Nemůžete se dostat do práce? Jak je to s omluvou kvůli dopravě

Ondřej Preuss | rubrika: Aktuality | 10. 2. 2020

Česko zasáhl extrémně silný vítr. Orkán Sabine může zkomplikovat nebo i prakticky znemožnit cestu do zaměstnání. 

Na situaci dopravní kalamity pamatuje zákoník práce v části týkající se takzvaných překážek v práci.

Pokud se zaměstnanec nemůže do práce dostavit včas či vůbec z důvodu nepředvídaného přerušení dopravního provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků, a nemohl-li zároveň dosáhnout místa pracoviště jiným přiměřeným způsobem (třeba autem, které občas také na cestu do práce používá, případně pěšky, na kole, pokud to není daleko a orkán se již přehnal), poskytne mu zaměstnavatel pracovní volno bez náhrady mzdy na nezbytně nutnou dobu.

Hrajte na jistotu

Nejde tedy o neomluvenou absenci, ale vlastně o neplacené volno. Zaměstnanci nenáleží odměna. 

Zaměstnavatelé se často takovou situaci snaží řešit nařízením dovolené. Tu však zaměstnavatel nemůže nařídit ze dne na den. Obecně je sice nařízení dovolené v „moci“ zaměstnavatele, ale zaměstnance musí informovat nejméně 14 dní předem. V praxi však – zejména ve zkušební době – doporučujeme jít spíše cestou dohody se zaměstnavatelem a dovolenou akceptovat, pokud je nabízena.

Může nastat i situace, že zaměstnanec sice do práce dorazí, ale větrná kalamita znemožňuje její vykonávání. Například při profesi řidiče, když strom přetrhl trolej a řidič nemůže jet. Zaměstnavatel v takovém případě může přeřadit zaměstnance na jinou práci, ale musí mu dát stejnou odměnu, jakou by dostal za svou běžnou práci.

Zákoník práce v krajních případech počítá s omluvou absence i z jiných než „dopravních důvodů“. Jde o takzvaný výkon občanské povinnosti, kdy je mimo jiné omluveno poskytnutí osobní pomoci při živelních událostech, nebo v obdobných mimořádných případech. Sem by například spadalo zajištění střechy či komínu, aby nikoho nemohl ohrozit. Samozřejmě jen v případě, že to nejde vyřešit jinak (například prostřednictvím manžela, který je doma).

Primárně je však toto opatření určeno pro situace, kdy zaměstnanec například poskytuje někomu první pomoc při požáru a podobně. Každopádně doporučujeme zaměstnavatele hned, jak to bude možné, informovat, že se opozdíte, a uvést i konkrétní důvody.

Autor je zakladatelem služby DostupnýAdvokát.cz.

Ondřej Preuss

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 6 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

29. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

Někteří zaměstnavatelé budou muset mít ve vedení přinejmenším třetinu žen. Směrnice Evropské unie dopadne i na společnosti v Česku.

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Partners Financial Services