Jaký budete dostávat důchod za práci v zahraničí

František Mašek | rubrika: Co se děje | 13. 5. 2010 | 7 komentářů
Jaký budete dostávat důchod za práci v zahraničí
Pendleři či Češi pracující v zahraničí to mají od května snazší. Nové předpisy Evropské unie, jim usnadňují život, když žádají o nemocenskou, podporu v nezaměstnanosti, o důchod i další dávky.

Řada překážek, které ztrpčovaly život těm, kteří žijí, nebo pracují v jiné zemi Evropské unie, letos v květnu padla. Začaly totiž platit nové předpisy EU, které ulehčují přístup k nemocenskéi dalším dávkám, jako je podpora v nezaměstnanosti. Jasnější je i výpočet důchodu zaměstnance, který pracoval ve více členských zemí EU.

Na toho, kdo pracuje ve více zemích, se nyní vztahuje právní řád jediné země. Je tedy pojištěn v jediné zemi - obvykle tam, kde aktuálně pracuje. Doba jeho pojištění na důchod v různých zemíchse sčítá. Pokud se odstěhoval do jiné země Unie, dostává dál dávky, na něž má nárok, a to ze země, kde je získal. (Spočítejte si, kdy půjdete do důchodu).

Než začnete pracovat v jiných státech EU, je na to ale nutné upozornit správu sociálního zabezpečení. Je totiž třeba určit zemi, podle jejíhož práva se řídí sociální zabezpečení, abyste neodváděli pojistné z jednoho příjmu dvakrát nebo nepřispívali víckrát do systému sociálního zabezpečení více zemí.

Pokud Čech, který pracuje, nebo provádí samostatnou výdělečnou činnost pro jednoho zaměstnavatele ve více zemích a vykonává většinu činnosti v zemi, v níž má bydliště, řídí se jejími zákony. Když netvoří tato činnost podstatou část jeho pracovních aktivit, podléhá právním předpisům státu EU, na jehož území je sídlo nebo místo podnikání jeho zaměstnavatele. Jestliže pracuje pro víc podniků či zaměstnavatelů, které jsou umístěny nebo podnikají v různých zemích, spadá pod právo země, v níž má bydliště. Stejné je to, pokud pracuje pro zaměstnavatele, který sídlí mimo území EU nebo Evropský hospodářský prostor (EU + Island, Norsko a Lichtenštejnsko) a Švýcarsko na území dvou či více členských států.

Mění se i podmínky pro výplatu nemocenskéa dalších dávek. Uplatňují se přímo u instituce, u níž je osoba pojištěna, i když bydlí nebo žije v jiné zemi EU.

Když občan, který pracuje pro českou firmu v zahraničí, onemocní při práci v jiné zemi EU, předloží lékaři Evropský průkaz zdravotního pojištění EHIC(blíže viz www.cmu.cz), nechá si vystavit potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti s očekávanou dobou jejího trvání. To zašle zaměstnavateli (OSVČ správě sociálního zabezpečení). Při delší pracovní neschopnosti než 14 dnů, kdy žádá o nemocenskou, musí poslat zaměstnavateli i Žádost o nemocenskou při vzniku pracovní neschopnosti v jiném členském státě EU. Výpočet a výplata dávky vycházejí z českého práva. ( Spočítejte si, na jakou nemocenskou máte nárok).

Nové předpisy EU Čechům umožňují ucházet se o práci v jiné zemí Unie. Musí o tom ale informovat úřad práce, který je registruje jako nezaměstnané. Pak se mohou přihlásit u pracovního úřadu jiné země. Dál ale budou pobírat českou podporu v nezaměstnanosti. Když to ani v zahraničí nevypadá s prací nadějně, mohou se znovu zaregistrovat u českého úřadu práce. Doby registrací se mu ale sčítají, takže pokud je uchazeči méně než padesát let a znovu se registruje na českém úřadu práce po šesti měsících od ztráty zaměstnání, na podporu už nebude mít nárok. ( Spočítejte si, na jakou podporu v nezaměstnanosti máte nárok).

Lidé, kteří pracovali v zahraničí, ale důchodově pojištění byli podle českých zákonů, musí splnit povinnou dobu pojištění a věk pro odchod do důchodu. Ta letos u muže ročníku 1948 činí 62 let a dva měsíce, musí být pojištěn 26 let.

Pracujícímu, který splnil obě podmínky, přizná správa sociálního zabezpečení plný důchodpodle českých právních předpisů. Jinou alternativou je výpočet důchodu podle doby pojištění v různých zemích (třeba v ČR 20 let a na Slovensku 6 let).

Jde o dílčí důchod, počítaný z doby pojištění v dané zemi vůči celkové době pojištění ve všech členských zemích EU. Nárok na důchod tak získá i ten, kdo je pojištěn ve více zemích a v žádné nesplnil podmínky pro vyplácení důchodu.

Důchod vyplácejí všechny země, které ho zaměstnanci přiznaly. Například zaměstnanec platil 14 let sociální pojištění v Česku, 10 let v Itálii a 2 roky v Německu. Nikde nemá právo na tzv. národní důchod. Když mu ale ČSSZ započítá všechny doby pojištění, je to 26 let, což nyní odpovídá povinné době pojištění v ČR. Pokud mu je 62 let a dva měsíce, může odejít do důchodu. V jeho případě ho tvoří tři tzv. dílčí důchody - 14/26 pochází z Česka, 10/26 z Itálie a 2/26 z Německa. Důchod si může nechat posílat do místa bydliště v jakékoliv zemi EU. Výplata vychází z právních předpisů a pravidel ČSSZ a jejích německých a italských partnerů.

Kdyby už dotyčný zaměstnanec splnil v Česku dobu pojištění 26 let a navíc pracoval v Německu a Itálii, dostával by plný český starobní důchod a dílčí důchody z obou těchto zemí podle délky pojištění. Jejich výplata by probíhala stejně.

K uplatnění nároku na důchod z více zemí stačí podat žádost v jedné zemi, obvykle ve státě, kde důchodce bydlí. Jestliže podá žádost u ČSSZ, je to bráno tak, jako by ji uplatnil ve všech ve všech členských státech EU, kde byl žadatel pojištěn. Tento postup je administrativně náročnější a delší, než když budoucí penzista pracoval pouze v Česku a při výpočtu jeho důchodu se tedy vychází pouze z právních předpisů jediné země. S tím je třeba počítat předem a včas se informovat o detailech.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 11. 2012 16:00, Anna

Dobry den Dilci Duchod znamena tedy co, ze bude dostavat 3 slozenky ze tri statu domu za duchod? ( za 14 let odpracovabych v cechach, 8 v Italii a 4 v nemecku) Nebo do vstreba vsechno CSSZ a posila jednu slozenku ktera je souctem vsech duchodu ze tri statu?

Dekuji

Anna

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 5. 2014 11:18, Ana

Dobrý den,

prosím je možné aby český občan byl registrovn na ÚP , který za něho platí zdravotní a sociální a přitom byl majitelem a šéfem prosperující firmy v Rakousku? Která funguje ale poze 4 měsíce v roce.

Děkuji

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

8. 3. 2010 | Jan Stuchlík, František Mašek | 28 komentářů

Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

Český důchodový systém už nikdy nebude v plusu. Proto by o jeho reformě měli začít uvažovat i ti, kteří ji chtěli odsunout o několik desítek let, říká Vladimír Bezděk, ředitel penzijního... celý článek

Jak letos žádat o důchod, abyste něco dostali

27. 1. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Jak letos žádat o důchod, abyste něco dostali

O starobní důchod si musí budoucí důchodce požádat. Jinak žádný nedostane. Žádost může podat čtyři měsíce před dnem, kdy mu na výplatu jeho důchodu vznikne nárok.

Změny v důchodech, které byste měli znát

11. 1. 2010 | František Mašek | 50 komentářů

Změny v důchodech, které byste měli znát

Do důchodu se půjde později, studenti si pohorší, pracující důchodci budou moci žádat o zvýšení penze, mění se i pravidla pro invalidní a vdovské důchody. To jsou nejdůležitější změny,... celý článek

Od ledna budou v Česku tři druhy invalidních důchodů

5. 11. 2009 | Eva Sovová | 38 komentářů

Od ledna budou v Česku tři druhy invalidních důchodů

Invalidní důchody se v Česku od ledna změní. Nově se zavádí tři druhy invalidních důchodů namísto současných dvou. Třístupňové členění má více rozlišovat, na kolik klesla schopnost... celý článek

Sedm věcí, které byste měli vědět o důchodu

14. 4. 2008 | Ludmila Řezníčková | 25 komentářů

Sedm věcí, které byste měli vědět o důchodu

Jít do předčasného důchodu se příliš nevyplatí. Kdo by chtěl využít plně tuto možnost a důchod by začal pobírat o tři roky dříve, než by měl, ztratí doživotně z řádné výměry důchodu... celý článek

Partners Financial Services