Babička s dědou na rodičovskou? Zdravý rozum říká ano

Některé nápady, jak pomoci mladým rodinám, jsou pochybné, třeba loňský plán posílat na část rodičovské povinně i otce. Teď tu máme (konečně!) taky nápad rozumný, takový který místo přikazování nabízí možnosti. Prarodičovskou. Tedy rodičovský příspěvek pro prarodiče. Spása to nebude, ale díky za každý krok dopředu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 6. 2015 6:23, Dana

Dobré ráno,
posílat babičky nebo dědečky je dobrý nápad, protože to zde již takto nastavené bylo s tím rozdílem, že prarodiče za opatrování vnoučat nedostávali žádný finanční příspěvek. Moje maminka šla důchodu v 54. letech a vnoučátka vychovávala do 4 let a potom šli do školky, aby byli v kolektivu. Škoda, že to co bylo dobré a prospěšné se smetlo jen proto, že to tak bylo za komunismu a naši političtí "odborníci na všechno" přicházeli "s jedním lepším nápadem za druhým". Jak se ukazuje VÝVOJ JDE V KRUHU, a tak se nám vrací to co bylo za komunismu také dobré a prospěšné jak pro mladé rodiče, jejich děti, prarodiče a především i pro naši společnost. Věřím, že novela zákona projde, protože je konečně také pro dobrou věc. Příjemný den. Dana

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 11. 2015 11:49, Naivní

Neplacení Alimentů
Nejlepší způsob, jak zaručit placení alimentů je udělat si díte s rozumným, spolehlivým člověkem. Rozhodnutí s kým dítě počne má zcela pod kontrolou žena. Proč by měl stát za toto její rozhodnutí (které nemůže -naštěstí- nijak ovlivňovat) ručit? A platit?

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 13 komentářů)

27. 1. 2022 10:45

Super nápad!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2017 10:12 | Jarca

Velmi mi pomáhá na Mateřské moje mamka , manžel chodí do práce
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2015 11:49 | Naivní

Neplacení Alimentů Nejlepší způsob, jak zaručit placení alimentů je udělat si díte s rozumným, spolehlivým člověkem. Rozhodnutí s kým dítě počne má zcela pod kontrolou žena. Proč by měl stát za toto její rozhodnutí (které nemůže -naštěstí- nijak ovlivňovat) ručit? A platit?
-16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2015 8:36 | Dohnálková

Tento nápad se mi velice líbí. Prarodiče často trpí výčitkami, že s vnoučaty tráví málo času a tohle by byla varianta, jak to změnit. Taky rodiče by byli možná více v klidu, kdyby věděli, že o dítě pečuje babička nebo děda.Pokud jsou prarodiče v dobré zdravotní a psychické kondici, vidím to jako dobré řešení. Nevím ale, jak to bude v budoucnu, matky nám stárnou (mají děti i ve 40 letech) a pak by případná babička už asi na celodenní hlídání neměla sílu...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2015 12:12 | Jana Javorková

Nápad je to jistě dobrý, aspoň nějaký krok kupředu - nebo spíše krůček. Problém mladých maminek to ale úplně neřeší. Sama jsem teď těhotná a i přesto, že jsem zvažovala zkrácenou rodičovskou, nemám na to nárok. Otěhotněla jsem totiž nečekaně ještě jako studentka na VŠ. Tudíž žádné odpracované roky (i přesto, že pracuji od svých patnácti let - bohužel jen na dohody), takže rovnou padám do skupiny, která musí mít dlouhý rodičák, protože se nemám posléze, kde vrátit. Abych pravdu řekla, nedivím se ženám, že odkládají těhotenství až po třicítce. Já sama kdybych neotěhotněla, mám dítě hodně pozdě, a to jen proto, abych měla doslova na chleba a vodu. Nyní dostanu až po porodu svých sedm a pul tisíce měsíčně a budu střídat bídu s nouzí. Otec dítěte je samozřejmě taky na studiích, takže jsme trapně odkázáni na finanční prostředky našich rodičů. Máme prý špatnou barvu kůže na to, abychom si mohli "vykřičet" dávky na sociálce....Tímhle mini krůčkem se dle mě posune zase o něco výše hranice věku, kdy ženy budou rodit děti. Logicky, do důchodu se bude chodit v 65 letech, takže pro babičky bude výhodné využívat "prarodičovskou" v 62 letech. V té době bude mít její dcera asi kolik? Ve velké většině zase nad třicet. Ze šťastného období dvou zamilovaných lidí se díky systémům, nařízením, zákonům, novelám atd. stává jen prostý kalkul toho, jak mít dítě co nejekonomičtěji.....trochu smutné :-(
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2015 20:37 | HAna

Pokud matka odloží dítě do jeslí, tedy do dvou let věku je to předpoklad pro špatný duševní vývin dítěte. Neměla by divit, když potomek začne fetovat sotva vyjde základku. Myslím si, že dítě by mělo chodit do školky minimálně od 3 LET.
-15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2015 20:21 | eva

no a ještě kdyby tak vymysleli jak donutit rozvedené rodiče platit pravidelně výživné na děti,které hodili na krk své druhé polovičce.A pokud nevymyslí nic rozumného tak by měli výživné za ty lumpíky platit sami/tedy ze státní pokladny/.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2015 20:16 | eva

jsem přesvědčena,že pokud by se zajímali o možnost rodičovského příspěvku takm by jej dostali,ale samozřejmě to nemohu tvrdit na 100%..takže to chce opravdu zjistit na odboru péče o dítě...
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2015 20:12 | eva

Nuže,opravdu konečně dobrý nápad.Maminky nevypadnou z pracovního procesu a prarodičové si užijí vnoučat na plný úvazek.Mám takový dojem,že tato možnost se dala využít i dříve,ale posuzování bylo individuelní,tak ,že by to šlo zařídit i jednodušeji?Bylo by to fajn.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2015 9:32 | Kateřina Letovská

Super nápad, až to projde napříč hlasovacími dělníky, tak jdu do toho! Budu skvělá babi a svým vnoučátkům vynahradím co jsem nestihla u svých dětí. Ale přesto, že jsem pořád makala a makala a makala, tak mám dvě vynikající děti. Možná právě proto, od malička byly samostatnost sama. Je škoda, že tento návrh osvícené paní Adamové maskulinní sněmovna nejspíš zašlape do země. A nebo nás hoši překvapí? :-)
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2015 8:59 | Miroslav

Já si myslím, že je to dobrý nápad. Znám jednu rodinu,jejichž dcera porodila dvě děti a zemřela. Teď její děti vychovávají prarodiče, kteří mají 55let a tímto jejich důchod bude asi krácen. Začínají od piky, tak si stárnutí nepředstavovali.Táta jejich vnoučat se na děti vykašlal a snad by ten finanční příspěvek pomohl.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2015 8:18 | Maja

Dobrý den, mám dva syny a doma jsem byla celkem 8 let. Vracelo se mi těžko do práce ? Bude to znát na výši důchodu ? Rozhodně ano, ale děti jsem chtěla a také je co nejlépe vychovat. Přesto je návrh určitě krokem vpřed, dokonce bych zašla ještě dál. Proč jenom babičky, rodiče si přece mohou vybrat a nezaměstnaná sousedka bude mít jejich důvěru. Rodiče musí vyřešit, jak mateřství zvládnout, sami nebo s pomocí. A to se týká nejen pomoci osob ale také financí.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2015 6:23 | Dana

Dobré ráno, posílat babičky nebo dědečky je dobrý nápad, protože to zde již takto nastavené bylo s tím rozdílem, že prarodiče za opatrování vnoučat nedostávali žádný finanční příspěvek. Moje maminka šla důchodu v 54. letech a vnoučátka vychovávala do 4 let a potom šli do školky, aby byli v kolektivu. Škoda, že to co bylo dobré a prospěšné se smetlo jen proto, že to tak bylo za komunismu a naši političtí "odborníci na všechno" přicházeli "s jedním lepším nápadem za druhým". Jak se ukazuje VÝVOJ JDE V KRUHU, a tak se nám vrací to co bylo za komunismu také dobré a prospěšné jak pro mladé rodiče, jejich děti, prarodiče a především i pro naši společnost. Věřím, že novela zákona projde, protože je konečně také pro dobrou věc. Příjemný den. Dana
+39
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Radim Passer

podnikatel, Passerinvest Group

Jan Keller

sociolog

Radim Passer
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Jan Keller
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services