Babička s dědou na rodičovskou? Zdravý rozum říká ano

Některé nápady, jak pomoci mladým rodinám, jsou pochybné, třeba loňský plán posílat na část rodičovské povinně i otce. Teď tu máme (konečně!) taky nápad rozumný, takový který místo přikazování nabízí možnosti. Prarodičovskou. Tedy rodičovský příspěvek pro prarodiče. Spása to nebude, ale díky za každý krok dopředu.
Babička s dědou na rodičovskou? Zdravý rozum říká ano

Máme nejdelší a z pohledu státního rozpočtu nejdražší rodičovskou v Evropě. Matky se na trh práce vracejí obtížně. Dostávají míň peněz než stejně vzdělaní muži. A zadělávají si na nižší důchod. Když nám, tedy Česku, loni OECD doporučila, abychom zkrátili mateřskou a rodičovskou na jeden rok a ušetřené peníze použili na zřízení nových předškolních zařízení pro děti, vzbudilo to divoký odpor. Na chvíli. Politická reprezentace vzrušení rychle uhasila, i ona nápadům z OECD řekla prostě ne. A bylo hotovo. Argumenty přitom stály za úvahu; jakkoli radikálně se v českých poměrech návrh jevil, jistá umírněná inspirace z něj vzejít mohla:

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Tomáš Tyl: 10 způsobů, jak se (ne)nechat připravit o peníze

Kniha je určena nejen těm, kteří chtějí spáchat finanční sebevraždu, ale především těm, kteří se jí chtějí účinně vyhnout a kterým může pomoci, poradit nebo je jen pobavit. Čerpat z ní však mohou i profesionálové v oblasti osobních financí.

Mámy po návratu z rodičovské patří ke skupinám nejvíc ohroženým nezaměstnaností. Po dlouhé přestávce se na trh práce vracejí těžko. Natož pak na původní místo – to se po třech letech doma povede jen vyvoleným. Školek pro nejmenší je málo, státní jesle skoro žádné. Zajistit péči o dítě do tří let a nezruinovat se, je – pokud nemáte nadprůměrné příjmy, zlatou žílu nebo zlatou babičku – skoro nadlidský úkol. A problémů je víc: ženy, a matky speciálně, jsou na trhu práce diskriminovány, platová nerovnost mezi muži a ženami je zhruba kolem dvaceti procent, v neprospěch žen, pochopitelně. Na stejné pozici u stejného zaměstnavatele dostává podle údajů Gender Studies žena průměrně o deset procent nižší plat. Máma je totiž trochu rizikový zaměstnanec. I když důvodů nerovnosti bude nepochybně víc.

Svobodná volba? Tak pro všechny

Jistě, leckterá máma nedá jinak, než že o dítě bude sama pečovat celé tři roky. Se všemi případnými riziky, která to pro její profesní dráhu znamená. I když je to ve srovnání se západní cizinou luxus – podrobná čísla vidíte v boxu – nikdo by jí to právo neměl upírat. Jenže stejnou možnost volby by měly mít ženy, které se chtějí do práce vrátit dřív. Stát by měl vytvářet podmínky pro to, aby se vrátit mohly – a dostupnost solidních předškolních zařízení mezi těmi podmínkami hraje prim.

Srovnání: Jak je to v Unii

Mateřská a rodičovská v zemích Evropské unie

  • Francie – mateřská dovolená 16 týdnů, 26 týdnů u třetího dítěte, omezená rodičovská do tří let věku dítěte;
  • Německo – mateřská 14 týdnů včetně šesti týdnů před narozením dítěte; rodičovská 14 měsíců
  • Švédsko – mateřská 18 měsíců, z toho minimálně dva měsíce musí převzít druhý rodič;
  • Dánsko – mateřská 18 týdnů, rodičovská 32 týdnů;
  • Norsko – mateřská 9 týdnů, rodičovská 49 týdnů
  • Belgie – mateřská 15 týdnů, rodičovská 3 měsíce;
  • Velká Británie – mateřská 39 týdnů, rodičovská 13 týdnů;
  • Rakousko – mateřská 20 týdnů, rodičovská do tří let věku dítěte, omezena příjmem rodiny;
  • Slovensko – mateřská 28 týdnů, 37 týdnů pro svobodnou matku nebo matku, jíž se narodily dvě a více dětí, rodičovská dovolená do tří let věku dítěte.

Zdroj: McROY Czech

Zatímco návrh OECD jsme zprudka smetli ze stolu, jiný – neméně nařizovačný – se začal ve vysokých patrech české politiky rodit. Ministryně práce a sociálních věcí Marksová Tominová přišla s nápadem, se kterým oranžový klub koketoval už dřív: na rodičovskou by měl aspoň na nějaký čas povinně nastoupit i táta, jinak se dávka pokrátí. Za sociální inženýring to schytala ze všech stran. A není divu. Zvyšovat svobodu a šance vybrané skupiny tím, že něco začneme nařizovat všem, to je dost pochybná medicína. Bude mít nejspíš víc vedlejších (a škodlivých) účinků než léčivých.

Teď se konečně zablýsklo na lepší časy. Urodilo se v opozičních lavicích. Nápad, který nevnucuje, ani nenařizuje, jen otevírá rodičům o dveře, o možnost víc. Děláme to málokdy, ale tentokrát nelze než pochválit a přikývnout. Selský rozum se probral z medvědího spánku.

Za dobré slovo knížku

Minulý čtvrtek jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali, že přidat státním úředníkům pár dní volna nikoho nezabije, že si je třeba i zaslouží.

No to víte, že přišel výprask, podle diskuze to vypadá, že průměrný Čech dvě třetiny života tvrdě maká, aby zaplatil krvavé daně, třetinu života prospí a půlku stráví ve frotně na úřadě. Knížku bychom rádi jako jakousi cenu útěchy poslali panu D, který odhalil, že učitelé mají příliš mnoho volna, pročež jsou děcka nevzdělaná a rodiče jim musí platit drahé doučování. Ujišťujeme ho ale, že učitelé mají volna zhruba stejně jako před padesáti lety – takže problém bude asi někde jinde.

Na rodičovskou i babička s dědou

Poslankyně Markéta Adamová (TOP 09) má prý přichystanou novelu zákona o státní sociální podpoře. Navrhuje v ní, aby možnost čerpat rodičovský příspěvek místo matky nebo otce i prarodiče dítěte. Máma se bude moct rychleji vrátit do práce. Prarodič pečující o vnouče dostane rodičovský příspěvek, stát mu pokryje zdravotní pojištění a celá doba se započte do nároku na důchod. Podle poslankyně Adamové by se zabilo víc much jednou ranou: právě lidé v předdůchodovém věku se totiž mnohdy potýkají s nezaměstnaností.

Návrh také počítá se zrušením stropu rodičovského příspěvku, který dnes dělá 11 500 korun měsíčně. Rodiny by si mohly nastavit jeho čerpání podle toho, jak dlouho s dítětem reálně chtějí a potřebují zůstat doma. Podrobněji o dnešních pravidlech čerpání celkové částky 220 tisíc korun v článku:

O příspěvek byste navíc nepřišly ani v případě, že bude dítě v jeslích nebo ve školce déle než 46 hodin měsíčně. Hranice by se zvýšila na 92 hodin za měsíc.

Jestli návrh projde schvalovacím procesem a nepohoří uprostřed vřavy žabomyších válek vlády a opozice, nevíme. Za nás ale každopádně palec nahoru.

Co na rodičovský příspěvek pro babičku s dědou říkáte vy? Máte další, lepší nápady? Čeho je rodičům nejmenších dětí nejvíc třeba? Jak jim pootevírat dveře? Nejsme s délkou mateřské a rodičovské až příliš velkorysí? Pište do diskuze a nebojte se říct svůj názor. Bereme i drzé a provokativní. Zajímá nás, co si myslíte. Na jednoho z vás čeká odměna. Takže nám rozhodně nechte mail.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+83
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

27. 1. 2022 10:45

Super nápad!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2017 10:12 | Jarca

Velmi mi pomáhá na Mateřské moje mamka , manžel chodí do práce
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2015 11:49 | Naivní

Neplacení Alimentů
Nejlepší způsob, jak zaručit placení alimentů je udělat si díte s rozumným, spolehlivým člověkem. Rozhodnutí s kým dítě počne má zcela pod kontrolou žena. Proč by měl stát za toto její rozhodnutí (které nemůže -naštěstí- nijak ovlivňovat) ručit? A platit?
-16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2015 8:36 | Dohnálková

Tento nápad se mi velice líbí. Prarodiče často trpí výčitkami, že s vnoučaty tráví málo času a tohle by byla varianta, jak to změnit. Taky rodiče by byli možná více v klidu, kdyby věděli, že o dítě pečuje babička nebo děda.Pokud jsou prarodiče v dobré zdravotní a psychické kondici, vidím to jako dobré řešení. Nevím ale, jak to bude v budoucnu, matky nám stárnou (mají děti i ve 40 letech) a pak by případná babička už asi na celodenní hlídání neměla sílu...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2015 12:12 | Jana Javorková

Nápad je to jistě dobrý, aspoň nějaký krok kupředu - nebo spíše krůček. Problém mladých maminek to ale úplně neřeší. Sama jsem teď těhotná a i přesto, že jsem zvažovala zkrácenou rodičovskou, nemám na to nárok. Otěhotněla jsem totiž nečekaně ještě jako studentka na VŠ. Tudíž žádné odpracované roky (i přesto, že pracuji od svých patnácti let - bohužel jen na dohody), takže rovnou padám do skupiny, která musí mít dlouhý rodičák, protože se nemám posléze, kde vrátit. Abych pravdu řekla, nedivím se ženám, že odkládají těhotenství až po třicítce. Já sama kdybych neotěhotněla, mám dítě hodně pozdě, a to jen proto, abych měla doslova na chleba a vodu. Nyní dostanu až po porodu svých sedm a pul tisíce měsíčně a budu střídat bídu s nouzí. Otec dítěte je samozřejmě taky na studiích, takže jsme trapně odkázáni na finanční prostředky našich rodičů. Máme prý špatnou barvu kůže na to, abychom si mohli "vykřičet" dávky na sociálce....Tímhle mini krůčkem se dle mě posune zase o něco výše hranice věku, kdy ženy budou rodit děti. Logicky, do důchodu se bude chodit v 65 letech, takže pro babičky bude výhodné využívat "prarodičovskou" v 62 letech. V té době bude mít její dcera asi kolik? Ve velké většině zase nad třicet. Ze šťastného období dvou zamilovaných lidí se díky systémům, nařízením, zákonům, novelám atd. stává jen prostý kalkul toho, jak mít dítě co nejekonomičtěji.....trochu smutné :-(
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2015 20:37 | HAna

Pokud matka odloží dítě do jeslí, tedy do dvou let věku je to předpoklad pro špatný duševní vývin dítěte. Neměla by divit, když potomek začne fetovat sotva vyjde základku.
Myslím si, že dítě by mělo chodit do školky minimálně od 3 LET.
-15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2015 20:21 | eva

no a ještě kdyby tak vymysleli jak donutit rozvedené rodiče platit pravidelně výživné na děti,které hodili na krk své druhé polovičce.A pokud nevymyslí nic rozumného tak by měli výživné za ty lumpíky platit sami/tedy ze státní pokladny/.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2015 20:16 | eva

jsem přesvědčena,že pokud by se zajímali o možnost rodičovského příspěvku takm by jej dostali,ale samozřejmě to nemohu tvrdit na 100%..takže to chce opravdu zjistit na odboru péče o dítě...
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2015 20:12 | eva

Nuže,opravdu konečně dobrý nápad.Maminky nevypadnou z pracovního procesu a prarodičové si užijí vnoučat na plný úvazek.Mám takový dojem,že tato možnost se dala využít i dříve,ale posuzování bylo individuelní,tak ,že by to šlo zařídit i jednodušeji?Bylo by to fajn.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2015 9:32 | Kateřina Letovská

Super nápad, až to projde napříč hlasovacími dělníky, tak jdu do toho! Budu skvělá babi a svým vnoučátkům vynahradím co jsem nestihla u svých dětí. Ale přesto, že jsem pořád makala a makala a makala, tak mám dvě vynikající děti. Možná právě proto, od malička byly samostatnost sama. Je škoda, že tento návrh osvícené paní Adamové maskulinní sněmovna nejspíš zašlape do země. A nebo nás hoši překvapí? :-)
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2015 8:59 | Miroslav

Já si myslím, že je to dobrý nápad. Znám jednu rodinu,jejichž dcera porodila dvě děti a zemřela. Teď její děti vychovávají prarodiče, kteří mají 55let a tímto jejich důchod bude asi krácen. Začínají od piky, tak si stárnutí nepředstavovali.Táta jejich vnoučat se na děti vykašlal a snad by ten finanční příspěvek pomohl.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2015 8:18 | Maja

Dobrý den,
mám dva syny a doma jsem byla celkem 8 let. Vracelo se mi těžko do práce ?
Bude to znát na výši důchodu ? Rozhodně ano, ale děti jsem chtěla a také je co nejlépe vychovat.
Přesto je návrh určitě krokem vpřed, dokonce bych zašla ještě dál. Proč jenom babičky, rodiče si přece mohou vybrat a nezaměstnaná sousedka bude mít jejich důvěru.
Rodiče musí vyřešit, jak mateřství zvládnout, sami nebo s pomocí. A to se týká nejen pomoci osob ale také financí.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2015 6:23 | Dana

Dobré ráno,
posílat babičky nebo dědečky je dobrý nápad, protože to zde již takto nastavené bylo s tím rozdílem, že prarodiče za opatrování vnoučat nedostávali žádný finanční příspěvek. Moje maminka šla důchodu v 54. letech a vnoučátka vychovávala do 4 let a potom šli do školky, aby byli v kolektivu. Škoda, že to co bylo dobré a prospěšné se smetlo jen proto, že to tak bylo za komunismu a naši političtí "odborníci na všechno" přicházeli "s jedním lepším nápadem za druhým". Jak se ukazuje VÝVOJ JDE V KRUHU, a tak se nám vrací to co bylo za komunismu také dobré a prospěšné jak pro mladé rodiče, jejich děti, prarodiče a především i pro naši společnost. Věřím, že novela zákona projde, protože je konečně také pro dobrou věc. Příjemný den. Dana
+39
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 13 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Žádáme o mateřskou a rodičovský příspěvek. Krok za krokem

22. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Žádáme o mateřskou a rodičovský příspěvek. Krok za krokem

Čekáte přírůstek do rodiny? Je čerstvě na světě? Nebo teprve v plánu? Poradíme, jak a kdy žádat o peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek. Pěkně krok za krokem.

Rodinám s dětmi se sníží sociální pojištění. Ostatní to zaplatí

28. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Rodinám s dětmi se sníží sociální pojištění. Ostatní to zaplatí

Důchodová komise předkládá vládě další návrh na úpravu penzijního systému. Sociální pojištění by se vám mělo nově vypočítávat podle toho, kolik dětí právě vychováváte.

Návrat z mateřské a rodičovské: Na co máte právo a co si nenechat líbit

25. 5. 2015 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Návrat z mateřské a rodičovské: Na co máte právo a co si nenechat líbit

Zákoník práce kryje matkám i otcům na mateřské a rodičovské záda důkladně. Je ale důležité práva znát, nenechat se vzít na hůl. Jak dlouho musí zaměstnavatel místo držet? Co když se... celý článek

Upřímné blahopřání ke Dni matek

6. 5. 2015 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Upřímné blahopřání ke Dni matek

V neděli tu máme další svátek zahalený do planých keců. Zkusíme to bez nich.

2015: Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Přehled a kalkulačka, kterou jinde nenajdete

28. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

2015: Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Přehled a kalkulačka, kterou jinde nenajdete

Zatímco většina maminek, které jsou klasicky zaměstnané, může počítat s mateřskou, u žen samostatně výdělečně činných to žádná samozřejmost není. Přečtěte si, jaká platí pravidla pro... celý článek

Partners Financial Services