Živnostník roku 2007 Libor Václavík: Rodinná firma může uspět

Eva Sovová | rubrika: Rozhovor | 11. 12. 2007 | 2 komentáře
Živnostník roku 2007 Libor Václavík: Rodinná firma může uspět
Prestižní ocenění Makro Živnostník roku 2007 putovalo letos do Moravskoslezského kraje. Titul si odnesl ostravský obchodník, dopravce a stavebník Libor Václavík.

Libor Václavík začal podnikat před 17 lety v dopravě. Dnes jeho firma Libros zaměstnává 120 lidí a je známá širokou nabídkou železářského zboží, řeziva, stavebního a hutního materiálu či barev a poskytuje také velké spektrum služeb.

„Už účast ve finále jsem vnímal jako nesmírně prestižní záležitost. A také jako určité zadostiučinění. Nyní sklízíme ovoce za mnoho let práce,“ řekl Libor Václavík po získání titulu Živnostník roku 2007. O jeho účasti ve finále rozhodla odborná porota a vítězství mu připsala svými hlasy prostřednictvím SMS široká veřejnost.


Poslední projekt vaší firmy, Centrum bezpečné jízdy, jehož zřízení jste ohlásili letos v létě, na první pohled do struktury vašich činností příliš nezapadá. Proč jste se do něj pustili?
Protože jsme chtěli dát řidičům možnost zdokonalovat se v řízení automobilu a tím přispět k prevenci dopravních nehod. Do projektu jsme se pustili spolu s městem Ostrava. Řidiči se budou moci v centru vzdělávat či si vyzkoušet, jak se vozidlo chová při nečekaném smyku. Využít ho budou moci jak profesionálové, tak běžní řidiči i zájemci o řidičský průkaz.

Tímto projektem se vracíte v podstatě k začátkům sedmnáctileté podnikatelské dráhy, kdy jste začal podnikat v dopravě. Co vás tenkrát přimělo s podnikáním začít?
Příležitost, chuť do podnikání, možnosti a vztahy. Před lety jsem začínal sám jako autodopravce s jedním nákladním vozidlem, rozvážel zboží, nakupoval a prodával. Čím více jsme měli zákazníků, tím více jsme rostli.

Od té doby jste vyrostli tak, že máte více než 120 zaměstnanců. Co jste se musel ve vztahu k nim naučit?
Celou svou dobu podnikání jsem přesvědčen, že celkový úspěch je postaven na úspěchu všech zaměstnanců.  Myslím, že velice důležitá je komunikace s lidmi, rád poslouchám konstruktivní názory a jsem za ně vděčný. Jen tak dokážete spolu s těmi pravými lidmi posunovat své myšlenky tím správným směrem. Je spousta lidí, kteří mě svými názory a postoji nesmírně obohacují.

Do podnikání jste zapojil i své dva syny. Je rodinný charakter firmy receptem na úspěch?
Naše firma má charakter rodinné firmy. Je to dobrý a pevný základ a věřím, že tato filozofie spolu s týmem kvalitních zaměstnanců je záruka podnikatelského i životního úspěchu.
Synové samozřejmě navazují na tradici a věřím, že se mají co učit a od koho. Já jsem tu možnost neměl.

Začínáte pronikat na zahraniční trhy. S jakým úspěchem?
Dnes máme navázány obchodní vztahy s Německem, Rakouskem, Polskem, Slovenskem, Kazachstánem a Ukrajinou. V této chvíli se zabýváme i dalšími investičními příležitostmi v zahraničí.

Najdete si čas na odpočinek? Jak relaxuje Makro živnostník?
S přáteli, na horách, při golfu. Pokud se najde volná chvíle, jsem rád za volantem své tatrovky, která je upravena pro jízdy v těžkém terénu. Vybudovali jsme v areálu firmy testovací terénní polygon a s kolegy sestavili trucktrialový tým, který se zúčastňuje závodů v České republice. Organizujeme i závody automobilů v terénu nebo nejrůznější show, které lákají do firmy další návštěvníky. Je to práce, ale zároveň ten správný relax.

Jaký jste řidič?
Řídím se především pravidlem slušného a ohleduplného řidiče. Jeho platnost a správnost se mi za 38 let praxe potvrdily mnohonásobně.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

podnikatel, živnostníci

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jeden formulář, jeden úřad a podnikání může začít

5. 12. 2007 | Eva Sovová | 2 komentáře

Jeden formulář, jeden úřad a podnikání může začít

Místo celodenního obíhání několika úřadů, stačí už zajít jen na jeden. Tak vypadá zakládání živností v Centrálních registračních místech na živnostenských úřadech. V budoucnu by měl... celý článek

Vydělat se dá nejen na geniálních nápadech

4. 12. 2007 | Vladimír Štreit | 5 komentářů

Vydělat se dá nejen na geniálních nápadech

Kdo chce začít podnikat, musí si na začátku stanovit jasnou podnikatelskou vizi, měřitelný cíl a sepsat uskutečnitelný podnikatelský plán. Pokud tyto základní stavební kameny má, může... celý článek

Co přináší daňová reforma živnostníkům

3. 12. 2007 | Eva Sovová | 9 komentářů

Co přináší daňová reforma živnostníkům

Reforma veřejných financí mnohým živnostníkům od ledna 2008 sníží daně. Přínosem bude nejen jedna sazba daně z příjmu, ale i vysoké slevy na dani. Naopak na sociálním a zdravotním pojištění... celý článek

Partners Financial Services