Štika v rybníce českého byznysu je z Prahy

Eva Sovová | rubrika: Rozhovor | 4. 1. 2008
Štika v rybníce českého byznysu je z Prahy
Štikou českého byznysu a nejdynamičtější firmou České republiky roku 2007 je společnost ACCORD Praha s.r.o. Její dynamický růst však v příštích měsících poněkud zvolní. Firma se zaměří na stabilizaci, říká jeden z majitelů firmy Otakar Trachta.

Accord Praha založili v roce 1999 tři společníci. Vsadit na prodej a servis kancelářské techniky a tónovacích a míchacích strojů pro nátěrové hmoty se jim vyplatilo. Po tvrdých začátcích dokázali v roce 2006 ztrojnásobit obrat, dosáhnout zisk přes 2,5 milionu korun a v prestižní soutěži Štika českého byznysu, kterou pořádala společnost Coface,  nechat za sebou více než devět tisíc firem. Firma získala 757,7 bodu z tisíce možných. Jedním z kritérií, díky němuž vyhrála, bylo například nízké zadlužení. „To je možné díky reinvestování našeho zisku,“ vysvětluje Otakar Trachta za Accord Praha.

Co je podle vás předpokladem, aby tři společníci vedli bez potíží firmu již téměř devět let?
Tolerance, vstřícnost, empatie a asi i trocha štěstí. Naše podnikání je založeno na vzájemné důvěře všech společníků. To nejde zakotvit do žádné společenské smlouvy o založení s. r. o.

Jak se vám daří přes vysoké tempo růstu dosahovat nízkého zadlužení?
V minulosti vygenerovaný zisk byl vždy z větší části ponechán ve firmě. Převážně z tohoto důvodu nedlužíme bankám nebo dodavatelům, ale vlastně pouze sami sobě.

Co je soutěž Štika českého byznysu

V žebříčku Štiky českého byznysu 2007 figurují společnosti, které mají roční obrat vyšší než jeden milion eur, v posuzovaném období let 2004-2006 dosáhly alespoň jednou kladného hospodářského výsledku a dokázaly dostát finančním závazkům. Tato kvalifikační kritéria splnila ve čtvrtém ročníku soutěže celkem 9 273 firem.
O umístění v žebříčku rozhoduje Index 1000 Coface, který zohledňuje nárůst obratu během daného tříletého období, rentabilitu vlastního kapitálu a aktiv, běžnou likviditu a míru zadluženosti.
Hodnocení přihlášených firem se tedy opírá jen o objektivní ekonomické ukazatele a soutěž tak dává možnost komplexně posoudit a porovnat střednědobou ekonomickou výkonnost, platební schopnost a dynamiku domácích podniků.
Jaká je vaše obchodní strategie?
Nabízet pouze kvalitní zboží a s ním i stejně kvalitní služby za odpovídající ceny. To je hlavní klíč, jak si udržet zákazníky. Zároveň se snažíme vyhovět také individuálním přáním a potřebám zákazníků.

Nakolik zvýšil váš obrat internetový obchod?
Internetový obchod využívá zatím pouze naše divize kancelářské techniky. Výsledky přinesl, ale celkové vyhodnocení jeho úspěšnosti zatím nemáme k dispozici.

Lednem 2008 odstartovala daňová reforma. Kde vidíte přínos pro střední podnikání a z čeho máte obavy?
Daňová reforma přinese nejen lákavé snížení daní, ale také mnoho úprav, které budou mít naprosto opačný efekt. Celkový dopad reformy na hospodaření naší firmy tedy poznáme až za rok. Náš předlužený stát peníze bohužel potřebuje, a tak by nás více než optické snižování daní oslovil plán, jak s vybranými penězi bude stát hospodárněji nakládat.

Co je podle vás hlavní brzdou středního podnikání v Česku?
Velká byrokracie a špatná platební morálka některých firem.

Pětice zásad Štiky českého byznysu 2007

1. Naše firma je založena na maximální důvěře mezi společníky (pokud by existovaly sebemenší pochybnosti, nemá smysl společně podnikat).
2. Každý ze společníků odpovídá za jasně definovanou oblast (prodej, servis, marketing, atd.), přesto však důležitá rozhodnutí konzultuje s ostatními.
3. Vážíme si našich zákazníků.
4. Nabízíme pouze kvalitní zboží a služby.
5. Zbytečně se nezadlužujeme
Accord Praha má celkem pět zaměstnanců. Jaké je pracovní vytížení majitelů firmy, kteří jsou zároveň zaměstnanci?
V začátcích, kdy tři majitelé byli zároveň i všemi zaměstnanci, bylo naše vytížení skutečně maximální. Dnes už si o víkendech můžeme konečně odpočinout a dokonce si vzít i dvakrát ročně týdenní dovolenou. Přitom jsme rádi, že si nyní můžeme dovolit vyplácet lehce nadprůměrné mzdy.


Dosáhli jste za rok 2006 zisk přes dva a půl milionu, kolik procent vydělaných peněz je nutno dál investovat, aby firma neztratila tempo rozvoje?
Příští období bude spíše stabilizační, přesto však očekáváme další, avšak mírnější růst. Naším přáním je, aby alespoň každá druhá koruna zůstala ve firmě.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

podnikatel

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Správně zvolená forma podnikání ušetří čas i peníze

18. 12. 2007 | Vladimír Štreit | 4 komentáře

Podnikat se dá jaká osoba samostatně výdělečně činná či jako akciová společnost. Správně zvolená forma podnikání může ušetřit hodně času stráveného na úřadech, peníze i starosti v budoucnu. celý článek

Živnostník roku 2007 Libor Václavík: Rodinná firma může uspět

11. 12. 2007 | Eva Sovová | 2 komentáře

Živnostník roku 2007 Libor Václavík: Rodinná firma může uspět

Prestižní ocenění Makro Živnostník roku 2007 putovalo letos do Moravskoslezského kraje. Titul si odnesl ostravský obchodník, dopravce a stavebník Libor Václavík.

Jeden formulář, jeden úřad a podnikání může začít

5. 12. 2007 | Eva Sovová | 2 komentáře

Jeden formulář, jeden úřad a podnikání může začít

Místo celodenního obíhání několika úřadů, stačí už zajít jen na jeden. Tak vypadá zakládání živností v Centrálních registračních místech na živnostenských úřadech. V budoucnu by měl... celý článek

Vydělat se dá nejen na geniálních nápadech

4. 12. 2007 | Vladimír Štreit | 5 komentářů

Vydělat se dá nejen na geniálních nápadech

Kdo chce začít podnikat, musí si na začátku stanovit jasnou podnikatelskou vizi, měřitelný cíl a sepsat uskutečnitelný podnikatelský plán. Pokud tyto základní stavební kameny má, může... celý článek

Co přináší daňová reforma živnostníkům

3. 12. 2007 | Eva Sovová | 9 komentářů

Co přináší daňová reforma živnostníkům

Reforma veřejných financí mnohým živnostníkům od ledna 2008 sníží daně. Přínosem bude nejen jedna sazba daně z příjmu, ale i vysoké slevy na dani. Naopak na sociálním a zdravotním pojištění... celý článek

Partners Financial Services