit, abyste si našetřili na speciální potravinové doplňky)

Anketa

Jak se stravujete vy?

Výživoví poradci často spolupracují i s dalšími experty. „Zvláště pokud chodí někdo pravidelně cvičit s trenérem, může mu spolupráce výživového poradce a trenéra pomoci. Trenér se na nás potom může obrátit třeba kvůli tomu, že dotyčný je při cvičení bez energie, ač jí relativně zdravě. Stačí pak malá úprava jídelníčku a výsledek – zlepšení výkonu i radosti ze cvičení - je vidět hned,“ poznamenává Divišová. Lidem, kteří zcela změní svůj dosavadní jídelníček a díky tomu výrazně zhubnou, se rovněž změní i povaha. Začnou být v mnoha ohledech aktivnější a sebevědomější. „Pro takové klienty pak hledáme společně s nimi aktivity, které by je bavili a které by mohli kombinovat s prací a rodinou. Ideální je, aby cvičili s někým, protože pak je větší šance, že u toho zůstanou dlouhodobě,“ tvrdí Divišová.

Kolik dáváte do pravidelného nákupu potravin měsíčně vy? Podělte se o zkušenosti s ostatními čtenáři.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik stojí zhubnout do plavek: dřina a pot za 600 i za 3000 za měsíc

14. 4. 2010 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Kolik stojí zhubnout do plavek: dřina a pot za 600 i za 3000 za měsíc

Do léta se dá zhubnout až deset kilo. Stačí začít hned, tvrdí osobní trenéři ve fitness centrech. Za pravidelné cvičení ve fitku dáte několik set, ale i několik tisíc korun za měsíc.... celý článek

Jak si vyjednat nižší sazbu na hypotéku. Zkusili jsme to za vás.

2. 4. 2010 | Věra Tůmová | 34 komentářů

Jak si vyjednat nižší sazbu na hypotéku. Zkusili jsme to za vás.

Desítky tisíc lidí letos čeká změna úrokové sazby u hypotéky. Na vlastní kůži jsme vyzkoušeli, jak se dá vyjednat výhodnější sazba. Byly to docela nervy.

Nebuďte tlustí! Kila navíc vám prodraží životní pojistku

22. 3. 2010 | František Mašek

Nebuďte tlustí! Kila navíc vám prodraží životní pojistku

Cenu životní pojistky ovlivňuje věk, pohlaví klienta či délka pojištění. O desítky i stovky korun za měsíc ji může prodražit taky obezita, zvyšující zdravotní rizika.

Kolik v Česku stojí vylepšení očních víček chirurgem?

13. 11. 2009 | Eva Sovová

Kolik v Česku stojí vylepšení očních víček chirurgem?

Plastické operace již nejsou jen výsadou celebrit a známých tváří z obrazovky. Víte, kolik zhruba stojí estetická operace horních a dolních očních víček? Tipněte si a dozvíte se víc. celý článek

Jak sbalit holku za pár korun? Třeba razítkem.

10. 11. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jak sbalit holku za pár korun? Třeba razítkem.

Balit holky se dá i na razítka. Má to jen jeden háček. Slečnu musíte vzít do speciálního obchodu, z něhož dýchají staré časy. Takového, který je v newyorské East Village a vede ho šedesátiletý... celý článek

Partners Financial Services