Přirážku za platbu kartou už vám obchodník nenaúčtuje. Plaťte kartou víc, ať je vás líp vidět!

Obchodník, který umožňuje platit kartou, za každou takovou platbu sám platí, bankám. Většinou vás tím, aspoň v Česku, nezatěžuje. Náklady do ceny rozpočte všem zákazníkům. Může je ale taky účtovat zvlášť. Zatím. Ta možnost brzy končí. Nařízení odůvodňované blahem spotřebitele je dalším pošťouchnutím k širšímu užívaní elektronických plateb. Líp sledovatelných, líp kontrolovatelných.
Přirážku za platbu kartou už vám obchodník nenaúčtuje. Plaťte kartou víc, ať je vás líp vidět!

Od roku 2010 si obchodníci můžou připočítat k ceně nákupu speciální přirážku za platbu kartou. Ta má své opodstatnění – za každou karetní transakci totiž sami odvádějí poplatek bance. Většina jich ale k zavedení poplatku nikdy nepřistoupila, náklady na bankovní poplatky tak v ceně zboží nebo služby platí všichni zákazníci. Obvykle to bývá někde mezi procentem až pěti procenty z ceny transakce. Obchodní řetězce s velkým obratem si samozřejmě dokážou poplatky vyjednat nízké, malé obchody, které nedisponují takovou vyjednávací cenou, platí samozřejmě víc.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Z jeho produkce vybíráme:

Petr Syrový: Investování pro začátečníky

Po přečtení této knihy budete mít dost informací a odvahy, abyste udělali první investorské krůčky.

Jan Januš a Kristián Léko: Kurz právní sebeobrany

Kniha nabízí ve 30 lekcích právní vodítka ke každodenním situacím. Využívá zkušeností právníků; vychází tedy vysloveně z praktického pohledu na věc. 

Ušetříme 730 milionů eur ročně?

Když jsem se ze zvědavosti ptal v malém papírnictví, kolik se u nich platí za transakci kartou, zařekl jsem se, že tady rozhodně budu platit vždycky už jen hotově. A tak i v jiných malých krámcích. Přispívám tím sice na pohodlí jiných zákazníků, kteří budou platit kartou, ale to mi nevadí, budiž jim přáno. Především ale budiž přáno ženě za pultem, která se tak skvěle srovnává s tím, když kupuju takovou tu věc, se kterou se ééé dělá takové to…

S přirážkou za placení kartou se dnes můžete potkat v některých restauracích, u některých prodejců vstupenek, u cestovních kanceláří a – na úřadech. Kolek je za tisícovku a rozpouštění nákladu na platby kartou asi erár neumí zúčtovat. Nejspíš se to ale brzy bude muset naučit. Budeme totiž muset do svých zákonů přenést nařízení loňské evropské směrnice, která přirážky za placení kartou zakazuje. A basta. Podle webu Evropské komise mají zákazníci na poplatcích ušetřit 730 milionů eur ročně.

Co už web neuvádí, je to, že těch 730 milionů ročně zákazníci zaplatí v cenách zboží, neb když obchodníkovi vznikne náklad, bude si na něj chtít někde vydělat, protože když nevydělá, zavře krám.

Za dobré slovo knížku

Posledně jsme v rubrice Co si o tom myslíte? dumali nad eutanázií, která přišla na přetřes dík zákonné iniciativě senátora Zlatušky

Knížku posíláme Likvidovi, který správně připomněl jeden argument, který v našem textu ani v názorech odborníků nezazněl: eutanazie, jakkoli je protizákonná, se u nás beztak dělá...

Pro pohodlný výběr daní

Zákaz přirážek dává Evropská komise také do souvislosti s regulací některých bankovních poplatků, konkrétně mezibankovního poplatku za platbu kartou. Ten je částí toho, co banka strhává obchodníkovi za transakci na bezhotovostním terminálu.

Obchodníci prý teď bankám nebudou muset platit tolik, tak pro ně bude o to snadnější se před svými zákazníky tvářit, jako by neplatili nic. Nebo tak nějak.

Proč se ale vlastně rozepisuju o takové prkotině, která se v Česku týká jen zlomečku karetních transakcí? Prostě proto, že mě to tak nějak prudí. Nová směrnice o platebních službách (payment services directive – PSD 2) se ohání právy klientů, přístupem ke službám, ale přitom působí zejména dojmem, že se snaží, aby se co nejvíc a co nejrychleji šířilo bezhotovostní placení. A ať se šíří. Ale ať se šíří právě tak rychle, jak si přejí zákazníci a obchodníci. A ať si obchodníci můžou sami volit, za jakou službu navíc si nechají zaplatit a kterou rozpustí ve svých maržích. Ať si nabízejí platbu kartou zdarma nebo třeba poštovné zdarma, nebo ať si obojí počítají – je to jejich věc.

Veškerý tlak na to, aby se co nejvíc plateb dělo bezhotovostně, mě zlobí. Myslím tím tlaky úřední, banky a karetní společnosti dělají svůj byznys, to je něco jinačího. Ale státům do toho, jakým způsobem za co platíme a necháváme si platit, nic není. Samozřejmě – bylo by to tuze pohodlné, kdyby veškeré peněžní toky byly evidované a kdykoli k nahlédnutí. To by se vybíraly daně! A co by se pro všechny postavilo dálnic a nemocnic… A tak dál, vždyť ty řeči znáte.

Jako by se drobnými krůčky skutečně chystal svět bez bankovek a mincí, o kterém se mluví stále častěji. Když jsme se na něj ptali chytrých hlav, některým z nich se ta představa víc než nezamlouvala:

Ani mně se nezamlouvá. Vydává na můj vkus člověka příliš napospas technologiím a těm, kdo je kontrolují.

Co si o tom myslíte vy? Je Evropská komise skutečně vedena především touhou usnadnit život spotřebitelům, sjednotit unijní standardy, udělat svět lidem jednodušší, nebo chce spíš svět jednodušší pro úředníky, výběrčí daní a kontrolory všeho a všech? Svůj názor svěřte diskuzi pod článkem. Na jednoho z vás čeká knížka z nakladatelství Grada.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

6. 7. 2017 10:26 | anonym

Jak je možné že dnes a včera jsem platila u jednoho nejmenovaného obchodníka za platbu kartou 4,- když se nesmí přirážet?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 7. 2016 12:07 | Pavel

A v čem se karta liší? Vy snad víte, kde se se svou kartou škrábal člověk, co ji strčil před vámi do terminálu?

A co se týče hygieny prodeje, nevím, jakou sámošku si pamatujete, ale za mého mládí se oshávaly nejen chleby, ale i ostatní pečivo naprosto běžně. Pokud totiž v prodejně namíchali do jedné přepravky čerstvé i předvčerejší pečivo, tak člověk to čerstvé jinak, než omakáním, nenašel.

Zcela běžně prodavač v řeznictví přijímal peníze a vážil a balil tou samou rukou uzeniny, dnes mu za něco takového zavřou krám. A aspoň tam, kde nakupuji já si prodavači opravdu dávají bacha, aby se rukou od peněz nedotkli potravin.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 7. 2016 11:07 | Aleš K.

Do třetice... U pokladen potravinových obchodů se nejčastěji platí... STRAVENKAMA. I za cigára (cigarety na stravenky, asi za 900,- Kč - potraviny Brno, Kotlářská ul.). Když začínaly platby kartama, musel se podepsat pokladní blok. To bylo křiku, že zdržujeme... Dám krk na to, že ti, co nejvíce řvali o zdržování dneska platí těmi stravenkami, a zdržují 3x tak déle... ale to už jim neva, anžto si nevidíme na špičku nosu...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 7. 2016 11:00 | Aleš K.

Ještě jeden moment při placení kartou, který "obchodníkům" uniká. Totiž psychologický. Při placení kartou jaksi utrácíme víc, než při platbě hotovostí. Peníze nevidíme, tak utrácíme. Ještě, proč jsem dal obchodníky do uvozovek? Málokterý ví, že je ca 13 druhů rabatů, neví, co je rabat, co je obchodní marže, ale naprosto přesně ví, jak zákazníka ošidit... Poslední dojmy ze Znojma, během 2 hodin pobytu jsme 2x narazili na "nápojový lístek je starý" a kavárnice začne z paměti lovit "nové" ceny, vyšší, jak jinak. Ostatně ve Znojmě raději slyší němčinu a cinkání euro... a dávají to ostentativně najevo. Začala holt turist. sezóna, je třeba narejžovat na zimu...
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 7. 2016 10:54 | Aleš K.

Platím nejr. kartou z trochu jiných důvodů. Peníze smrdí, jsou skutečné špinavé. Přičichněte si k peněžence... To je odér... Když vidím, jak si lidé slintají na prsty, tj. obchodníci (i v potravinách) a zákazníci (nejč. ženy, kdo se má s nima potom líbat?), peníze různých individují posbíraných na ulici... a já si mám přinést tuhle mikrobiální bombo domů? Ostatně hygiena prodeje potravin je otřesná. Pamatuji na sámošku před 45 lety,jaký měla důmyslný systém prodeje chleba, nikdo ho nemohl osahávat... Dneska? Řveme cosi o Západě, ale hodně, hodně jsme se pinkli na Východ...
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 7. 2016 19:56 | kodiak medvěd

No neříjte..., mBank...? Ještě, aby se tak něco podělalo s Peugeotem a se Samsungem a zhroutí se veškeré jistoty progresivních občanů... :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 7. 2016 16:41 | Albert

Cilem jsou 2 veci.
Znemoznit lidem beh na banky a 100% zdaneni lidi. Premyslejte o tom nez budete platit kartou.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 7. 2016 12:33 | Ondřej Kostelník

Nový ssazebník mBank od 1.7.2016 a 1.9.2016:
....." Podle mBank za touto změnou stojí nová pravidla, která bankám snížila příjem z plateb kartami u obchodníků. Na základě evropské směrnice banky dostávají od prosince roku 2015 od obchodníků nově výrazně menší podíl z karetních transakcí. mBank k tomu uvádí, že zatímco dříve měla z 500 korun utracených u obchodníka přes kartu od mBank šest korun, po změně pravidel bude mít z patnácti set korun jen tři koruny. "Ano, i z trojnásobně vyšší částky budeme mít poloviční výnos než před nedávnem," uvádí banka na svém blogu...."

.....teď to zaplatíte všichni ten poplatek
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2016 20:11 | Tereza

Pravdou je, že každá služba něco stojí. Ovšem s přívalem nízkonákladových bank se roztrhl pytel a za ceny účtu zdarma banky vzali na triko poplatky z karet na svá bedra. Ale naučili jsme se pěkně platit kartou, tak teď nás mohou pěkně k tomu tlačit více a penalizovat za to, když to neuděláme - u mbank vás nově bude nepoužívání karty alespoň 1500 Kč měsíčně něco stát. Dostáváme se do doby, kdy chceme mít všechno evidované a o všem přehled, samozřejmě to těm lidem co nejvíce zpohodlnět.. Optimista by si mohl myslet, že to bude dobré i proti boji s terorismem.. ale kde máme své soukromí? Proč musí banka vědět co kupuji a kde - a tlakem nás nutit více a více aby i ti obchodníci, kteří terminál neměli jej nyní zavedli.. A proč je tak jednoduché si pak dát dohromady výpis z účtu s detailním listem z členských karet, za co to tak asi bylo.. Všechno souvisí se vším. Mám z toho strach.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2016 19:39 | Dave

Proč EU už dávno neudělalo evropskou platební bránu s minimálním poplatkem za transakce, ideálně 0%. Proč nechá mizet miliardy dolarů do USA monopolnim molochum Visa & Mastercard? Pak by jistě žádný poctivý prodejce (ktery nepotřebuje zatajit příjem) neměl problém s přijímáním plateb zdarma.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2016 15:06 | kodiak medvěd

Vypadá to, že každý žijeme na jiné planetě, nebo přinejměnším v jiném lese. Myslel bych si, že medvědi a jezevci obývají stejné končiny, ale asi tomu tak není. Já například žiju v lese, kde se platí českou korunou a kde se převážně používají bezhotovostní platby. To je u nás standard. Dokonce jsou u nás platby hotovostí u částek nad 270 tisíc korun zakázány. A dokonce když vkládáte hotovost do banky, tak za to řada bank bere poplatky, protože je to pro ně práce navíc.

Něco vám prozradím. Ta platba kartou není v podstatě nic jiného než zadání příkazu k bezhotovostní úhradě. Vy byste pořád měnil plastik na peníze, ale to není tak, že dáte pět kartiček za jednu kůži z jezevce. Kdepak, kartička je jen nástroj k zadání platby. Jak tu už někdo poznamenal přede mnou, manipulace s hotovými penězi je taky zatížena nemalými náklady, dost možná i většími než platby kartou. Jenže ty se nikde kumulativně neobjeví jako jedno číslo a tak nějak se rozpouštějí v celkových nákladech. Nebo už jste někde platil poplatek za platbu hotovostí?

Jo a ještě jedna věc. Nepsal jsem o nákladech na mrazení, ale o nákladech na koupi nových mrazáků. Račte se zamyslet nad rozdílem. Pokud u jezevců v supermarketu koupí nové mrazáky, tak se hned zdraží mražené zboží. To u medvědů to tak nebývá, tam se náklady na mrazáky obvykle berou jako součást nákladů obchodníka na které si musí obchod vydělat. A stejně tak to máme u nás s náklady na manipulaci s penězi, těmi hotovými i těmi co přitékají z plastikových karet.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 7. 2016 1:06 | yrrrrka

Předpokládám, že chcete jen absurditou svého výroku poukázat na absurditu výroku spoludiskutujícího medvěda. Pokud ne, je váš pohled poněkud technokratický. V našich krajích se vyplatí poplatek za platby kartou zákazníkům zamlčet a rozpočítat do cen. Jinak se totiž strašně nakrknou. Taková je realita. To je lepší platbu kartou vůbec nenabízet.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 6. 2016 13:51 | joshua

Ještě lepší by byl svět, kde bych měl peníze.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 6. 2016 13:46 | Pedro

Svět bez peněz by byl lepší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 6. 2016 12:48 | D

Hlavně evropská komise musí nechat odstranit staré občany. Všechno jí hatí. Zvrtnou referendum v Británii a ještě nemají platební karty, ale jen hotovost.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 26 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Platební terminály pro podnikatele stále dostupnější. Na kolik vyjdou?

11. 4. 2016 | Ondřej Tůma | 47 komentářů

Platební terminály pro podnikatele stále dostupnější. Na kolik vyjdou?

Banky se snaží zabodovat s nabídkou platebních terminálů pro malé a střední podnikatele. Mezi zavedené hráče se jako první z nových bank snaží proniknout i Fio banka. Přečtěte si, která... celý článek

Očima expertů: Budeme bankám platit za to, že si u nich uložíme peníze?

18. 3. 2016 | Ondřej Tůma | 20 komentářů

Očima expertů: Budeme bankám platit za to, že si u nich uložíme peníze?

Centrální banky si hrají se zápornými sazbami. Blíží se doba, kdy se zápornými úroky přijdou i komerční banky na účtech běžných střadatelů?

Obchodníci ušetří na poplatcích za platby kartou. Vám zboží nezlevní

7. 12. 2015 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Obchodníci ušetří na poplatcích za platby kartou. Vám zboží nezlevní

Poplatky, které obchodníci odevzdávají bankám za každou vaši platbu kartou, radikálně klesnou. Nepočítejte ale s tím, že to poznáte na cenách.

Očima expertů: Svět bez bankovek a mincí. Blízká budoucnost, nebo sci-fi?

17. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Očima expertů: Svět bez bankovek a mincí. Blízká budoucnost, nebo sci-fi?

Kdo měl pakl bankovek, panoval. Dávno to neplatí, pro prsten za milion si s kufříkem do klenotnictví nenakráčíte – hotově nesmíte platit víc než 270 tisíc, prý kvůli praní špinavých... celý článek

Partners Financial Services