Vyhněte se budoucím problémům s důchodem. Požádejte o výpis.

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 10. 6. 2009 | 24 komentářů
Vyhněte se budoucím problémům s důchodem. Požádejte o výpis.
I mladší ročníky, které mají do důchodu daleko, by měly mít důchodové pojištění pod kontrolou. Proto je dobré si čas od času požádat o výpis z evidence důchodového pojištění a zkontrolovat, zda všechny údaje o zaměstnání či příjmech souhlasí.

Od roku 2006 si musejí pojištěnci sami ohlídat, zda mají v pořádku všechny doklady a započtené všechny doby, po které platí důchodové pojištění. Pokud některý údaj o dobách zaměstnání a důchodovém pojištění jednotlivce v ústředí evidenci sociálního pojištění chybí, nastanou pojištěnému v budoucnu potíže. Žádost o důchod se zkomplikuje a jeho přiznání se protáhne o měsíce. „Může se stát, že údaje chybí proto, že někteří zaměstnavatelé nesplnili povinnost, neposlali správě sociálního zabezpečení potřebné dokumenty a evidence o pojištěnci tak není kompletní,“ upozorňuje Kamil Vařeka, mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Jak kontrolovat záznamy o důchodovém pojištění

  • Jednou do roka požádat ČSSZ o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění (IOLDP)
  • Písemnou žádost adresovat na ústředí: ČSSZ, Křížová 25, 225 08 Praha 5
  • V žádosti uvést rodné číslo, příjmení, jméno, rodné jméno a adresu, na kterou chcete osobní list zaslat

Zvlášť v době krize a krachů firem se proto vyplatí zvýšená opatrnost. „Všichni, kdo si platí na důchod, mají právo zdarma požádat ČSSZ jednou za rok o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění (IOLDP),“ upozorňuje Vařeka. Jde o doklad, ze kterého si každý pojištěný může ověřit, zda má na svém individuálním kontě zapsané všechny údaje. Například dobu studia, evidenci na úřadu práce, dobu vojenské služby, péči o dítě i údaje o výdělcích od všech zaměstnavatelů včetně toho, kolik si na důchod za svůj pracovní život zatím každý zaplatil. Průběžnou kontrolou se tak dá předejít zbytečným komplikacím a chybějící údaje doplnit snadněji než až po letech nebo těsně před důchodem.

Žádosti o zaslání osobního listu je potřeba adresovat přímo na ústředí ČSSZ (Křížová 25, 225 08 Praha 5), kde ji musí vyřídit nejpozději do 90 dnů. „Žadatel musí uvést rodné číslo, příjmení, jméno, rodné příjmení a adresu, na kterou chce osobní list zaslat. Kdo má elektronický podpis, může žádost poslat i elektronicky,“ říká mluvčí ČSSZ. Tuto možnost kontroly využívá podle Vařeky stále více lidí, vloni to bylo téměř 135 tisíc pojištěnců a zájem nadále stoupá. „Nejčastěji žadatelé zjišťují, že jim chybějí právě údaje od zaměstnavatelů,“ přibližuje Vařeka.

V případě nesrovnalostí může pojištěný podle Vařeky řešit problém sám. Například zapátrat ve vlastním archivu a předložit třeba pracovní smlouvy nebo evidenční listy od již neexistujících zaměstnavatelů, výplatní pásky nebo třeba i legitimaci ROH s vylepenými známkami o placení příspěvků za jednotlivé měsíce. Chybějící údaje o vojenské službě se dokládají buď vojenskou knížkou, nebo lze o potvrzení požádat Správní archiv Armády ČR v Olomouci. Studium na střední škole se dokládá vysvědčením a vysokoškolská studia diplomem, případně náhradním potvrzením, které na požádání vydají školy.

Zcela výjimečně mohou chybějící dobu pojištění potvrdit i nejméně dva svědci, ale jen tehdy, pokud se nepodaří doložit jinak. Musí přitom uvést, odkud mají informace potvrzující chybějící dobu pojištění a své prohlášení stvrdit podpisem, který ověří notář nebo pracovník sociální správy. O řešení nesrovnalostí má pojištěný právo požádat i přímo zaměstnavatele nebo okresní správu sociálního zabezpečení. Průběžnou kontrolou si tak může každý ohlídat, zda má všechno v pořádku a po dosažení důchodového věku mít jistotu, že žádost o důchod proběhne hladce.

Anketa

Máte důchodové pojištění pod kontrolou?

Žádost o starobní důchod si podává každý člověk osobně u své správy sociálního zabezpečení. Plnou mocí lze sepsáním pověřit i svého zástupce. „Žádost je ale možné sepsat nejdřív čtyři měsíce před požadovaným dnem přiznání důchodu,“ upozorňuje mluvčí ČSSZ. Všechny žádosti putují do ústředí, a to může o důchodu rozhodnout jedině v případě, že má žadatel kompletní evidenci. „Jinak se schválení může při došetřování chybějících dob pojištění prodloužit v průměru o tři měsíce,“ přibližuje Vařeka.

V letošním prvním čtvrtletí odešlo do důchodu 24 648 Čechů a k březnu tak pobíralo starobní důchod téměř 1,5 milionu lidí. Průměrná výše důchodu v Česku nyní dosahuje měsíčně 10,5 tisíce korun. Po dosažení důchodového věku ale lidé nemusejí odejít povinně do důchodu. „Penze není povinnost ale právo, člověk může pracovat déle,“ přibližuje Vařeka. Důchodový věk se v Česku postupně prodlužuje až na cílových 62 až 65 let. Od roku 2013 tak budou muži chodit do důchodu od 63 let a ženy podle počtu vychovaných dětí od 59 až 63 let. V roce 2030 budou muži odcházet do důchodu v 65 letech a stejně jako ženy bez dětí nebo s jedním dítětem. Ostatní budou podle počtu dětí odcházet do důchodu v 62 až 64 letech.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+120
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2009 0:51, lEXA

POŽÁDAL JSEM SI O VÝPIS Z EVIDENČNÍHO LISTU DŮCH.POJIŠTĚNÍ A PŘIŠEL MI BEZ VYMĚŘOVACÍCH ZÁKLADŮ A VYLOUČENÝCH DOB,TAKŽE TY PODSTATNÉ VĚCI MI V LISTĚ ZCELA CHYBĚLY,NECHÁPU PROČ MI VÝPIS VŮBEC POSÍLALI V TAKTO NEPOUŽITELNÉM STAVU!!! ROZUM NAD TÍM ZŮSTÁVÁ STÁT,ZA CO TAM TY LIDI VLASTNĚ BEROU VÝPLATY!

+58
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 6. 2009 8:02, Manolo

Nelíbí se mi zavádějící termín "odejít" do důchodu. Přesně jak se v článku píše - v určitém věku člověku vznikne nárok na peníze od státu, ale "odejít" do důchodu může kdykoliv. Daleko v ýstižnější je tedy termín "nechat si vyplácet důchodové dávky" než někam odcházet.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik lidí chce kvůli recesi odejít později do důchodu?

11. 5. 2009 | Jan Stuchlík

Kolik lidí chce kvůli recesi odejít později do důchodu?

Evropští spotřebitelé pod tíhou recese postupně mění své nákupní chování. Obávají se růstu cen komodit a základních potravin, chtějí více spořit a část z nich uvažuje i o pozdějším... celý článek

Za dluhy na sociálním pojištění nyní nemusí hrozit penále

30. 3. 2009 | Eva Sovová | 2 komentáře

Za dluhy na sociálním pojištění nyní nemusí hrozit penále

Zaměstnavatelé a živnostníci dluží na sociálním pojištění celkem 55,7 miliardy korun. Aby dluhy na pojistném kvůli recesi nerostly a zaměstnavatelé se nedostávali do potíží, mohou nyní... celý článek

Banky na české seniory příliš nemyslí

20. 1. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Banky na české seniory příliš nemyslí

Starších lidí v Česku přibývá, banky o ně ale příliš zájem neprojevují. Operace i informace jsou spíše orientované na mladé klienty. Kdo není na internetu, působí na úředníky jako exot.... celý článek

Jaké účty banky doporučily důchodcům

20. 1. 2009 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Jaké účty banky doporučily důchodcům

V uplynulých několika dnech naše spolupracovnice obešla v rámci mystery shoppingu účtů pro seniory pobočky tuzemských šesti bank. Přinášíme přehled toho, co jí v bankách doporučili. celý článek

Partners Financial Services