Novinky pro dlouhodobé marody. Vyšší nemocenská a ošetřovatelské volno

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 24. 7. 2017
Člověk, který bude v pracovní neschopnosti déle než měsíc, na tom v budoucnu bude finančně líp než dneska. Novinku schválil Senát. Rozhodovat bude také o nové dávce pro lidi, kteří potřebují skloubit práci a péči o nemocné příbuzné – dlouhodobém ošetřovném. O kolik nemocenská stoupne a jaká pravidla budou pro nové ošetřovatelské volno platit?
Novinky pro dlouhodobé marody. Vyšší nemocenská a ošetřovatelské volno

Na vyšší nemocenskou musí kývnout ještě prezident, dlouhodobé ošetřovné je o krok pozadu – teprve ho projedná Senát. Nepředpokládá se, že by se zákony u prezidenta nebo senátorů nějak zadrhly, ale ne jejich účinnost si i tak musíme počkat. V případě vyšší nemocenské na začátek příštího roku, dlouhodobé ošetřovné pak bude nejpravděpodobněji možné čerpat od poloviny příštího roku.

Nemocenská poroste. Ale ne všem

Novela zákona počítá s vyšší nemocenskou pro všechny, kdo marodí víc než měsíc. Nemocenská je jednou z dávek nemocenského pojištění, na kterou mají nárok zaměstnanci v pracovní neschopnosti, případně živnostníci, kteří si dobrovolně platí nemocenské pojištění. Na nemocenskou má člověk nárok vždycky od patnáctého dne nemoci, do té doby náleží zaměstnancům náhrady mzdy; OSVČ „marodí zadarmo“. Podrobně v článku:

Náhrady mzdy se ovšem novinka nedotkne. Týká se jen nemocenské. Tu zatím okresní správa sociálního zabezpečení vyplácí maximálně 380 dní, po celou dobu přitom marodům náleží stejná částka – 60 procent jejich denního vyměřovacího základu. Denním vyměřovacím základem je u zaměstnanců součet hrubých příjmů za poslední rok vydělený počtem dní v roce, navíc snížený prostřednictvím takzvaných redukčních hranic.

Propojeno!

Z nemocenského pojištění se kromě nemocenské vyplácí i ošetřovné nebo mateřská. Zbrusu novou dávkou nemocenského pojištění má být od příštího roku takzvaná otcovská poporodní péče. Kdo na otcovskou dosáhne a kolik bude dělat? Přehled pravidel i kalkulačku najdete v našem článku:

Otcovská. Kdo má nárok a kolik dostane?

Až se novela dočká prezidentského autogramu, bude se od 31. dne pracovní neschopnosti denní vyměřovací základ násobit 66 procenty a od 61. dne nemoci dokonce 72 procenty.

V praxi tedy například zaměstnanec s hrubým příjmem dvacet dva tisíc korun, který bude v pracovní neschopnosti 69 dní, inkasuje nemocenskou celkem 23 337 korun. Podle současných pravidel dělá jeho nemocenská celkem 21 505 korun. Od příštího roku by si tak polepšil o 1872 korun.

Přesný výpočet, včetně propočtu pro osoby samostatně výdělečně činné, si můžete projít v článku:

Ze státního rozpočtu by mělo jít na vyšší nemocenskou pro dlouhodobé marody 2,4 miliardy korun ročně.

Dlouhodobé ošetřovné: Péče o blízké až tři měsíce

Další návrh – zavedení nové dávky takzvané dlouhodobé ošetřovné, prosadilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Cílem novinky je podpora lidí, kterým náhle onemocní blízký člověk a starost o něj jim na další dobu zabrání chodit do práce. „Ošetřovatelské volno se týká lidí, kteří pracují a platí si nemocenské pojištění. Chceme, aby měli možnost postarat se například o dítě po vážném úraze, o nemocného seniora, kteří se tak budou moci léčit doma, a nikoli ve zdravotnickém zařízení,“ komentovala schválení novely v Poslanecké sněmovně ministryně práce Michaela Marksová.

Zatím může zaměstnanec ošetřovné čerpat maximálně po dobu devíti dní, případně šestnácti, když se sám stará o dítě do 16 let věku, které ještě neukončilo povinnou školní docházku. Osoby samostatně výdělečně činné na ošetřovné nárok nemají, a to ani když si dobrovolně platí nemocenské pojištění.

Komorní ne

„Další zátěž“

Vladimír Dlouhý

Novinka má i kritiky, nelíbí se například zástupcům Hospodářské komory ČR. Ti se obávají ochromení některých provozů a upozorňují také na zvýšenou administrativní zátěž pro podnikatele. „V současné době, kdy zaměstnavatelé čelí každoročnímu razantnímu navyšování minimální mzdy, hrozbě zrušení takzvané karenční doby a zavedení povinných sick days či probíhající novelizaci zákoníku práce, je toto opatření pro ně další novou zátěží v řadě,“ myslí si předseda komory Vladimír Dlouhý.

-4
+
-

Dlouhodobé ošetřovné má být možné vyplácet až devadesát dní. Současně se rozšiřuje okruh osob, které budou moct novou dávku pobírat. Pro přiznávání dlouhodobého ošetřovného mají platit dvě pravidla: sociálka přizná volno jen tomu, kdo bude pečovat o osobu, která má za sebou minimálně týdenní hospitalizaci v nemocnici. Další podmínkou je, že zdravotní stav této osoby je špatný i po ukončení hospitalizace a během následujících 30 dní se nepočítá s jeho zlepšením. Pečujícím přitom nemusí být pouze manžel, manželka nebo registrovaný partner, ale i:

  • příbuzní v linii přímé (tj. rodiče, prarodiče, děti, vnoučata) nebo sourozenci ošetřované osoby, tchyně, tchán, snacha, zeť, neteř, synovec, teta nebo strýc,
  • případně jejich manžel, manželka, registrovaný partner, druh nebo družka
  • druh nebo družka přímo ošetřované osoby

Návrh zákona navíc počítá s tím, že se ošetřující osoby budou v průběhu tří měsíců v ošetřování libovolně střídat. Zaměstnanec by navíc mít záruku, že v práci omluví jeho nepřítomnost a zároveň ho po skončení péče zařadí zpět na původní místo.

Výše uvedené se týká i osob samostatně výdělečně činných, samozřejmě pokud se dobrovolně účastní nemocenského pojištění – minimálně tři měsíce před podáním žádosti o dlouhodobé ošetřovné.

Stejně jako u klasického ošetřovného bude dělat dlouhodobá dávka šedesát procent denního vyměřovacího základu. Kolik byste za dlouhodobou péči dostali, si můžete spočítat s pomocí naší kalkulačky. Stačí zadat měsíční hrubou mzdu a denní dávku ošetřovného vynásobit poočtem dní ošetřování – až do devadesáti.

Oproti původnímu návrhu se ale do návrhu zákona dostala jedna změna: nárok na poskytnutí pracovního volna na dobu ošetřování nevznikne zaměstnancům automaticky. Zaměstnavatel může ošetřovatelské volno zatrhnout, když pro to bude mít vážné provozní důvody. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

Dlouhodobé ošetřovné je dávka určená lidem, jejichž blízký se ocitl v takovém stavu, že je potřeba o něj doma aspoň měsíc pečovat. Dávka má vykrýt výpadek příjmu a případně pomoct promyslet... celý článek

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

6. 4. 2022 | Tomáš Beck | 3 komentáře

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

Přelomové rozhodnutí Ústavního soudu umožní lidem, kteří se zraní v zaměstnání, získat vyšší kompenzaci. Může tím skončit dlouholetá nespravedlnost.

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

27. 1. 2022 | Petr Kučera | 20 komentářů

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

Na kompenzaci od státu mohou výjimečně dosáhnout i podnikatelé, kteří si neplatili nemocenské pojištění. Platí však pro ně přísnější podmínky než pro pojištěné.

Partners Financial Services