Nestačí vám alimenty? Co dělat, když potřebujete víc

Veronika Hejná | rubrika: Jak na to | 11. 2. 2020
Od rozvodu jste odešli s nízkým výživným, které pro dítě nestačí. Začalo chodit do školy. Nebo se zlepšila finanční situace druhého rodiče. Poradíme, co s tím.
Nestačí vám alimenty? Co dělat, když potřebujete víc

Při vyjednávání dohody o určení výživného při rozvodu se může stát, že oprávněný rodič se smíří s nízkou částkou, protože už chce mít rozvod za sebou.

Jak by se měl na vyjednávání dohody o výživném připravit? A jak postupovat, pokud soud přizná výživné příliš nízké?

Zájmy dítěte má hájit i sociálka

Ještě před rozvodem manželství lze požádat o konzultaci OSPOD, tedy orgán sociálně právní ochrany dětí. Pracovník sociálky může poradit, jak návrh na určení výše výživného na soud sepsat.

Takovým orgánem je obecní nebo krajský úřad. V následném soudním řízení o rozvodu se má OSPOD vyjadřovat k výši výživného, a to jak v případě návrhu na jeho určení soudem, tak v případě, že soud pouze schvaluje dohodu rodičů.

Vzhledem k obrovskému množství případů, které sociální pracovníci řeší, však může být praxe v konkrétních situacích jiná. Potvrzuje to Veronika Ježková, vedoucí právnička organizace proFem.

„Pokud rodiče předloží dohodu, OSPOD do věci většinou příliš nezasahuje. Je věcí soudu, aby odchytil případy dohod, které jsou pro dítě nevýhodné. OSPOD má sice postavení zástupce nezletilého, takže jeho úkolem je, aby bylo vždy vše pouze ve prospěch nezletilého, nicméně rozhodující slovo má soud,“ vysvětluje právnička.

Odvolání proti rozsudku o výživném

Soud má při rozhodování o výši alimentů zajistit dítěti stejnou životní úroveň, jako mají jeho rodiče, přihlédnout k oprávněným zájmům nezaopatřeného dítěte a výdělkovým schopnostem i majetkovým poměrům rodičů.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřinu, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Jestliže povinný rodič vykazuje prakticky nulové příjmy, ale přitom si žije nad poměry, soud by to měl v rozhodování zohlednit.

Pokud je soudem přiznané výživné příliš nízké, je proti rozhodnutí soudu možné podat odvolání, a to ve lhůtě do 15 dnů od vydání rozsudku. Totéž může povinný rodič v případě, kdy je výživné příliš vysoké a bylo by pro něj likvidační. Odvolání ale není přípustné tam, kde soud schvaloval dohodu rodičů.

Rozsudek o určení výše výživného bude obsahovat poučení včetně určení, kterému soudu lze případné odvolání podat.

Oprávněný rodič se může bát, že by odvolání všechno protáhlo a neměl by tak peníze pro zabezpečení dítěte. Proto se raději smíří s nižším výživným. Nemusí ale mít strach. Rozsudky o výživném jsou takzvaně předběžně vykonatelné. V takovém případě soud určí, že povinný rodič musí začít platit stanovené výživné okamžitě – bez ohledu na to, že bylo podáno odvolání.

Výše výživného není neměnná

Může se také stát, že oprávněný rodič už chce mít rozvod za sebou, jenže soud, jemuž manželé předložili dohodu o výživném, nepřezkoumá všechny okolnosti dostatečně důkladně.

Když se neshodnete

Na sedmý pokus zkouší vláda zavést zálohované výživné. Koalice ANO a ČSSD se shodla na základních podmínkách.

Místo neplatiče pošle alimenty stát. Jak má fungovat zálohované výživné


Rozvodem u nás končí zhruba každé druhé manželství. Pro všechny, které nepřekonatelné rozpory dohnaly až před soud, máme několik rad.

Rozvod. Jak dělit majetek, dluhy a péči o děti


Neplacení výživného patří k nejčastějším trestným činům. Co když rodič, který má platit výživné, vyhlásí osobní bankrot?

Rodič neplatí výživné a vyhlásí osobní bankrot. Co pak?


Podle čeho se určuje výše výživného? Má nějaké minimum nebo maximum? A jaká další důležitá pravidla přijdou ke slovu při sporech rodičů? 

Rozvod a alimenty na děti: Jak vysoké výživné dostanete?

„Rozvod je velmi psychicky náročný. Lidé se často neodvolávají také proto, že si nejsou vědomi svých práv a berou rozhodnutí soudu jako rozhodnutí státu, tedy autority. Nemají finance na právní zastupování a v zákonech a možnostech řešení se nevyznají,“ říká Iveta Novotná, ředitelka projektu VašeVýživné.cz, který provozuje nezisková organizace Asociace neúplných rodin.

Soudem stanovená výše výživného přitom nemusí platit navěky. Změnu je možné navrhnout pokaždé, když dojde k podstatné změně okolností, z nichž soud při stanovení původního výživného vycházel. Požádat lze jak o jeho zvýšení, tak snížení. Vždy je ale potřeba prokázat změnu poměrů.

Okolnosti odůvodňující zvýšení výživného:

  • Zahájení povinné školní docházky, přechod na druhý stupeň základní školy, zahájení studia na střední nebo vysoké škole. Dokonce nejen základní škola, ale už i nástup do mateřské školky může odůvodňovat navýšení výživného.
  • Zvýšení nákladů na mimoškolní aktivity dítěte (kroužky, sportovní aktivity).
  • Zlepšení majetkových poměrů povinného rodiče.

Okolnosti odůvodňující snížení výživného:

  • Nepříznivý zdravotní stav povinného rodiče.
  • Zhoršení majetkových poměrů povinného rodiče.
  • Vznik nové vyživovací povinnosti k dalšímu dítěti.

Nejen v případě, že výši alimentů předtím stanovil soud, ale i pokud soud původně schválil dohodu rodičů, nelze tuto dohodu změnit jinak než opět soudním rozhodnutím. Konstatoval to Nejvyšší soud v roce 2016.

Podle něj je to opět soud, kdo má právo přezkoumávat dohodu rodičů a určit, jestli nová výše výživného opravdu odpovídá potřebám dítěte a možnostem povinného rodiče.

Jaká máte práva

  • Už před rozvodem můžete konzultovat své možnosti se sociálkou nebo některou ze specializovaných poraden.
  • Dítě má právo na srovnatelnou životní úroveň jako jeho rodiče. Pokud má povinný rodič velmi vysoké příjmy, není nutné se smířit s alimenty v řádu několika stovek. Dítě má právo i na spoření částek, které v průběhu měsíce nespotřebuje.
  • Rozhodující je nejen skutečný výdělek, ale výše výdělku, kterého je povinný rodič schopen dosahovat.
  • Proti rozhodnutí soudu o určení výživného se můžete odvolat. Odvolání ale není možné proti rozhodnutí soudu o schválení dohody rodičů.
  • Rozsudek o určení výše výživného je předběžně vykonatelný. Pokud by mělo dojít v průběhu odvolacího řízení k ohrožení zájmů dítěte, povinný rodič musí alimenty platit, i když probíhá odvolací řízení.
  • Prohráli jste soud a váš bývalý získal lépe placenou práci? Můžete podat návrh na změnu výše výživného. Totéž platí, pokud jste povinným rodičem a přiznaná výše výživného je pro vás finančně neúnosná
  • Návrh na změnu výše výživného lze podat také kdykoliv, když se změní potřeby dítěte (nastoupí do finančně náročného kroužku, začne chodit do mateřské školky, základní nebo střední školy). Změnu poměrů je nutno prokázat.

Veronika Hejná

 Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

2. 4. 2024 | Kateřina Jungvirtová

Kdy budou jarní prázdniny v roce 2025. Termíny podle okresů

Jarní prázdniny v roce 2025 proběhnou v období od 3. února do 16. března. Přinášíme přehled termínů pro jednotlivé okresy.

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services