Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

František Mašek | rubrika: Jak na to | 15. 3. 2010 | 11 komentářů
Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu
Věk pro odchod do důchodu roste, řada padesátníků ale těžko shání práci. Často to řeší předčasným odchodem do důchodu. Nejdřív ho však mohou získat tři roky před dovršením důchodového věku.

Průměrný věk pro odchod do důchodu letos v Česku činí u mužů 62 let a dva měsíce a u bezdětných žen 60 let a čtyři měsíce. Pro padesátníky, kteří přišli o práci, to představuje vážný problém. Nové zaměstnání často neseženou. Situaci se proto snaží řešit odchodem do předčasného důchodu. Jenže ani ten není pro každého, jak ukazuje příklad pana Karla.

Karel, který se narodil v listopadu 1951, přišel o práci. Zažádal o podporu v nezaměstnanostia doufal, že během ročního období, kdy na ni měl po 55. roce věku nárok, se mu podaří sehnat nějakou práci. K novému místu mu však nepomohlo ani vysokoškolské vzdělání. Mezitím přišel i o podporu v nezaměstnanosti. Dál je tedy evidován na úřadu práce, ale po dalších několika neúspěšných pohovorech se začíná obávat, zda ještě sežene nějakou práci dřív, než se zařadí mezi důchodce. Pracovnice pracovního úřadumu naznačují, že to bude problematické a měl by jít do předčasného důchodu.


Jak se snižuje předčasný důchod

Předčasný důchodce přichází natrvalo o část řádného starobního důchodu. A to za každých započatých 90 kalendářních dnů z doby ode dne, od kterého se přiznává předčasný důchod, do dosažení důchodového věku o 0,9 procenta výpočtového základu v první dvou letech a o 1,5 procenta z výpočtového základu za období do dvou let před dovršením důchodového věku.

Jako příklad si uveďme důchodce, který měl správně odejít do důchodu ve věku 62 let a dva měsíce a měl by mít průměrný důchod deset tisíc korun. Protože nemohl sehnat práci, rozhodl se odejít do předčasného důchodu ve věku 60 let.

Důchod ve výši 10 tisíc korun tvoří 2 170 korun základní výměry, stejné u všech důchodů a 7830 korun procentní výměry. Důležitá je, jak upozorňuje Alena Franková z České správy sociálního zabezpečení, délka doby pojištění. Pokud by činila ke dni dosažení důchodového věku, tedy 62 let a dva měsíce 40 let, byla by částka 7830 korun získána jako 60 procent (40 x 1,5 procenta) ze výše výpočtového základu 13 050 korun.

Při odchodu do důchodu v 60 letech činí doba předčasnosti dva roky a dva měsíce, což je asi 790 dnů (8 celých a jedno započaté 90denní období), což představuje krácení 8 x 0,9 procenta + 1 x 1,5 procenta výše výpočtového základu. Celkem jde o 8,7 procenta výpočtového základu. Navíc je třeba přičíst ony dva roky a dva měsíce, kdy dotyčný nepracoval. Nejde již tedy o 40 let, ale o 37 let a 10 měsíců, což se pro důchodové účely počítá jako 37 let (ke zbytkové době, která nečiní celý rok, se nepřihlíží). Nepůjde tak o 60 procent z výše výpočtového základu jako u řádného starobního důchodu, ale o 37 x 1,5 % (za skutečně získanou dobu pojištění) minus 8,7 procenta krácení za předčasný odchod do důchodu, což je celkem jen 46,8 procenta.

13 050 x 0,468 = 6 108 korun. Důchod dotyčného tak bude činit 8 278 (2 170 + 6108) korun a bude proti řádnému starobnímu důchodu o 1 722 korun měsíčně nižší.

Podle Frankové jde o příklad, který nelze příliš zevšeobecnit – krácení za předčasnost je individuální.

I kdyby s tím Karel souhlasil, nebude to mít se získáním předčasného důchodu snadné. Jako žadatel o předčasný důchod musí Karel splnit dvě podmínky: být dostatečně dlouho důchodově pojištěný a přitom dosáhnout o tři roky nižšího věku, než je potřeba k řádnému odchodu do starobního důchodu.

První podmínku, být důchodově pojištěný alespoň třicet let, Karel splnil. Jenže na důchod je příliš mladý. Důchodový věk muže, narozeného v roce 1951 činí 62 let a osm měsíců. Tuto podmínku splní Karel v roce 2014. Do předčasného důchodu může jít o tři roky dříve, tedy v 59 letech a osmi měsících. Když se narodil v listopadu, bude mít na důchod nárok nejdřív příští rok v červnu.

Ani předčasný odchod do důchodu není ovšem ideální řešení. Když na něj přistoupí a začne pobírat předčasný důchod o celé tři roky dříve, sníží se, jak upozorňuje Alena Franková z České správy sociálního zabezpečení , jeho důchod o 19,2 procenta výpočtového základu. Na této snížené úrovni zůstane i po dovršení věku pro odchod do řádného důchodu.

Kdyby měl nárok na průměrný starobní důchodve výši 10 000 korun tvořilo by ho 2 170 korun základní výměry a 7830 korun procentní výměry. Té by Karel dosáhl, kdyby byl ke dni dosažení důchodového věku (62 let a osm měsíců) pojištěn po 40 let. Pokud začne pobírat předčasný důchod o tři roky dříve, klesne tedy tato částka o zmíněných 19,2 procenta výpočtového základu. Jeho předčasný důchod by tedy činil 2170 plus 6327 korun, což je dohromady 8497 korun.

Při průměrné délce života mužů, která je kolem 74 let, a průměrném desetitisícovém důchodu, ho předčasný odchod do penze za rok připraví o 18 036 korun. Pokud by se dožil dalších alespoň čtrnácti let, bylo by to celkem 252 504 korun.

Osoby, které mají nárok na předčasný starobní důchod, si podle zákona o důchodovém pojištěnínemohou vydělávat peníze jinou výdělečnou činností. Po dosažení řádného důchodového věku si může i předčasný důchodce přivydělávat bez omezení. Podobné úvahy ovšem narážejí na stále stejný problém: kdo ale důchodce zaměstná.

Pokud důchodce, který pobírá předčasnou penzi, získá práci, a to v podobě trvalého nebo dočasného pracovního poměru, případně i brigády, může se předčasného důchodu vzdát. Zkrátí se tak doba, o kterou se původně snižovala procentní výměra pro výpočet jeho důchodu, kvůli tomu, že odešel do penze předčasně, upozorňuje Franková.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 3. 2010 7:43, Olly

Každý musí zvážit, zda jít raději do předčasného důchodu relativně zdravý, než do řádného oddělaný a na pár měsíců. K čemu mu pak je plný důchod? Možná není tak důležité, jak velký důchod bere, ale jak ho bere dlouho. K tomu se uskromnit a mít děti, které občas přihodí nějakou korunku na výlet...

+140
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 3. 2010 9:26

Zábavné. Proč jste se naopak Vy nesnažil o politickou kariéru, když je to takový terno?

Zobrazit celé vlákno

-55
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

8. 3. 2010 | Jan Stuchlík, František Mašek | 28 komentářů

Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

Český důchodový systém už nikdy nebude v plusu. Proto by o jeho reformě měli začít uvažovat i ti, kteří ji chtěli odsunout o několik desítek let, říká Vladimír Bezděk, ředitel penzijního... celý článek

Daně 2009: Jak podávají daňové přiznání důchodci

25. 2. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Daně 2009: Jak podávají daňové přiznání důchodci

Většina tuzemských důchodců daňové přiznání podávat nemusí. Do 288 tisíc korun je jejich důchod osvobozen od daně z příjmu. Penzisté s jinými příjmy, které je třeba sice uvést do daňového... celý článek

Chcete vyšší důchod? Tak do něj nechoďte.

11. 2. 2010 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

Chcete vyšší důchod? Tak do něj nechoďte.

Důchodcům v přivýdělku ke státní penzi nic nebrání. Od letoška mohou pracovat i na smlouvu na dobu neurčitou. Vydělat si mohou neomezenou částku. Navíc si tím zvýší svůj budoucí důchod. celý článek

Pavel Kohout: Tahle země je pro starý!

28. 1. 2010 | Martin Vlnas | 17 komentářů

Pavel Kohout: Tahle země je pro starý!

Ideálním důchodovým systémem by mohla být ekonomika, která v rozhodující míře spoléhá na rodinné vazby, kdy děti živí své staré rodiče, říká Pavel Kohout, člen poradního sboru ministra... celý článek

Změny v důchodech, které byste měli znát

11. 1. 2010 | František Mašek | 50 komentářů

Změny v důchodech, které byste měli znát

Do důchodu se půjde později, studenti si pohorší, pracující důchodci budou moci žádat o zvýšení penze, mění se i pravidla pro invalidní a vdovské důchody. To jsou nejdůležitější změny,... celý článek

Partners Financial Services