Měl šest aut, vzali mu dávky. Stát musí vysvětlit proč

Pouhé zjištění, že lidé na sebe mají registrovaný značný majetek, nemusí stačit úřadům k rozhodnutí o odebrání sociálních dávek určených pro nejchudší občany.
Měl šest aut, vzali mu dávky. Stát musí vysvětlit proč

Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud ve sporu muže ze Zlínska s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Případ se tak vrací od soudu zpět k úředníkům k novému projednání a rozhodnutí.

Přísnější postup při posuzování nároku na dávky pro nejchudší prosazoval bývalý ministr Jaromír Drábek z TOP 09. „Nejdříve se o vás budou muset postarat děti, rodiče nebo třeba i bývalý manžel. Teprve pak vám pomůže stát,“ argumentoval Drábek před dvěma lety v rozhovoru pro on-line deník Aktuálně.cz s tím, že úředníci mají důsledněji využívat možnosti, které jim zákony dávají.

Nejvyšší správní soud sice takový postup v zásadě nezpochybnil, úřady však podle něj musí mít vždy dostatek konkrétních důkazů a ověřit případné pochybnosti.

Pomoc nepotřebuje

Na počátku byl verdikt úředníků zlínského magistrátu, jejichž postup následně potvrdily i krajský úřad i ministerstvo práce a sociálních věcí.

Úřady odebraly muži příspěvek na živobytí kvůli tomu, že jej živí rodiče. Ti navíc nechali na synovo jméno zaregistrovat šest osobních aut.

Podle úředníků jde o jednoznačný případ člověka, který dávky určené pro nejchudší občany vůbec nepotřebuje. Příspěvek na živobytí má totiž chudým lidem garantovat, že jim po zaplacení nákladů na bydlení zůstanou ještě nějaké peníze.

„Muž opakovaně uvedl, že ho rodiče podporují ve stravování i peněžní výpomocí tak, aby měl zajištěny veškeré své výdaje potřebné k žití, respektive k přežití s tím, že až získá řádné zaměstnání, bude rodičům poskytnuté peněžní prostředky vracet. Z uvedeného lze usuzovat na dobré celkové sociální a majetkové poměry. Navíc lze s ohledem na zákonnou vyživovací povinnost rodičů ke svým dětem takové zajištění spravedlivě žádat,“ uvedly úřady ve svém rozhodnutí.

Argumentovaly také tím, že muž „zapomněl“ v žádosti o dávku uvést, že má na sebe registrováno šest osobních vozů. Ty mohl podle úředníků prodat, a vůbec tak nemusel žádat o pomoc od státu.

Anketa

Může vlastník šesti vozů chtít sociální dávky?

Muž se bránil tím, že vozy fakticky patří rodičům a byly na něj zaregistrovány až ve chvíli, kdy už dávky pobíral. Byl prý pouze jejich provozovatelem.

Takový argument ale úřady neuznaly. „Muž byl v průběhu pobírání příspěvku na živobytí zapsán jako vlastník několika motorových vozidel, a byl tedy oprávněn s nimi rovněž disponovat,“ konstatovaly.

Muž se ale obrátil na soud a tam uspěl. Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí o odebrání dávky a nařídil nové projednání případu. Úřady totiž podle soudců neměly dost důkazů pro to, aby mohly zakročit tak radikálně.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 1. 2013 12:07, miro

V Absurdistánu je možné všechno.Zákon nezákon úředníci si rozhodují posvém.Taky jsem kdysi žádal o sociální příspěvek a hlupák jsem uvedl,že vlastním 18 let staré auto a příspěvek jsem nedostal.Takže: lhát,zapírat,podvádět to je jediná možnost v tomto státě.

+181
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 1. 2013 17:20, Jan Vidím

"lhát,zapírat,podvádět to je jediná možnost v tomto státě."??? 158 LIDEM SE TENTO PŘÍSPĚVEK LÍBÍ? NECHCETE SE ODSTĚHOVAT DÁLE NA VÝCHOD? V TAKOVÉM RUSKU SE VÍCE LŽE I PODVÁDÍ... TŘEBA BYSTE SE TAM NAŠLI. A LIDEM, KTEŘÍ N E P O D V Á D Ě J Í BY SE BEZ VÁS LÉPE ŽILO TADY.

Zobrazit celé vlákno

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sociální reforma zmírňuje: Od prosince změny v dávkách

31. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Sociální reforma zmírňuje: Od prosince změny v dávkách

Ještě před koncem roku nás čekají změny v oblasti sociálních dávek. Změkčí se několik pravidel, která přinesla sociální reforma na začátku letošního roku. Ulevovat a mírně přilepšovat... celý článek

Jak na sociální dávky: několik tipů

13. 8. 2012 | Barbora Buřínská | 17 komentářů

Jak na sociální dávky: několik tipů

Sociální systém v Česku není ani jasný, ani přehledný. Rozhodli jste se žádat o některou z dávek státní sociální podpory? Máme pro vás několik tipů.

Být chudý nestačí. Dávky hmotné nouze si musíte zasloužit

27. 3. 2012 | Barbora Buřínská | 37 komentářů

Být chudý nestačí. Dávky hmotné nouze si musíte zasloužit

Když klesnete na samotné finanční dno, mohly by vám pomoci odrazit se od něj dávky v hmotné nouzi. I pro těch několik tisíc, které vám pomůžou z nejhoršího, však musíte sami něco dělat.... celý článek

Příspěvek na bydlení: pro víc lidí, ale na kratší dobu

8. 3. 2012 | Barbora Buřínská | 26 komentářů

Příspěvek na bydlení: pro víc lidí, ale na kratší dobu

Na příspěvek na bydlení dosáhne v roce 2012 víc domácností. Po roce se totiž opět zvyšovaly takzvané normativní náklady na bydlení. Zároveň dochází k omezení doby, po kterou lidé příspěvek... celý článek

Mění se životní minimum, příspěvek na bydlení a živobytí, podmínky pro získání přídavku na dítě a porodného. Aktualizujeme kalkulačky!

5. 1. 2012 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Mění se životní minimum, příspěvek na bydlení a živobytí, podmínky pro získání přídavku na dítě a porodného. Aktualizujeme kalkulačky!

1. ledna se zvýšilo životní a existenční minimum. Částka životního minima slouží k výpočtu řady dávek a nároku na ně. Aktualizovali jsme pro vás příslušné kalkulačky. Od výše životního... celý článek

Partners Financial Services