Obchodníci ušetří na poplatcích za platby kartou. Vám zboží nezlevní

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 7. 12. 2015 | 27 komentářů
Poplatky, které obchodníci odevzdávají bankám za každou vaši platbu kartou, radikálně klesnou. Nepočítejte ale s tím, že to poznáte na cenách.
Obchodníci ušetří na poplatcích za platby kartou. Vám zboží nezlevní

Od středy bude v Česku platit evropská regulace mezibankovních poplatků za platby kartou. Doteď se u nás poplatek obchodníka pro banku, která platební kartu vystavila, průměrně pohyboval těsně nad jedním procentem z placené částky. Nová pravidla stanovují strop pro platby debetní kartou na 0,2 procenta z platby, u kreditní kartou na 0,3 procenta. Evropská komise si od regulace slibuje větší rozšíření elektronických plateb a snížení nákladů obchodníků, což by se prý následně mohlo projevit i v nižších cenách jejich zboží a služeb.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry zautomatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Dostupnější platby kartou

Jedním z hlavních cílů snížení mezibankovních poplatků je podpořit rychlejší rozšíření sítě pro platební karty. Dnes je v Česku přibližně 130 tisíc platebních terminálů. Snížení poplatků za přijímání plateb kartou by prý mohlo k akceptaci této platební metody přilákat nové obchodníky. Banky se budou snažit nabízet svoji službu podnikatelům v menších městech a obcích. „Očekáváme, že počet terminálů stoupne především díky tomu, že na službu budou nyní ochotněji přistupovat i majitelé malých obchodů a restaurací, kteří byli doposud limitováni výší poplatků za transakci, o kterou potom obvykle museli navyšovat ceny svých služeb,“ myslí si prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková.

Podle Veroniky Exnerové z tiskového centra České spořitelny ale nová regulace rychlost rozšiřování platební sítě nijak zásadně neovlivní. „Nepředpokládáme, že by se počet platebních terminálů nepřiměřeně zvyšoval. Obchodník, který terminál chtěl, si ho už pořídil, a který ho nechtěl, nebude si ho pořizovat ani po regulaci. Ceny za akceptaci platebních karet jsou už dnes velmi nízké a regulace jako taková tedy nepřinese masivní narůst terminálů u obchodníků.“

Anketa

Jak platíte v obchodech kartou?

Obři ve výhodě

Celkové náklady obchodníků za možnost přijímat platby kartou se ale neskládají pouze z poplatku pro banku, která platební kartu vydala. Další poplatek totiž směřuje karetní společnosti a třetí část patří bance, která obchodníka vybavila terminálem a zajišťuje další služby spojené s jeho servisem, klientskou podporou a také monitoringem podezřelých plateb. Zatímco prvního z uvedených poplatků se nová regulace týká a jasně stanovuje jeho maximální výši, další dva poplatky zůstávají v režii jednotlivých bank a karetních společností.

Výše regulovaného mezibankovního poplatku se zatím liší podle typu karet a jejich vydavatelů. Obecně platí, že tvoří třetinu až polovinu celkové provize, která se obchodníkovi za uskutečněnou transakci kartou strhává. Nedá se ale přesně odhadnout, o kolik nebo jestli vůbec se po regulaci náklady za přijímání karet sníží, protože banka je s obchodníkem domluvená na celkovém poplatku. Pokud bude chtít obchodník uspořit, bude si to muset s bankou vyjednat. „Smlouvy s obchodníky postupně revidujeme. Do konce listopadu jsme informovali klienty o tom, jakým způsobem banka zajistí plnění povinností, které pro ni z nové evropské regulace vyplývají,“ odpověděl na náš dotaz tiskový mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek s tím, že celkovou cenu služby pro obchodníky určuje konkurenční prostředí a prý na tom nic nezmění ani tato regulace.

Výrazně lepší vyjednávací pozici a šanci dosáhnout na příznivější cenu budou mít stejně jako dnes velcí hráči, především tedy sítě marketů. „Kdo na této akci určitě nejvíc vytěží, jsou velcí obchodníci. V Německu už teď několik velkých obchodních řetězců oznámilo přijímání kreditních karet, které byly dosud v těchto obchodech nevítané. U malých obchodníků budou dopady menší a méně viditelné,“ vysvětluje Katarína Kakalíková, středoevropská viceprezidentka společnosti MasterCard.

Vlastní kůže

Editor webu Peníze.cz si řekl, že není nad informace z terénu:

„Vytahovat kartu kvůli nákupu za stovku mi v malém obchodě vždycky přišlo trochu hloupé. Právě kvůli poplatkům, i když jsem nevěděl, kolik vlastně jsou. Tak jsem si to teď zkusil při první příležitosti. Svíčky, prskavky, pastelky. Útrata v našem malém papírnictví asi za stovku. ‚Můžu platit kartou?‘ Mírně nakyslý úsměv. ‚Zakázat vám to nemůžu,‘ povídá prodavačka. Když mi prozradila, že odvádí bance pět procent z platby, polknul jsem nasucho a sáhnul v peněžence o přihrádku vedle. Naproti v Bille, která si se svou velikostí může dojednat jiné podmínky, budu dál kartou platit klidně žvýkací gumu, ale v malém krámku jenom v nouzi nejvyšší.

Levnější nákupy nečekejte

Podle statistik Sdružení pro bankovní karty Češi v loňském roce utratili prostřednictvím platebních karet takřka 375 miliard korun. Výrazné snížení mezibankovních poplatků by tak mohlo desetitisícům obchodníků v součtu ušetřit i několik miliard korun. Tato úspora by se mohla alespoň částečně projevit v nižších cenách jejich sortimentu. Například zástupci obchodních řetězců a supermarketů tvrdí, že se díky regulaci vytvoří prostor pro úpravu cen směrem dolů, i když ne celoplošně, ale spíš selektivně u vybraných výrobků a v určitých kategoriích. Dá se prý očekávat, že se iniciativy ujmou nejsilnější hráči a zbytek trhu se bude muset ve snaze udržet konkurenční ceny přizpůsobit.

Podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu Marty Novákové ale ke znatelnému snížení cen zboží nedojde: „Pokud se týká malých obchodníků, kteří doposud nepoužívali platební terminály právě z důvodu navýšení ceny, nelze očekávat snížení cen zavedením služby. Pokud se týká velkých obchodníků, uzavírají se svými bankami komplexní služby a v rámci těchto služeb byly a jsou řešeny i poplatky za platební transakce. Poplatky za bankovní služby jsou součástí nákladů obchodních společností a nemají přímou vazbu na ceny zboží. Proto neočekávám snížení cen zboží. Na ceny zboží mají největší vliv nákupní ceny a nákupní podmínky od dodavatelů.“

Propojeno!

Už před tři čtvrtě rokem jsme se na možné důsledky úředního snížení mezibankovních poplatků ptali v naší expertní anketě:

Zahojí se banky na klientech?

Ekonom Lukáš Kovanda varuje, že pokud banky po zavedení regulace pocítí výpadek příjmů, při hledání, kde se zahojit, by první po ruce byli jejich klienti. Upozorňuje na nedávnou zkušenost ze Španělska, jehož vláda před desíti lety nařídila snížení mezibankovních poplatků za transakci kartou: „Téměř šedesátiprocentní pokles mezibankovních poplatků vedl ve Španělsku v letech 2006 až 2010 sice k tomu, že se jejich evidovaný objem snížil v souhrnu o více než 3,3 miliardy eur,“ říká Kovanda, jenže vzápětí dodává, že toto snížení spotřebitelé nijak nepocítili. „Naopak – došlo v průměru k více než padesátiprocentnímu navýšení poplatků za užívání platební karty,“ připomíná ekonom.

Jak to bude vypadat v podobné situaci u nás? „V tuto chvíli žádné plošné opatření nechystáme,“ tvrdí Veronika Exnerová z České spořitelny. A Marek Zúbek z Komerční banky dodává: „Ve vztahu ke svým klientům budeme případný negativní dopad změn minimalizovat. Naším cílem je nabízet klientům i nadále produkty a služby za konkurenceschopné ceny odpovídající jejich kvalitě. V každém případě budeme klienty včas o všech případných změnách informovat.“ Nemusíme věřit slovům profesionálních mluvčích, ti by se špatnými zprávami určitě nespěchali. Ale můžeme doufat, že nás před zdražováním tohoto typu ještě dlouhou dobu bude chránit silná konkurence. Tak, jak jsme o ní měli potěšení v nedávné době psát:

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 12. 2015 0:41, Lu

Mimo jiného prodáváme vstupenky (Tickeart/Ticketportal, ...) a klienti chtějí platit kartou. Proč ne, ale kdo zaplatí bankovní poplatky, když provize je často na úrovni 1-2% (vč. 21% DPH)? Takže chcete platbu kartou - OK - připočítáme bankovní poplatky ve výši 2,355% (to je těch 2,3% co musíme zaplatit bance). U stovky to jsou 2,35Kč, ale z 10000 už to je 235 Kč, které si banka strhne. Někteří nechápou, někteří jsou rozhořčeni a pobouřeni co si to dovolujeme a Ti mladí to většinou neřeší. Ono vybrat z bankomatu jiné banky taky stojí 30-60Kč. Ve skutečnosti jde o možnost zaplatit jinak než hotově a to jim umožníme, za předem stanovených podmínek. Jen ty poplatky stanovené procenty místo paušálního poplatku za transakci není nic jiného než parazitování na zisku někoho jiného. Jak by se V8m líbilo, kdyby Vám banka za převodn příkaz naúčtovala 2% místo 6Kč za položku?

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 12. 2015 15:23, jezevec

ale prdlačky banka.
ale lidl dokáže podle hugovy karty identifikovat, že si tento týden koupil jen 6 minerálek, takže pro šprcky šel asi do teska ....
tohle už není ani na blahoslavení, to je prostě blbost.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šéf Mastercard: Banky by lidem měly připomenout, že za kvalitní služby se platí

27. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Šéf Mastercard: Banky by lidem měly připomenout, že za kvalitní služby se platí

„Přijde mi, že někteří klienti mají pocit, že jim banka musí úplně všechno poskytovat zadarmo. Když ale jdete ke kadeřníkovi nebo když čerpáte energie, tak za to taky platíte,“ říká... celý článek

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

19. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

Hraje se o velké peníze. O vaše peníze. Komu z nich dáte ukousnout. Sledujeme, jak v Česku probíhá boj o bankovní klienty, jaké je skóre a čím vás banky v nejbližší době zkusí dostat... celý článek

Vyluxovaný účet? Poradíme, jak dostat peníze zpátky

4. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Vyluxovaný účet? Poradíme, jak dostat peníze zpátky

Ukradená peněženka? To se snadno stane, proto v ní taky málokdo nosí jmění. Můžou vám ale ukrást peníze z bankovního účtu, kde už kdekdo celé jmění má? Špatná zpráva: může. Co potom... celý článek

Chvála bankovních poplatků

7. 5. 2015 | Vlad Ender | 31 komentářů

Chvála bankovních poplatků

Bankovní poplatky. Za otevření účtu, vedení účtu, zrušení účtu, za příchozí platbu, za odchozí platbu, za výběr tam i tam… Za každý pšouk, řečeno lidově. Kdo by je měl rád? A přece... celý článek

Česká spořitelna ždímá! Přinesou jí vyšší poplatky vyšší tržby?

18. 8. 2014 | Ondřej Tůma | 39 komentářů

Česká spořitelna ždímá! Přinesou jí vyšší poplatky vyšší tržby?

Zatímco většina bank se snaží nalákat klienty nízkými či nulovými poplatky, největší česká banka přitlačila na pilu. Co ji k tomu vedlo? Nechají si její zákazníci zdražování líbit,... celý článek

Partners Financial Services