Jak je to s odškodněním při nehodě v zahraničí?

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 29. 11. 2010 | 1 komentář
Jak je to s odškodněním při nehodě v zahraničí?
Na odškodnění bouračky v zahraničí se vztahuje cizí legislativa. Pokud jde o členskou zemi Evropské unie, může poškozený uplatňovat své nároky i v České republice. Není však možné uplatňovat své nároky souběžně v obou zemích. Přečtěte si tedy, jak je třeba postupovat!

Na dovolené v Rakousku do mého obytného vozu narazil kamion a celý ho zničil. Já jsem spal v tu dobu s přítelkyní uvnitř a utrpěli jsme vážná zranění. Máme se domáhat odškodnění v Česku nebo Rakousku? Jak tedy postupovat a s čím je možné počítat?

Pro vyřizování vašeho odškodnění platí právo místa nehody, tj. rakouské právo a rakouská regulační praxe. Podle toho, ve kterém státě je vozidlo viníka registrováno, máte pak primárně právo uplatňovat nároky na náhradu škody. V daném případě jde o příslušnou rakouskou pojišťovnu, nebo o rakouskou kancelář zelených karet (Rakouský svaz pojišťoven).

Pochází-li provozovatel vozidla, kterým vám byla škoda způsobena, z jiné členské země Evropské unie, máte podle tzv. čtvrté motorové směrnice EU jako poškozený rovněž právo uplatňovat svoje nároky v České republice, a to proti škodnímu zástupci příslušné zahraniční pojišťovny pro Českou republiku. Je však třeba zdůraznit, že souběžné uplatňování nároků v Rakousku a České republice je nepřípustné.

Vaše rozhodnutí, zda budete uplatňovat svoje nároky na náhradu škody v Rakousku nebo v České republice, tak bude aktuální pouze za předpokladu, že Vám byla způsobena škoda vozidlem registrovaným v jiné zemi EU.

Využití institutu škodního zástupce vám však v tomto případě nedoporučujeme. Jedinou výhodou by pro vás totiž mohl být pouze fakt, že můžete jednat o náhradě škody v češtině. Pokud jde o dobu vyřizování vašich nároků a výši odškodnění, je pro vás bez jakýchkoliv pochybností výhodnější uplatňovat nároky přímo v Rakousku. Z našich zkušeností je ale zřejmé, že škodní zástupci zahraničních pojišťoven pro Českou republiku, kteří provádějí likvidaci škody jménem a na účet příslušné zahraniční pojišťovny, mají velmi často problémy s aplikací cizího práva a ačkoliv navenek deklarují likvidaci podle práva místa nehody, ve skutečnosti mají tendence aplikovat české právo a zejména českou regulační praxi.

Značné rozdíly tak mohou nastat například při stanovení odškodnění za bolestné. Odškodnění podle rakouského práva je zpravidla několikanásobně vyšší, než podle české legislativy.

Kromě toho, škodní zástupce není oprávněn vyplácet odškodnění ani činit jiné podstatné kroky bez souhlasu zahraniční pojišťovny, což dobu vyřizování nároků poškozeného často prodlužuje o řadu měsíců. V uvedeném případě lze navíc s jistotou odhadovat, že vaše nároky nebude možné prosadit v plném rozsahu mimosoudní cestou a nakonec budete stejně nucen se obrátit se žalobou o náhradu škody na příslušný soud.

Některé pojišťovny svým klientům zajistí a zaplatí vhodného rakouského advokáta, stejně jako soudní poplatek a náklady soudního řízení.

Připraveno ve spolupráci s www.das.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Měníte povinné ručení? Pozor na včasnou výpověď starého!

19. 11. 2010 | František Mašek | 15 komentářů

Měníte povinné ručení? Pozor na včasnou výpověď starého!

I když většině řidičů dávno nekončí smlouva o povinném ručení koncem roku, bývá přesto podzim obdobím, kdy nabízejí pojišťovny nejvíc novinek. Běžná je sice nabídka komplexních služeb,... celý článek

Pojištění: Jste připraveni na zimu?

22. 10. 2010 | František Mašek

Pojištění: Jste připraveni na zimu?

Soudě podle dřívějšího příletu havranů, má být prý letošní zima krutá. Meteorologové ale tvrdí, že se počasí na celou zimu nedá předpovědět. Aby nebyla krutá pro vaši peněženku či zdraví,... celý článek

Pozor na nehody bez povinného ručení. Stojí i miliony!

13. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Pozor na nehody bez povinného ručení. Stojí i miliony!

Snažit se každoročně ušetřit tisíce korun neplacením povinného ručení přijde daleko dráže. Navíc je tu riziko, že při nehodě zaplatíte za cizí poškozený vůz desítky či stovky tisíc,... celý článek

Jak postupovat při dopravní nehodě

18. 1. 2010 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Jak postupovat při dopravní nehodě

Podle policejních statistik to vypadá, že řidiči v Česku jezdí opatrněji. Za jedenáct měsíců 2009 policie šetřila nejméně nehod od roku 1990. Jenže pojišťovny řeší nehod více než dřív.... celý článek

Vylepšete si zadarmo povinné ručení. Ptejte se na další služby.

25. 11. 2009 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Vylepšete si zadarmo povinné ručení. Ptejte se na další služby.

Kdo jezdí bez nehod, může si dnes vybírat ze zajímavé nabídky povinného ručení. O takové řidiče se pojišťovny přetahují a nabízejí jim množství benefitů. Vedle jedné z největších letošních... celý článek

Partners Financial Services