Pozor na nehody bez povinného ručení. Stojí i miliony!

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 13. 10. 2010 | 1 komentář
Pozor na nehody bez povinného ručení. Stojí i miliony!
Snažit se každoročně ušetřit tisíce korun neplacením povinného ručení přijde daleko dráže. Navíc je tu riziko, že při nehodě zaplatíte za cizí poškozený vůz desítky či stovky tisíc, nebo dokonce miliony korun.

Šestačtyřicetiletý muž si koupil Mercedes, na zaplacení tzv. povinného ručení mu již však evidentně peníze nezbyly. Nebo si myslel, že ho  nepotřebuje? Koncem roku přišel trest. O vánocích totiž způsobil dopravní nehodu, při níž dosáhla výše škody téměř 391 tisíc korun. Přiměla ho k tomu, že se v březnu dalšího roku konečně pojistil. Byl to vskutku drahý vánoční dárek, připočteme-li k této škodě dalších 27 650 korun, které musel zaplatit za dobu, kdy nebyl pojištěn. A to měl ještě štěstí, že při nehodě nedošlo k vážným škodám na zdraví. Ty jsou někdy vyšší než milion korun.  Povinné ručení na rok by ho přitom stálo 8 500 korun.

Zdaleka ne každá škoda a příspěvek za nepojištěné období se vyšplhají do podobné výše. Počet nepojištěných vozidel v České republice navíc klesá. Zatímco před dvěma lety to bylo každé deváté vozidlo, letos v říjnu již „pouze“ každé dvanácté.

Stále je však hodně těch, kteří k vlastní škodě povinné ručení neplatí. Z celkového počtu 7,2 milionu vozidel registrovaných koncem září letošního roku v centrální evidenci Ministerstva dopravy nebylo pojištěno 598 tisíc vozidel. Kdo přestal s automobilem trvale jezdit, měl by zažádat o trvalé vyřazení svého vozidla z této evidence. Jak rovněž uvedla Česká kancelář pojistitelů, která má kontrolu a inkaso příspěvků od těch, kdo nezaplatili povinné ručení, na starosti, letos odeslala neplatičům tohoto pojištění za devět měsíců 139 716 výzev k zaplacení.

Počty vozidel v ČR

2007200820092010 (do konce září)2008/2009 1)2009/2010 1)
Počet registrovaných vozidel6,8 milionu7 milionů 7,1 milionu7,2 milionu 1 %1 %
Počet pojištěných vozidel5,9 milionu6,2 milionu6,5 milionu6,6 milionu4 %2 %
Počet nepojištěných vozidel808 tisíc817 tisíc617 tisíc598 tisíc-24 %-3 %
Počet trvale vyřazených vozidel97 tisíc185 tisíc285 tisíc144 tisíc54 %-33 %
Poznámka: 1) Meziroční nárůst/pokles
Pramen: Česká kancelář pojistitelů

Kancelář vychází při své evidenci z porovnání databází registrovaných vozidel Ministerstva dopravy a vlastní databáze pojištěných vozidel, zpracované na základě dat pojišťoven, které jsou členy ČKP. Dříve nebo později tak jsou nepojištěná vozidla odhalena a jejich majitel musí počítat s penále, a pokud stále odmítá zaplatit povinné ručení, s dalším postihem.

Povinnost platit povinné ručení je dána zákonem, vybírá či vymáhá je právě Česká kancelář pojistitelů. Nejprve zjistí, jak dlouho nebylo vozidlo pojištěno a na základě toho vypočte příspěvek, který by měl jeho majitel uhradit. Pokud nepomůže písemná výzva k úhradě, ani upomínka, snaží se ČKP částku vymoci ve spolupráci s inkasními společnostmi. Když nepomůže ani to, následuje soud a někdy také exekuce. Nezaplacené tisíce za povinné ručení za rok tak mohou přijít mnohonásobně dráže.

Kdo nechce, aby ho Česká kancelář pojistitelů zbytečně otravovala, měl by nahlásit včas na centrální registr vozidel odhlášený, nebo odcizený automobil. Potíže s registrací mohou být u ojetých vozidel, zakoupených v cizině. Problematické to může být například u povinného ručení dovezeného vozu. Jak řekl výkonný ředitel ČKP Jakub Hradec, tzv. Zelená karta, vystavená k tomuto účelu, totiž nemusí stačit. Což platí například o Německu.

Loni způsobili řidiči, kteří nemají povinné ručení necelé čtyři tisíce nehod, letos by měl jejich počet podle výkonného ředitele České kanceláře pojistitelů Jakuba Hradce, přibližně stejný. Zatímco průměrné škody na automobilech dosahují při jedné nehodě kolem 70 tisíc korun, škody na zdraví bývají daleko větší a mohou jít do statisíců, někdy i do milionů korun. Povinné ručení je daleko levnější.

Od loňského ledna vybrala Česká kancelář pojistitelů od těch, kdo neplatí povinné ručení přes 217 milionů korun. Na základě žalob, podaných ČKP, bylo vydáno 752 platebních rozkazů a zahájeno 51 exekucí. Letos do konce září uhradili ti, které kancelář přistihla, že neplatí povinné ručení do jejího garančního fondu 152 milionů korun.   

Příspěvek do garančního fondu České kanceláře pojistitelů

Vlastníci či provozovatelé vozidel, kteří si nesjednali a neplatí tedy povinné ručení, musí od ledna loňského roku uhradit za každý den, kdy neměli své vozidlo pojištěno, příspěvek do garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Jeho sazba vychází z druhu vozidla a činí 20-300 korun denně, u osobních automobilů jde o 50, respektive 70 korun denně. Zmíněný příspěvek tvoří i náklady ČKP na jeho uplatnění a vymáhání. Nenahrazuje přitom pojištění. Jestliže tedy, podobně jako v příkladu v uvedeném článku, způsobí nepojištěné vozidlo škodu, poškozenému ji uhradí ČKP z garančního fondu. Pak ji ovšem vymáhá po nepojištěné osobě. Celá záležitost může skončit soudem, případně i exekucí.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nenechte se zlákat zbytečnostmi u povinného ručení

10. 5. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Nenechte se zlákat zbytečnostmi u povinného ručení

Pojišťovny v kampaních u povinného ručení lákají na různá zvýhodněná připojištění pro nové klienty. Některá ale nejsou pro motoristy příliš velkým přínosem, ale spíš jen marketingový... celý článek

Jak postupovat při dopravní nehodě

18. 1. 2010 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Jak postupovat při dopravní nehodě

Podle policejních statistik to vypadá, že řidiči v Česku jezdí opatrněji. Za jedenáct měsíců 2009 policie šetřila nejméně nehod od roku 1990. Jenže pojišťovny řeší nehod více než dřív.... celý článek

Den bez povinného ručení může přijít i na 34 euro

22. 10. 2009 | Věra Tůmová

Den bez povinného ručení může přijít i na 34 euro

V Česku stále existují stovky tisíc registrovaných vozidel, které nemají povinné ručení. V severní Evropě je jich zlomek, říkají Janne Jumppanen z Finska a Elisabeth Gerhamn ze Švédska,... celý článek

Co je dobré vědět o registru vozidel

15. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Co je dobré vědět o registru vozidel

Mít v lednu nepojištěné vozidlo se začne pořádně prodražovat kvůli povinnému poplatku garančnímu fondu i dalším sankcím. To se bude týkat již dávno nepojízdných vraků, ukradených i... celý článek

Kdy může být pokutován i poctivý řidič platící pojistku

11. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Kdy může být pokutován i poctivý řidič platící pojistku

Nový poplatek do garančního fondu budou od ledna muset zaplatit všichni majitelé nepojištěných vozidel. Upomínka může ale přijít i těm poctivým, kteří jinak platí. Stačí, aby opomenuli... celý článek

Partners Financial Services